Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Koulukiusattu turkulaispoika nousi kulttimaineiseksi muusikoksi, tapaturmaisesti kuollutta Mika Vainiota muistellaan nyt kirjassa ja uudella albumilla

Omaiset, ystävät ja työtoverit muistelevat ainutlaatuista elektronimuusikkoa. Kriitikko Harri Uusitorpan valinnoissa matkataan myös maan avaruudesta maakuntalauluihin.

Kirja ja albumi, elektronimusiikki

M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 – Psychopomp for Mika Tapio Vainio. Blast First Petite. Kirja ja levy. ★★★★


Lomamatkalla tapaturmaisesti huhtikuussa 2017 kuollut Mika Vainio oli harvojen sanojen ja selitysten musiikintekijä, kuten melkein kaikkien hänen julkaisujensa nimistä saattoi aavistella.

Esimerkiksi levyt Aste, Happi, Kajo, Kilo, Kvantti, Metri, Olento ja Ydin viestivät jo vähäeleisen toteavilla otsikoilla, että hän oli tiivistänyt niihin kaiken oleellisen. Eikä missään tapauksessa halunnut vaikuttaa vastaanottajiensa tulkintoihin yhtään enempää.

Mutta äänitteiden määrää vaitelias Vainio (1963–2017) ei juuri rajoittanut, vaikka hänen elektronimusiikkinsa oli olemukseltaan lähes poikkeuksetta hyvin, hyvin minimalistista.

Vainio ehti julkaista kahdessakymmenessä vuodessa noin viisikymmentä täysimittaista albumia sekä yksin että yhdessä muiden muusikkojen kanssa. Ja näiden päälle vielä kaikki muut julkaisut – monet kymmenet singlet, remiksaukset ja kokoelmat.

”Mikan periaate oli aina, että musiikki pitää saada siitä kiinnostuneiden kuultavaksi. Ja musiikki sinänsä oli hänelle se ainoa tärkeä immateriaalinen viesti”, korostaa Vainion pitkäaikainen ystävä ja julkaisija, Sähkö-levy-yhtiön perustaja Tommi Grönlund.

Vainion elämänvaiheista kootussa tuoreessa muistokirjassa M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 huomio kiinnittyykin ensimmäisenä runsaan kolmenkymmenen sivun kuvitettuun ja pikkutarkkaan diskogra­fiaan, jossa erilaisten äänilevyjen kansia on kaikkiaan 165 kappaletta. Kyllä: 165!

Mikä kannusti Vainiota tällaiseen tuotteliaisuuteen? Tai mahdollisesti ajoi, pakonomaisesti? Ulkomailla puolet vuosistaan asunut Vainio ei tiettävästi päästänyt käsistään koskaan mitään mielestään keskeneräistä, eikä antanut kenenkään kajota jälkikäteen tekemisiinsä.

Vainion englantilaisen julkaisijan kustantama osittain kaksikielinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 avaa vähän hänen vaikuttimiaan, vaikka vain vähän. Kivikasvoiselta vaikuttanut Vainio tuntui olevan jossain määrin arvoitus myös läheisimmille omaisille ja parhaimmille ystäville.

”Ehkä näin jälkikäteen meitä yhdisti ennen kaikkea samanlainen tapa olla hiljaa ja halu kouluttaa itseämme ymmärtämään taidetta mahdollisimman laajasti. Meille ei ollut olemassa parempaa tai huonompaa musiikkia – oli vain musiikkia”, korostaa kirjaan siteerattu Ilpo Väisänen. Hän oli toistakymmentä vuotta Vainion keskeisin työtoveri, kansainvälisen kulttimaineen vähitellen saavuttaneen Pan Sonicin toinen osapuoli.

Väisäsen sitaatti on toimittaja Tuomas Karemon kokoamasta ja haastatteluihin perustavasta pitkästä verkkoartikkelista A Quiet Life, joka julkaistiin Ylen KulttuuriCocktail-toimituksen verkkosivulla joulukuussa 2017.

Sitä lainataan kirjassa laajemminkin, kuten muualla aiemmin julkaistuja Vainiota muistelevia englanninkielisiä kirjoituksia. Kovakantinen, runsaasti kuvitettu ja 256-sivuinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 onkin eräänlainen leikekirja, jonka vahvuus on moniäänisyydessä ja tunnustuksellisessa henkilökohtaisuudessa – Vainion myöhempiä, välillä alkoholin kyllästämiä vaiheita sievistelemättä.

Sanojen rinnalla lähes yhtä suuren vaikutuksen tekevät elämäkerralliset kuvat, joista huomattava osa on yksityisiä, harvoin nähtyjä. Niissä ei ole mitään paljastavaa saati sensaatiomaista, mutta ne saavat silti kysymään: missä vaiheessa iloiselta vaikuttavasta pojasta tuli niin vakava? Vai oliko kyse roolinotosta: ensin herkän ja haavoittuneen itsen suojaksi, myöhemmin mahdollisesti myös artistin.

Vainion pikkuveli Atte Vainio viittaa tällaiseen teinivuosien käännekohtaan, mutta ei tiedä syytä. Isä Kalle Vainiolla on vastaus: liian pitkään jatkunut ja liian myöhään paljastunut, turkulaisen poikaporukan harjoittama koulukiusaaminen.

”Oli toinenkin asia, joka valkeni minulle jälkikäteen. Koulussa huonosti pärjännyt poikani oli löytänyt selviytymiskeinonsa ja ilmaisukanavansa: musiikin.”


Kirjan liitteenä julkaistava levy muistuttaa jälleen, että Vainio pääsi sillä todella pitkälle, myös kirjaimellisesti. Tunnin mittainen konsertti on taltioitu Pan Sonicin kiertueella, joka ulottui vuonna 2001 Pääsiäisaarille.

Mutta nyt tämä matka päättyy Vainion entiseen kotikaupunkiin, ja ennenaikaisesti. Levyn lopussa soivat minuutin ajan hänen hautajaisissaan kesäkuussa 2017 taltioidut Turun Ylösnousemuskappelin kellot, lintujen laulaessa kuorossa taustalla.

Kriitikko Harri Uusitorpan valinnat: Maan avaruudesta maakuntalauluihin

Moog-muusikko matkaa Telluksella menneeseen

ALBUMI, PROGEROCK

Esa Kotilainen: Tellus. Presence. ★★★


Kosketin­soittaja Esa Koti­lainen sormeili itsensä uudella Mini­moogillaan Suomen ensim­mäiseksi ammatti­maiseksi ”konemuusikoksi” 1970-luvun alkupuolella ja teki myös Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen (1977). Pitkään pohtimallaan Telluksella hän palaa näihin itseään alussa innoittaneisiin hämyileviin avaruusmusiikillisiin alkuhämäriin, vaikka vasta nyt omissa nimissään rytmisesti ”rockaavammin”. Tämän osalta viisiosaisen teoksen tarkka takuumies on rumpali Anssi Nykänen, mutta päällimmäisenä soivat tietysti Kotilaisen omat kerrostetut, aikaa ja avaruutta uljaasti halkovat koskettimet. Ajatuslapsen tavoin Tellus on myös aikansa lapsi, vaikka enemmän menneen.

Kitaristi kutsuu ensialbumillaan aikamatkalle

ALBUMI, JAZZ

Sami Linna Quartet: Sami Linna Quartet. Timmion. ★★★

Kitaristi Sami Linnan kvarte­tilla on histo­riaa jo kymme­nisen vuotta, mutta tämä on vasta sen ensialbumi – ja samalla myös Linnan, väitöskirjaa valmistelevan Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtorin. Huomattavan laaja perehtyneisyys huokuukin korkeasti oppineen kokoonpanon – kitara, Hammond-urut, tenorisaksofoni, rummut – kaikista modaalisista käänteistä, mutta sen kuusikymmenlukulaista (soul)jazzia ei voi sekoittaa silti esikuviinsa, kuten ei epookkiseksi tyyliteltyä kansikuvaa. Napakan albumin ainoa balladi ja lainakappale, Henri Mancinin herkistelvä Dreamsville on draaman kannalta vain väärässä paikassa. Se olisi pitänyt sijoittaa toiseksi viimeiseksi, eikä toiseksi.

ALBUMI, MAAKUNTALAULUT

Mikko Innasen maakunta­uu­dis­tus – Soitannollis-lyyrinen eepos. Aviador. Levy ja kirja. ★★★★

Maakunta­uudis­tuksen toimeen­panon valmistelu lopetettiin maalis­kuussa, mutta sakso­fonisti ja säveltäjä Mikko Innanen piti pintansa loppuun saakka. Hän sai kuin saikin työryhmineen valmiiksi omansa, kuusi vuotta valmistelemansa maakuntalaulu-uudistuksen. Tarpeeksi vanhat saattavat tietää, että noin sata vuotta sitten sävellettyjä maakuntalauluja hoilattiin patrioottista heimohenkeä herätellen jopa kouluissa. Itä-Uudellamaalla varttunutta nelikymppistä Innasta nämä kuulokuvat eivät ole ilmeisesti kuurouttaneet tai ainakin hän on osannut ottaa niihin kuuloetäisyyttä kääntämällä kahdeksantoista maakuntalaulua toisille tyyleille, muun muassa tangosta valssiin ja reggaesta jazziin. Ja aina poikkeuksellisesti soivan kvartettinsa – saksofonit, tuuba, haitari, rummut – valinnanvapautta vaalien, luovuudesta ja laadusta tinkimättä. Monin eri tavoin tulkittava Mikko Innasen maakuntauudistus elähdyttäisi jo tällaisenaan, mutta varsinainen oivallus on kärttää täydennykseksi uusia maakunnallisia runoja kuudeltatoista elävältä suomalaiselta runoilijoilta, joista osa myös lukee tekstinsä itse, omalla tavallaan maakunnallista moniäänisyyttä lisäten. Kaikki runot on koottu levyn liitteeksi työstettyyn kirjaan, jonka kansi viittaa Innasen omaan maakunnalliseen malliin. Valitaan keskipisteeksi Suomen keskipisteeksi mainittu Pohjois-Pohjanmaan Piippola ja jaetaan Suomi pyörryttäväksi spiraaliksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  5. 5

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  6. 6

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  7. 7

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  8. 8

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  9. 9

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  10. 10

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää