Kulttuuri

Mimosa Willamo on tämän hetken hehkutetuin näyttelijä, joka haukkuu uraansa vahingoksi ja kertoo, miten oppi kieltäytymään seksikohtauksista

Jussilla ensimmäisestä elokuvaroolistaan palkittu Willamo, 24, on näytellyt poliisisarjoissa, komediaelokuvissa, Instagramissa ja Marja Tyrnin joulushowssa. Nyt hänet voi nähdä tv-sarja Badrumslivissä.

Asunto on antiikkikauppiaan kuolinpesä Kruununhaassa Helsingin kantakaupungissa. Sisään tullaan entisestä palvelijan ovesta, minkä vuoksi eteinen on samalla keittiö sekä olohuone. Sohvan yllä on hylly ja sen päällä videoprojektori. Tässä näyttelijä Mimosa Willamo, 24, katsoo joskus kämppiksensä kanssa elokuvia.

Willamo on asunut täällä tammikuusta saakka. Kohta edessä on muutto ensimmäiseen omaan asuntoon Vallilassa.

Nyt Willamo istuu keittiönsä sohvalla jalat ristissä ja ihmettelee, miksi hänestä tehdään henkilöjuttua. Kuvaajan kamera räpsyy.

”En tiedä, miksi teet tämän. Ei musta ole mitään juttuja. Miksi olisi? Auroran kanssa tuli muutamia henkilöhaastatteluita, mutta ne oli sellaisia tylsiä, joissa kerrottiin, että syntyi, näytteli… Ei mulla ole paljon mitään kerrottavaa. Ei ole mitään suuria elämänohjeita.”

Neuvoja Willamolta toivotaan, koska hän on saavuttanut lyhyellä urallaan nopeasti paljon. Lukioikäisenä hän sai ensimmäisen elokuvaroolinsa Antti Heikki Pesosen Päin seinää -draamakomediassa. Elokuva sai ensi-iltansa tapaninpäivänä 2014. Tammikuussa Willamo nimettiin ehdolle parhaan naissivuosan Jussin saajaksi. 1. helmikuuta hän seisoi Kaapelitehtaan lavalla palkinto kädessä ja ihmetteli.

”Laskin, että 35 päivän sisällä from nobody to mitä vittua.”

Ensimmäistä elokuvaroolia seurasi Monika Fagerholmin romaaniin perustunut tv-sarja Lola ylösalaisin (2016) ja roolit kahdessa isossa kotimaisessa elokuvassa Teit meistä kauniin (2016) ja Bodom (2016). Jälkimmäisestä tuli toinen Jussi-ehdokkuus.

Seurasi rooleja tv-sarjoissa kuten Karppi ja Roba, sekä elokuvissa kuten Swingers (2018) ja Elvis & Onerva (2019). Tammikuussa 2019 sai ensi-iltansa Miia Tervon ohjaama Aurora, jossa Willamo näytteli ensimmäisen selkeän elokuvapääroolinsa.

”On helpompaa antaa ohjeita, kun on työskennellyt pitkään ja tehnyt asioita päästäkseen sinne, missä on”, Willamo sanoo.

Mutta sinähän olet tehnyt asioita?

”Periaatteessa joo. Mutta toisaalta mulle tuli vaan Wilmaan viesti, että on koekuvaukset, haluatko tulla. Suora leikkaus Jussi-gaalaan. En ole harrastanut pienestä asti teatteria, unelmoinut tästä tai valmistautunut koekuvauksiin. Olen 24, mulla ei ole mitään kerrottavaa kenellekään. ’Miten susta tuli näyttelijä?’ ’Sattuman kaupalla.’ ’Kiitos.’”

Tätä Willamo tekee paljon. Hän omaksuu ”toimittajan” äänen ja kommentoi sanomisiaan kuin lukisi valmista lehtijuttua. Kun Willamo kertoo, ettei ehkä halua näytellä lopun ikäänsä, hän sanoo iltapäivälehtimäisellä shokkiäänellä: ”Uu, rajua! ’En ehkä haluakaan näytellä’!”

Kun hän myöntää ilmoittautuneensa läsnäolevaksi yliopistoon saadakseen opiskelijaedut, hän puhahtaa: ”Näyttelijälupaus huijaa systeemiä!”

Ja kun hän kertoo oppineensa kaiken työn kautta, hän imitoi ehkä naistenlehden kansiotsikkoa: ”Käyn kouluni tekemällä.”

Willamo lyttää itseään surutta. Huijarisyndrooma toistuu puheessa pariin otteeseen. Hän sanoo tehneensä Auroran koekuvaukset ”maailmanlopun krapulassa” neljän päivän Berliini-bailauksen jälkeen. Tämä on Willamon mielestä osoitus siitä, että kaikki on sattumaa.

Willamo pitää itseään vale­näyttelijänä. Hän, toisin kuin monet kollegansa, ei ole käynyt Teatteri­korkea­koulua.

Jussi-palkinnon jälkeen Willamo sanoo ihmisten ympärillä olettaneen, että hän on varmaankin hakemassa Teakiin. Niin hän tekikin, eikä päässyt sisään.

”Kukaan ei kysynyt, että hei, kiinnostaako sua teatteri.”

Viimeksi Willamo on opiskellut pohjoismaisia kieliä Helsingin yliopistossa. Sitä kesti neljä kuukautta, sitten tuli töitä.

Esiintyminen on kyllä kiinnostanut aina, mutta omilla ehdoilla. Lapsena Espoossa Willamo leikki neljän veljensä kanssa, harrasti voimistelua ja soitti nokkahuilua. Yläasteella hän liittyi ilmaisutaidon kerhoon ja näytteli musikaalissa. Kallion lukiossa Willamo piti kerran vuodessa ”nokka-aamunavauksen”, jossa hän soitti potpureita tunnetuista kappaleista. Ultra Bran Jäätelöautosta, Robinin Frontside Olliesta, joistain Abban hiteistä.

Veljiensä kanssa Willamo on tehnyt viisi joululevyä lähipiirin omaksi iloksi, viimeisen vuonna 2018.

Lukion ilmoitustaululle tuli vähän väliä tiedotteita koekuvauksista. Vuonna 2010 Willamo päätyi taulun kautta Yle TV2:n peruskouluikäisille suunnatun Galaxin juontajaksi.

”Tyylilleni uskollisena en ilmoittautunut, kunnes ystäväni patisti. Laitoin lomakkeen myöhässä ja pääsin koekuvauksiin, joissa soitin ukulelea niin kuin kaikki 15-vuotiaat tytöt vuonna 2010.”

Galaxi opetti paljon kameran edessä työskentelystä. Marja Tyrnin joulushow (2010) ei ollut yhtä antoisa. Aku Hirviniemen Putous-hahmon ympärille rakennettuun ohjelmaan haettiin kahta tonttutyttöä, ja Willamo sekä toinen kalliolainen valittiin rooleihin.

”Olin nuorena ja naiivina kuvitellut, että me oltaisiin letit päässä taustalla laittamassa pipareita uuniin. Mutta ne olivatkin sellaiset pilailupuodista ostetut, varmaan jollain kypsemmällä naisella seksikkäät tonttuasusteet. Minä olin vähän honkkeli 15-vuotias ja mietin, että mitä helvettiä. Tää hame on tän mittainen! Miksi te pyydätte lukioikäisiä tällaiseen?”

Kolme vuotta myöhemmin, maaliskuussa 2013, Willamo valittiin vaikean teinitytön Takun rooliin elokuvassa Päin seinää. Kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2014.


Ohjaaja Pesonen muistaa koekuvauksista nuoren lukiolaisen, jolla oli luontainen kyky olla kameran edessä.

”On joitain asioita, mitä voi ja pitää pystyä treenaamaan. Jotkut asiat taas ovat vaan ihmisessä läsnä.”

Vastuuta Willamon uran starttaamisesta Pesonen ei halua ottaa.

”Avasin oven hänelle ensimmäisenä. Uskon, että joku muu olisi sen avannut joka tapauksessa. Siinä oli niin selkeästi ihminen, joka oli karismaattinen, lahjakas eikä ollenkaan sosiaalisesti hankala.”

Päin seinää -elokuvan kuvauksissa kaikki oli tietenkin uutta ja jännittävää, mutta hahmo oli niin hyvin kirjoitettu, että työ oli helppoa. Willamo sanoo lukeneensa paljon myös sellaisia käsikirjoituksia, joissa vanhat sedät kirjoittavat nuorten naisten elämästä.

Willamo pitää kuitenkin itseään asiakaspalvelijana. Jos hänet palkataan tekemään draamaa tai viihdettä, niin sitähän tehdään. Tuoretta asuntolainaa on lyhennettävä.

”Ei mulla ole varaa ruveta diivailemaan sen suhteen, mitä teen työkseni. Välillä pitää tehdä paskaa, että joskus voi tehdä priimaa. Ja näin. Peruutetaan, mä en halua sanoa tota. No, meni jo. Voi vit..”


Jos Mimosa Willamo ei olisi voittanut Jussia heti ensimmäisestä roolistaan 15-kesäisenä Takkuna, hänen olisi ehkä helpompi pitää itseään ”oikeana näyttelijänä”.

”Jos ei tarvitsisi ajatella, että olen saanut muut roolit vain sen takia, olisi varmaan helpompi uskoa, että olen tehnyt jotain oikein ja että olen taiteellisesti lahjakas.”

Palkinto takasi sen, että Willamo työskentelisi elokuvissa vastakin. Jo gaalahumussa Tuukka Temonen tuli sanomaan Willamolle, että hänelle olisi rooli Apulanta-elokuvassa Teit meistä kauniin. Samoihin aikoihin Taneli Mustonen soitti ja kertoi valmistelevansa kauhuelokuva Bodomia.

Kun Bodomista tuli toinen Jussi-ehdokkuus, Willamon isä soitti ja kysyi, toimiiko suomalainen elokuva-ala todella näin, että menet vaan elokuviin ja saat ehdokkuuksia.

Lyhyen uransa aikana Willamo on päässyt tekemään kaikkea nordic noirista Instagram-draamaan. Se on hänen mukaansa ”tosi hyvää tsägää”.

Oona Airola tunnistaa Willamon tavan kiittää kaikesta onnea. He työskentelivät yhdessä Miia Tervon ohjaamassa Aurorassa.

”Kun nainen onnistuu elokuvassa, palaute kriitikoilta ja katsojilta on, että oletpa oma itsesi, et näytellyt yhtään. Kun mies tekee hyvän roolin, häntä onnitellaan isosta duunista. Tätä kuulee myös meidän alalla. Se on rakenteellista. Ehkä Mimosa on sisäistänyt ajatustavan, että hän on vain onnekas, vaikka todellisuudessa hänen ansionsa ovat kovan työn tulosta”, Airola arvelee.

Kaksikon kemiat kohtasivat Auroran kuvauksissa. Airola löysi Willamosta siskon, jonka kanssa jutella myöhään yöhön parisuhteista, politiikasta ja siitä, täytyykö naishahmon aina tulla raiskatuksi. Heitä yhdistivät spontaanius ja räävitön huumorintaju.

Airola, joka palkittiin niin ikään parhaan naissivuosan Jussilla ensimmäisestä pitkästä elokuvastaan Hymyilevä mies (2016), kuvailee Willamoa älykkääksi, ammattitaitoiseksi ja kriittiseksi näyttelijäksi. Sellaiseksi, joka tekee havaintoja ja ottaa vastuuta, ”tonkii ja antaa asioiden hangata”.

Aurorassa Willamo näyttelee bilettämiselle persoa rovaniemeläistä, joka päätyy auttamaan iranilaista Dariania (Amir Escandari) oleskelulupansa kanssa.

”Oli ihanaa tehdä alkoholiongelmaista nuorta naista. Sitä on kaivattu. Mahtavaa, että on muitakin alkkiksia kuin sellaisia turvonneita keski-ikäisiä”, Willamo sanoo ja irvistää sanavalinnalleen.


Bodomin Noran tehtävä oli pikemminkin esiintyä ja kuolla näyttävästi kuin piirtää syväluotaava kuva viimeistä kesäänsä viettävästä ihmisenalusta.

Bodomin Q&A-tilaisuudessa syksyllä 2016 Willamo sanoi yrittäneensä väittää vastaan ohjaajalle, joka sanoi, että elokuvassa täytyy olla paljasta pintaa.

Nyt hän on sanoissaan varovaisempi ja korostaa, ettei mikään jäänyt kaivelemaan.

”On ihan totta, että me rämmittiin metsässä. Ekalla viikolla istuttiin paskaan ja vereen peitettynä bikineissä ja mietin, että mitä vittua mä teen työkseni, tämähän on ihan hirveää. Mutta eihän se lopulta ollut. En ollut ihan täysillä messissä kaikessa, mutta mulla oli silti oikein kivaa ja mukavaa.”

Mitä näyttelijältä voi kuvauksissa vaatia? Se on Willamon mukaan kiinni siitä, mitä esituotannossa on käyty läpi. Näyttelijän ja ohjaajan välillä täytyy vallita täysi luottamus.

”Totta kai voi tulla yllätyksiä. Mutta ei niin, että yllätys, me otetaankin sulta vaatteita pois, tai yllätys, minäpä teen sinulle jotain henkisesti tai fyysisesti ikävää”, Willamo sanoo.

”Sun ei tarvitse säikäyttää mua, jos haluat, että näytän säikähtäneeltä. Sun täytyy luottaa mun ammattitaitooni.”

Onko sinulla tullut vastaan ikäviä yllätyksiä?

Willamo miettii pitkään.

”Oli yksi seksikohtaus, josta en tiennyt, että mun pitäisi olla yläosattomissa. Kaikki keskittyminen meni siihen, että pidän peitonreunasta kiinni ja mietin missä kamera sijaitsee. Siitä oppineena suhtaudun kohtauksiin eri tavalla nykyään.”

Willamo on kuullut kokemuksia, joissa ohjaaja haluaa näyttelijänsä riisuvan, mutta ei osaa kommunikoida sitä ääneen.

”Jos haluat, että mun rinnat näkyy kameralle, sun täytyy pystyä puhumaan mulle mun rinnoista. Jos et siihen kykene, niin minkä helvetin takia teet alastonkohtausta? Jos teet tilanteesta kiusallisen, musta tuntuu heti näyttelijänä, että nyt on vanhat pervot fantasioineet jostain tällaisesta.”

Periaatteessa näyttelijän tarvitsee sitoutua kuvauksissa vain siihen, mitä käsikirjoituksessa lukee. Jos alastomuutta ei mainita, sitä ei voi vaatia. Aloittelevalle näyttelijälle kynnys kieltäytyä voi kuitenkin olla ylittämätön.

Viime vuonna Willamo kieltäytyi jo seksikohtauksesta, koska sitä ei ollut käsikirjoituksessa.

”Toki #metoon takia, mutta myös siksi, että kilsoja on jo vähän takana. Tiedän, miten tämä toimii.”

Heinäkuun lopussa Yle Areenaan ilmestynyttä komediasarjaa Badrumsliv (Kylppärikaverit) on kuvailtu ”feministiseksi komediasarjaksi”. Päähenkilöt Lo (Willamo) ja Hilda (Josefine Fri ensimmäisessä tv-roolissaan) viettävät paljon aikaa kylpyhuoneessa. Siellä kylvetään, pissataan ja otetaan suihkuja, mutta myös syödään, runkataan ja kirjoitetaan feminististä räppiä.

5–10 minuutin mittaiset jaksot ovat yhden tai parin kohtauksen mittaisia. Ohjaaja-käsikirjoittaja Kaya Pakaslahden dialogi on pullollaan one-linereita, kuten ”tänään on tarjolla dikkiä, ei mäkkiä”. Yhdessä hauskimmista kohtauksista nuori mies antaa Lolle suuseksiä, mutta aivastelee, kun tuuheat karvat menevät nenään.

”Meitsi älskaa att ge. Njuta bara”, mies sanoo. ”Jag älskar busken, for real!”


Willamo piti siitä, etteivät Lo ja Hilda ole yli-ihmisiä. He saavat olla oikeamielisiä, mutta nuoria ja naiiveja tyttöjä, jotka uskaltavat väitellä keskenään.

”Jos kuulostaa pelottavalta, että puhutaan feministisestä komediasta, niin musta tohon sarjaan on mahtunut monta näkökulmaa. Käsikirjoituksesta ei tullut olo, että me ollaan nyt kirjoitettu sulle totuus”, Willamo sanoo.

”Ja totta kai fiilistelin, kun ne sanoivat, et koko meidän crew on naisia, paitsi kaksi äänipoikaa.”

Aurinko porottaa. Olemme siirtyneet Tervasaareen, johon Willamo on tulossa illalla juomaan viiniä ystäviensä kanssa. Tämän haastattelun jälkeen jatkuu nimittäin loma.


Willamo menee lähtökohtaisesti kaikkiin koekuvauksiin, joihin häntä pyydetään. Tuntuisi ylimieliseltä kieltäytyä ilman pakottavaa estettä.

Näkyvillä oleminen sinänsä ei motivoi. Willamo on käynyt läpi pohdinnat siitä, pitäisikö hänen ruveta ”influensseriksi”, tehdä kaikki mahdolliset henkilöhaastattelut ja kaupalliset yhteistyöt ja ”saattaa Suomen kansan tietoisuuteen, kuka on Mimosa Willamo”.

Hän sanoo tajunneensa, ettei hänellä ole sanottavaa. On myös levollista tietää, että vaikka kuinka mokaisi, ketään ei kiinnosta. Willamo saa perseillä Instagramissa niin paljon kuin haluaa, ja olla sitten viikon pois, jos siltä tuntuu. Kadulla ei tulla häiritsemään yhtään sen enempää.

”En ole minkään asian asiantuntija. Miksi veisin tilaa, jos mulla ei ole mitään annettavaa? Te näette varmaan aika selkeästi, että olen tällainen punavihertyyppi. Se riittää”, Willamo sanoo.

”’Sanoo hän henkilökuvassaan.’”

Psst, jutunteon kulisseissa

Anton Vanha-Majamaa, toimittaja: ”Saapuessamme Willamon kotiin hän hääri keittiössä ja pilkkoi hunajamelonia illan kemuja varten. Sain keittää kahvini itse, koska Willamo ei pannua tavannut käyttää. Juttelimme esiintymispelosta, joka riivaa myös kokeneita näyttelijöitä. Viimeksi Arto Nybergissä vieraillessaan Willamoa kuumotti niin, että hän unohti kertoa vanhemmilleen. Isä sai tietää vierailusta tuttavan Facebook-päivityksestä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää