Kulttuuri

Suoratoisto on tappamassa dvd-myynnin, mutta keräilijöitä löytyy yhä – formaatti herättää myös muistoja ankarasta elokuvasensuurista

Fyysisiä elokuvakopioita haalitaan vielä joihinkin koteihin. Elokuvaohjaaja J-P Valkeapään piti kuitenkin jo taistella siitä, että menestynyt elokuva julkaistaan myös bluray-versiona.

Jos Tähtien sota -museot ympäri maailman syttyvät yhtäkkiä palamaan ja kokoelmat tuhoutuvat, elokuvasarjan ystävillä ei ole hätää.

He voivat suunnata valkoiseen omakotitaloon Varsinais-Suomen Raisiossa, josta löytyy uskomaton kokoelma muistoesineitä elokuvista.

”Näittekö jo ihmisen kokoisen Han Solon karboniitissa? Se on tuossa terassilla”, Tero Salonen kysyy olohuoneessaan.

Ja totta, pihalla paljun vieressä on kaksimetrinen näyttelijä Harrison Fordia esittävä patsas, jossa hän on Imperiumin vastaisku -elokuvasta (1980) tuttuun tapaan suu auki jäädytettynä jäähän.

Salonen on keräilijä, ja se näkyy kaikessa hänen kotonaan. Hänellä on kaksi huonetta täynnä elokuviin liittyviä esineitä. Makuuhuoneen sisäänkäynnin edessä on päähän sopiva Sauronin kypärä Taru Sormusten Herrasta -elokuvista, vastapäätä vasemmalla Gladiaattori-elokuvasta tuttu Russell Crowen kypärä.

Emme ole kuitenkaan tulleet kuvaajan kanssa paikalle niitä varten. Meitä kiinnostavat läpinäkyvät ja sinertävät kotelot, jotka täplittävät Salosen asuntoa. Niitä on kaapeissa ovien takana, Ikea-kasseissa lattialla ja penkeillä, hyllyjen päällä, ehkä muutama niiden alla.

”Ihan sama minne koskee, aina tulee vastaan kasa elokuvia”, Salonen sanoo.

Elokuvien fyysinen myynti on suoratoistopalvelujen myötä tukahtumassa. Elokuvavuokraamo Makuuni meni vuosi sitten konkurssiin, elokuvia ja muita kulutustuotteita myynyt Anttila lopetti toimintansa vuosia sitten.

Tero Salonen rakastaa elokuvien omistamista yhä. Hän sanoo ostavansa sata uutta elokuvaa vuodessa, ja yhteensä hänellä on kotonaan viisituhatta bluray- ja dvd-elokuvaa.

Elokuvien fyysisestä omistamisesta on tullut harvojen hupia. Kun muut tunkevat muovikoteloita häkkivarastoihin, toiset eivät usko puheita formaatin kuolemasta, vaan viikottain hankkivat levyjä laitteisiin työnnettäviksi. Helsingissä esimerkiksi on useita elokuvakauppoja, jotka myyvät pelkästään elokuvatallenteita: Filmihullu, Pieni leffakauppa, Vitosen divari ja Compact Video.

Salonen on nähnyt kotivideoviihteen nousun ja laskun. Entinen Filmtownin myymäläpäällikkö rakennutti dvd-buumin aikana noin 70 videovuokraamoa ympäri Suomen.

”Parhaimmillaan niitä tehtiin kymmenen vuodessa.”

Nyt liikkeitä on noin 30 jäljellä suoratoiston vallattua markkinoita.

Elokuvien keräämistä Salonen ei ole lopettanut missään vaiheessa. Mikä muovikoteloissa viehättää?

Saloselle elokuvien keräilyssä on kyse siitä, että hän haluaa aina kaikkein parhaimman katsomiskokemuksen. Nyt hän keräilee 4K ultra hd -elokuvia, joiden kuva ja ääni on kristallinkirkas, tai ainakin kirkkaampi kuin missään muussa tarjolla olevassa tallennemuodossa.


Toisille keräilijöille elokuvien metsästys on aarteenetsimistä, jossa kirpputorilta löytynyt kahden euron lipare voi paljastua kymmeniä kertoja arvokkaammaksi harvinaisuudeksi.

Yli neljän tuhannen ihmisen dvd-myyntipalstaa verkossa ylläpitävä Pasi Vahlman esimerkiksi sanoo puhelimessa, että Harvinaisten leffojen myynti-osto-vaihto -palstalle tulee parhaimmillaan sata elokuvaa tarjolle päivässä. Siitä Vahlman ja muut ylläpitäjät valitsevat harvinaisimmat myyntiin.

Hänelläkin on kotonaan monta tuhatta elokuvaa.

”Ostin vuosia melkein mitä vain sain käsiini. Sitten huomasin, ettei olkkarissa enää ollut tilaa.”

Pakko on myöntää, että muovikoteloisista dvd-elokuvista on romantiikka kaukana verrattuna vaikka nostalgisesti laitteessa suhiseviin vhs-kasetteihin.

Vahlmanille dvd:t ovat kuitenkin paljon enemmän kuin kulutustuotteita: dvd oli ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu elokuvaformaatti, joka oli sensuurista vapaa.

1960-luvulla lakitekstiin kirjattiin sana raaistava, eikä elokuvakulttuuri ollut entisellään. Raaistaviksi kuvattiin esimerkiksi elokuvia, jotka ovat omiaan tekemään lapsista väkivaltaisia. Ajatuksena oli, että vaikkapa Clint Eastwoodin rikoselokuvia nähnyt lapsi tai teini-ikäinen päätyisi muita herkemmin tekemään rikoksia.

Vuonna 1965 säädetty ennakkotarkastuslaki määritteli, että jos elokuva on ”epäsiveellinen tai raaistava taikka on omiaan kauhua herättämällä tai muulla tavoin vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti, älköön elokuvaa hyväksyttäkö esitettäväksi.”

Tämä koski ensin vain elokuvateatterielokuvia. Mutta 1980-luvulla tilanne muuttui ratkaisevasti, ja Suomeen säädettiin kansainvälisestikin poikkeuksellinen videolaki, joka kielsi kokonaan tiettyjen elokuvien levittämisen vhs-kasetteina.

Helsingin videovuokraamoissa tehtiin esimerkiksi 80-luvulla ratsioita, joissa poliisi takavarikoi raaistavaksi tulkittuja elokuvia.

”Kaikki ovat yksimielisiä vi­deoiden turmiollisesta ja vahingoittavasta vaikutuksesta, nimenomaan lapsiin”, Yleisradion toimittaja sanoo vakavin ilmein kameraan tuijottaen vuoden 1985 tv-lähetyksessä, mikä kertoo paljon ajan ilmapiiristä.

Vhs-nauhoista siis saksittiin pois kohdat, jotka tekisivät niistä myyntikelvottomia. Esimerkkejä on monia, mutta tässä yksi: Vuoden 1988 toimintaelokuva Bloodsport – Viimeiseen asti kestää tunnin ja 32 minuuttia, mutta Suomessa siitä nähtiin noin 20 minuuttia lyhyempi versio, koska elokuva päättyy kamppailulajiturnaukseen, jossa hahmoja muun muassa potkitaan päähän.

”En voi ikinä antaa anteeksi sitä, että [elokuvan tähti] Jean-Claude Van Damme ei saanut tehdä kierrepotkua kokonaan elokuvassa. Siksi en siis kerää vhs-kasetteja, vähän kuin vastalauseena”, Vahlman sanoo naureskellen.

Sensuroiva videolaki kumottiin 2001, eli juuri niihin aikoihin kun dvd:t vakiintuivat kotikatsomoihin. Monet elokuvat näki dvd:ltä Suomessa ensi kertaa sellaisina, kuin ne oli tarkoitettu katsottaviksi.

”Olen itsekin miettinyt, miksi haluan pitää kiinni näistä helvetisti tilaa vievistä muovikäppyröistä”, elokuvaohjaaja J-P Valkeapää sanoo puhelimessa. Hänkin ostaa yhä aktiivisesti elokuvia hyllyihinsä.

”Suoratoistopalvelujen valikoima ei ole pysyvä. Ja kotikokoelma on aina olemassa oleva referenssikirjasto.”

Valkeapää sanoo, että opiskelija-aikana hän perkasi dvd-levyjen lisämateriaaleja läpi saadakseen paremman käsityksen elokuvan teosta.

Minkälainen arvo lisämateriaaleilla on?

”Valtava! Lisämateriaalit voivat olla ainoita välineitä opiskelijoille ja kiinnostuneille saada tarkempaa kuvaa tiettyjen elokuvien taustoista ja tekemisen tavoista, josta poimia sitten vinkkejä.”

Valkeapää on ohjannut esimerkiksi parhaan elokuvan Jussi-palkinnon voittaneen He ovat paenneet. Hän sanoo, että hänen piti taistella siitä, tehtiinkö elokuvasta bluray-versiota yleensäkään myyntiin.

”Se oli iso työ, koska elokuva pärjäsi niin heikosti teattereissa. Mutta elokuvantekijälle itselleen fyysinen levy on tärkeä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  2. 2

   Kehä III:n ramppi oli suljettuna liikenteeltä ulosajon takia Vantaalla, kuljettaja loukkaantui vakavasti osuttuaan kallioon

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  4. 4

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Rafael Nadal meni naimisiin, ja häiden vieraslista yhtä tähtiloistetta Espanjan entisestä kuninkaasta alkaen

  7. 7

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  8. 8

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  9. 9

   Egyptissä tehtiin suurin muumioiden hauta-arkkulöytö yli sataan vuoteen

  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakottaa Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi odottavansa kirjettä, BBC:n mukaan kirje luvattu

  4. 4

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää