Kulttuuri

Lahden Nastola on taidekesän musta hevonen – vanhan kunnantalon vallannut näyttely houkuttelee luokseen sekä vierailijoita että paikallisia muusikoita

Nastolan kunnantalolla vastaan tulee tavallaan se, mitä odottaakin: sälekaihtimia, ilmoitustauluja, työhuoneita nimikekyltteineen ja virastomaisia käytäviä.

”Täällä on jännä, pysähtynyt tunnelma. Minä ainakin kuvittelen noihin huoneisiin, millaista täällä on ollut silloin, kuin tämä on ollut itsenäinen kunta ja ihmiset ovat tehneet töitä”, kuvailee Lahdesta saapunut vierailija Leila Honkanen-Turunen.

Menneen kunnan muistelu kuitenkin keskeytyy nopeasti. Vastaan tulee esimerkiksi huone, johon on aseteltu makuuhuoneen oloinen asetelma. Pimeää tilaa valaisee vain yöpöydän lamppu.

”Astu vaan sisälle”, rohkaisee ovensuussa seisova kuraattori Veikko Halmetoja. Yövalo sammuu ja sängyllä makaava musta, karvainen möykky alkaa murista. Vierailija sätkähtää säikähdyksestä.

Olemme Kuvakirjassa ja edessä on Anna Pekkalan teos Evil Breath.

”Talossa on niin paljon erilaisia huoneita, että kävijä voi jatkuvasti avata uuden aukeaman, jossa on uusi visuaalinen maailma”, Halmetoja avaa näyttelyn nimeä.

Halmetoja lähti mukaan paljolti vapaaehtoisvoimin rakennettuun projektiin juuri vanhan kunnantalon innoittamana. Neljättä kertaa järjestettävä Nastolan kesänäyttely on aiemmin pystytetty taidekeskus Taarastiin, ja samaa paikkaa harkittiin myös tänä vuonna.

”Kuukauden näyttelyaika, joka heillä olisi ollut vapaana, oli vähän liian lyhyt. Sittenhän tämä alkoikin nousta kuin feenikslintu, tämä kunnantalo”, kertoo näyttelyn organisaattorina toiminut Iiris Ulin Nastola-seurasta.

Tila oli seuralle tuttu, sillä talolla on aiemmin ollut esillä kesänäyttelyn videoteoksia sekä järjestetty Väristyksiä-festivaalia. Pidemmän ajan lisäksi se mahdollisti viisinkertaiset tilat: aiemman kahdensadan sijaan käytössä on kunnantalolla tuhat neliömetriä.


Perinteisesti pystytettävien teosten ohella kunnantalolla saatiin kajota myös seinäpintoihin ja rakentaa kokonaisvaltaisempia installaatioita.

”Kesänäyttelyiden suola ovat tilasidonnaiset teokset, joita tässä näyttelyssä on noin puolet”, Halmetoja toteaa.

Esimerkiksi Kirsimaria E. Törösen installaatiossa 532 valkoiseen maaliin on peittynyt kokonainen huone mappihyllyä ja lattiaa myöten. Henrik Härkösen Ghosts (Embedded Circle Reliefs III) taas on vaikuttava geometrinen kokonaisuus, jossa osa seinää on irronnut lattialle.

Tilasidonnaisuus kerää kehuja myös näyttelyn kävijöiltä, esimerkiksi Helsingistä saapuneilta kuvataiteilijoilta Mikko ja Melina Paakkoselta. ”Tällaiset teokset, jotka on saatu tehdä suoraan tilaan, ovat aina hienoja”, Mikko Paakkonen sanoo.

Tila nousee näyttelyn teemana esille myös teosten aiheissa.

”Hyvä esimerkki on Elina Brotherus, joka on tehnyt valokuvateoksia arkkitehtien luomissa tiloissa, joissa hän on itse mallina ja tuo siten ihmisen tilaan”, Halmetoja avaa.

Brotherus ja monet muut Nastolan kesänäyttelyn taiteilijat ovat tunnettuja nimiä, joita on nähty esimerkiksi Mäntän kuvataideviikoilla ja museoissa ympäri Suomea. Mukana on kuitenkin myös nousevia nimiä sekä paikallisia tekijöitä, kuten Kaarisillassa Nastolan Villähteellä opiskellut Aleksiina Salmi.

Parhaiten paikallisuus tulee kuitenkin esille siinä, miten koko näyttely on Nastola-seuran suuri voimannäyte. Kunnantalon ottaminen näyttelytilaksi ei ollut yksinkertaista.

”Enemmän kuin koskaan yksityistä rahaa, ja enemmän kuin koskaan talkootyötä ja muita järjestöjä”, summaa Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto.

”Nastola-seura maksaa vanhasta Nastolan kunnantalosta vuokraa Lahden kaupungille”, Halmetoja muistuttaa.

Vuokran kattamiseksi seura ryhtyi hankkimaan yksityistä rahoitusta jo joulukuussa 2018. Myöhemmin kunnantalon toiminnan kehittämiseen on saatu myös julkista rahaa.

”Olemme jopa järjestäneet tuki-illallisia kotonamme, joista illalliskorttien hinta on mennyt lyhentämättömänä näyttelyn kuluihin”, organisaattori Iiris Ulin kertoo.

Näyttelyn paisuessa myös vapaaehtoisten määrä on kasvanut prosessin aloittaneesta kymmenestä sataan ihmiseen. Näyttelyn kahviota pyörittää seitsemän eri yhdistystä.

”Se jää meille tänne paikalliseksi pääomaksi”, Helanto sanoo.

Voittoa tavoittelematon, suuritöinen näyttelyprojekti on houkutellut jatkuvasti enemmän ihmisiä osallistumaan.

”Koko ajan meille tulee lisää oheistapahtumia”, Ulin sanoo.

Mukaan on innostunut esimerkiksi joogaohjaaja, joka ohjaa lajiaan kunnantalolla viikottain. Lisäksi näyttelyn ohessa on järjestetty taiteilijoiden vetämä katutaidetyöpaja.

Talolle on myös saapunut monia muusikoita.

”Se on hämmästyttänyt todella, että tänne tulevat ihmiset ehdottamaan, että voisivat tulla tänne soittamaan. Esimerkiksi Lahden kulttuuritoimen johtaja, joka on myös pianisti”, Helanto hehkuttaa.

Valtava määrä ilmaista työtä on kannattanut, sillä heinäkuun lopulla näyttelyn on nähnyt jo noin 2 500 henkeä.

Nastola-seuran tekijät uskovat, että paikallisten ja kävijöiden houkuttelemiseen on auttanut näyttelyn ilmaisuus, ja se, että Lahden museot ovat remontin vuoksi suljettuna.

Osansa on varmasti myös paikan tunnelmalla.

”Taidekesästä tulee yhteinen juttu, ja se on ollut upeaa nähdä”, Helanto kiittää.

Nastolan kesänäyttely 2019: Kuvakirja – The Picture Book esillä Nastolan kunnantalolla 18. elokuuta saakka. Avoinna ti–su klo 12–18. Vapaa pääsy. Oikaisu 27.7. kello 14:53: Toisin kuin jutun viimeisen kuvan kuvatekstissä aiemmin kerrottiin, Kasvisto-työn tehneen taiteilijan nimi on Westlin, ei Vestlin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   Pikaluistelija Mika Poutala sai joukkuetovereiden kuupan kiehumaan: päävalmentaja nimesi hänet ”löylyttäjäksi”

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää