Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

The Cure soitti 29 kappaletta ja esiintyi hellyttävästi, Tove Lo paljasteli ja kutsui Alman lavalle, James Blake kehotti miehiä avoimuuteen

Flow’n sunnuntai-ilta ei tuottanut pettymystä.

Olisi ollut täydellistä, jos The Cure olisi aloittanut Plainsongilla Flow’n sunnuntain pääesiintymisensä, kuten oli lupa odottaa yhtyeen kiertueen aiempien settilistojen perusteella.

Olisi ollut tuulikelloja autiomaassa ja räjähdys, joka saa tähdet putoamaan taivaalta tiukuvina kaikkialle valoa heittävinä kimmellyksinä, ja laulaja Robert Smith olisi pitkän intron jälkeen toivottanut kaikille myöhäiskapitalistisen identiteettikarnevaalin keskeltä keikalle selviytyneille mukavaa maailmanloppua.

Näin ei käynyt.

Keikka alkoi Shake Dog Shake -kappaleella yhtyeen vuoden 1984 The Top -albumilta, ajalta ennen Disintegrationia (1989), jonka loisteliaan humun Plainsong aloittaa. 1980–1990-lukujen vaihdetta pidetään neljällä vuosikymmenellä musiikkia tehneen goottipop-yhtyeen huippukautena. Silloin ilmestyivät myös kansainvälisen läpimurron aloittaneet, tanssittavat ja lähestyttävät The Head on The Door ja Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me.

Unelmien biisilistalla, jonka Cure on esittänyt aikaisemmin kiertueella, oli enimmäkseen tunnelmia juuri näiltä rakastetuilta levyiltä. Nyt Flow’ssa kuultiin 29 kappaleen hajanaisempi kokonaisuus. Keikka kesti lähes kaksi ja puoli tuntia.

Robert Smith, 60, lipui paikalle mustissa ja tyylilleen uskollisessa lookissaan hiukset rapean näköisinä ympäriinsä sojottaen, huulet punattuina ja silmät mustattuina. Ja jos koskaan olen mitään hellyttävämpää nähnyt, se on harmaantunut kitaristi Reeves Gabrels, jolla oli silmät niin ikään pandamaskissa silmälasien takana.

Keikan visuaalista ilmettä ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa tyylikkääksi.

Kun Smith lauloi “The fire is almost out” kappaleella 39, bändi joutui videonäytöllä keskelle tulimerta. Kun encoressa kuultiin Lullaby, jossa lauletaan yön yksinäisyyden kauhuista ja siellä vaanivasta hämähäkkiolennosta, nähtiin bändi keskellä todella rumaa hämähäkinseittiä kera hämähäkin. Voin hyväksyä ainoastaan The High -kappaleen aikana nähdyt pinkit pilvet, joiden keskellä Robert Smith halaili lempeästi kitaraansa.

Eksentrisen yhtyeen ikääntyminen voi näyttää tältä, mutta bändi kuulosti itseltään vuosikymmenien takaa. Smithin ääni on edelleen pehmeää hämähäkinseittiä ja koiran ulvahduksia (joskin hän saattoi säästellä itseään aivan korkeimmilta taajuuksilta). Joitain ongelmia oli pelien ja vehkeiden kanssa, koska ainakin Gabrelsin kitara reistaili ja kadotti äänensä hetkeksi keikan puolivaiheilla.

Smith ja kumppanit soittivat kuitenkin jo sellaisella rutiinilla, että haasteista huolimatta näytti siltä kuin olisi seurannut mukavassa hengessä sujuvaa työpalaveria, jossa läimittiin toisten selkiä ja hymyiltiin leveästi.

Lavalla nähtiin haleja, ja Smith lauloi omintakeisen onnittelulaulun kosketinsoittaja Roger O’Donnolille, joka täyttää Smithin mukaan 375 vuotta (64 vuotta lokakuun lopussa). Muutenkin Smithin hymy oli herkässä koko keikan ajan, ja hän oli hempeä ja pörröinen kuin kissanpentu, jonka mahaan haluaisin painaa naamani.

Smith ja kumppanit esiintyivät hillitysti ja arvokkaasti, ilman turhia välipuheita tai nostatuksia. Tosin kerran Smith sanoi yleisölle, ettei vieläkään osaa suomea. Vuonna 2016 Hartwall-areenalla hän puheli samasta aiheesta.

Yleisö koostui hyvin vähän heiluvista kolme-nelikymppisistä, mutta joukossa oli myös muutama nuori, alle 20-vuotiaalta näyttävä ihminen. Se on ihanaa, sillä Cure on niitä bändejä, jotka on omaksuttava haavoittuvassa elämän vaiheessa. Cure kasvaa silloin kuuntelijoilleen musiikkia suuremmaksi. Cure luo maailmoja, joiden ympärille rakennetaan kokonaisia identiteettejä.

Se on musiikkia niille, joilla on edessään vielä ensimmäisiä kertoja, rakastumisia, eroja. Se on tunteessa vellomisen musiikkia. Se antaa kultaiset reunukset kivulle, joka muuten tuntuisi rajattomuudessaan sietämättömältä, kuten kipu nuoruudessa usein tuntuu. Curen musiikki on varmasti pelastanut henkiä tai ainakin tehnyt maailmasta monelle turvallisemman paikan elää.

The Curen kuuntelijat ovat sielultaan ikuisia romantikkoja. He ikuisesti uskovat, että on jotain muuta kuin pelkistetty arki ja sen tylppäkärkinen taltta, joka kaivertaa pois hetki hetkeltä turhan elämän turhaa aikaa. The Cure ei ole musiikkia kyynikoille tai nihilisteille.

Eleonoora Riihinen

Tove Lo kutsui Alman lavalle ja nosti paitaansa

Ruotsalainen laulaja-lauluntekijä Tove Lo on saanut taiteilijanimensä jo lapsena. Silloin hän innostui ilveksistä (ruotsiksi lo).

Flow’n sunnuntai-illan keikka alkoi lapsuuskuvastolla: söpöt eläinpostimerkit pyörivät taustavideolla, kunnes Tove Lo irrotti merkin, asetti sen vihjailevasti kielelleen ja sulki suunsa.

Se oli eroottisten ja huumeaiheisten vihjausten kevyimmästä päästä. Tove Lo tunnetaan suorasukaisista sanoituksistaan ja räväkästä yleismeiningistään.

Show’n ensimmäinen kappale oli avoimen seksuaalinen Disco Tits. Lapin Kulta Red Arena -lavalle nousi niittinahkasortseihin ja -takkiin, valkoiseen toppiin sekä glittersukkahousuihin sonnistautunut sinitukkainen poppari. Olemus oli punkahtava, mutta Tove Lon tuotanto on lopulta enemmän klubihittiä kuin rockia.

Hän esitti hittiä toisen perään: Lady Wood, Say It, Talking Body, True Disaster, Cool Girl, Glad He’s Gone. Biisit ovat luonteeltaan erittäin tanssittavia, mutta niiden tunnelma on usein vihainen, surullinen tai ahdistunut. Niissä bailaaminen on synkkää samaan tapaan kuin uusiseelantilaisella Lordella: juodaan liikaa, ollaan holtittomia ja lähdetään epäluotettavilta vaikuttavien tyyppien mukaan. Masennusta lääkitään päihteillä. Rakkaus tekee enimmäkseen kipeää.

”I gotta stay high all the time to keep you off my mind”, Tove Lo laulaa Habits-kappaleessa, jonka hän esitti myös Flow’ssa.

Tove Lo on nykyaikainen kollaboraatioartisti, jolle biisivierailut ja yhteiskirjoittaminen kuuluvat asiaan. Hän on tehnyt ja esittänyt duettoja esimerkiksi Alman ja Charlie XCX:n kanssa. Hän on myös kirjoittanut kappaleita toisille artisteille, kuten jo mainitulle Lordelle ja Ellie Gouldingille.

Alman kanssa yhteistöitä on kertynyt useampia. Oli siis odotettavissa, että edellisenä päivänä Flow’n päälavalla uutta levyään esitellyt Alma nousisi lavalle Tove Lon kanssa.

Hän nousi, kahdesti. ”Lempityttöni Suomesta”, Tove Lo esitteli, kun liituraitajakkuun pukeutunut Alma saapui esittämään Bad as the Boys -singleä. ”Hän on sankarini”, Tove Lo totesi myöhemmin Bitches-kappaleen soidessa. Duetot sujuivat mallikkaasti, joskin yllätyksettömästi.

Tove Lon lavaroolista tuli mieleen hänen Cool Girl -kappaleensa puhuja: ”I got fever highs / I got boiling blood / I’m that fire kind”. Hän tanssi alleviivatun seksuaalisesti ja nosti välillä ohutta valkoista toppiaan niin, että rinnat paljastuivat. Yleisö riemuitsi.

Tylsäksi ilvesfanin esiintymistä ei ainakaan voi sanoa.

Yllätys: James Blakea rakastetaan Suomessa

Hissimusiikkia, sanoin elektromuusikko James Blaken tuotannosta vielä muutama vuosi sitten.

Viime talvena käänsin takkini. Tammikuussa ilmestynyt Assume Form, vasta 30-vuotiaan Blaken neljäs levy, on mestariteos. Se yhdistelee taidokkaasti ja omaperäisesti elektropopia, soulia, r’n’b:tä ja hiphopia. Se on rytmikäs, lihallinen ja voimakas, syvällä tavalla nautinnollista kuunneltavaa.

Flow’hun Blake oli buukattu sunnuntai-illan viimeiseksi artistiksi punaiselle areenalle. Hän istahti kosketinsoittimensa ääreen ja katseli yleisöä varovasti tuuhean otsatukkansa takaa. Normcore-henkinen yksinkertainen asu korosti Blaken naapurinpoikamaista tavallisuutta.

Keikka alkoi hämärässä teltassa kuin hirmumyrsky. Sireenit ujelsivat, pilvet tummuivat. Kolmen hengen bändi sai aikaiseksi hämmentävän monipuolisen äänimaailman. Blaken notkea ääni oli tärkeä soitin. Kaikuefekteillä siitä väänneltiin miltei geometrisiä muotoja.

Välillä Blake vain hymisi kuin tuutulaulussa. Toisinaan kokeellisehkot instrumentaaliosiot venähtivät pitkiksi. Musiikki kieppui itsensä ympärillä. Yleisölle se sopi: he palkitsivat artistin mittavilla suosionosoituksilla. Minulle tuli yllätyksenä, että brittiläisellä taidepopparilla on Suomessa näinkin suuri fanipohja. Teltta oli täynnä väkeä, joka selvästi tunsi kappaleet läpikotaisin ja reagoi juuri oikeissa kohdissa.

Blake itsekin vaikutti häkeltyneeltä vastaanotostaan. Hän kiitteli kuuntelijoita kohteliaaseen brittityyliin ja naurahteli kummastuneena, kun aplodit vain jatkuivat ja jatkuivat.

Lopuksi, kuin läksiäislahjana, Blake esitti uudelta levyltään hienon Don’t Miss Out -kappaleen, jonka hän kertoi käsittelevän avoimuutta. Ilmeisesti se on asia, jota hän on joutunut harjoittelemaan.

”Olkaa avoimia”, hän neuvoi yleisöä.

”Erityisesti miehet. Koska meitä kannustetaan toimimaan päinvastoin.”

Noora Vaarala

Oikaisu 12.8. klo 11.51: The Curen kitaristin nimi on Reeves Gabrels, ei Garbels

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  7. 7

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  8. 8

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää