Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Koulukiusattu turkulaispoika nousi kulttimaineiseksi muusikoksi, tapaturmaisesti kuollutta Mika Vainiota muistellaan nyt kirjassa ja uudella albumilla

Omaiset, ystävät ja työtoverit muistelevat ainutlaatuista elektronimuusikkoa. Kriitikko Harri Uusitorpan valinnoissa matkataan myös maan avaruudesta maakuntalauluihin.

Kirja ja albumi, elektronimusiikki

M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 – Psychopomp for Mika Tapio Vainio. Blast First Petite. Kirja ja levy. ★★★★


Lomamatkalla tapaturmaisesti huhtikuussa 2017 kuollut Mika Vainio oli harvojen sanojen ja selitysten musiikintekijä, kuten melkein kaikkien hänen julkaisujensa nimistä saattoi aavistella.

Esimerkiksi levyt Aste, Happi, Kajo, Kilo, Kvantti, Metri, Olento ja Ydin viestivät jo vähäeleisen toteavilla otsikoilla, että hän oli tiivistänyt niihin kaiken oleellisen. Eikä missään tapauksessa halunnut vaikuttaa vastaanottajiensa tulkintoihin yhtään enempää.

Mutta äänitteiden määrää vaitelias Vainio (1963–2017) ei juuri rajoittanut, vaikka hänen elektronimusiikkinsa oli olemukseltaan lähes poikkeuksetta hyvin, hyvin minimalistista.

Vainio ehti julkaista kahdessakymmenessä vuodessa noin viisikymmentä täysimittaista albumia sekä yksin että yhdessä muiden muusikkojen kanssa. Ja näiden päälle vielä kaikki muut julkaisut – monet kymmenet singlet, remiksaukset ja kokoelmat.

”Mikan periaate oli aina, että musiikki pitää saada siitä kiinnostuneiden kuultavaksi. Ja musiikki sinänsä oli hänelle se ainoa tärkeä immateriaalinen viesti”, korostaa Vainion pitkäaikainen ystävä ja julkaisija, Sähkö-levy-yhtiön perustaja Tommi Grönlund.

Vainion elämänvaiheista kootussa tuoreessa muistokirjassa M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 huomio kiinnittyykin ensimmäisenä runsaan kolmenkymmenen sivun kuvitettuun ja pikkutarkkaan diskogra­fiaan, jossa erilaisten äänilevyjen kansia on kaikkiaan 165 kappaletta. Kyllä: 165!

Mikä kannusti Vainiota tällaiseen tuotteliaisuuteen? Tai mahdollisesti ajoi, pakonomaisesti? Ulkomailla puolet vuosistaan asunut Vainio ei tiettävästi päästänyt käsistään koskaan mitään mielestään keskeneräistä, eikä antanut kenenkään kajota jälkikäteen tekemisiinsä.

Vainion englantilaisen julkaisijan kustantama osittain kaksikielinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 avaa vähän hänen vaikuttimiaan, vaikka vain vähän. Kivikasvoiselta vaikuttanut Vainio tuntui olevan jossain määrin arvoitus myös läheisimmille omaisille ja parhaimmille ystäville.

”Ehkä näin jälkikäteen meitä yhdisti ennen kaikkea samanlainen tapa olla hiljaa ja halu kouluttaa itseämme ymmärtämään taidetta mahdollisimman laajasti. Meille ei ollut olemassa parempaa tai huonompaa musiikkia – oli vain musiikkia”, korostaa kirjaan siteerattu Ilpo Väisänen. Hän oli toistakymmentä vuotta Vainion keskeisin työtoveri, kansainvälisen kulttimaineen vähitellen saavuttaneen Pan Sonicin toinen osapuoli.

Väisäsen sitaatti on toimittaja Tuomas Karemon kokoamasta ja haastatteluihin perustavasta pitkästä verkkoartikkelista A Quiet Life, joka julkaistiin Ylen KulttuuriCocktail-toimituksen verkkosivulla joulukuussa 2017.

Sitä lainataan kirjassa laajemminkin, kuten muualla aiemmin julkaistuja Vainiota muistelevia englanninkielisiä kirjoituksia. Kovakantinen, runsaasti kuvitettu ja 256-sivuinen M.T.V. 15.05.63–12.04.2017 onkin eräänlainen leikekirja, jonka vahvuus on moniäänisyydessä ja tunnustuksellisessa henkilökohtaisuudessa – Vainion myöhempiä, välillä alkoholin kyllästämiä vaiheita sievistelemättä.

Sanojen rinnalla lähes yhtä suuren vaikutuksen tekevät elämäkerralliset kuvat, joista huomattava osa on yksityisiä, harvoin nähtyjä. Niissä ei ole mitään paljastavaa saati sensaatiomaista, mutta ne saavat silti kysymään: missä vaiheessa iloiselta vaikuttavasta pojasta tuli niin vakava? Vai oliko kyse roolinotosta: ensin herkän ja haavoittuneen itsen suojaksi, myöhemmin mahdollisesti myös artistin.

Vainion pikkuveli Atte Vainio viittaa tällaiseen teinivuosien käännekohtaan, mutta ei tiedä syytä. Isä Kalle Vainiolla on vastaus: liian pitkään jatkunut ja liian myöhään paljastunut, turkulaisen poikaporukan harjoittama koulukiusaaminen.

”Oli toinenkin asia, joka valkeni minulle jälkikäteen. Koulussa huonosti pärjännyt poikani oli löytänyt selviytymiskeinonsa ja ilmaisukanavansa: musiikin.”


Kirjan liitteenä julkaistava levy muistuttaa jälleen, että Vainio pääsi sillä todella pitkälle, myös kirjaimellisesti. Tunnin mittainen konsertti on taltioitu Pan Sonicin kiertueella, joka ulottui vuonna 2001 Pääsiäisaarille.

Mutta nyt tämä matka päättyy Vainion entiseen kotikaupunkiin, ja ennenaikaisesti. Levyn lopussa soivat minuutin ajan hänen hautajaisissaan kesäkuussa 2017 taltioidut Turun Ylösnousemuskappelin kellot, lintujen laulaessa kuorossa taustalla.

Kriitikko Harri Uusitorpan valinnat: Maan avaruudesta maakuntalauluihin

Moog-muusikko matkaa Telluksella menneeseen

ALBUMI, PROGEROCK

Esa Kotilainen: Tellus. Presence. ★★★


Kosketin­soittaja Esa Koti­lainen sormeili itsensä uudella Mini­moogillaan Suomen ensim­mäiseksi ammatti­maiseksi ”konemuusikoksi” 1970-luvun alkupuolella ja teki myös Suomen ensimmäisen syntetisaattorialbumin, Ajatuslapsen (1977). Pitkään pohtimallaan Telluksella hän palaa näihin itseään alussa innoittaneisiin hämyileviin avaruusmusiikillisiin alkuhämäriin, vaikka vasta nyt omissa nimissään rytmisesti ”rockaavammin”. Tämän osalta viisiosaisen teoksen tarkka takuumies on rumpali Anssi Nykänen, mutta päällimmäisenä soivat tietysti Kotilaisen omat kerrostetut, aikaa ja avaruutta uljaasti halkovat koskettimet. Ajatuslapsen tavoin Tellus on myös aikansa lapsi, vaikka enemmän menneen.

Kitaristi kutsuu ensialbumillaan aikamatkalle

ALBUMI, JAZZ

Sami Linna Quartet: Sami Linna Quartet. Timmion. ★★★

Kitaristi Sami Linnan kvarte­tilla on histo­riaa jo kymme­nisen vuotta, mutta tämä on vasta sen ensialbumi – ja samalla myös Linnan, väitöskirjaa valmistelevan Sibelius-Akatemian jazzosaston lehtorin. Huomattavan laaja perehtyneisyys huokuukin korkeasti oppineen kokoonpanon – kitara, Hammond-urut, tenorisaksofoni, rummut – kaikista modaalisista käänteistä, mutta sen kuusikymmenlukulaista (soul)jazzia ei voi sekoittaa silti esikuviinsa, kuten ei epookkiseksi tyyliteltyä kansikuvaa. Napakan albumin ainoa balladi ja lainakappale, Henri Mancinin herkistelvä Dreamsville on draaman kannalta vain väärässä paikassa. Se olisi pitänyt sijoittaa toiseksi viimeiseksi, eikä toiseksi.

ALBUMI, MAAKUNTALAULUT

Mikko Innasen maakunta­uu­dis­tus – Soitannollis-lyyrinen eepos. Aviador. Levy ja kirja. ★★★★

Maakunta­uudis­tuksen toimeen­panon valmistelu lopetettiin maalis­kuussa, mutta sakso­fonisti ja säveltäjä Mikko Innanen piti pintansa loppuun saakka. Hän sai kuin saikin työryhmineen valmiiksi omansa, kuusi vuotta valmistelemansa maakuntalaulu-uudistuksen. Tarpeeksi vanhat saattavat tietää, että noin sata vuotta sitten sävellettyjä maakuntalauluja hoilattiin patrioottista heimohenkeä herätellen jopa kouluissa. Itä-Uudellamaalla varttunutta nelikymppistä Innasta nämä kuulokuvat eivät ole ilmeisesti kuurouttaneet tai ainakin hän on osannut ottaa niihin kuuloetäisyyttä kääntämällä kahdeksantoista maakuntalaulua toisille tyyleille, muun muassa tangosta valssiin ja reggaesta jazziin. Ja aina poikkeuksellisesti soivan kvartettinsa – saksofonit, tuuba, haitari, rummut – valinnanvapautta vaalien, luovuudesta ja laadusta tinkimättä. Monin eri tavoin tulkittava Mikko Innasen maakuntauudistus elähdyttäisi jo tällaisenaan, mutta varsinainen oivallus on kärttää täydennykseksi uusia maakunnallisia runoja kuudeltatoista elävältä suomalaiselta runoilijoilta, joista osa myös lukee tekstinsä itse, omalla tavallaan maakunnallista moniäänisyyttä lisäten. Kaikki runot on koottu levyn liitteeksi työstettyyn kirjaan, jonka kansi viittaa Innasen omaan maakunnalliseen malliin. Valitaan keskipisteeksi Suomen keskipisteeksi mainittu Pohjois-Pohjanmaan Piippola ja jaetaan Suomi pyörryttäväksi spiraaliksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä riittää juhlittavaa: Teemu Pukki on nyt maailmanluokan hyökkääjä, joka nousi heti ryminällä Valioliigan tähdeksi

  4. 4

   Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki siirtyi Valioliigan maalipörssin kärkeen hattutempulla ja johdatti joukkueen 3–1-voittoon

  5. 5

   HS-analyysi: Pitäisikö äärioikeistolaista väkivaltaa kutsua terrorismiksi?

  6. 6

   Vantaan Tikkurilantien liikenne poikki kivivyöryuhan takia – poliisi tavoittelee louhintaurakoitsijaa

  7. 7

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  8. 8

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  9. 9

   Epätavallisen kuuma ja sateeton vuosi on kuivattanut metsät pystyyn Saksassa

  10. 10

   Tubettaja Mandimai kertoo faneilleen aivan kaiken ja nyt hän selittää, miksi jopa ero poikaystävästä piti käsitellä satojentuhansien katsojien nähden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Mikä meni vikaan, Sdp? Historian menestynein suomalaispuolue juhlii alamaissa, ja syynä saattaa olla ”suuri virhe”

   Tilaajille
  3. 3

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsena Antti Rönkä haettiin kotoa hakattavaksi, nyt hän muistuttaa, että koulukiusaamisen jäljet seuraavat monia aikuisia

   Tilaajille
  5. 5

   Tuusulanjärven rannalla seisoo valtava rakennus, jossa on peräti 90 huonetta ja seitsemän saunaa

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Salaperäinen keuhko­sairaus yhdistettiin sähkö­tupakan käyttöön USA:ssa: etenkin teini-ikäisiä joutunut sairaala­hoitoon

  8. 8

   Humala ilman krapulaa ja autolla kotiin – Britti­tutkija kehittää synteettistä alkoholia, näin se toimi

   Tilaajille
  9. 9

   Everstiluutnantti suoritti neljä tutkintoa ennen 40 ikävuotta: ”Olen luonteeltani aika laiska”

  10. 10

   Janos Valmunen yritettiin 90-luvulla pakottaa muottiin ja hänestä tehtiin vitsi – Nyt hän olisi hittiartisti, jos eläisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Kun ketään ei saa loukata, sanan­vapauden malli­maasta on tullut lässyttäjien valtakunta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin edustalla on salainen saari, johon ei saa tulla maihin ilman erillistä lupaa ja henkilöllisyystodistusta

  11. Näytä lisää