Kulttuuri

Katy Perry ja kumppanit määrättiin maksamaan 2,4 miljoonaa euroa plagioinnista, viime vuosina on nähty monta suurta kopiointi­oikeuden­käyntiä

Aiemmin esimerkiksi Robin Thicke ja Pharrell Williams määrättiin maksamaan 6,5 miljoonan euron korvaukset Marvin Gayen kappaleen kopionnista.

Yhdysvaltalainen oikeusistuin on määrännyt gospelräppäri Flamelle eli Marcus Graylle 2,4 miljoonan euron korvaukset plagiaattioikeudenkäynnissä. Laulaja Katy Perryn ja hänen yhteistyökumppaniensa on todettu kopioineen luvatta Flamen Joyful Noise -kappaleen biittiä Dark Horse -kappaleessa.

Perry itse määrättiin maksamaan noin 500 000 euroa Marcus Graylle.

Dark Horsen kirjoittajat pitävät tätä oikeuden irvikuvana”, puolustusasianajaja sanoi uutistoimisto AFP:lle. Puolustus aikoo valittaa päätöksestä.

Oikeusjuttu pantiin alun perin vireille 2014.

Perryn asianajajat vetosivat oikeudessa siihen, että kappaleen biitti on ”tavanomainen”, eikä sitä siksi voi suojata tekijänoikeudella. Puolustuksen mukaan kappaleen kirjoittajat eivät olleet kuulleet Flamen Joyful Noisea aiemmin.

Grayn asianajajat taas vetosivat isompien vahingonkorvausten puolesta: he toivoivat noin 18 miljoonan euron korvauksia. Syynä on kantajien mukaan ”miljoonat ja miljoonat dollarit”, jotka kappale on tuottanut syytetyille.

Aiemmin viikolla syyllisiksi todettiin Perryn lisäksi tuottajat Dr. Luke, Max Martin ja Cirkut, sekä säveltäjiksi merkityt Sarah Hudson ja Juicy J. Tämän lisäksi syyllisiksi todettiin osallisten levy- ja kustannusyhtiöitä.


Viime vuosina on uutisoitu lukuisista plagiointioikeudenkäynneistä.

Perrya ennen Robin Thicke ja Pharrell Williams määrättiin 2015 maksamaan 6,5 miljoonan euron korvaukset Marvin Gayen perikunnalle. Syynä oli se, että Thicken Blurred Lines oli kopioitu Gayen Got to Give it Up -kappaleesta.

2017 Marvin Gayen perikunta haastoi poptähti Ed Sheeranin oikeuteen Thinking Out Loud -kappaleesta, joka perikunnan mukaan on Gayen Let’s Get it Onin kopio.

Tämän lisäksi Led Zeppelin on jälleen päätymässä oikeuteen Stairway to Heaven -klassikkoon liittyen. Spirit-yhtyeen Randy Californian perikunnan mukaan kappaleen alun kitarakuvio on peräisin Californian säveltämästä Taurus-kappaleesta.

Suomessa merkittävin viimeaikainen plagiaattitapaus on Rauli Badding Somerjoen sävellyksen paljastuminen ilmeiseksi kopioksi. Kuihtuu kesäinen maa -kappaleen epäillään olevan kopio unkarilaisesta iskelmästä, jonka alkuperäinen nimi on Minden ember boldog akar lenni.

Teoston musiikkiasiantuntija Jennah Vainio arvioi 2018 HS:lle, että jos kappale todettaisiin plagiaatiksi, mahdollinen tekijänoikeuskorvaus voisi olla kymmeniätuhansia euroja.


Tällä viikolla kerrottiin, että elektronisen musiikin pioneeriyhtye Kraftwerk on voittanut 22 vuotta jatkuneen samplekiistan. Kraftwerkin mukaan saksalaiset Moses Pelham ja Martin Haas samplasivat luvatta Kraftwerkin Metall auf Metall -kappaletta vuoden 1997 Nur Mir -kappaleessa. Samaa mieltä on Euroopan unionin tuomioistuin, joka asettui Kraftwerkin kannalle.

Samplaamisessa on kyse olemassa olevan äänitteen käytöstä uuden teoksen osana. Ennakkoratkaisun mukaan lyhytkin sample on suojattu tekijänoikeudella, eikä sitä voi käyttää ilman alkuperäisen kappaleen oikeudenomistajan lupaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  2. 2

   Kommentti: Jos tänään ei tapahdu brexit-ihmettä, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

  3. 3

   #Metoo alkoi kaksi vuotta sitten – nyt miehet kertovat, miten heidän elämänsä muuttui parempaan

  4. 4

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  5. 5

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  6. 6

   Pasilan Triplaan aukeaa torstaina 250 liikettä: Mukana uusia vaateketjuja, surffauskeskus ja luomuruokatori

  7. 7

   Kuluuko Iphonesi akku pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse ja näin ongelmaa voi helpottaa

  8. 8

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  9. 9

   Autoilijoille 650 euron lisämaksu pysäköintiin Helsingissä? Mikael Jungner ehdottaa villiä muutosta, vastalahjaksi joukkoliikennelippu

  10. 10

   Espoon Keilaniemeen suunnitellaan Suomen korkeinta tornitaloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  7. 7

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää