Kulttuuri

Kylässä Agatha Christien luona: Murha­rouvan kesä­koti on faneille ehdoton pyhiin­vaellus­kohde ja aika­matka menneisyyteen

Kirjailija osti Greenway-talon lomakodikseen vuonna 1938. Perhe vietti talossa kesät, joulut ja Christien syntymäpäivät. Nykyään talo on avoinna yleisölle.

Galmpton, Devon

Tämän lähemmäksi kirjailija Agatha Christietä ei voi enää päästä.

Hänen Greenway-kesä­kotinsa olo­huoneessa aika tuntuu pysäh­tyneen. Tällaista täällä oli jo 1950-luvulla.

Takan edessä on pari muhkeaa nojatuolia ja sohva. Täällä perhe seurusteli ja pelasi pelejä. Juotiin teetä, lueskeltiin.

Tuossa on Christien Steinway-flyygeli, ja sen päällä joukko perhekuvia. Christie oli taitava pianisti. Ujona hän ei tosin halunnut, että joku istui varta vasten kuuntelemassa.

Yläkerrasta löytyy Christien avara makuuhuone, josta avautuu näköala Dart-joelle. Aviomies nukkui askeettisessa kenttävuoteessa, mutta kirjailija itse piti pehmeistä pieluksista.

Tuolla on vaatehuone, jonka komeroista pursuaa turkiksia ja iltapukuja. Ja tuolla on Christien kylpyhuone, ja sen kuuluisa mahonkipuinen wc-istuin. Samanlaisen Christie otti mukaansa aina kaivauksille, kun hän lähti arkeologimiehensä kanssa Lähi-itään, Irakiin ja Syyriaan. Matkoilla syntyi monta dekkaria.

Ah – ja tuossa hyllyssä ovat kaikki Christien teosten ensipainokset: kovakantisina ja pokkariversioina. Hekin, jotka eivät ole lukeneet salapoliisiromaaneja Hercule Poirot’n tai neiti Marplen urotöistä, tuntevat hahmot elokuvista tai televisiosarjoista.

Englantilainen Agatha Christie (1890–1976) on yksi maailman menestyksekkäimmistä dekkarikirjailijoita. Hänen teoksiaan on myyty miljoonia.

Kirjailijan ihailijoille Christien ”kesämökki” eli Greenway-talo Devonin kreivikunnassa on ehdoton tutustumiskohde. Talo on ollut yleisölle avoinna nyt jo kymmenen vuotta.

Vierailu Greenwayssa on samalla aikamatka menneisyyteen. Aivan kuin Agatha-murharouvaan voisi törmätä jo heti seuraavasta huoneesta, käsikirjoitus tai ristipistotyö sylissään.

Kirjailijan tavarat ovat paikoillaan, ja paljon niitä onkin.

Perhe oli kova keräilemään: posliinia, hopeaa, lasia, taidetta, nuuskarasioita, hattuja, keppejä, kelloja, mattoja. . . Christien ja hänen miehensä Max Mallowanin tavoite oli löytää hopeaesine kultakin vuodelta aina 1650-luvulta kuningatar Viktorian hallituskauden alkuun vuonna 1837.

Eniten Greenwayn kokoelmaan kuuluu kirjoja, noin 5 000 kappaletta.

Torquayn rannikkokaupungissa syntynyt ja kasvanut Christie (tyttönimeltään Miller) oli vieraillut Greenway-talossa jo pikkutyttönä äitinsä kanssa.

”Äitini mielestä se oli Dartin alueen ihanin talo, ja itse olin samaa mieltä”, Christien kirjoittaa An Autobiography -omaelämäkerrassaan, joka ilmestyi hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1977.

Erinomaisen viihdyttävä omaelämäkerta on ilmestynyt myös Suomessa vuonna 1978 nimellä Vanha hyvä aikani Antti Nuuttilan suomentamana.

Kesällä 1938 Christie sai tietää, että Greenway oli myytävänä. Hän meni katsomaan taloa uteliaisuuttaan. Yrjöjen aikainen huvila näytti yhtä ihanalta kuin ennenkin. Kiinteistöön kuului myös 13 hehtaaria maata.

Lopuksi Christie kysyi myyntihintaa, kun oli näytöllä kerran vaivannut. Hinta osoittautui yllättäen paljon odotettua alhaisemmaksi.

”Mikset ostaisi sitä?” usutti aviomies.

Talokauppojen jälkeen alkoi pian toinen maailmansota. Kiinteistöt otettiin hyötykäyttöön.

Ensin Greenwayhin muuttivat Lontoosta pommitusten alta evakuoidut lapset. Myöhemmin talosta tuli tukikohta joukolle Yhdysvaltain laivaston upseereja, jotka valmistautuivat Normandian maihinnousuun.

”Amerikkalaiset pitivät talosta hyvää huolta – – monet heistä tulivat Louisianasta, ja tunsivat olonsa kotoisaksi isojen magnolioiden takia”, Christie muisteli elämäkerrassaan.

Greenwayn kirjastohuoneessa on muisto amerikkalaisten vierailusta. Upseerit käyttivät kirjastoa messinään ja baarinaan. Yksi heistä, luutnantti Marshall Lee, maalasi seinään laivueen matkaa kuvaavan friisin.

Lähtiessään laivasto tarjoutui peittämään maalaukset. Christie kielsi kauhuissaan.

Yhtä innostunut kirjailija ei ollut vieraiden toisesta perinnöstä: keittiötiloihin oli rakennettu 14 vessaa.

Vaikka Christien kuolemasta on jo yli 40 vuotta, otetaan hänen teoksistaan koko ajan uusia painoksia.

Etenkin suomalaiset ovat uskollisia Christien dekkarien ystäviä. Kirjoja on nyt myös suomennettu uudelleen, sillä vanhentunut kieli ei enää toimi.

Lue lisää aiheesta Helsingin Sanomien toimittajan Suvi Aholan tuoreesta jutusta.

Poirot- ja Marple-filmatisoinnit ovat noudattaneet pitkään hyvin perinteistä kaavaa. Viime aikoina Britanniassa on lähdetty kuitenkin aiempaa kokeilevammille poluille.

Viime joulun alla nähty BBC:n uusi versio Christien Aikataulukon arvoitus -dekkarista (ABC Murders) toi ruutuun John Malkovichin esittämän synkän Poirotin raadollisessa ympäristössä. Minisarjan takana oli käsikirjoittaja-ohjaaja Sarah Phelps.

Phelps on tulkinnut uusiksi televisiota varten myös muun muassa teokset Eikä yksikään pelastunut sekä Syyttömyyden taakka.

Greenway on toiminut tapahtumanpaikan innoittajana ainakin kahdessa Christien dekkarissa.

Kuolleen miehen huvimaja -teoksessa (Dead Man’s Folly) Christie käytti tapahtumapaikan mallina omaa taloaan. Vielä tärkeämmän roolin sai kiinteistön venevaja, josta löytyy ruumis.

ITV-kanava kuvasi vuonna 2013 dekkarista televisioelokuvan paikan päällä Greenwayssa. Pääosaa eli Hercule Poirotia esitti konkari David Suchet.

Christie sijoitti myös Viisi pientä possua -teoksensa (Five Little Pigs) Greenwayta muistuttavaan ympäristöön.

Christielle Greenway merkitsi lomaa ja rentoutumista, joten varsinaisia kirjoitustöitä hän ei siellä tehnyt. Perhe vietti talossa kesät, joulut ja syntymäpäivät.

Christien merkkipäivinä ruokalista oli aina sama: avokadoa alkuruoaksi, hummeria pääruoaksi, ja jälkiruoaksi jäätelöä karhuvatukoiden kanssa. Kirjailija itse ei koskenut alkoholiin, mutta muille kadettiin Krug-samppanjaa.

Ensi syyskuun 14. päivä Greenwayssa juhlistetaan kirjailijan 129. syntymäpäivää 1950-luvun tyyliin ja Kuolleen miehen huvimaja -teoksen hengessä.

Christien tyttärenpoika Mathew Prichard (s. 1943) kuvailee lapsuutensa Greenwayta näin National Trustin julkaisussa:

”Pikkupojalle se oli paratiisi: paljon tilaa, jossa saattoi pelata krikettiä ja tennistä, pienen ja rakastavan perheen jakamaton huomio, sekä joen ilot veneineen.”

1970-luvun lopulla sekä Christie että tämän Max-aviomies olivat jo kuolleet. Greenwayhin muuttivat Christien tytär Rosalind Hicks – Mathewin äiti – yhdessä toisen aviomiehensä Anthonyn kanssa.

Kumpikin oli innokas puutarhuri. Greenwayn laajat tilukset erilaisine istutuksineen ovat nykyäänkin näkemisen arvoiset siinä missä itse talokin.

Puutarhassa voi ihailla muun muassa daalioita, kamelioita, pioneja, saniaisia ja hortensioita. Kasvihuoneissa näkee niin erikoisuuksia kuin tavallisia keittiövihanneksiakin.

Greenwayn-vierailulle kannattaa pakata tukevat kävelykengät. Korkeuserot voivat yllättää, ja polut käydä mutkikkaiksi, jos haluaa koluta kiinteistön joka kolkan.

Venevajassa pitää olla varovainen. Sen sisällä olevan ”uima-altaan” vesi näyttää syvältä ja mustalta.

Hicksit ja Prichard lahjoittivat Greenwayn puutarhan ja tilukset yleishyödylliselle National Trust -yhteisölle jo vuonna 2000.

Hicksien kuoltua myös itse talo siirtyi National Trustille, jonka tehtävä on vaalia brittiläistä kulttuurimaisemaa, arvokiinteistöjä ja luontoa.

Rosalind Hickisille oli tärkeää, että talosta ei tule ”Christie-huvipuistoa”. Siitä ei ole pelkoa. Greenway ei näytä huvipuistolta. Huvia siellä sen sijaan näkyy riittäneen.

Kuka

Agatha Christie innostui taloista


 Englantilainen Agatha Christie (1890–1976) on yksi maailman menestyksekkäimmistä dekkarikirjailijoista.

 Hänen kirjojaan on myyty miljoonia. Suomessa Christie on erityisen suosittu.

 Christien hahmoista tunnetuimmat ovat belgialainen Hercule Poirot ja englantilaiskylässä asuva neiti Marple.

 Hänen teoksistaan otetaan jatkuvasti uusia painoksia sekä tehdään tuoreita elokuva- ja televisiosovituksia.

 Christie omisti parhaimmillaan kahdeksan eri taloa. Christien synnyinkoti Torquayn rannikkokaupungissa on purettu.

 Hänen ensimmäinen aviomiehensä Archie Christie oli ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari. Pariskunta sai Rosalind-tyttären ja erosi myöhemmin. Toinen aviomies oli arkeologi Max Mallowan.

 Christien kirjallista perintöä varjelee nyt tyttärenpoika Mathew Prichard jälkeläisineen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksi tutkijaa jäi loukkuun Puolan syvimpään luolaan: Pelastajat pelkäävät tutkijoiden hengen puolesta ja varautuvat jopa viikkojen operaatioon

  5. 5

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  9. 9

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  10. 10

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää