Viimeistään Flow sen todisti: Marimekon Unikko-kuosi on palannut, mutta miksi ihmeessä taas?

Maija Isola piirsi rakastetun ja vihatun klassikkokuosin protestina vuonna 1964.

Julkaistu:

Tyylitietoisen väestönosan suosimalla Flow-festivaalilla yksi trendi oli ylitse muiden.

Unikko.

Oli mustia unikkoja leveälahkeisissa housuissa, kultaisia unikkoja pussittavissa puseroissa ja vaaleanpunaisia unikkoja liehuvissa mekoissa. Hattuja, lippiksiä, kasseja ja laukkuja silmän kantamattomiin, naisilla ja miehillä.

Vuosikymmeniä vihattua ja rakastettua klassikkokuosia näkyi yleisömeressä välillä jopa enemmän kuin Marimekon logolla kuvioitua kangaskassia.

Unikko on tullut virallisesti takaisin.

Minkä ihmeen takia, moni ikonisesta kukkakuosista yliannostuksen saanut miettii.


Unikko syntyi vuonna 1964. Alkujaan se oli protesti.

Marimekon johtaja Armi Ratialla oli tapana jyrähdellä, että Marimekon valikoimiin ei kukkakuoseja tule. Kukat olivat hänestä luonnossa niin kauniita, etteivät koristekuvat tekisi niille oikeutta.

Maija Isola protestoi. Hän suunnitteli vastalauseeksi sarjan kukkakankaita ja tarjosi niitä Marimekolle. Yllättävää kyllä, Ratia ihastui ja osti niistä kahdeksan, muun muassa Unikon. Ratia rakasti suuria kuvioita.

Ensimmäisen kerran Unikko näkyi Marimekon mallistossa vuonna 1965.

Marimekolle yli 500 kuviota suunnitelleen Isolan tuotannossa Unikolla on tärkeä paikka. Se merkitsi paljon muutakin kuin kukkakuosia.

1960-luku oli Isolan tekstiilisuunnittelun kulta-aikaa. Sirot kasviaiheet saivat väistyä suurten pop-kuvioiden tieltä. Unikko edusti samankaltaista ”banaalia suvereenisuutta” kuin Andy Warholin Flowers-maalaukset vuodelta 1964 ja ”Flower Power -sukupolven” sanomaa puhtaimmillaan, Isolan elämäntyötä käsittelevässä teoksessa luonnehditaan.

Banaalia tai ei, kansa rakastui.

1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Unikot vyöryivät aikakauslehtiin. Living Center -lehdessä Unikolla verhoiltiin piano ja seinät, Hopeapeilissä sohvat. Unikosta innostuivat kukkakuosien ystävät, mutta siitä viehättyivät myös ne kuluttajat, jotka etsivät rohkeaa graafista ilmettä.

Maija Isolan tyttären Kristina Isolan mukaan Unikon suosio jatkui 1970-luvun puoliväliin asti. Sitten kukinto vähitellen kuihtui.


Seuraavan kerran Unikko kukki 1990-luvulla.

1990-luvun lopussa Unikko tuotiin Marimekon sisustus- ja vaatemallistoihin. Kristina Isola suunnitteli Unikosta päivitetyn, harmaan ja beigen sävyisen version.

Samoihin aikoihin julkaistiin myös Pieni Unikko ja Mini-Unikko, ja suunnittelija Juha Marttila siirsi 1960-luvulta tutun sisustustekstiilin vaatteisiin. Muotinäytöksissä mallit marssivat Unikko-kotelomekoissa ja Unikko-lierihatuissa.

Vuosituhannen vaihteessa Unikon vyöry kaduille ja koteihin symboloi Marimekon uutta läpilyöntiä ja uustuotantoon otetut marikankaat olivat näkevä osa retroilmiötä, Maija Isolan elämäntyötä käsittelevässä teoksessa analysoidaan.

Se oli kuitenkin vasta alkua.


Vuonna 2001 New York Times julisti, että Unikko on palannut muotiin ja sisustukseen.

Comebackia saattoi omalta osaltaan vauhdittaa se, että 2000-luvulla Unikko vilahti megalomaanisen suositussa Sinkkuelämää-sarjassa. Yhdessä jaksossa siniset Unikot loistivat Hampton-juhlien pöytäliinoissa. Vuonna 2007 Carrie Bradshaw’n suosikkisuunnittelija Manolo Blahnik koristeli korkkarit punaisella Unikolla.

Suomessa kodit täyttyivät Unikoista. Unikko-uunikintaita, Unikko-astiapyyhkeitä, Unikko-lautasliinoja, Unikko-pussukoita.

Vuonna 2012 jopa Finnairin matkustajakone kuorrutettiin Unikko-kuviolla, ja tennarijätti Converse julkaisi yhteistyömalliston Marimekon kanssa. Suosikkitennarit puettiin tietenkin Unikkoon. Unikko kaupallistui lopullisesti.

Samoihin aikoihin moni taisi saada Unikosta tarpeekseen. Punaiset, siniset, mustat ja beiget kukat eivät enää näyttäneet pirteiltä ja voimakkailta, vaan mauttomilta.

Liika on liikaa.


Kun Unikko vuonna 2014 täytti 50 vuotta, kuosi oli jälleen näyttävästi esillä. Marimekko juhli sankariaan monin tavoin ympäri maailmaa. ”On näytöksiä ja näyttelyitä, pop-up-kauppaa ja -kahvilaa, lentomatkoja ja jaettuja tarinoita rohkeista päätöksistä”, verkkosivuilla kerrottiin.

Me Naiset spekuloi heinäkuussa, että Unikon paluu johtuu Marimekon tarpeesta nuorentua. ”Unikko taas on nousuja ja laskuja kokeneen designyrityksen kivijalkoja, jota on jalostettu reippaasti ennenkin.”

Nuortuminen on ainakin Flow-festivaalin ja katutyylien perusteella onnistunut. Unikko on siirtynyt naapurin Sirpalta Sirpan lapsille. Tällä kierroksella markkinoinnissa on otettu avuksi influencerit. Instagramissa asukuvat leviävät #boldbynature-tunnisteella. Esimerkiksi suosittua Pupulandia-blogia kirjoittava Jenni Rotonen on ihastunut uuteen Unikkoon, samoin bloggaajat Annika Ollila ja Sara Vanninen.

 
 
Sara Tickle -blogia pitävä Sara Vanninen mietti heinäkuisessa blogipostauksessaan olleensa väärässä siinä, ettei hän tule lämpenemään Marimekon unikkokuosille enää vuoden 2002 ylilyöntien jälkeen.

”Tässä sitä nyt ollaan. Ihastelen ystävilläni ja katukuvassa erityisesti unikkokuosisia maksimekkoja! Fun fact: unikkohousut+paita yhdistelmä näyttää siis sairaan hyvältä myös miehillä!” hän kirjoittaa.

Mutta miksi jo kaksi nousua ja laskua nähnyt kuvio on päätetty taas elvyttää? Kysymykseen vastaa – epämääräisesti – Marimekon Suomen markkinointipäällikkö Elisa Sviili.

”Ikoninen Unikko-kuviomme on aina ollut yksi rakastetuimmista kuvioistamme ja osa mallistojamme. Olemme erittäin iloisia, että Unikko inspiroi eri asiakasryhmiä ikään tai sukupuoleen katsomatta, niin pukeutumisessa kuin kodinsisustamisessa”, kiireinen Sviili kommentoi sähköpostitse.

Milloin Unikon viimeisin comeback alkoi?

”On ollut ilo huomata, että esimerkiksi monet nuoret ovat löytäneet edellisten vuosikymmenien Unikko-vintagevaatteet uudelleen ja tuoneet ne hienolla tavalla osaksi tämän päivän pukeutumistaan”, Sviili vastaa.

Uusi Unikko oli näyttävästi esillä ainakin Marimekon syksyn 2015 mallistossa Tokion muotiviikoilla, samoin kevään ja kesän 2016, 2018 ja 2019 mallistoissa.


Unikko näyttää hiipuvan ja syttyvän sykleissä.

1960-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan eläneet nostalgisoivat 1990-luvun Unikko-hypen kautta 1960-lukua. Unikon kolmannesta kukinnasta näyttää eniten innostuneen se ikäluokka, joka on elänyt lapsuuttaan ja nuoruuttaan 1990-luvulla Unikko-lautasliinojen ja Unikko-pankkikorttien keskellä.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, seuraava kukinta koittaa taas 30 vuoden päästä, 2040- ja 2050-lukujen vaihteessa.

Nähtäväksi jää, kuinka nololta tai coolilta vaaleanpunaiset lierihatut ja kultaiset college-paidat silloin näyttävät.

Kirjoituksessa on käytetty lähteinä Designmuseon teosta Maija Isola – elämä, taide, Marimekko (2005) ja BGC:n teosta Marimekko – Fabrics, fashion, architecture (2003).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  8. 8

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  9. 9

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  10. 10

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  3. 3

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää