Kulttuuri

Mannerheim-elokuvaa tehneen yhtiön konkurssi on rauennut varojen puutteeseen

Markus Selinin elokuvaa varten perustetulla tuotantoyhtiöllä oli velkaa lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Tuottaja Markus Selinin Mannerheim-elokuvaa varten perustetun Liberty Productions -tuotantoyhtiön konkurssimenettely on rauennut varojen puutteeseen.

”Mulla ei ole tähän kommentoitavaa, koska se on viisi vuotta vanha juttu”, Selin sanoo puhelimessa. ”Luulin, että se oli jo kaatunut, mutta ilmeisesti lakitoimisto on halunnut pitää sen auki.”

Valtion sijoitusyhtiö Finnvera haki Liberty Productionsin konkurssiin syksyllä 2013. Finnvera peräsi elokuvayhtiöltä yli miljoonan euron lainaa. Finnvera takasi Nordean myöntämän lainan, jonka Liberty otti kuvauksia varten vuonna 2010.

Velkojia on Finnveran lisäksi muitakin. Vuoden 2012 lopun taseen mukaan Liberty Productionsilla oli velkaa 6,8 miljoonaa euroa ja kassavaroja 676,18 euroa.

Maaliskuussa Talouselämä kertoi, että tuotanto­yhtiön konkurssi­pesä myi Huuto­kaupat.­com-­sivustolla yhtiön omaisuutta, kuten Suomi-konepistoolia ja Manner­heim-patsasta jossa luki ”Mannerheim-elokuvan hyväksi”. Huutokaupasta saadut tulot eivät kuitenkaan riittäneet.

Käytännössä konkurssin raukeaminen tarkoittaa sitä, että konkurssipesästä ei löytynyt riittävästi omaisuutta kattamaan konkurssin kustannuksia ja maksamaan velkojille vähäistä suurempia jako-osuuksia.

”Omaisuutta oli, mutta ei tarpeeksi”, tiivistää pesänhoitaja, asianajaja Lassi Nyyssönen. ”Yhtiöllä oli huomattava määrä saatavia, mutta näitä ei saatu perittyä konkurssipesään.”

Rauenneen konkurssin lopputulos on, että velkojat eivät tule koskaan saamaan sijoittamiaan rahoja takaisin. Liberty Productionsin toiminta on loppunut.

Liberty Productions oli alun perin elokuvayhtiö Solar Filmsin tytäryhtiö. Hanke karahti karille ensimmäisen kerran 2008, jolloin Nordisk Film vetäytyi rahoituspaketista vain kaksi viikkoa ennen kuvausten alkua.

Sen jälkeen yhtiön osakkeet myytiin Markus Selinin perustamalle Liberty Investille.

Suurimmat velkojat olivat Finnvera, Solar Films, Selin itse, Uudenmaan ely-keskus, CWT Finland ja matkatoimisto Kaleva.

Finnvera peri 1,5 miljoonaa euroa korkoineen ja kuluineen ja Solar Films miljoonaa euroa. Selin on lainannut hankkeeseen rahojaan yli 1,3 miljoonaa euroa.

Velkoja on myös Renny Harlinilla, joka toimi elokuvan ohjaajana vuoteen 2011 saakka. Harlinin yhtiöllä on tilivelkoja konkurssipesässä 8 000 euroa.


Konkurssiyhtiön omistaa Liberty Invest, jonka osakekanta on perustamisaikaan merkitty tuottaja Markus Selinin nimiin.

Mannerheim-elokuva oli suomalaisessa elokuvassa poikkeuksellisen kallis hanke. Sen budjetiksi kerrottiin toistuvasti kymmenen miljoonaa euroa.

Konkurssiasiakirjat vahvistavat tiedot siitä, että elokuvan kohdalla puhuttiin myös normaalia suuremmista ennakoista. Ennakkoja maksavat elokuvia levittävät yhtiöt ja tv-kanavat.

Levitysyhtiö Nordisk Filmin usko hankkeeseen oli ainakin jossain vaiheessa ollut vahva: elokuvasta oli sovittu 1,3 miljoonan euron ennakko tulevia lippu- ja dvd-tuloja vastaan. Tv-kanava MTV taas oli sopinut suorittavansa ennakkoa 550 000 euroa. Summasta Selin on ottanut konkurssin myötä omalle kontolleen 250 000 euroa.

Yhteistyöyritykset olivat mukana tuntuvilla summilla. VR, Neste ja Sinebrychoff olivat maksaneet kukin 150 000 euroa, Fortum 50 000, Muuttopalvelu Niemi 120 000 ja Helsingin Sanomat 75 000 euroa.

Näistä maksuista oli perinyt osuutensa elokuvan rahoitusta järjestänyt Infront, jossa valtaa on pitänyt Hjallis Harkimo.

Pesäluettelon mukaan Infront Finlandilla oli ennakkomaksuvelkoja 560 000 euroa ja vedonlyöntiyhtiö Unibetillä 120 000 euroa. Suomen elokuvasäätiö oli maksanut hankkeelle 90 000 euroa tukea ja työ- ja elinkeinoministeriö 32 500 euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  4. 4

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää