Kulttuuri    |   Lauantaiessee

The Virgin Suicides antoi luvan juhlistaa kimallusta ja kukkamekkoja: Kuvaus tyttöyden haasteista puhuttelee 20 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin

20 vuotta sitten ilmestynyt elokuva voimaannutti tyttöestetiikan Girl Powerin jälkeisellä aikakaudella.

Pitkä­hiuksinen vaalea teini­tyttö syö kadulla mehu­jäätelöä viettele­västi. Pian hän kävelee pois kuvasta. Keski-ikäinen mies kastelee nurmikkoa. Sotkuisella pöydällä on hajuvesi­pulloja ja nuhjuinen viuhka. Vaihtuvien kuvien taustalla kuuluu hälytysajoneuvon ujellus, kunnes ranskalaisbändi Airin musiikki virtaa kuvien päälle.

Seuraavassa kohtauksessa tumma­hiuksinen tyttö kuvataan psykiatrin vastaanotolla. Tyttö on vajonnut tuoliinsa ja katsoo psykiatria kyllästyneen näköisenä. Psykiatri kysyy, mitä hän siellä tekee. Eihän noin nuoren kuuluisi edes tietää, miten vaikeaa elämä voi olla.

”Tohtori ei selvästikään ole koskaan ollut 13-vuotias tyttö”, kuuluu vastaus.

Näin alkaa ohjaaja Sofia Coppolan (s. 1971) kokopitkä esikoiselokuva The Virgin Suicides (1999). Muistan, kuinka se liikautti minussa jotain paikoilleen syksyllä 2000.

Kun elokuvateatterin valot syttyivät elokuvan loputtua, olin innoissani. Näinkin voi tyttöyttä kuvata! Se voi ja saa olla kimallusta, röyhelömekkoja, muotia ja meikkejä.

Niihin aikoihin minusta tuntui siltä, että tyttömäinen estetiikka piti häivyttää pois omasta elämästä. Ainakin, jos halusi tulla hyväksytyksi tiedostavana nuorena feministinä.

Viimeisimmätkin hepeneet olivat lukiossa vaihtuneet ruutupaitoihin, kun grunge tarjosi sopivan tyylin. Sen vaiheen jälkeen kuuntelin Portisheadia ja Björkiä, ja omaksuin sopivan angstisen, lähinnä mustista vaatteista koostuvan pukeutumistyylin.

Vuoden 2000 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla näkemäni The Virgin Suicides vaikutti siihen, että toisenlainen estetiikka palasi elämääni.

Sofia Coppola on kertonut The Guardianin podcastissa, että tyttöyden korostaminen oli hänelle tärkeää, koska hän kasvoi veljien, poikaserkkujen ja ohjaaja-isän ympäröimänä:

”Kasvoin miesten keskuudessa. Meitä oli yhdeksän poikaa ja minä, kun lasketaan mukaan veljeni ja serkkuni. Isäni, Francis Ford Coppola, oli macho-elokuvantekijä ja hänen ystävänsä samaa lajia, joten todella ripustauduin naisellisuuteen ja tyttömäiseen estetiikkaan.”

The Virgin Suicides perustuu Jeffrey Eugenidesin vuonna 1993 julkaistun romaaniin.

Se kertoo Lisbonin perheen viidestä 13–17-vuotiaasta siskoksesta, jotka kasvavat tiukan uskonnollisessa perheessä 1970-luvun Michiganissa, Yhdysvaltain keskilännessä. Naapuruston pojat ovat viehättyneitä tytöistä ja tarkkailevat heitä etäältä kaukoputkella.

Yksi olennainen ja tunnistettava piirre Coppolan kaikissa elokuvissa on niiden feminiininen visuaalinen maailma. Tyttöys on vaaleanpunaisuutta, kukkamekkoja, lapsekas käsiala, yksisarvisia, koruja ja muotiluomuksia. Coppolalle on ominaista antaa näille tyttöyden kulttuurillisille tunnisteille täysi oikeutus. Ne eivät siis edusta jotain, josta ”pitäisi kasvaa ulos”.

Elokuvatutkija Fiona Handyside kirjoittaa tästä teoksessaan Sofia Coppola: A Cinema of Girlhood (2017). Handysiden mukaan Coppolan elokuvat palaavat jatkuvasti naiseksi kasvamisen vaikeuden teemaan.

Niissä näytetään naisten ahtaat roolit läpi historian, mutta rakennetaan rinnalle toinen mahdollisen narratiivi merkitsemällä tyttöyden tunnisteet uudelleen, antamalla niille voimaa sen sijaan, että ne olisivat jotain hävettävää ja lapsellista.

Handyside huomioi kuitenkin, että The Virgin Suicides kerrotaan miehen näkökulmasta, takaumana. Kertoja on yksi tyttöjä etäältä tarkkailleista pojista kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin.

Ratkaisu vahvistaa tyttöyden mystifiointia, tyttönä olemisen yksinäisyyttä. Ja symboloi samalla sitä, että tyttöys on ulkopuolelta rakennettu fantasia, kuten median rakentamassa todellisuudessakin.

Kun sosiaalisen median aikakaudella katsoo tätä ennen selfieitä tehtyä elokuvaa, yllättää, miten ajankohtaiselta se edelleen tuntuu. Kaksikymmentä vuotta ilmestymisensä jälkeenkin kuvaus tyttöyden kahleista ja naiseksi kasvamisen haasteista puhuttelee.

Onko tyttöydelle sitten nykyään enemmän tilaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten? Onko sallitumpaa olla tyttömäinen tyttö?

Ainakin kulttuurin- ja sukupuolentutkija Aino Tormulainen on sitä mieltä, että tyttöestetiikka korostuu vaatteissa ja leluissa voimakkaammin kuin ennen. Tytöille suunnatut leikkiaseetkin ovat häpeilemättömän kimaltavia ja pinkkejä.

Toisaalta tyttömäisyys vaatii Tormulaisen mukaan nykyään rinnalleen toiminnallisuutta. Elokuvissa, sarjoissa ja kirjallisuudessa nähdään myös älykkötyttöjä.

”Kirjaviisaat tytöt esitetään yleensä vakavina, kykenemättöminä kujeilemaan. He voivat vitsailla, mutta lähinnä ironisesti.”

Tormulainen uskoo, että tyttöydelle on nyt enemmän vaihtoehtoja. On helpompaa olla myös herkkä, tyttömäisistä asioista nauttiva tyttö.

”On tarjolla paljon erilaisia ryhmiä, joihin samaistua. On ehkä sallitumpaa olla juuri sellainen tyttö kuin haluaa.”

Herkkä estetiikka viehätti minua eniten The Virgin Suicidesissa sen ilmestyttyä. Kun nyt katsoin elokuvan uudelleen, päällimmäiseksi nousi tyttöyteen liitettävä ambivalenssi.

Se on iloa, valoa, kimallusta, kukkamekkoja, meikkejä – ja siitä kaikesta saa ja pitää nauttia. Etäältä tyttöjä tarkkailevat pojat näkevät kuitenkin vain tämän kuvaston, eivät sen taakse kätkeytyvää kipua.

Parhaiten tätä kuvaavat elokuvassa juhlat, jotka tytöt järjestävät Cecilian (Hanna Hall) itsemurhayrityksen jälkeen. Sen jäljet peitetään kimaltelevin rannerenkain.


Kepeyden ja valon alle kätkeytyy itsestä vieraantumista ja ahdistusta. Pahimmillaan naiseksi kasvamisen mahdottomuus tulee esille niin, että on jäätävä tyttöyteen ilman siirtymistä naiseuteen, eli kuoltava.

Näin käy tytöille Coppolan The Virgin Suicides- ja Lumotut-elokuvissa (2017).

Teini-ikää The Virgin Suicides kuvaa herkemmin kuin mikään muu näkemäni elokuva.

Coppola kertoi viime vuonna Entertainment Weeklyn haastattelussa, että kun elokuva valmistui, sitä ei uskallettu esittää kovin laajasti, sillä sen pelättiin aiheuttavan itsemurhabuumin.

Kymmenen vuotta sitten ohjaaja alkoi saada viestejä, joissa kerrottiin, että elokuva vetosi edelleen teini-ikäisiin tyttöihin. Se hämmästytti häntä:

”Miten he edes tietävät siitä? Hehän eivät olleet sen ilmestyessä edes syntyneet! Olen iloinen, että elokuva on saanut toisen elämän ja että seuraavien sukupolvien tytöt pystyvät samaistumaan siihen.”

The Virgin Suicides onkin kestänyt aikaa. Edelleen elokuva on maaginen, hauska ja omaperäinen. On helppo ymmärtää, miksi se puhuttelee yhä uusia sukupolvia.

Coppolan tyttöhahmot kertaavat usein median rakentamaa fantasiaa, ja samalla osoittavat sukupuoliroolien keinotekoisuuden. Silti tyttöestetiikka esitetään tästä erillisenä.

Muotiluomukset, timanttisormukset, glitter ja kukkamekot ovat jotain, jolla vahvistaa ja juhlistaa feminiinisyyttä. Ne voi valjastaa myös voiman symboleiksi.

Feministiseen taisteluun voi ratsastaa ylpeästi yksisarvisella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kultakuume nousee maailmalla – Toimittaja osti oman kultaharkon Helsingin keskustasta

  2. 2

   Tällainen on viehättävä ihminen – Deittisovellusten algoritmit perkaavat syvintä yksityisyyttä ja rakentavat parinmuodostuksesta raadollista peliä

  3. 3

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  4. 4

   Miten tulla onnelliseksi? Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä

  5. 5

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  6. 6

   Murhakultin johtaja visioi maailmanloppua ja jakoi seuraajilleen huumeita – Tarantino ja Netflix tarttuivat Charles Mansonin järkyttävään tarinaan

  7. 7

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  8. 8

   Keittiömestari Kari Aihinen listasi bravuuri­reseptinsä: Henkilö­kunnalle tarkoitetusta pastasta tuli hitti

  9. 9

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  10. 10

   Suomalainen pingiskolmikko hurmaa tempuillaan, videoita katsottu Youtubessa jo 115 miljoonaa kertaa: ”Kyllä tätä voi pitää meidän kokopäivätyönä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  4. 4

   Maailmalla kirurgit käyttävät yhä ”absoluuttisesta pahasta syntynyttä” natsien anatomiakirjaa – Loisteliaan upeita kuvia, kommentoi suomalaisprofessori

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Hakkalan vaimo kuoli kaikkien edessä, ja nyt Hakkala kertoo, miten julkisuus antoi lohtua heille molemmille

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

  7. 7

   ”Kielletyt nautinnot” eivät enää ole mitään kiellettyjä, vaan ihan kaikkien lempipuuhaa – muutos näkyy jo Ruotsissa ja kohta meillä

  8. 8

   Heidi Myllylä on tehnyt töitä melkein yötä päivää, mutta joutui raha­pulassa muuttamaan takaisin vanhempiensa luokse

  9. 9

   Moni rakastettu eines sisältää kuluttajan tietämättä paljon broileria – HS löysi 15 tuotetta, joiden nimet johtavat harhaan

   Tilaajille
  10. 10

   Suomessa lakanakaupat aloittivat toisilleen kuittailun lehti­mainoksissaan, ja sana­sodaksi äitynyt jälki on upeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   McDonald’sin paniikki vaihtui massa­hurmokseen – Kana­nugetti on suomalaistenkin suosikki, ja nyt HS:n erikois­artikkeli paljastaa, mitä sen sisältä löytyy

   Tilaajille
  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Ravintola puuttui lapsen itkuun ja sai vastaansa some-ryöpyn, joka romahdutti paikan maineen – ”Olemme antaneet jo periksi”

  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  9. 9

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää