Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Chisu veivasi ilmastonmuutoksesta Flow-lavalle spektaakkelin, jonka voimaan hän ei sittenkään luottanut – Mitski toi lavalle pöydän, tuolin ja estetisoidun naiskehon

Japanilais-yhdysvaltalainen Mitski on tämän hetken kiinnostavimpia indie-artisteja. Chisu puolestaan julkaisi kehutun viidennen studioalbuminsa tänä vuonna.

Steven Shainbergin ohjaama elokuva Secretary – sihteeri (2002) kertoo nuoresta ja arasta, itsensä satuttamiselle persosta Lee Hollowaysta (Maggie Gyllenhaal), joka pestautuu sihteeriksi eksentriselle herra Greylle (James Spader).

Grey turhautuu Hollowayn jatkuviin virheisiin, mutta huomaa myös viehättyvänsä tämän tottelevaisuudesta. Kaksikko päätyy BDSM-suhteeseen, jonka kestävyyttä Grey testaa komentamalla Hollowayn istumaan tuntikausia hievahtamatta. Holloway tottelee.

Mietin sihteerielokuvaa paljon japanilais-yhdysvaltalaisen Mitskin keikalla Flow-festivaalin sunnuntai-illassa. Mitski Miyawaki soitti kappaleita lähinnä kolmelta viimeisimmältä levyltään, jotka edustavat modernin indierockin terävintä kärkeä.

Mitskin kanssa lavalla nähtiin perinteinen kosketinsoittajasta, basistista, rumpalista ja kitaristista koostunut yhtye, mutta huomion varastivat lavan edustalle tuodut pöytä ja tuoli.

Vuoroin Mitski istui tuolilla, vuoroin pöydällä. Väliin hän asettui pöydälle makaamaan, ensin kyljelleen ja sitten vatsalleen, kuin mukavaa asentoa etsien, sen löytäen ja siihen lopulta kyllästyen.


Mitskin esiintyminen oli puhdaslinjaista ja tarkkaa, vähän samaan tapaan kuin Solangen päälavalla perjantaina. Pohjoismaisen designin muotokieli pyöri nytkin mööpelien vuoksi mielessä.

Mitski poseerasi vuoroin rintojaan, takapuoltaan ja haaroväliään korostaen. Jälleen Secretarysta muistutti First Love / Late Spring -kappaleen loppu, jossa Mitski laski yläkroppansa pöydän päälle ja nosti takapuolensa pystyyn kuin piiskausta odottamaan.

Tällaisten havaintojen kirjoittaminen mieskatsojana on tietenkin kiusallista, mutta Mitski tuntui nimenomaan leikittelevän sillä, miten naiskehoa visuaalisessa kulttuurissa kohdellaan. Artistin ensimmäisessä Suomen-keikassa oli kyse esitettävyydestä. 28-vuotias Mitski otti asentoja, joita häneltä naisena – ja ehkä eritoten aasialaisena naisena, joihin kohdistuu aivan erityinen eksotisoiva katse – odotetaan.


Toisaalta hänen teksteissään on myös voimakas henkilökohtainen taso. Kappaleista monet puhuvat kivusta, kidutuksesta ja siitä, miten paljon parisuhteessa joutuu joskus ottamaan vastaan. Puolivälissä kuullussa I Don’t Smokessa Mitski laulaa uhmakkaasti:

”If you need to be mean, be mean to me / I can take it and put it inside of me.”

Loppupuolella soitettu Your Best American Girl käsittelee puolestaan sitä, kuinka paljon mukautumista parisuhde vaatii, ja kuinka rakastuminen tekee joskus sokeaksi sille, ettei kaksi ihmistä ole yhteensopivia.


Puberty 2:lta (2016) löytyvä Your Best American Girl on Mitskin hienoimpia sävellyksiä ja nousi nytkin keikan kohokohdaksi yhdessä Be the Cowboy -albumin (2018) avaavan, uhkaavasti massaansa kasvattavan Geyserin kanssa. Jälkimmäisen lopussa Mitski ryskytti pystyyn nostamaansa pöytää jo raivokkaasti.

Lopussa hän rakensi pöydästä vielä bunkkerin, jonka takaa hän tähtäili yleisöä mikrofonitelineestä väsäämällään kiväärillä.

Välispiikkejä oli pari, ja ne puhkoivat kylmää esittävyyttä vähän tarpeettomastikin. Ensimmäisessä Mitski sanoi heränneensä tänään masentuneena ja kysyi, onko täällä tällaista aina. Toisessa hän kiitti yleisöä läsnäolosta ja hänen ”elämänsä pelastamisesta”.

Olisin pitänyt älykkäästä esityksestä enemmän ilman näitä kädenojennuksia.

Samaa mietin Chisun keikalla tuntia aiemmin. Aikamme tärkeimpiin suomalaisiin popmuusikoihin lukeutuva Christel Sundberg, 37, esitti päälavalla Momentum 1 2 3 -spektaakkelinsa, jonka visuaalinen ilme sai parhaimmillaan haukkomaan henkeä.

Hiuksensa paksuille palmikoille letittänyt, silmänsä kajalilla ja suunsa huulipunalla kehystänyt Chisu esitti Jori Sjöroosin ja Alpo Nummelinin säestämänä itsevarmasti keväällä ilmestyneen Momentum-albumin kappaleita, joiden tuotanto on paikoin hurjan kokeellista (tai vain kylmän teknohtavaa), paikoin isompiin edm-yleisöihin vetoavaa.

Missään nimessä se ei ole sitä Yksinäisen keijun tarina -osastoa, joka vedonnee iskelmäpainotteisilla festivaaleilla hyvin.

Geneeriset välispiikit, joissa Chisu kyseli festarikävijöiden tunnelmia, tuntuivat rikkoneen tämänkin esityksen tunnelmaa, kuten myös keikan loppuun säästetyt pari sinänsä hienoa ikivihreää Sama nainen ja Kohtalon oma. Tuntui siltä, ettei Chisu sittenkään luottanut konseptishow’hunsa, vaikka Flow’ssa jos jossain yleisölle kyllä saa tarjoilla vaikka mitä outoa.


Momentum on eroalbumi, mutta se käsittelee myös ilmastonmuutosta. Tämä saattaa tuntua falskilta, koska popparit jos ketkä kuormittavat ympäristöä lavarakennelmillaan, studio- ja kiertuematkoillaan sekä raidereillaan. Varsinkin Chisun kaltaiset satoja tuhansia levyjä myyvät koko kansan tähdet, jotka eivät vierasta viihdeohjelmissa ja automainoksissa esiintymistä (Chisu suunnitteli isolle automerkille täksi kesäksi #kesäbenzin).

Olen itsekin suhtautunut ympäristöteemojen hyödyntämiseen happamasti silloin, kun hyödyntäjä ei tee omaa osaansa.

Chisua katsoessani mietin kuitenkin artikkelia, jonka luin pari viikkoa sitten. Ylen sivuilla julkaistussa jutussa tiedetoimittaja Pasi Toiviainen käsittelee ilmastonmuutosta, jota ei voida pysäyttää.

Toiviaisen mukaan olennaista ei ole se, miten ilmastokatastrofi pysäytetään – sitä ei pysäytetä – vaan se, miten ihmiskunta vääjäämättömään tuhoon suhtautuu. Toiviaisen sanoin: ”Pysyykö pää kylmänä?”

Ehkä olen tulkinnut Chisua väärin. Ehkä olen tulkinnut hänen saarnaavan, vaikka hän vain havainnoi jotakin, jolle ei voi mitään.

Ja jos hidas maailmanloppu todella on käynnissä, miksei suosittu poptaiteilija saisi inspiroitua siitä?

Lue sunnuntain loput arviot maanantaiaamuna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää