Kulttuuri    |   Lauantaiessee

The Virgin Suicides antoi luvan juhlistaa kimallusta ja kukkamekkoja: Kuvaus tyttöyden haasteista puhuttelee 20 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin

20 vuotta sitten ilmestynyt elokuva voimaannutti tyttöestetiikan Girl Powerin jälkeisellä aikakaudella.

Pitkä­hiuksinen vaalea teini­tyttö syö kadulla mehu­jäätelöä viettele­västi. Pian hän kävelee pois kuvasta. Keski-ikäinen mies kastelee nurmikkoa. Sotkuisella pöydällä on hajuvesi­pulloja ja nuhjuinen viuhka. Vaihtuvien kuvien taustalla kuuluu hälytysajoneuvon ujellus, kunnes ranskalaisbändi Airin musiikki virtaa kuvien päälle.

Seuraavassa kohtauksessa tumma­hiuksinen tyttö kuvataan psykiatrin vastaanotolla. Tyttö on vajonnut tuoliinsa ja katsoo psykiatria kyllästyneen näköisenä. Psykiatri kysyy, mitä hän siellä tekee. Eihän noin nuoren kuuluisi edes tietää, miten vaikeaa elämä voi olla.

”Tohtori ei selvästikään ole koskaan ollut 13-vuotias tyttö”, kuuluu vastaus.

Näin alkaa ohjaaja Sofia Coppolan (s. 1971) kokopitkä esikoiselokuva The Virgin Suicides (1999). Muistan, kuinka se liikautti minussa jotain paikoilleen syksyllä 2000.

Kun elokuvateatterin valot syttyivät elokuvan loputtua, olin innoissani. Näinkin voi tyttöyttä kuvata! Se voi ja saa olla kimallusta, röyhelömekkoja, muotia ja meikkejä.

Niihin aikoihin minusta tuntui siltä, että tyttömäinen estetiikka piti häivyttää pois omasta elämästä. Ainakin, jos halusi tulla hyväksytyksi tiedostavana nuorena feministinä.

Viimeisimmätkin hepeneet olivat lukiossa vaihtuneet ruutupaitoihin, kun grunge tarjosi sopivan tyylin. Sen vaiheen jälkeen kuuntelin Portisheadia ja Björkiä, ja omaksuin sopivan angstisen, lähinnä mustista vaatteista koostuvan pukeutumistyylin.

Vuoden 2000 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla näkemäni The Virgin Suicides vaikutti siihen, että toisenlainen estetiikka palasi elämääni.

Sofia Coppola on kertonut The Guardianin podcastissa, että tyttöyden korostaminen oli hänelle tärkeää, koska hän kasvoi veljien, poikaserkkujen ja ohjaaja-isän ympäröimänä:

”Kasvoin miesten keskuudessa. Meitä oli yhdeksän poikaa ja minä, kun lasketaan mukaan veljeni ja serkkuni. Isäni, Francis Ford Coppola, oli macho-elokuvantekijä ja hänen ystävänsä samaa lajia, joten todella ripustauduin naisellisuuteen ja tyttömäiseen estetiikkaan.”

The Virgin Suicides perustuu Jeffrey Eugenidesin vuonna 1993 julkaistun romaaniin.

Se kertoo Lisbonin perheen viidestä 13–17-vuotiaasta siskoksesta, jotka kasvavat tiukan uskonnollisessa perheessä 1970-luvun Michiganissa, Yhdysvaltain keskilännessä. Naapuruston pojat ovat viehättyneitä tytöistä ja tarkkailevat heitä etäältä kaukoputkella.

Yksi olennainen ja tunnistettava piirre Coppolan kaikissa elokuvissa on niiden feminiininen visuaalinen maailma. Tyttöys on vaaleanpunaisuutta, kukkamekkoja, lapsekas käsiala, yksisarvisia, koruja ja muotiluomuksia. Coppolalle on ominaista antaa näille tyttöyden kulttuurillisille tunnisteille täysi oikeutus. Ne eivät siis edusta jotain, josta ”pitäisi kasvaa ulos”.

Elokuvatutkija Fiona Handyside kirjoittaa tästä teoksessaan Sofia Coppola: A Cinema of Girlhood (2017). Handysiden mukaan Coppolan elokuvat palaavat jatkuvasti naiseksi kasvamisen vaikeuden teemaan.

Niissä näytetään naisten ahtaat roolit läpi historian, mutta rakennetaan rinnalle toinen mahdollisen narratiivi merkitsemällä tyttöyden tunnisteet uudelleen, antamalla niille voimaa sen sijaan, että ne olisivat jotain hävettävää ja lapsellista.

Handyside huomioi kuitenkin, että The Virgin Suicides kerrotaan miehen näkökulmasta, takaumana. Kertoja on yksi tyttöjä etäältä tarkkailleista pojista kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin.

Ratkaisu vahvistaa tyttöyden mystifiointia, tyttönä olemisen yksinäisyyttä. Ja symboloi samalla sitä, että tyttöys on ulkopuolelta rakennettu fantasia, kuten median rakentamassa todellisuudessakin.

Kun sosiaalisen median aikakaudella katsoo tätä ennen selfieitä tehtyä elokuvaa, yllättää, miten ajankohtaiselta se edelleen tuntuu. Kaksikymmentä vuotta ilmestymisensä jälkeenkin kuvaus tyttöyden kahleista ja naiseksi kasvamisen haasteista puhuttelee.

Onko tyttöydelle sitten nykyään enemmän tilaa kuin kaksikymmentä vuotta sitten? Onko sallitumpaa olla tyttömäinen tyttö?

Ainakin kulttuurin- ja sukupuolentutkija Aino Tormulainen on sitä mieltä, että tyttöestetiikka korostuu vaatteissa ja leluissa voimakkaammin kuin ennen. Tytöille suunnatut leikkiaseetkin ovat häpeilemättömän kimaltavia ja pinkkejä.

Toisaalta tyttömäisyys vaatii Tormulaisen mukaan nykyään rinnalleen toiminnallisuutta. Elokuvissa, sarjoissa ja kirjallisuudessa nähdään myös älykkötyttöjä.

”Kirjaviisaat tytöt esitetään yleensä vakavina, kykenemättöminä kujeilemaan. He voivat vitsailla, mutta lähinnä ironisesti.”

Tormulainen uskoo, että tyttöydelle on nyt enemmän vaihtoehtoja. On helpompaa olla myös herkkä, tyttömäisistä asioista nauttiva tyttö.

”On tarjolla paljon erilaisia ryhmiä, joihin samaistua. On ehkä sallitumpaa olla juuri sellainen tyttö kuin haluaa.”

Herkkä estetiikka viehätti minua eniten The Virgin Suicidesissa sen ilmestyttyä. Kun nyt katsoin elokuvan uudelleen, päällimmäiseksi nousi tyttöyteen liitettävä ambivalenssi.

Se on iloa, valoa, kimallusta, kukkamekkoja, meikkejä – ja siitä kaikesta saa ja pitää nauttia. Etäältä tyttöjä tarkkailevat pojat näkevät kuitenkin vain tämän kuvaston, eivät sen taakse kätkeytyvää kipua.

Parhaiten tätä kuvaavat elokuvassa juhlat, jotka tytöt järjestävät Cecilian (Hanna Hall) itsemurhayrityksen jälkeen. Sen jäljet peitetään kimaltelevin rannerenkain.


Kepeyden ja valon alle kätkeytyy itsestä vieraantumista ja ahdistusta. Pahimmillaan naiseksi kasvamisen mahdottomuus tulee esille niin, että on jäätävä tyttöyteen ilman siirtymistä naiseuteen, eli kuoltava.

Näin käy tytöille Coppolan The Virgin Suicides- ja Lumotut-elokuvissa (2017).

Teini-ikää The Virgin Suicides kuvaa herkemmin kuin mikään muu näkemäni elokuva.

Coppola kertoi viime vuonna Entertainment Weeklyn haastattelussa, että kun elokuva valmistui, sitä ei uskallettu esittää kovin laajasti, sillä sen pelättiin aiheuttavan itsemurhabuumin.

Kymmenen vuotta sitten ohjaaja alkoi saada viestejä, joissa kerrottiin, että elokuva vetosi edelleen teini-ikäisiin tyttöihin. Se hämmästytti häntä:

”Miten he edes tietävät siitä? Hehän eivät olleet sen ilmestyessä edes syntyneet! Olen iloinen, että elokuva on saanut toisen elämän ja että seuraavien sukupolvien tytöt pystyvät samaistumaan siihen.”

The Virgin Suicides onkin kestänyt aikaa. Edelleen elokuva on maaginen, hauska ja omaperäinen. On helppo ymmärtää, miksi se puhuttelee yhä uusia sukupolvia.

Coppolan tyttöhahmot kertaavat usein median rakentamaa fantasiaa, ja samalla osoittavat sukupuoliroolien keinotekoisuuden. Silti tyttöestetiikka esitetään tästä erillisenä.

Muotiluomukset, timanttisormukset, glitter ja kukkamekot ovat jotain, jolla vahvistaa ja juhlistaa feminiinisyyttä. Ne voi valjastaa myös voiman symboleiksi.

Feministiseen taisteluun voi ratsastaa ylpeästi yksisarvisella.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  2. 2

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Saaren uumenista nousee herkkä aarre, joka ei ole nähnyt päivänvaloa vuosiin – Nyt se on uhattuna, ja samalla koko Langeoogin tulevaisuus

   Tilaajille
  5. 5

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä vuoden auto? Škoda iskee suosittuun autoluokkaan uskomattoman tilavalla ja mutkattomalla uutuudella

   Tilaajille
  7. 7

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  8. 8

   Kapitalismille vaativat nyt suunnan­muutosta niin suur­yritykset kuin arvovaltainen talous­lehtikin – Miten tässä näin kävi?

  9. 9

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  10. 10

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  5. 5

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  6. 6

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  7. 7

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  9. 9

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  10. 10

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää