Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Yhden tähden Angry Birds -elokuva 2 on olemassa, jotta Rovio saisi pelejään kaupaksi, huomion varastavat vessahuumori ja hyllyvät pyllyt

Ensimmäinen Angry Birds -elokuva oli suomalaiselle pelifirmalle helpotus.

Animaatio

Angry Birds -elokuva 2, ohjaus Thurop Van Orman. Pääosissa Riku Nieminen, Joonas Saartamo, Pirjo Heikkilä. 96 min. K7. ★

Typerästi nimetty Angry Birds -elokuva 2 on edeltäjänsä tapaan toimintaelokuva, jossa vastakkain ovat hyvikset (linnut) ja pahikset (possut).

Kolmen vuoden takaisessa ensimmäisessä osassa possut soluttautuivat lintujen saarelle, varastivat läjän munia ja veivät ne omalle saarelleen. Linnut Redin (Riku Nieminen) johdolla pelastivat päivän.

Jatko-osassa linnut ja possut elävät jatkuvassa sotatilassa, vähän kuin Etelä- ja Pohjois-Korea. Kun naapurista löytyy yllättäen kolmas vihollissaari, linnut ja possut joutuvat yhdistämään voimansa.

Uusi vihollinen on jään keskellä elävä kotka nimeltä Zeta (Leea Klemola). Hän haluaa pois kylmästä ja muuttaa lähisaarensa omiksi huvipuistoikseen. Siksi hän linkoaa niitä kohti valtavia jääpalloja.

Asetelma on ihan kuin peleissä aina kun uusi kenttä aukeaa.

Angry Birds -elokuvat perustuvat suomalaisen Rovion kehittämään peliin, josta tuli viime vuosikymmenen vaihteessa nopeasti yksi maailman suosituimmista mobiilipeleistä. Samalla Rovio nostettiin Nokian manttelinperijäksi, suureksi suomalaiseksi it-menestyjäksi.

Lintupelejä on julkaistu vuosien mittaan tasaisesti. Angry Birds Space, Angry Birds Go! ja vuoden 2015 virallinen jatko-osa Angry Birds 2 uudistivat simppeliä pelimekaniikkaa, mutta alkuhuumaa oli mahdotonta toisintaa.

Vuoden 2016 Angry Birds -elokuva oli Roviolle helpotus. Columbian ja Rovio Animationin tuottama animaatio tahkosi 73 miljoonan taalan budjetilla maailmanlaajuisesti yli 350 miljoonaa dollaria ja varmisti sen, että jatkoa kannattaa tehdä.

Nyt peleilläkin menee ilmeisen hyvin. Uusin peli Angry Birds Dream Blast on jatkanut kasvuaan, ja yhtiön tulos vaikuttaa vakaalta.

Jatko-osaa katsoessa mielessä pyörii se, kuinka jatko-osien tekeminen on Hollywoodissa totisesti rahan, ei taiteellisen vision motivoimaa. Thurop Van Ormanin ohjaama Angry Birds -elokuva 2 on ykkösen tympeä toisinto. Värikäs, äänekäs ja vauhdikas kohellus, joka yrittää myydä pelejä, eikä malta siksi rauhoittua hetkeksikään.

Vihollinen on eri, mutta perusmekaniikka sama. Psykologinen syvyys on lähinnä sitä, että ykkösosan hylkiönä aloittanut Red pelkää jäävänsä taas yksin (ei tietenkään jää) ja että Zetan ilkeyden taustalla on pieleen mennyt parisuhde. Ei yllätyksiä.

Härski kuvasto sen sijaan yllättää. Siinä missä Pixarin animaatiot pitävät vissin etäisyyden ihmiskehon tiettyihin ominaisuuksiin, Angry Birds -elokuva 2 sukeltaa niihin pää kolmantena räpylänä.

Hyllyviä pyllyjä ja vessahuumoria piisaa. Possukuningas Leonardin (Ville Myllyrinne) pakaroita kuvataan kerta toisensa jälkeen. Välillä niitä reunustavat vaaleanpunaiset stringit, välillä kimalletrikoot, joita sitten raotetaan niin, että pylly vilkkuu taas.

Eläimistä tehdään oudolla tavalla ihmisen kaltaisia ja erotisoituja otuksia. Zetan teini-ikäisellä hassun mallisella tyttärellä on jostain syystä kookosbikinien yläosa, vaan ei alaosaa. Useampi otus käy pöntöllä. Ehkä ällöttävin on lintuvartija, joka naksuttaa vatsalihaksiaan kuin lataisi konekivääriä.

Ja sitten on Ace Ventura – luonto kutsuu -elokuvan (1995) ehkä inspiroima kohtaus, jossa feikkikotkan takapuolesta putkahtaa possu.

Vessahuumorille on kulttuurissa paikkansa, mutta pehmoisten animaatio-otusten kanavoimana se tuntuu liian oudolta ja herättää joukon kysymyksiä, joita en koskaan kuvitellut esittäväni.

Miksi näillä eläimillä on ihmisenkaltaiset pakarat, jotka he osaavat imaista sisäänsä? Miksi lintu suojaa rintaansa bikineillä? Miksi kotka käy pisoaarilla?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää