Kulttuuri

Näitä kirjauutuuksia HS:n kriitikot odottavat tänä syksynä

Seitsemän HS-kriitikkoa poimi kiintoisimmat tapaukset kustantajien syysohjelmistosta.

Suvi Ahola:

Siri Hustvedt: Muistoja tulevaisuu­desta. Romaani. Suom. Kristiina Rikman. Otava.


Siri Hustvedtin seitsemäs romaani kertoo tekijänsä ikäisestä ja näköisestä naiskirjailijasta SH:sta. Pohdinnassa on ilmeisesti myös muisti, sen epäluotettavuus. Ehkä taiteilija aina muuttaa koko entisen elämänsä tarinoiksi? Ja ehkä niistä aina jää pois jotain merkittävää?

 

Sirpa Kähkönen: Muisto­ruoho. Romaani. Otava.


Kuopio-sarja jatkuu 1970-luvulla, ja sen monen sukupolven henkilökaartiin on ehtinyt tutustua ja kiintyä. Miten sitä siis voisi olla odottamatta? Aikuiset henkilönsä Sirpa Kähkönen panee pohtimaan omaa taustaansa, Vietnam-uutisten takia myös mennyttä sotaa, ja lapsilla on ikuiset kasvamisen kipunsa.

 

Märta Tikkanen: Pakko yrittää kir-. Proosaa. Suom. Outi Menna. S&S.


Kirjeiden ja muistiin­panojen kokoelma, jossa Märta Tikkanen kertoo elämästään hyville kirjailijaystävilleen Åsa Mobergille ja Birgitta Stenbergille. Yksityistä, pidäkkeetöntä, vihaistakin tekstiä suomalaisesta ja suomenruotsalaisesta kulttuurielämästä ja Tikkasen kirjailijakehityksestä.

 

 

Arla Kanerva:

Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? Romaani. Suom. Laura Jänisniemi. Teos.

Monika Fagerholm punoo jälleen yhden täysin omaperäisen jännitysnäytelmän äänellä, jonka kaltaista ei kenelläkään toisella ole. Tuttuna elementtinä on kadonnut tyttö, mutta tällä kertaa kaiken keskiössä on kultalusikka suussa syntynyt pahamaineinen pikkurikollinen.

 

Ian McEwan: Kaltaiseni koneet. Romaani. Suom. Juhani Lindholm. Otava.


1980-luvun Lontooseen sijoittuva rinnakkais­todellisuus, jossa historia on ja ei ole se, jonka tunnemme. Kolmekymppinen elämässään epäonnistunut Charlie ostaa viimeisimmän kalliin luksusvillityksen, androidin nimeltä Adam. Seurauksena on, kuten Blade Runnerissa tai Westworldissa konsanaan, pohdintaa ihmisyyden perimmäisestä olemuksesta.

 

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita. Esseitä. Suom. Pauliina Vanhatalo. S&S.


Mans­plainingin eli mies­selittämisen puheeseemme tuonut kokoelma, jonka esseet käsittelevät muun muassa sukupuolittunutta väkivaltaa, avioliittoa, Virginia Woolfia ja solidaarisuutta. Terävää ja analyyttista mutta myös viihdyttävää tekstiä, joka kertoo oivaltavasti vallankäytön muodoista yhteiskunnassa.

 

 

Susanna Laari:

Kate Atkinson: Liian kirkas taivas. Romaani. Suom. Kaisa Kattelus. Kustantamo S&S.


Syrjään­vetäytyvä brittiläinen yksityisetsivä Jackson Brodie on yksi dekkarimaailman sympaattisimmista hahmoista, johon kannattaa tutustua vaikkei yleensä jännitysromaaneja lukisikaan. Upeista romaaneistaan kuten Elämä elämältä ja Hävityksen jumala tunnettu kirjailija kirjoittaa dekkareitaan aivan yhtä huolella eikä itse haluaisikaan tehdä eroa eri genrejen välille.

 

Raisa Omaheimo: Sydän. Romaani. Kustantamo S&S.


Rakkauteen kyllästynyt nainen heittää sydämensä ulos ikkunasta, koska elämä sen kanssa on käynyt mahdottomaksi. Näytelmissään Läski ja Häiriö Omaheimo sekoitti rohkeasti yksityistä yleiseen. Hänen esikoiskirjassaan rakkaudenkaipuun tutkiminen saa surrealistisia ja tummia sävyjä.

 

Sara Stridsberg: Rakkauden Antarktis. Romaani. Suom. Outi Menna. Tammi


Monitasoisista ja älykkäistä romaaneista tunnetun ruotsalaisen Sara Stridsbergin kolmas suomennos kertoo murhatun narkomaanin ja prostituoidun, Innin tarinan. Kuten Stridsbergillä usein, tälläkin kertaa romaanin taustalla on todellinen tapahtuma: Ruotsin tunnetuin paloittelumurha vuonna 1984. Naisvihaa, äitiyttä ja periytyvää syrjäytymistä käsittelevässä tarinassa näkökulma maailmaan annetaan kuolleelle naiselle.

 

 

Veli Pekka Leppänen:

Jan Guillou: Tapetut unelmat. Romaani. Suom. Petri Stenman. Like.


Suuri vuosisata -romaanisarjassaan Jan Guillou loikkaa vuoden 1968 haaveista 1970-luvulle, jota luonnehtii uusvasemmiston hajaannus ja kansankodin kurinpalautus. Särmiä terävöittää se, että Guillou sai itsekin vankilatuomion ns. IB-jutusta.

 

 

Mart Laar: Viro vuonna nolla. Muistelma. Suom. Petteri Aarnos. Docendo.


Kun 32-vuotias Mart Laar 1992 istahti Viron pääministeriksi, tehtävä ei ollut vähäisin: piti luoda valtio ja valtiojärjestys, organisoida talous. Sitä, miten kaikki kävi, hän kuvaa muistelmissaan. Suhtaudun odottavasti, lievästi sanoen.

 

 

Mikko Pyhälä: Kun yö saapuu Venezuelaan. Taistelu oikeus­valtiosta. Siltala.


Silminnäkijä kertoo, miten luonnonvaroiltaan uskomattoman rikas maa saadaan tärviölle. Siihen tarvitaan vain tuhlauksen ja kyvyttömän hallinnon luja liitto. Mikko Pyhälä oli Suomen suurlähettiläänä Venezuelassa ratkaisevina vuosina 2006–2013.

 

 

 

Antti Majander:

Edouard Louis: Ei enää Eddy. Romaani. Suom. Lotta Toivanen. Tammi.


Köyhyydessä kasvaneen, 21-vuotiaan esikoiskirjailijan suuri omaelämäkerrallinen pienoisromaani tuomitsevasta, väkivaltaisesta ja näköalattomasta Ranskasta. Homoseksuaali poika toivoisi olevansa niin kuin muut. Keltaisen kirjastoin 500. nimike.

 

 

Leila Slimani: Adèle. Romaani. Suom. Lotta Toivanen. WSOY.


Viime vuonna suomennettu Kehtolaulu teki vähäpätöisyyttään näkymättömän ihmisen näkyväksi, äärimmäisen karmivalla tavalla. Nyt saatava esikoisteos käsittelee naisen pakkomielteistä seksuaalista halua. Leila Slimani romauttaa siistin ja hyvän elämän kuoren.

 

 

Henrik Wikström: Mitä Jeesus tekisi? Kirkko ja 2000-luvun kapina. Gummerus.


Eniten ja äänekkäimmin uskontokortilla pelaavat ne, jotka suvaitsevaisuuden sijaan pitävät oikeutenaan määrätä, miten muidenkin pitäisi elää ja ajatella. Niin väärin! Henrik Wik­ström kuulemma näkee alkukirkon aikansa punkliikkeenä ja toisinajattelijoiden yhteisönä.

 

 

 

 

Vesa Rantama:

Niillas Holmberg: Jalkapohja. Runo­kokoelma. Gummerus.


Saamelaisen kulttuurin monitoimi­mies kirjoittaa myös suomeksi, ja hyvin kirjoittaakin. Jos luontorunous, yhteiskuntakritiikki tai vähän beat-henkinen kuljeskelu kiinnostaa, tältä kirjalta voi odottaa paljon.

 

 

László Kraszna­horkai: Saatana­tango. Romaani. Suom. Minna­mari Pitkänen. Teos.


László Krasznahorkai on ollut pitkään kärjessä listallani kirjailijoista, joita pitäisi suomentaa. Ilon päivä siis, ja synkkää lunastusta. Unkarilainen nykykirjallisuuden klassikko saattaa olla monelle tuttu Béla Tarrin seitsemäntuntisesta elokuvajärkäleestä, mutta apokalyptinen valtatutkielma kannattaa nauttia myös kirjana.

 

 

Auli Särkiö: Vedenpeitto. Runo­kokoelma. Poesia.


Musiikki­kriitik­kona­kin toimivan Auli Särkiön aiemmat runo­teokset eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota. Hän on harvinaisen kokonaisvaltainen runoilija, jonka tekstit ovat musikaalisia, assosiatiivisia ja myös visuaalisesti antoisia. Vedenpeitto kutsuu uppoutumaan jo nimellään.

 

 

 

Eleonoora Riihinen:

Ulla Donner: Sontaa. Sarjakuva. Suom. Sinna Virtanen. S&S.


Ulla Donner (s. 1988) on loppuun palaneiden millenniaalien sukupolviääni, jonka esikoissarjakuva Spleenish (2017) tutkaili informaatiokapitalismin ajan identiteettikuplia ja työelämän arvaamattomuutta. Sontaa (Skiten) vaikuttaa lupaavalta seuraajalta. Kustantajan esittelyn mukaan se kertoo ”kapitalismista, perunoista ja halusta vetää itsensä alas vessanpöntöstä”. Donnerin tematiikassa on nähtävissä ruotsalaisen kollegan Liv Strömquistin vaikutus.

 

Margaret Atwood: Testamentit. Romaani. Suom. Hilkka Pekkanen. Otava.


Yli kolme­kymmentä vuotta lukijat ovat pohtineet, miten Frediläisen käy. Kanadalainen Margaret Atwood, 79, vie kirjallisen fanipalvelun uudelle tasolle, kun dystopiaklassikko Orjattaresi (Handmaid’s Tale, 1985) saa jatkoa. Jatko-osan tapahtumat sijoittuvat 15 vuotta eteenpäin edellisen teoksen lopusta. On kiehtovaa päästä vielä tarkastelemaan naisia alistavan Gileadin ja todellisuuden välisiä suhteita Atwoodin itsensä kertomana.

 

Suvi Vaarla: Westend. Romaani. WSOY.


Kotimaisessa kauno­kirjal­lisuu­dessa on virinnyt jonkin­lainen trendi, jossa 1980–90-luvuilla lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneet kirjoittavat 1990-luvun lamakokemuksia fiktioksi. Odotan mielenkiinnolla, miten tämä kansallinen trauma kirjoittuu Vaarlan esikoisromaanissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   Kauppasodan vaikutukset näkyvät jo eri puolilla maailmaa: Thaimaassa hotellihinnat ovat jopa puolittuneet, Islannissa turistien määrä romahti

  4. 4

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  10. 10

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  8. 8

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää