Kulttuuri    |   Radioarvostelu

Kiinnostava radiodokumentti antaa kasvot maatalouden rakennemuutokselle

Anju ja Antti Nevalaisen Nevala on yksi tuhansista lakkautettavista maatiloista. Tilalla on pidetty karjaa yhtäjaksoisesti liki 300 vuotta.

”Miten voit tehdä tämän isällesi?” Näin on moni kysynyt maataloudesta luopuvalta emolehmätilalliselta Antti Nevalaiselta. Kysymyksessä kiteytyy maanviljelyksen poikkeuksellisuus yrittäjyyden kirjossa. Useimmat viljelijät eivät ole valinneet työtään, vaan se on tullut heille annettuna – perintönä, joka velvoittaa.

Nevalan tilalla Pohjois-Savon Lapinlahdella on harjoitettu karjataloutta yhtäjaksoisesti vuodesta 1721. Antti on sukupolvien ketjussa kahdeksas isäntä. Kun hän siirtyi vetovastuuseen 19-vuotiaana, lähtötilanne oli tämä: kymppitonni velkaa ja armeija kesken.

Suomen maataloudessa on käynnissä nopea rakennemuutos. Vuonna 1995 maassa oli 100 000 maatilaa. Vuonna 2015 niistä oli jäljellä 51 000. Vuonna 2025 tiloja arvioidaan olevan toiminnassa enää 37 000.

Viime vuosina maatilojen määrä on vähentynyt seitsemän prosentin vuosivauhtia. Luonnonvarakeskuksen mukaan esimerkiksi lypsykarjatiloista 16,5 prosenttia lopettaa toimintansa kahden vuoden sisällä.

Suurin syy kehitykseen on, että valtaosa maatalousyrityksistä tuottaa tappiota. Viljelijän keskipalkka on alle neljä euroa.

Reetta Arvilan dokumentti Maatilan loppu antaa kasvot rakennemuutokselle. Siinä Antti ja Anju Nevalainen kertovat avoimesti ratkaisustaan lopettaa maatalous. Ohjelmaa ei ole tehty kertapyrähdyksellä, vaan Arvila on seurannut pariskuntaa syksystä kesään.

Nevalaiset kuvaavat karjatilallisen arkea, jossa töissä ollaan ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Lyhyellä lomallakin murehditaan, pärjääkö lomittaja ja onko kaikki kunnossa.

Työ kysyy parisuhteeltakin paljon, kun puoliso on myös työkaveri ja yhtiökumppani, jonka kanssa ollaan 24/7.

Myös maatalouden ahdingon synnyttämät mielenterveysongelmat pääsevät esille. Emäntä sairastuu masennukseen, kun salmonellalöytö ajaa tilan puolitoistavuotiseen kriisitilaan.

Arvila on luopunut aiemmasta reportaasikäsialastaan jättämällä spiikit ja kysymykset pois ja luovuttamalla estradin kokonaan päähenkilöilleen. Haastatteluissa kuuluu luottamus, mutta tunteet jäävät hieman pait­sioon.

Äänimaisemallisesti läsnä olevasta dokumentista kuullaan Radio Suomessa sarjamuotoinen versio Erään maatilan loppu. Se alkoi eilen lauantaina ja on jo kokonaisuudessaan kuunneltavissa Areenassa.

Maatilan loppu, Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google laajentaa Haminan datakeskusta 600 miljoonalla ja aloittaa koulutusohjelman SAK:n kanssa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Milla Welling halusi lastenvaateompelimon kovan työttömyyden Joensuuhun, ely-keskuksen virkailija ehdotti tehdasta Pietariin

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Takkia heilauttanut tuulenvire paljasti, että Donald Trump kuljettaa mukanaan seteleitä: ”Tykkään jättää tippiä hotelleissa”

  6. 6

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  7. 7

   HS löysi historiallisen kuvan 15-vuotiaasta Teemu Pukista – Super­tähden ensimmäisessä ottelussa kuuluttaja kaljoitteli ja järjestystä yritti valvoa tuleva ministeri

   Tilaajille
  8. 8

   Kapitalismi kasvoi kieroon ja uhkaa nyt horjuttaa jopa demokratiaa, kirjoitti Financial Times – Mikä meni vikaan?

  9. 9

   Nälkäiselle Cristiano Ronaldolle hampurilaisia antanut nainen ilmoittautui: ”Hän oli kaikista ujoin”

  10. 10

   Kehä III:n varteen Espooseen alettiin porata kahden kilometrin syvyistä reikää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  4. 4

   Lopetuspäätös Sannikka & Ukkola -ohjelmasta tehtiin jo viikkoja sitten: ”Minulla ei ole tekemistä keskiviikon tapahtumien kanssa”, sanoo Ylen Riitta Pihlajamäki

  5. 5

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  6. 6

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  7. 7

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  10. 10

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää