Kulttuuri

Meghan Markle on Voguen vieraileva päätoimittaja, sillä julkkikset ovat nykymuodille kaikki kaikessa – mutta nyt lehteä syytetään plagioinnista ja liiasta poliittisuudesta

Kuninkaalliset ovat aiemminkin tehneet aikakauslehtiä, mutta Marklen osittain päätoimittama Voguen syyskuun numero on omaa luokkaansa.

Muotilehti Voguen brittiver­sion syyskuun numeron vieraileva päätoimittaja on Sussexin herttuatar Meghan Markle. Asiaa hehkuttavat monet kansainväliset mediat, muun muassa BBC, Vanity Fair, The Guardian ja HuffPost.

Markle on ensimmäinen vieraileva päätoimittaja koko britti-Voguen yli satavuotisen histo­rian aikana. Herttuatar tekee lehden yhdessä sen varsinaisen päätoimittajan Edward Ennin­fulin kanssa.

Enninful tuli Voguen brittiversion johtoon kaksi vuotta sitten.

”Uusi, tummaihoinen päätoimittaja oli lehdelle merkittävä asia. Hän haluaa varmasti näyttää, että hänellä on uutta annettavaa”, sanoo Aalto-yliopiston muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen.

Markle on brittimedian mukaan kertonut pääkirjoituksessaan saaneensa idean Voguen toimittamisesta ja ottaneensa itse yhteyttä Enninfuliin.

”Vogue on edelleen se ykkösvaikuttaja”, Hirvonen toteaa.Markle ei halunnut esiintyä lehden kannessa itse, vaan on nostanut siihen 15 mielestään uraauurtavaa naista.

”(Muotilehtien) fokus on siirtynyt selvästi siirtynyt muodista julkisuuden henkilöön ja hänen valintoihinsa: mitä hän pitää tärkeänä ja nostaa muodista, yhteiskunnasta tai kulttuurista esille”, Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä kuvaa.

Julkisuuden henkilöiden ja muodin suhde on hyvin tiivis. Vänskä toteaa, että muoti määrittyy nykyisin paljon julkisuuden henkilöiden kuten Kim Kardashianin kautta.

”Meghan Markle oli kuitenkin tähti jo ennen kuin hänestä tuli Sussexin herttuatar”, Vänskä toteaa.

Marklen syyskuun numeroon 15 naisen kautta nostamat yhteiskunnalliset teemat eivät ole uusi asia muotimediassa. Vänskä muistuttaa, että muotilehdissä on niiden yli satavuotisen historian ­aikana aina käsitelty vaatteiden ja ehostusvinkkien lisäksi ajankohtaisia asioita.

Mielikuva ”kevyestä hömpästä ja ylikulutuksesta” voi tutkijan mukaan johtua siitä, että se puoli muodista on tällä hetkellä paljon esillä. Sussexin herttuattaren päätoimittama Vogue voi olla yritys muistuttaa, että muotimedia pystyy myös muunlaiseen vaikuttamiseen.

”Syyskuun numero on ehkä myös pyrkimys uudelleen määritellä sitä, miten muotikin voi hyödyntää julkisuuden tilaa: tuoda esiin ajankohtaisia kysymyksiä esimerkiksi ilmastokriisistä ja ihmisoikeuksista”, Vänskä arvioi.

Teemat nousevat esiin aktivisti Greta Thunbergin sekä näyttelijä ja LGBTQ-vähemmistöjen puolestapuhuja Laverne Coxin kaltaisia henkilöitä nostamalla. Muut kansikuvan naiset tunnetaan esimerkiksi nuorten äänestysaktiivisuuden ja kehopositiivisuuden puolestapuhujina. Mukana on myös Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern.

Viidentoista naisen lisäksi kannessa on yhden muotokuvan kokoinen tyhjä kuutio, joka on päätoimittaja Enninfulin mukaan Marklen idea.

”Lehden kannen kuudestoista paikka edustaa peiliä, herttuattaren pyynnöstä”, Enninful kirjoitti Voguessa.

Markle päätoimittamassa juuri syyskuun Vogueta on harkittu valinta. Kyseessä on vuoden paksuin ja ostetuin numero, joka on merkittävyydeltään omaa luokkaansa.

”Syyskuu on avaus uudelle kaudelle ja sille, mitä on tulossa”, Hirvonen kuvailee.

Voguen tapauksessa syyskuun lehden merkittävyyttä ja suosiota on nostanut erityisesti vuonna 2009 julkaistu dokumentti The September Issue vuoden 2007 yhdysvaltalaisversion teosta. Siihen mennessä suurimman, järkälemäisen 840-sivuisen lehden amerikkalaispainoksen valmistumista kuvaava elokuva näytti draaman ja pitkän työn sen takana.

Syyskuun numeron tärkeä asema kuitenkin juontaa paljon pidemmältä muotialan ja -teollisuuden historiasta. Aikana, jolloin tehtiin kaksi kokoelmaa vuodessa, syys–talvimallisto oli aina merkittävämpi.

”Sillä kaudella oli vaatepuolelle enemmän tarvetta, koska ihmisellä on tarve kylmältä suojautumiselle”, Hirvonen avaa.

Tuona aikana muotinäytökset olivat tarkkaan varjeltuja, muistuttaa myös lehtiä tutkinut Vänskä.

”Sinne päästettiin vain tarkoin valitut muotitoimittajat ja oltiin tarkkoja siitä, ettei mitään kirjoiteta liian aikaisin. Syyskuun numero oli sitten se, missä sesongin muoti paljastettiin.”

Nykyään vastaavanlaiselle odotetulle paljastukselle printtimediassa ei ole enää paikkaa. Näytökset lähetetään jopa livenä.

Uusimpien vaatetrendien esittelyn tarpeen vähentyessä yhä tärkeämmäksi nousee vuoden suurimman numeron kansi­kuvan henkilö.

Marklen nyt täyttämä guest editor -paikka ei kansainvälisessä mittakaavassa ole ainutlaatuinen. Esimerkiksi Beyoncé on ollut hieman vastaavana vierailijana viime vuonna, Vänskä toteaa.

Vänskä viittaa Yhdysvaltain Voguen syyskuun numeroon 2018, jonka kansikuvatähtenä Beyoncé oli. Hänellä ei ollut suoranaista vieraspäätoimittajan titteliä, mutta useat mediat kuten HuffPost, Slate ja Quartz kirjoittivat siitä, miten poptähti sai ennennäkemättömän paljon valtaa numeroon.”Hän vaikutti esimerkiksi siihen, kuka hänet valokuvasi ja mitä hänellä oli yllään. Beyoncésta ei myöskään tehty perinteistä haastattelua, vaan hän kirjoitti artikkelin omasta elämästään itse”, Vänskä avaa.

Kuninkaallisen vieraspäätoimittajuus ei sekään ole vielä uraauurtavaa. Prinssi Charles on esimerkiksi toiminut vierailevana päätoimittajana Country Life Magazinessa ja Cambridgen herttuatar Kate Middleton Huffington Postissa.

Marklen Vogueta kiitellään brittimediassa ja sosiaalisessa mediassa ajankohtaisuudesta. Soraääniäkin kuuluu: Leo McKinstry tylytti Marklen hankkeen tabloidilehti The Sunissa leimaten sen vasemmistolaiseksi.

”(Kansikuvassa esiintyvien naisten) lista olisi voinut hyvin olla Labour-puolueen Jeremy Corbynin laatima”, McKinstry kirjoittaa ja syyttää Marklea liiasta poliittisuudesta.

McKinstrya ja monia kuninkaallisparin Instagramin kommentoijia vaivaa se, miksi kansikuvassa ei ole kuningatar Elisabetia tai liiemmin brittinaisia ylipäätään.

Marklen syyskuun Vogueta syytetään myös kirjan plagioinnista.Samantha Brettin ja Steph Adamsin kokoama The Game Changers näyttää ja vaikuttaa hyvin samanlaiselta kuin Marklen Vogue-numero Forces for Change.

Täysin identtiset ilmaisut, sama määrä mustavalkoisia naisten muotokuvia kannessa ja samankaltainen nimi herättävät kysymyksiä. Markle oli myös itse mukana Brettin ja Adamsin kirjan kansikuvassa ja sen yhtenä esseistinä.

”Jos Sussexin herttuatar ha­luaa nyt tehdä saman britti-Voguessa – – ja muuttaa maailmaa lukijoita inspiroimalla, se on hienoa. Imitointi on imartelun mahtavin muoto”, Brett totesi kuitenkin australialaiselle 7 News:ille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  4. 4

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  5. 5

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  7. 7

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  8. 8

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman muoviroskasta suuri osa on peräisin vain muutaman suuryhtiön tuotteista – ykkösenä Coca-Cola

  10. 10

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää