Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Rammstein esitti Tampereella tutut temppunsa penistykeistä liekinheittimiin, mutta onnistui myös yllättämään ja hämmentämään

Rammstein keskittyi Tampereella tuoreeseen tuotantoonsa ja jätti helpoimmat hitit kotiin.

Rammstein Ratinan stadionilla perjantaina.

Kaksi palaveria, joissa olisin halunnut olla läsnä.

Se, jossa päätettiin, että vyölaukut tulevat takaisin muotiin.

Ja se, jossa ideoitiin Rammsteinin lavarekvisiittaa.

Saataisiinko lavalle iso pata, jota kuumotettaisiin valtavalla liekinheittimellä (Mein Teil)? Tai kenties jättimäiset palavat lastenvaunut (Puppe)? Entä penistykki, joka ampuu yleisön päälle vaahtoa ja valkoista roskaa (Pussy)?

Ne kaikki nähtiin Rammsteinin minuuteissa loppuunmyydyssä Ratinan-konsertissa, joka oli osa Rammsteinin 28. toukokuuta Saksan Gelsenkirchenistä alkanutta Euroopan laajuista stadionkiertuetta. Ratina valikoitui keikkapaikaksi käytännöllisin perustein. Olympiastadion on remontissa, eikä Rammsteinin massiivinen tuotanto mahdu muualle, kerrottiin.


Massiivisuus aiheutti Ratinassa myös pulmia.

Jonoja ja hämmennystä oli niin kuin missä tahansa tämän kokoluokan yleisötapahtumassa, mutta moni vaikutti olevan tyytymätön tapahtuman tuottaneen Nelonen Media Liven tiedottamiseen. Vielä perjantaina iltapäivällä järjestäjiltä kyseltiin tarkempia ohjeita narikkaan ja jonottamiseen, eikä niihin pystytty tyydyttävästi vastaamaan.

Kummastusta herätti myös se, että esityksen kuvaaminen oli kolmea ensimmäistä kappaletta lukuun ottamatta kokonaan kielletty, samoin yleisön ja lämmittelijänä toimineen ranskalaisen Duo Jatekokin. Jälkimmäisessä ei tosin olisi ollut paljon nähtävääkään. Kaksikko tulkitsi Rammsteinin kappaleita pianolla.


Rammstein esitti Ratinan stadionilla tutut temppunsa, mutta onnistui samalla yllättämään ja hämmentämään. Aivan kuin yhtye olisi härnännyt räjähdyksiä ja outouksia janoavaa yleisöä.

Kun Mein Herz Brenntissä tulee se kohta, johon pommi aivan ilmiselvästi kuuluisi, musiikki loppuu. Ja juuri kun alkaa tylsistyä, jostain ilmestyy liekehtivä torvi, tulta ampuva selkäreppu tai ilotulitteita suihkuava jousipyssy.

Ratkaisu oli perusteltu, mutta turhauttava – ja ehkä juuri siksi yllättävyydessään yhtyeen tyyliin sopiva.

Dramaturgisesti keikka jakautui kahteen osaan.


Ensimmäisen tunnin lavalla oli rauhallinen, paikoin jopa innottoman oloinen yhtye. Efektejä käytettiin säästeliäästi, ja varmojen villitsijöiden sijaan kuultiin esimerkiksi kirskuva Sehnsucht ja junnaava Heirate Mich.

Niin ei olisi ollut tietenkään mikään pakko tehdä. Vuonna 1994 perustettu yhtye on julkaissut seitsemän albumia, ja pelkästään niiden isoimmilla hiteillä täyttäisi stadionin ja kahden ja puolen tunnin konsertin.

Helpoimman tien sijaan sijaan 22 kappaleen setistä 8 tai 9 laskutavasta riippuen oli tänä keväänä ilmestyneeltä Rammstein-albumilta.

Se saattaa jäädä myös yhtyeen viimeiseksi. Yhtyeen perustanut Richard Z. Kruspe on vihjaillut niin jo haastatteluissa vuonna 2017, ja lopettamista voisi enteillä myös viimeisimmän levyn paluu musiikillisille "juurille". Sekä ensimmäisessä että viimeisimmissä albumissa kuuluvat Kraftwerkin ja muiden innoittajien vaikutteet.

Spekulaatiot sikseen.

Uuden levyn avauskappale Deutschland polkaisi keikan jälkimmäisen ja intensiivisemmän puolikkaan käyntiin. Toisella puolikkaalla roihusivat myös illan isoimmat liekit. Sonne-kappaleen aikana tulisuihkut valaisivat koko stadionin.

Uusista kappaleista etenkin Radion jytinä toimi Ratinassa. Välillä stadion tuntui tutisevan perustuksiaan myöten. Vähän kuin olisi teljettynä kattilaan tehosekoittimen kanssa.

Ratinassa kuultiin vanhoista hiteistä tärkeimmät, kuten Engel ja Links 2 3 4, mutta "popein" ja taiteellisesti kunnianhimottomin Rosenrot-albumi ohitettiin kokonaan. Pois jäivät myös Amerikan ja Keine Lustin kaltaiset kertosäevetoiset renkutukset, mutta niin ikävä kyllä myös riipaiseva Mutter.


Rammsteinille ominaiset outous ja huumori olivat onneksi vahvasti läsnä.

Kosketinsoittaja Christian Lorenz esitti ensimmäiset kappaleet kultaisessa Tähtien Sodan C-3PO-droidia muistuttavassa puvussa, ja Deutschland-kappaleesta kuultiin ennen varsinaista versiota remix, jonka tahtiin yhtye esitti valaistut erikoispuvut päällä sympaattisen, tahallisen kömpelön koreografian.

Rammsteinin vetovoima on ristiriidoissa. Se on avoimesti tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia puolustava yhtye, joka piilottaa seksiturismikritiikin popedamaiseen You have a pussy, I have dick -lyriikkaan ja kaappaa natsiestetiikan omiin tarkoituksiinsa.

Kitaristi Kruspe on todennut, että koska suurin osa yleisöstä ei ymmärrä sanaakaan teksteistä, heille pitää tarjota jotain muuta. Oli Kruspe tosissaan tai sitten ei, oikeassa hän joka tapauksessa on.

Pyrotekniikkaa, rekvisiittaa ja kaikenlaista tietoista yliampuvuutta voi pitää joko erottamattomana osana kokonaistaideteosta nimeltä Rammstein – tai sitten ironisena tai ei-ironisena viehtymyksenä machoiluun ja kitschiin.

Toisaalta, mitä väliä.

Kun pommi räjähtää Ratinan taivaalla ja 32 000 ihmistä huutaa täyttä kurkkua DU HAST MICH, vain tylsimys arvuuttelee motiiveja eikä huuda mukana.

Mahtipontisuuden lisäksi Rammstein tunnettu poliittisuudestaan.

Viimeksi yhtye nousi otsikoihin elokuun alussa, kun kitaristit Paul Landers ja Kruspe suutelivat lavalla kesken bändin Moskovan-konsertin. Teko oli helppo tulkita vastalauseena Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvalle sorrolle. Kun yhtye viikkoa aiemmin konsertoi Puolassa, liehuivat lavalla sateenkaariliput. Deutschland-kappaleen yhdeksänminuuttisesta musiikkivideossa yhtye käsittelee Saksan hankalaa suhdetta väkivaltaiseen historiaansa.

Politiikkaa nähtiin myös Ratinassa.

Ensimmäisessä encoressa kuullun Engelin aikana viisi yhtyeen jäsentä purjehti yleisömeren yli kumiveneillä. Kädet ohjasivat veneitä kohti lavaa, jossa vastassa oli laulaja Till Lindemann ison kyltin kanssa. Willkommen, tervetuloa, siinä luki.

Sen jälkeen rämähti soimaan Ausländer, ulkomaalainen.

Viesti jäi tuskin kellekään epäselväksi.

Nämä kuultiin:

Was Ich Liebe

Links

Tattoo

Sehnsucht

Zeig Dich

Mein Herz Brennt

Puppe

Heirate Mich

Diamant

DJ Set Stick Figure Dance

Deutschland

Radio

Mein Teil

Du Hast

Sonne

Ohne Dich

Encore:

Engel

Ausländer

Du Riechst So Gut

Pussy

Toinen encore:

Rammstein

Ich Will

Helsingin Sanomat ja Nelonen Media kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patrik Laine pyysi anteeksi kommenttejaan

  2. 2

   Kanadan pääministeristä Justin Trudeausta paljastui jo kolmas tapaus, jossa hän esiintyy rasistisessa meikissä

  3. 3

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  4. 4

   Sähkötupakkakriisi pahenee Yhdysvalloissa: tietoja uusista sairastuneista tulvii viranomaisille

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  9. 9

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  10. 10

   Indonesia on kieltämässä avoliiton, pornon, ehkäisyvalistuksen, avioliiton ulkopuolisen seksin, marxismi-leninismin ja presidentin loukkaamisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  2. 2

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Pakarat ja vinot vatsalihakset ovat usein coren heikko lenkki – Viisi helppoa liikettä, jotka treenaavat keskivartaloa

   Tilaajille
  5. 5

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  6. 6

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  7. 7

   Yksittäinen suku voi hallita arvoalueella sijaitsevaa Helsingin vuokra-asuntoa vaikka ikuisesti – Näin järjestelmän sisällä on mahdollista kikkailla

  8. 8

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  9. 9

   Poliisi julkaisi kuvan Milliklubin ovella tapahtuneesta välikohtauksesta: Kamerassa näkyy mies, joka löi ja potkaisi jonossa

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää