Kulttuuri    |   Sarjakuva-arvostelu

Avi Heikkinen luo Valotusaika-sarjakuvaansa outoa tunnelmaa sekoittamalla tieteistarinaa ja arkirealismia

Valoitusaika on yksi vuoden eniten huomiota saaneista sarjakuvista.

Sarjakuva

Avi Heikkinen: Valotusaika. Pokuto. 224 s.

Suomalainen sarjakuva kukoistaa taiteellisesti niin, ettei usein tule edes ajatelleeksi, että aikoinaan koko ilmaisumuotoa pidettiin vain viihteenä.

Yksi vuoden eniten huomiota saaneista sarjakuvista edustaa poikkeuksellisesti perinteistä lajityyppiä, tieteisfantasiaa.

Avi Heikkisen esikoisesta Valotusajasta myydään jo toista painosta. Ei se mitään avaruusoopperaa ole: Heikkinen on sijoittanut tarinansa kotikaupunkiinsa Jyväskylään sen verran läheiseen tulevaisuuteen, ettei maisemissa näy mitään outoa.

Kummia tapahtuu silti. Jamo herää viinalla ja mömmöillä hankitusta unohduksesta mukanaan kamera, jolla voi kuvata menneisyyttä niin kaukaa kuin haluaa, mutta aina pelkästään kuluvaa vuorokauden hetkeä.

Jamo lääkitsee päihteillä su­ruaan viisi vuotta aiemmin kadonneesta pojastaan. Menneeseen tarkentavan kameran avulla hän ryhtyy selvittämään lapsensa ja kadonneen nuoren naisen kohtaloa.

Kumppanikseen Jamo saa entisen poliisin Osmon. Tapahtumia kommentoi tekoälyllä varustettu lelupossu muistilapuilla, joita se syytää puheen sijaan. Siihen Jamolla on läheisempi suhde kuin yhteenkään ihmiseen.

Heikkinen ei selitä tulevaisuudenkuvaansa puhki, vaan rakentaa sitä viitteillä. Se vaikuttaa uskottavammalta kuin laveat selostukset.

Aikamatkailu tuottaa helposti paradokseja, joiden silmukoihin moni kokenutkin kertoja on sotkeutunut. Heikkinen ei ole pelännyt riskejä.

Valotusajassa ei toki matkata ajassa, mutta jo tirkistely ajan verhojen läpi tuottaa kiemuroita. Heikkinen on sommitellut ne huolellisesti ja puikkelehtii laatimassaan rakenteessa yllättävän varmasti.

Vain lopussa menee hitusen sekavaksi, mutta sekin taitaa olla osittain tehokeino.

Suurimman riskin Heikkinen on ottanut valitsemalla poikkeuksellisen ja työlään toteutustavan. Valotusaika koostuu digitaalisesti käsitellyistä valokuvista.

Niitä Heikkinen on ruuvannut piirrosmaisiksi jälkikäsittelyllä. Tulos muistuttaa hieman elokuvien rotoskooppausta, jossa animaatio tehdään näyteltyjen kohtausten päälle.

Kuvamaailma näyttää eittämättä luonnottomalta ja vaatii vähän totuttelua. Mutta tyyli sopii tarinaan, jonka keskiössä on kamera. Se myös korostaa Valotusajan outoa tunnelmaa, tieteistarinan ja arkirealistisen suomalaiskaupungin kaksoisvalotusta.

Työn määrä herättää kunnioitusta. Kirja päättyy lopputeksteihin kuin elokuva. Niissä luetellaan 24 näyttelijää. Heikkinen esittää itse pääroolissa Jamoa. Hänen lisäkseen hankkeessa työskenteli seitsemän muuta kuvaajaa, joista yksi vastasi ilmakuvista.

Päähenkilön ympärille Heikkinen on rakentanut mielenkiintoisen ristiriidan. Jamon rooli on niin keskeinen, että se melkein vaatii samastumaan. Mutta itsesäälissä ja koomakänneissä piehtaroiva surkimus ei juuri miellytä.

Toisaalta kutsu samastua onnettomaan tyyppiin panee lukijan peilaamaan omia heikkouksiaan. Jamon huteran luonteen kitkerä maku myös leikkaa näppärästi melodraaman imelyyttä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  2. 2

   Ruotsi osallistui Karibialla tuhansien orjien kauppaan, ja orjasaaren kuvernöörinä toimi muutama suomalainenkin

   Tilaajille
  3. 3

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  4. 4

   Miten mies voi nähdä alastoman ihmisen kuvassa palan vaginaa?

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  6. 6

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  7. 7

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  8. 8

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  9. 9

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  10. 10

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Yllätyskäänne brittiparlamentissa: Alahuoneen jarrutus pakotti Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäyspyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Turkki-mielenosoitus kulki Helsingin keskustan läpi, poliisi käytti etälamautinta poliisia vastustaneeseen mielenosoittajaan

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää