Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Astrid Swan ja Stina Koistinen sairastavat parantumatonta syöpää – Flow-festivaalin konsertti oli raskas ja paikoin pateettinen

Swanin ja Koistisen yhteis-ep:lle viulusovitukset tehnyt Owen Pallett soitti vuoden ainoan keikkansa.

Kuolema on suosittu aihe popmusiikissa, mutta Suomessa sitä on harvoin käsitelty niin suoraan kuin Astrid Swan ja Stina Koistinen tekevät.

Molemmat sairastavat parantumatonta syöpää. Swanin rintasyöpä löydettiin vuonna 2014, Koistisen aivokasvain, pineosytooma, neljä vuotta aiemmin.

Kaksikon Swan/Koistinen-nimellä keväällä 2019 julkaisema ep käsittelee syöpää, syöpähoitoja, kuolemanpelkoa ja kysymystä siitä, mitä rajallisella ajalla pitäisi tehdä. Kyseessä on tunnelmaltaan ehyt ja voimakas 16 minuutin kokonaisuus, joka pureutuu jo kappaleidensa nimissä (Diagnosis, Hospital, Symptoms) suoraan siihen, mitä sairastaminen käytännön tasolla on.

Se on oireita, jotka ensin jättää huomiotta, mutta jotka voimistuessaan poikivat kamalimpia skenaarioita. Epäselviä ja muuttuvia diagnooseja, jotka lausuvat hoitajat ja lääkärit vaikuttavat usein siltä kuin he salailisivat jotain (Imagen haastattelussa keväällä 2019 Swan sanoi aistineensa hoitajien käytöksestä, ettei kaikki ollut kunnossa). Ja lopulta paljon aikaa sairaalahuoneissa.

Swan ja Koistinen toivat ep:nsä Flow'n Red Arena -teltan lavalle alkuillasta lauantaina. Neljän kappaleen lisäksi kumpikin esitti yhden oman biisin. Mukaan he olivat saaneet kanadalaisen viulistin Owen Pallettin, joka on tehnyt ep:lle jousisovitukset.

Konsertti alkoi ep:n ensimmäisellä kappaleella Diagnosis, joka lähtee liikkeelle ihan alusta.

"First I noticed there is something wrong, and I start convincing myself otherwise", Koistinen lauloi hiljalleen täyttyneelle teltalle ainutlaatuisella intonaatiollaan, joka muistuttaa vähän Björkistä.

Hän ja Swan olivat pukeutuneet runsaisiin punaisiin glitterkolttuihin ja kääriytyneet mustaan harsoon. Kuoleman ja intohimon värit määrittivät keikan visuaalista ilmettä ja kuvastivat sen sekä ep:n kahta vastinparia: voimaa, energiaa ja tekemistä, sekä toisaalta pistettä, jonka jälkeen ei enää ole mitään.


"Give me just one more day", Koistinen jatkoi. Pieni ja yksinkertainen pyyntö jonkin ison ja arvaamattoman äärellä. Viulun, kitaran ja koskettimien muodostama uhkaava äänikudelma ei suostunut asettumaan melodiaksi. Taustan ruudulla kädet haroivat kivisen veistoksen kasvoja kuin yrittäen milli milliltä painaa mieleen kaiken mahdollisen ennen lähtöä.

Kaksikon yhteiset kappaleet ovat vähän kärjistettynä yhden tunnelman musiikkia. Kappaleiden luoma maailma on yhtenäinen, mutta kääntöpuolena niiden kuolematematiikka voi tuntua kovin raskaalta.

Pahimmillaan esiintyminen lipsahti patetian puolelle, vaikka tekstit sellaisinaan toimivatkin. Teatraalinen puvustus ei varsinaisesti auttanut asiaa.

Patetia korostui Astrid Swanin kohdalla, jonka lavamaneereissa oli jotain tarpeettoman kohtalokasta. Kipeimmistäkään asioista ei tarvitse aina laulaa niin, että joka solullaan korostaa niiden painokkuutta. Edellisiltana päälavalla hurmannut Solange, jonka teksteissä elävät menneiden sukupolvien haamut, on tästä oiva esimerkki.

Toisaalta: kuka minä olen sanomaan, miten ihmisen tulisi omaa sairauttaan käsitellä?

Koistisen esiintymisessä olin havaitsevinani ripauksen huumoria ja itseironiaa. Se tuntui puhkovan ilmaan reikiä sen verran, että pystyin hengittämään.


Reikiä puhkoivat myös kaksikon yhteiset laulumelodiat, jotka soivat teltassa jumalaisesti. Swan ja Koistinen ovat tavattoman taitavia laulajia ja tulkitsijoita.

Owen Pallettin rooli Swanin ja Koistisen levyllä on eittämättä merkittävä, sillä jouset kulkevat mukana liki alusta loppuun, mutta Flow'n lavalla hän oli bändin jäsen muiden joukossa.

Pallettin mukanaolo on poikkeuksellista. Neljä studioalbumia vuosina 2005–2014 ensin Final Fantasyna ja sitten omalla nimellään julkaissut Pallett on yksi viimeisen vuosikymmenen kehutuimmista indiemuusikoista. Palkitun He Poos Cloudsin (2006) jälkeinen lopullinen läpimurto oli vuoden 2010 Heartland, jota Pitchforkin kaltaiset musiikkiverkkomediat ylistivät.

Omien levyjen lisäksi Pallett tunnetaan Fucked Upin, Beirutin, The Last Shadow Puppetsin sekä Arcade Firen kanssa tekemästään yhteistyöstä (Funeralin ja Neon Biblen jouset ovat hänen käsialaansa). Pallett sävelsi myös musiikit Richard Kellyn jännityselokuvaan The Box (2009). Lisäksi hän on työskennellyt lukuisien kanadalaisten ja yhdysvaltalaisten klassisen musiikin orkesterien kanssa.

Vuoden 2014 In Conflict on Pallettin viimeisin studiolevy, joka sekin sai todella positiivisen vastaanoton. Viimeiset viisi vuotta Pallett on jostain syystä viettänyt hiljaiseloa. Flow on hänen vuoden ainoa esiintymisensä.

Pallett oli myös iso syy siihen, miksi tulin keikkaa katsomaan. Näin hänet livenä kahdesti Reykjavikissa vuonna 2011. Heartland oli tullut vuotta aiemmin ja kaikki kohisivat nuoresta kanadalaisesta, joka esiintyy viulunsa ja luuppipedaalinsa kanssa.

Kaffibarinn-nimiseen kolmisenkymmentä henkeä vetäneeseen kahvilaan oli ahtautunut ihmisiä ehkä triplasti sen verran. Pallett soitti yleisön keskellä täysimittaisen keikan. Niin keskellä, että minun piti aktiivisesti väistellä jousta, ettei se tökkisi minua rintaan.

Flow'ssa Pallett esitti yhden oman kappaleen. E is for Estranged on Heartlandin herkimpiä ja henkilökohtaisimpia kappaleita. Lauluäänestä kuuli, ettei Pallett ole ehkä hetkeen esiintynyt, mutta ujossa esiintymisessä oli tuttua karismaa. Enemmänkin olisin mieluusti kuullut, mutta selvää oli, että Pallett on mukana vain palvelemassa Swanin ja Koistisen visiota.

Tuo visio kantoi kelvollisesti, mutta 45 minuutin jälkeen olo ei ollut juuri sen viisaampi – tai erityisen liikuttunut. 16 minuutin ep toimii erinomaisena pienoiskertomuksena, mutta täysimittaiseksi konsertiksi se ei tuntunut luontevasti laajenevan.

Swan, Koistinen ja Pallett ovat kaikki äärimmäisen lahjakkaita musiikintekijöitä. Swan palkittiin kevään 2018 Teosto-palkinnolla From the Bed and Beyond -albumistaan, Koistisen bändiprojekti Color Dolorin albumi Love sai saman palkinnon vuotta myöhemmin. Pallettia on palkittu ja kiitelty vähintään He Poos Cloudsista (2006) lähtien.

Nyt tuntui siltä, että kolmen lahjakkaan taiteilijan esitys oli vähemmän kuin osiensa summa. Se on sääli, mutta toisaalta Flow-esitystä ei tarvitse pitää minkään päätöksenä. Eritoten Swanille tämä on vain yksi luku sairauskertomuksessa, joka on jo laajennut musiikista kirjallisuuteen.

Jään odottamaan kolmikolta lisää musiikkia. Yhdessä tai erikseen.

Oikaisu: Koistisen aivokasvain löytyi neljä vuotta ennen Swanin rintasyöpää, vuonna 2010, ei kahta vuotta aikaisemmin. Muutettu tekstiin neljä vuotta aiemmin 11.8. klo 10.39.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  9. 9

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää