Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Koulukiusattu turkulaispoika nousi kulttimaineiseksi muusikoksi, tapaturmaisesti kuollutta Mika Vainiota muistellaan nyt kirjassa ja uudella albumilla

Omaiset, ystävät ja työtoverit muistelevat ainutlaatuista elektronimuusikkoa. Kriitikko Harri Uusitorpan valinnoissa matkataan myös maan avaruudesta maakuntalauluihin.

Kirja ja albumi, elektronimusiikki

M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 – Psychopomp for Mika Tapio Vainio. Blast First Petite. Kirja ja levy. ★★★★


Lomamatkalla tapaturmaisesti huhtikuussa 2017 kuollut Mika Vainio oli harvojen sanojen ja selitysten musiikintekijä, kuten melkein kaikkien hänen julkaisujensa nimistä saattoi aavistella.

Esimerkiksi levyt Aste, Happi, Kajo, Kilo, Kvantti, Metri, Olento ja Ydin viestivät jo vähäeleisen toteavilla otsikoilla, että hän oli tiivistänyt niihin kaiken oleellisen. Eikä missään tapauksessa halunnut vaikuttaa vastaanottajiensa tulkintoihin yhtään enempää.

Mutta äänitteiden määrää vaitelias Vainio (1963–2017) ei juuri rajoittanut, vaikka hänen elektronimusiikkinsa oli olemukseltaan lähes poikkeuksetta hyvin, hyvin minimalistista.

Vainio ehti julkaista kahdessakymmenessä vuodessa noin viisikymmentä täysimittaista albumia sekä yksin että yhdessä muiden muusikkojen kanssa. Ja näiden päälle vielä kaikki muut julkaisut – monet kymmenet singlet, remiksaukset ja kokoelmat.

”Mikan periaate oli aina, että musiikki pitää saada siitä kiinnostuneiden kuultavaksi. Ja musiikki sinänsä oli hänelle se ainoa tärkeä immateriaalinen viesti”, korostaa Vainion pitkäaikainen ystävä ja julkaisija, Sähkö-levy-yhtiön perustaja Tommi Grönlund.

Vainion elämänvaiheista kootussa tuoreessa muistokirjassa M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 huomio kiinnittyykin ensimmäisenä runsaan kolmenkymmenen sivun kuvitettuun ja pikkutarkkaan diskogra­fiaan, jossa erilaisten äänilevyjen kansia on kaikkiaan 165 kappaletta. Kyllä: 165!

Mikä kannusti Vainiota tällaiseen tuotteliaisuuteen? Tai mahdollisesti ajoi, pakonomaisesti? Ulkomailla puolet vuosistaan asunut Vainio ei tiettävästi päästänyt käsistään koskaan mitään mielestään keskeneräistä, eikä antanut kenenkään kajota jälkikäteen tekemisiinsä.

Vainion englantilaisen julkaisijan kustantama osittain kaksikielinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 avaa vähän hänen vaikuttimiaan, vaikka vain vähän. Kivikasvoiselta vaikuttanut Vainio tuntui olevan jossain määrin arvoitus myös läheisimmille omaisille ja parhaimmille ystäville.

”Ehkä näin jälkikäteen meitä yhdisti ennen kaikkea samanlainen tapa olla hiljaa ja halu kouluttaa itseämme ymmärtämään taidetta mahdollisimman laajasti. Meille ei ollut olemassa parempaa tai huonompaa musiikkia – oli vain musiikkia”, korostaa kirjaan siteerattu Ilpo Väisänen. Hän oli toistakymmentä vuotta Vainion keskeisin työtoveri, kansainvälisen kulttimaineen vähitellen saavuttaneen Pan Sonicin toinen osapuoli.

Väisäsen sitaatti on toimittaja Tuomas Karemon kokoamasta ja haastatteluihin perustavasta pitkästä verkkoartikkelista A Quiet Life, joka julkaistiin Ylen KulttuuriCocktail-toimituksen verkkosivulla joulukuussa 2017.

Sitä lainataan kirjassa laajemminkin, kuten muualla aiemmin julkaistuja Vainiota muistelevia englanninkielisiä kirjoituksia. Kovakantinen, runsaasti kuvitettu ja 256-sivuinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 onkin eräänlainen leikekirja, jonka vahvuus on moniäänisyydessä ja tunnustuksellisessa henkilökohtaisuudessa – Vainion myöhempiä, välillä alkoholin kyllästämiä vaiheita sievistelemättä.

Sanojen rinnalla lähes yhtä suuren vaikutuksen tekevät elämäkerralliset kuvat, joista huomattava osa on yksityisiä, harvoin nähtyjä. Niissä ei ole mitään paljastavaa saati sensaatiomaista, mutta ne saavat silti kysymään: missä vaiheessa iloiselta vaikuttavasta pojasta tuli niin vakava? Vai oliko kyse roolinotosta: ensin herkän ja haavoittuneen itsen suojaksi, myöhemmin mahdollisesti myös artistin.

Vainion pikkuveli Atte Vainio viittaa tällaiseen teinivuosien käännekohtaan, mutta ei tiedä syytä. Isä Kalle Vainiolla on vastaus: liian pitkään jatkunut ja liian myöhään paljastunut, turkulaisen poikaporukan harjoittama koulukiusaaminen.

”Oli toinenkin asia, joka valkeni minulle jälkikäteen. Koulussa huonosti pärjännyt poikani oli löytänyt selviytymiskeinonsa ja ilmaisukanavansa: musiikin.”


Kirjan liitteenä julkaistava levy muistuttaa jälleen, että Vainio pääsi sillä todella pitkälle, myös kirjaimellisesti. Tunnin mittainen konsertti on taltioitu Pan Sonicin kiertueella, joka ulottui vuonna 2001 Pääsiäisaarille.

Mutta nyt tämä matka päättyy Vainion entiseen kotikaupunkiin, ja ennenaikaisesti. Levyn lopussa soivat minuutin ajan hänen hautajaisissaan kesäkuussa 2017 taltioidut Turun Ylösnousemuskappelin kellot, lintujen laulaessa kuorossa taustalla.

Kriitikko Harri Uusitorpan valinnat: Maan avaruudesta maakuntalauluihin

Moog-muusikko matkaa Telluksella menneeseen

ALBUMI, PROGEROCK

Esa Kotilainen: Tellus. Presence. ★★★


Kosketin­soittaja Esa Koti­lainen sormeili itsensä uudella Mini­moogillaan Suomen ensim­mäiseksi ammatti­maiseksi ”konemuusikoksi” 1970-luvun alkupuolella ja teki myös Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen (1977). Pitkään pohtimallaan Telluksella hän palaa näihin itseään alussa innoittaneisiin hämyileviin avaruusmusiikillisiin alkuhämäriin, vaikka vasta nyt omissa nimissään rytmisesti ”rockaavammin”. Tämän osalta viisiosaisen teoksen tarkka takuumies on rumpali Anssi Nykänen, mutta päällimmäisenä soivat tietysti Kotilaisen omat kerrostetut, aikaa ja avaruutta uljaasti halkovat koskettimet. Ajatuslapsen tavoin Tellus on myös aikansa lapsi, vaikka enemmän menneen.

Kitaristi kutsuu ensialbumillaan aikamatkalle

ALBUMI, JAZZ

Sami Linna Quartet: Sami Linna Quartet. Timmion. ★★★

Kitaristi Sami Linnan kvarte­tilla on histo­riaa jo kymme­nisen vuotta, mutta tämä on vasta sen ensialbumi – ja samalla myös Linnan, väitöskirjaa valmistelevan Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtorin. Huomattavan laaja perehtyneisyys huokuukin korkeasti oppineen kokoonpanon – kitara, Hammond-urut, tenorisaksofoni, rummut – kaikista modaalisista käänteistä, mutta sen kuusikymmenlukulaista (soul)jazzia ei voi sekoittaa silti esikuviinsa, kuten ei epookkiseksi tyyliteltyä kansikuvaa. Napakan albumin ainoa balladi ja lainakappale, Henri Mancinin herkistelvä Dreamsville on draaman kannalta vain väärässä paikassa. Se olisi pitänyt sijoittaa toiseksi viimeiseksi, eikä toiseksi.

ALBUMI, MAAKUNTALAULUT

Mikko Innasen maakunta­uu­dis­tus – Soitannollis-lyyrinen eepos. Aviador. Levy ja kirja. ★★★★

Maakunta­uudis­tuksen toimeen­panon valmistelu lopetettiin maalis­kuussa, mutta sakso­fonisti ja säveltäjä Mikko Innanen piti pintansa loppuun saakka. Hän sai kuin saikin työryhmineen valmiiksi omansa, kuusi vuotta valmistelemansa maakuntalaulu-uudistuksen. Tarpeeksi vanhat saattavat tietää, että noin sata vuotta sitten sävellettyjä maakuntalauluja hoilattiin patrioottista heimohenkeä herätellen jopa kouluissa. Itä-Uudellamaalla varttunutta nelikymppistä Innasta nämä kuulokuvat eivät ole ilmeisesti kuurouttaneet tai ainakin hän on osannut ottaa niihin kuuloetäisyyttä kääntämällä kahdeksantoista maakuntalaulua toisille tyyleille, muun muassa tangosta valssiin ja reggaesta jazziin. Ja aina poikkeuksellisesti soivan kvartettinsa – saksofonit, tuuba, haitari, rummut – valinnanvapautta vaalien, luovuudesta ja laadusta tinkimättä. Monin eri tavoin tulkittava Mikko Innasen maakuntauudistus elähdyttäisi jo tällaisenaan, mutta varsinainen oivallus on kärttää täydennykseksi uusia maakunnallisia runoja kuudeltatoista elävältä suomalaiselta runoilijoilta, joista osa myös lukee tekstinsä itse, omalla tavallaan maakunnallista moniäänisyyttä lisäten. Kaikki runot on koottu levyn liitteeksi työstettyyn kirjaan, jonka kansi viittaa Innasen omaan maakunnalliseen malliin. Valitaan keskipisteeksi Suomen keskipisteeksi mainittu Pohjois-Pohjanmaan Piippola ja jaetaan Suomi pyörryttäväksi spiraaliksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää