Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Alman odotettu albumikeikka haki linjaansa Flow-festivaalilla, Tame Impala rakensi instagrammattavan Woodstockin ja Robyn huipensi illan yhteen festarihistorian parhaista esityksistä

Seksiä ja vaaraa tihkunut Yves Tumor oli kuin Marilyn Mansonin sielu kaksimetrisen Princen ruumiissa.

Déjà vu. Alma esiintymässä Flow’ssa ja ilmassa odotuksia uusista biiseistä. Alman läpimurrosta on kolme vuotta. Kauan pantatun Have U Seen Her? -levyn piti ilmestyä viime huhtikuussa. Vihdoin ja viimein sen kappaleita kuultiin ensimmäisen kerran Flow’n päälavalla lauantai-iltana.

Keikka alkoi sattuvasti Alman etsinnällä. Ääni kuului, mutta laulajaa ei näkynyt. Videotauluilla kiikareiden näkökenttä pyyhki yleisöä, ja viimein hän löytyi yleisön joukosta, invakorokkeelta. Kun ensimmäinen uusi biisi lähti kunnolla käyntiin, se oli puhdasta kaahaavaa punkrockia, ja Alma lauloi tavalla, jolla emme ole vielä kuulleet hänen laulavan. Mielenkiintoinen alku.

Alma on sanonut haastatteluissa, ettei halua tehdä enää elektropop-hittimusiikkia. Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että uusissa kappaleissa on haettu nousuhumala-anthemien sijaan raskaampaa ja pimeämpää Almaa. Toisena kuultu uusi kappale nimeltään Bad News Baby oli kuitenkin vain särökitaroilla maustettua peruspoppia. ”You’re fucking nightmare”, hoettiin seuraavassa uudessa kappaleessa, jonka aikana visuaaleissa näkyi piikkilankoja ja pääkalloja ja muita rajuja juttuja.


Paljon oli samaa vanhaa, Alman persoonan varaan rakennettua sanoitusmaailmaa, hittikoukuiksi tehtyjä kertosäkeitä. Äänimaailmaa ei voi syyttää ainakaan köyhyydestä: keskivaiheilla kuultiin kappale, jossa kaihoisan mutta rytmikkään laulumelodian taustalla soi perinteinen tropical housen steel pan -matto, joka tihensi kappaleen loppua kohden meneväksi tanssibiisiksi. Encoressa kuullussa herkässä My Girl -kappaleessa parasta oli Alman ärjyvä laulutyyli.

Laulajana ja esiintyjänä Alma on niin loistava, että tuntuu turhalta edes mainita siitä. Mutta ehkä siitä muistuttaminen tässä kohtaa on paikallaan, sillä keikasta ja uusista kappaleista jäi harmillisen linjaton ja vaisu olo.

Alma on saavuttanut valtavasti. Hänen menestynein singlensä Chasing Highs -on kerännyt yli sata miljoonaa kuuntelua Spotifyssa. Hän on saanut harvinaista, kansainvälistä näkyvyyttä ja tehnyt kappeleita muun muassa Miley Cyrusille. Mutta on olemassa kertomus, jonka mukaan hän ei ole vielä lunastanut täyttä potentiaaliaan – tai ainakin saavutuksista alkaa olla aikaa. Millä mittareilla Alma voisi olla floppi? Striimauslukujen valossa toki. Menestys-floppi-tarina luo kuitenkin kahlitsevaa odotushorisonttia, jonka vaikutukset olivat nähtävissä niin lavalla kuin yleisössäkin.

Alma ei peitellyt omaa jännitystään siitä, miten debyytin kappaleet otetaan vastaan. Hänestä huokui välillä jopa turhautuminen siitä, miten paljon uuteen levyyn on ehtinyt kasautua odotuksia. Ja tähän avoimeen, aitoon reaktioon on helppo vastata empatialla. Kuulijat ottivat uudet kappaleet ilolla vastaan. Vaikka Alma on saanut esiintyä Flow-festivaaleilla neljänä kesänä putkeen, yleisö ei missään nimessä ollut kyllästynyt häneen.

Heti Alman jälkeen Black Tentissä esiintynyt Yves Tumor on Marilyn Mansonin sielu kaksimetrisen Princen ruumiissa. Yhdysvaltalainen multi-instrumentalisti oli ihonmyötäiseen catsuit-trikooasussa ja yli polven korkosaappaissaan vertaansa vailla oleva ilmestys Black Tentissä lauantai-iltana.


Savu ja valot tekivät Tumorista mystisen seksikkään androgyynin olennon, elegantisti ja villisti riehuvan siluetin, joka piti yleisöä intensiivisessä otteessa keikan jokaisena hetkenä. Yksin esiintynyt Tumor tuntui täyttävän koko lavan ja samalla säilytti etäisyytensä luoden kihisevää jännitettä.

Yves Tumor (Sean Bowie) tekee kokeilevaa musiikkia, jonka vyöryvässä, päälle kaatuvien seinien äänimaailmassa kuuluu gootti- ja industrial-vaikutteita. Tumorin laulu oli ajettu koneen läpi painostavaksi ja kaikuvaksi. Kaikki kitaroista viuluihin ja etualalle nostettuihin rumpuihin sulautuu äänimaisemaksi, jonka kiehtovuus perustuu kontrasteihin. Tumor on synkkä ja aggressiivinen mutta laulaa kaihoisasti ja anovasti, kuten kappaleella Licking an Orchid: “I can be the only girl for you / Wanna hold you closer / Can I take you home?”

Yleisö selvästi tunsi artistin, jota oli tullut katsomaan. Kaikki lauloivat mukana, kun Tumor kertoi Yhdysvaltojen poliisiväkivallasta ja rasismista kappaleessa Noid: ”Have you, have you looked outside? I’m scared for my life / They don’t trust us”. Pelon ja epäluottamuksen ilmapiirin sanoittamisen loppukaneetiksi Tumor syöksyi ensimmäistä kertaa yleisön syleilyyn ja hoki: ”We don’t fuck the police”, vanhaa NWA-klassikkoa mukaillen.

Yves Tumor on selvästi omaperäistä artistiuttaan kohti menevä esiintyjä ja hieno kiinnitys Flow-festivaalilta. Hän olisi ehdottomasti ansainnut senkin yleisön, joka oli todennäköisesti katsomassa samaan aikaan soittanutta Blood Orangea Red Arena -lavalla.

Eleonoora Riihinen

Australialaiset loivat Instagram-ystävällisen Woodstockin

Lauantai-iltana kuljin retrosta retroon. Ensin kävin kuuntelemassa eteeristä Blood Orangea, joka kastoi punaisen areenan telttayleisön modernin funkin pyhään virtaan. Devonté Hynesin ja hänen avustajiensa show oli niin moitteettoman ihana, että siitä irrottautuminen tuntui melkein kivuliaalta.

Oli kuitenkin lähdettävä päälavan ääreen odottamaan elektromaalailija Tame Impalaa. Laulaja-lauluntekijä Kevin Parkerin ympärille rakentunut australialaisyhtye aloitti kenties parhaalla kappaleellaan, monumentaalisella Let It Happenilla – ja Flow’n värikylläisimmällä valoshow’lla.


Pastellivuoret, neonhiekkadyynit ja psykedeelikuvioiset aallot liikkuivat valtavilla ruuduilla. Kevin Parker huojui lavalla sydänpaidassaan, mutta laulu tuntui kuuluvan etäältä, kuin toisesta ulottuvuudesta. Ehkä unesta.

Jossain lähistöllä polteltiin tuoksusta päätellen kannabista. Katselin videoiden LSD-henkistä estetiikkaa enkä voinut olla ajattelematta Woodstockia.

”It feels like we only go backwards, darling”, Parker hönki, ja aikakoneelta keikka tosiaan tuntui.

Kahden kappaleen huippukohdissa yleisön päälle laukaistiin konfettisadetta. Viimeistään se sai ihmiset kaivamaan kännykät taskuistaan.


Visuaalisesti yhtenäinen keikka oli kauttaaltaan Instagram-ystävällinen. Pastellimaisemien lisäksi lavalta esimerkiksi tulitettiin kirjavia lasersäteitä, jotka jatkoivat matkaansa pitkälle yleisömeren yläpuolelle. Visuaaliset efektit mukailivat onnistuneesti biisien olemusta.

Ne taltioitiin täysimääräisesti sosiaaliseen mediaan.

Itse bändi pysytteli asiallisena. He vain soittivat elämöimättä sen kummemmin. Ilman efektitykitystä keikka olisi voinut jäädä valjuksi. Kevin Parker otti vain maltillisesti kontaktia yleisöön – ja hyvä niin, enempää ”miten teillä menee” -kyselyjä en olisikaan välittänyt kuulla.

Sympaattisin hetki koettiin, kun hän halusi onnitella syntymäpäivää viettävää työryhmän jäsentä. Flow-väki tietenkin yhtyi onnitteluihin.

Biisit seurasivat toisiaan venyvänä ja vääntyilevänä massana. Singleistä uusin, Borderline, toimi saumattomana osana jatkumoa, mikä lupaa hyvää tulevasta levystä. Vaikuttaa siltä, että toimivaa kaavaa ei ole lähdetty liiaksi uudistamaan.

Tame Impala tarjoili kohteliaasti myös kaikki hittinsä: Let It Happen, The Less I Know the Better, Feels Like We Only Go Backwards, Eventually. Sanoitusten eksistentiaaliset mietiskelyt olivat kuin kotonaan leppeässä loppukesän tuulessa.

Viimeisenä nostatuksena kuultiin loistava, nautinnollisesti laahaava New Person, Same Old Mistakes. Se tunnetaan nykyään paremmin Rihannan ansiokkaasti coveroimana Same Ol’ Mistakes -versiona, mutta Tame Impala muistutti, mistä kappaleen taika on peräisin. Rihanna on tuonut siihen lopulta hyvin vähän mitään omaansa.

Kun värivalot sammuivat ja Kevin Parkerin korkea ääni lakkasi kaikumasta, olo oli yhä lempeän kelluva.

Noora Vaarala

Robyn on ”anti-Britney”

Illan, ja monelle koko festivaalin odotetuin esiintyjä oli Red Arena -teltassa puolenyön aikaan aloittanut Robyn. Ruotsalaispoppari julkaisi syksyllä 2018 odotetun uuden albuminsa Honey ja on kiertänyt sen nimissä helmikuusta 2019 lähtien.


Useampi suomalaisturisti näki Robynin Primaverassa Barcelonassa alkukesästä ja ylisti keikkaa sosiaalisessa mediassa. Artistin edellinen oma kiertue oli Body Talkin aikaan vuosina 2010–11, joten voidaan puhua paluusta.

Kuulemma Robyn oli nimenomaan vaatinut itselleen telttaa, vaikka suosion puolesta päälava olisi ollut luonteva vaihtoehto. Ymmärrettävää, vaikka tämä tarkoittikin sitä, että Tame Impalan tauottua päälavalla yleisö pakkautui Red Arenaan ahtaalle kuin tanssivalmis sopulilauma.

Flow-lauantain keikka alkoi uuden levyn Send to Robin Immediately -kappaleella. Huojuvan biitin, jousisamplejen ja Lil’ Louisin French Kiss -samplen varaan rakentuvassa tunnelmapalassa Robyn laulaa itsevarmasti: ”If you've got something to say, say it immediately.”

Jos sinulla on jotain sanottavaa, sano se välittömästi.

Robyn esiintyi vaaleansinisessä ihonmyötäisessä mekossa, puolipitkät vaaleat hiukset liikkeen mukana heiluen. Lavalla oli hänen lisäkseen nelihenkinen yhtye sekä tanssija.

Lavalle oli tuotu valtava valkoinen veistoskäsi, tarvittavat instrumentit ja paljon valkoista sifonkia. Kun valot sammuivat keikan alun merkiksi, katosta tipahti kaiken ylle lepattamaan ohut valkoinen verho.

Esillepano korosti sitä, mistä Honey-albumissa on Robynin itsensä mukaan kyse. Keveyttä, pehmeyttä, aistillisuutta. Honey syntyi kaksinkertaisesta surusta – erosta ja Robynin hyvän ystävän ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Christian Falkin kuolemasta – ja eteni kappale kappaleelta kohti aurinkoa. Kappaleet on aseteltu levylle niiden syntyjärjestyksessä, joten kuulija voi kulkea matkan Robynin kanssa.

Esityksen dramaturgia oli täydellinen. Sanoista liikuttiin kohti liikettä, jossa kehon annetaan hoitaa puhuminen. Puolivälissä Robyn vaihtoi ylleen mustan pitsiasun ja antautui Between the Linesin hypnoottiselle house-biitille.

”It's not your words / You know I like it / It’s what’s in-between them / There’s no need to spell it out.”

Robyn ja valkoiseen kauluspaitaan sekä leopardikuvioisiin housuihin pukeutunut tanssija jahtasivat toisiaan lavan puolelta toiselle kuin kaksi kissaa, joista kumpikaan ei suostu olemaan hiiri.

Tästä siirryttiin Robynin yhdessä Markus Jägerstedtin ja edesmenneen Christian Falkin kanssa muodostaman La Bagatelle Magiquen kanssa tekemään acid house -hupailuun Love is Free, jossa viimeisetkin estot lakosivat lattiaan. En ole ehkä koskaan nähnyt livenä näin hienosti kuvattavan tanssin vapauttavaa voimaa.


Tässä kohtaa selvää oli jo, että kyseessä on yksi Flow-historian parhaista keikoista. Ainut pieni murheenkryyni oli miksaus, jossa laulusta oli vaikea saada selvää, mikäli ei ollut saanut ahdettuaan itseään eteen ja aivan keskelle.

Uskomatonta energiaa jatkoi saumatta Body Talkilta poimittu Don’t Fuckin Tell Me What to Do, jossa kertoja käy läpi kaikki arkiset paheet ja murheet, jotka häntä piinaavat. Ryyppäämisestä röökaamiseen, kipeästä niskasta vuokranantajaan – ja sinuun, joka et lakkaa nalkuttamasta.

Robyn on malliesimerkki artistista, joka on rakentanut uraansa rohkeasti oman mielensä mukaan. Hän teki läpimurtonsa teinipopparina vuoden 1995 keskitempoisella R&B-laululla Do You Really Want Me, joka nousi listoille Ruotsissa ja Yhdysvalloissa ja päätyi samana vuonna julkaistulle Robyn Is Here -albumille.

Yhdysvaltalainen Jive Records, jonka artistirosteriin kuuluivat muun muassa R. Kelly ja Aaliyah, lähestyi 15-vuotiasta Robynia välittömästi levytyssopimuksella. Robyn kieltäytyi. Jive Records etsi itselleen ”oman Robyninsa” ja teki diilin nuoren Britney Spearsin kanssa.

Vuonna 2001 Robyn siirtyi lopulta Jivelle, mutta ei sietänyt taiteellisen vapauden menettämistä ja purki sopimuksen vain muutamaa vuotta myöhemmin. Wired-lehdessä häntä kuvailtiin vuonna 2008 ”anti-Britneyksi”.

Jos Robyn olisi jäänyt Jivelle, Honey-albumia ei ehkä olisi koskaan saatu. Eikä hän vuonna 2019 voisi päättää konserttejaan kolmen musertavan tanssikappaleen sarjaan.

Dancing on My Own on yksi y-sukupolven ikonisimmista pophymneistä. Kappale sanoittaa täydellisesti sen, miltä tuntuu olla parisuhteen kolmas pyörä, ja antaa voimaa tanssia ahdistus pois. Se soi myös tv-sarja Girlsin ikimuistoisessa kohtauksessa, jossa päähenkilö Hannah on saanut kuulla poikaystävänsä olevan homo.

Kappale on sellainen, jota ei voi olla laulamatta täydestä sydämestä suupielet virneessä, ja siksi Robyn uskalsi vaientaa lavan täysin koko kertosäkeen ajaksi. Olen todistanut monta yhteislauluhetkeä monen popparin keikalla, mutta näin antaumuksella en ole festivaaliteltan koskaan kuullut laulavan.

Seuraavaksi kuultiin Honey-levyn avaava Missing U, joka kuulostaa enemmän vanhalta Body Talkin aikaiselta Robynilta kuin mikään muu uudella albumilla (eikä ihme, koska se on levyn varhaisin sävellys). Melankolinen tanssikappale kuvaa eron jättämää tyhjyyttä, johon kertoja jää vellomaan.

”There’s this empty space you left behind, now you’re not here with me / I keep digging through our waste of time, but the picture’s incomplete.”

Kappale on aivan robyniyden ytimessä. Teksti on haikea ja surumielinen, mutta syntikkamelodia tuuttaa niin vastaansanomattomasti, ettei tanssijalkaa saa hillittyä.

Erotriptyykin täydensi viimeisenä kuultu Call Your Girlfriend, jossa kertoja on se toinen, jonka matkaan laulun kohde ehkä lähtee. Sanoituksissa Robyn neuvoo rakkaalleen, miten erota siististi.

Jos aikaraja ei olisi tullut vastaan, keikalla oltaisiin kuultu vielä With Every Heartbeat, joka löytyy Robynin omaa nimeä kantavalta levyltä vuodelta 2005.

Kappaleen ”and it hurts with every heartbeat” -kierto olisi vielä kerran kiteyttänyt sen, mitä Robin musiikissaan tekee: tanssii vaikka sattuu. Tanssii koska sattuu.

Anton Vanha-Majamaa

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  7. 7

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  8. 8

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Ruokaläheteistä tuttu alusta­talous luikertelee uusille aloille – työn­tekijöidensä riistäjiksi leimautuvat eivät kuitenkaan menesty kauan, arvioi professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  3. 3

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  4. 4

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  6. 6

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  10. 10

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää