Kulttuuri

Kirjojen lukemisesta on hyötyä muistille ja empatiakyvylle – ”Se, että kykenee lukemaan kirjan kannesta kanteen, on ihmiselle valtava etu”, sanoo aivotutkija

Kirjoitetun tekstin lukeminen helpottaa nykyihmisen stressiä, estää syrjäytymistä ja kehittää pitkäjänteisyyttä.

Niin aikuisten kuin lasten kirjojen parissa viettämä aika on vähentynyt.

Älypuhelimet vievät ajasta koko ajan enemmän: Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin vastikään, että jo suomalaiset kuusivuotiaat käyttävät mobiililaitteita yhtä paljon kuin kirjoja. Suomalaiset lapset saavat oman puhelimenkin poikkeuksellisen varhain.

Myös aikuisten lukeminen on muuttunut.

Tilastokeskuksen tuoreimman vapaa-aikatutkimuksen (2017) mukaan luettujen kirjojen määrä vähenee koko ajan. Vielä 1981 noin joka kolmas yli kymmenvuotias oli lukenut vähintään kymmenen kirjaa puolessa vuodessa, mutta 2017 enää kolmetoista prosenttia väestöstä.Onko syytä olla huolissaan?

Tutkija ja tietokirjailija, entinen Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm pitää käsitystä suomalaisista himolukijoina ”kauniina itsepetoksena” ja varoittaa suomalaisten olevan luopumassa omasta kulttuuristaan.

Hän kirjoitti HS-kolumnissaan tiistaina, että kirjaa luetaan Suomessa päivittäin 8–13 minuuttia päivässä, kun verkossa vietetään joka viikko lähes vuorokausi.

Kaikki eivät huoleen yhdy. Mikael Jungner, viestintätoimisto Kreabin nykyinen ja Yleisradion entinen toimitusjohtaja pitää suuntaa hyvänä.

”En nyt hirveästi surisi kirjojen käytön hiipumista”, Jungner twiittasi alkuviikosta. Ja: ”Tarina kirjaimin on monelle yhtä luontevaa omaksua kuin musiikki pelkästään nuotteina.”

Näin ei kuitenkaan ole. Päin vastoin, lukuisat tutkimukset todistavat nimenomaan luetun tekstin merkityksestä ihmisten ja yhteiskuntien hyvinvoinnille.

Aivotutkija, Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori Minna Huotilainen sanoo, että myös alustalla on väliä. Ei ole sama, mistä tekstiä luemme.

”Kirjasta omaksuttu asiatieto jää mieleen paremmin kuin näytöltä luettu”, hän sanoo.

”Näin on siitä huolimatta, että näytöltä asiat tuntuvat välittyvän helpommin ja paremmin.”

”Tämä voi tosin myös muuttua, kunhan useammat sukupolvet tottuvat näytöltä lukemiseen. Se on vuosien aikana syventyvä taito siinä missä painetunkin tekstin lukeminen.”

Kirjassa on kuitenkin se ehdoton etu, ettei se pommita aivoja tarjoamalla älylaitteen tavoin koko ajan muita ärsykkeitä.

Tiedetään, että verkon selaaminen stressaa ihmistä enemmän kuin kirjan lukeminen.

”On tärkeää voida lukea omassa tahdissa, keskeyttää välillä, miettiä ja selata”, Huotilainen sanoo. ”Elokuvassa ohjaaja auttaa katsojaa eteenpäin, mutta kirjan lukija kokoaa itse sen maailmaa kuin palapeliä.”

Huotilaisen mukaan lukemisesta on monenlaisia hyötyjä.

”Lukemisen opettelu on systemaattista, sitkeää harjoittelua, joka kestää vuosia, ja se on terveellistä aivojen kehitykselle. Pitkien tekstien lukeminen kehittää pitkäkestoista muistia, jota tarvitaan monissa vaativissa töissä, samoin empatiakykyä. Lisäksi se vähentää stressiä.”

Myös Lukukeskus-järjestö on koonnut erilaisista lukemistutkimuksista verkkosivuilleen listan, otsikolla 10 faktaa lukemisesta.

Lukeminen kannattaa jo vauvaiässä.

Kun vauvalle luetaan ääneen, kasvavat sekä vuorovaikutustaidot että sanavarasto. Saman asian ajoivat ennen lorut ja riimittely, nykyään voi lukea. Tästä syystä kirja on mukana suomalaisessa äitiyspakkauksessakin.

Tuskin kukaan kiistää sitä, että äidinkielen taito on yksi ihmisen tärkeimmistä työkaluista itseilmaisussa ja sosiaalisessa kanssakäymisessä.

Itse asiassa koko aivotoiminnan kehitys on paljolti kiinni varhaisesta vuorovaikutuksesta vanhempien tai muiden kasvattajien kanssa: kun olet lähellä lasta, laulat, luet ja annat hänen tarkkailla kasvojasi, se muovaa koko ajan hänen aivojaan.

Ilman tätä vuorovaikutusta kognitiiviset taidot ja vastustuskyky jäävät heikommiksi.

Kouluikää lähestyvistä lapsistakin on paljon tutkimusta. Lapselle lukemisella on selvä yhteys sekä koulumyönteisyyteen että koulumenestykseen. Saksalaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa tulevaan menestymiseen maailmassa jopa enemmän kuin vanhempien sosioekonominen asema tai koulutus.

”Lapsilla, joille on luettu ennen koulun alkua, on kaksinkertainen sanavarasto verrattuna niihin, joilla ei ole”, arvioi myös ruotsalainen lastenkirjailija, opettaja ja Läsande klass -lukuhankkeen kehittäjä Martin Widmark.

Toisin kuin Mikael Jungner tuntuu ajattelevan, hyvää lukutaitoa tarvitaan edelleen niin koulussa kuin työelämässä.

”Se, että kykenee lukemaan kirjan kannesta kanteen, on ihmiselle valtava etu”, aivotutkija Huotilainen sanoo.

”Lukeminen harjoittaa pitkäjänteisyyttä tavalla, jota on yhteiskunnassa koko ajan vähemmän tarjolla.”

Digitaalisuuden lisääntyminen on tehnyt siitä vieläkin tärkeämpää: selvitäkseen arkielämästä on pystyttävä ymmärtämään yhä monimuotoisempia tekstejä ja käsiteltävä entistä pirstaloituneempaa tietoa.

Eihän lukutaito merkitse vain mekaanista osaamista tai kielioppia. Se tarkoittaa myös kykyä omaksua tietoa, tulkita ja analysoida sitä, ymmärtää erot ilmaisujen ja tyylien välillä.

Tätä todella tarvitaan, kun luetaan nykymediaa, monella alustalla, ja koetetaan erotella oikea tieto väärästä, tarpeeton tarpeellisesta.

Ilman lukutaitoa on vaikea ymmärtää sitäkään, miten yhteiskunta toimii, miten valtiovalta ohjeistaa kansalaista tai miten itse voi itse vaikuttaa asioihinsa demokratiassa.

Yhdysvaltalainen lukemistutkija William G. Brozo liitti taannoisella Suomen-vierailullaan syrjäytymisen ja monet muut sosiaaliset ongelmat suoraan puutteelliseen lukutaitoon:

”Vaikkei lukutaito takaa onnea ja menestystä, se lisää huomattavasti ihmisen – etenkin miehen – mahdollisuuksia parempaan elämään. Tästä on runsaasti tutkimustuloksia.”

Miesten syrjäytymisriskin ja lukutaidon suhteeseen soisi Suomessakin kiinnitettävän vielä enemmän huomiota.

Samalla kun meillä on muita pohjoismaita enemmän syrjäytyneitä nuoria, suomalaisten poikien lukutaito laahaa tyttöjen perässä enemmän kuin missään muussa OECD-maassa.

Minna Huotilainen ottaa esiin myös empatiakyvyn, jota kaunokirjallisuuden ja kertovan tietokirjallisuuden lukeminen kehittää.

”Tämä pätee toki myös elokuviin. Tarinoiden seuraaminen kehittää mielikuvitusta ja toisten ihmisten ymmärtämistä.”


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  6. 6

   Tsunamin vyöryttyä Thaimaahan lomalla ollut näyttelijä Liisa Mustonen, 50, päätti toteuttaa unelmansa ja opiskella ohjaajaksi

  7. 7

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  8. 8

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  9. 9

   Mies pahoinpiteli satunnaisen vastaantulijan kuoliaaksi kadulla: Tekijä ei muista itse mitään, tuomittiin 4,5 vuodeksi vankilaan

  10. 10

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  5. 5

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää