Kulttuuri

Laulaja Tuula Amberlan, 60, uusin aluevaltaus on äänikirjojen lukeminen: ”Se oli pitkäaikainen haaveeni. Voisin vetäytyä johonkin kammioon ja lukea kaikki hienot kirjat”

Tuula Amberla tekee uutta musiikkia edelleen, mutta hinkua pitkille kiertueille hänellä ei ole. Amberla on siviiliammatiltaan kirjastonhoitaja.

Kukapa olisi arvannut, että laulaja Tuula Amberlan tie musiikkimaailmaan kulki treenikämpän wc-kopperon kautta?

Kun Kai-veli kysyi siskoaan bändiinsä laulajaksi, tämä suostui kokeilemaan mutta tietyin varauksin. ”Pitkä piuha vedettiin vessaan ja lauloin sieltä, koska en halunnut laulaa samassa huoneessa muiden kanssa. Tulin sieltä sitten kysymään, että ’olikse hyvä’?”

Hyvä oli, ja niin Amberlasta tuli rockbändi Liikkuvien lasten solisti. Turkulaisyhtye teki 1980-luvulla kolme albumia ja kiersi ahkerasti kaikki keskeiset keikkapaikat ja festarit.

”Se oli hauskaa aikaa. Rock oli sen ajan johtava ilmaisumuoto. Oli paljon bändejä ja rokkiklubeja, ja levyjä julkaistiin koko ajan. Me painoimme ympäri Suomea ja törmättiin kaikenlaisiin eppuihin ja Lapinlahden lintuihin, joista tuli tuttuja.”

Samoihin aikoihin Amberla käynnisteli myös soolouraansa. Yhteistyö lauluntekijä Jukka Alihangan ja kitaristi Ilpo Murtojärven kanssa nosti hänet koko Suomen tunnistamaksi artistiksi. Syntyi kotimaisen popmusiikin omaperäisiä klassikoita: Lulu, Pienet sanat, Auto sammui maantielle ja monia muita.

Samalla tutut rockympyrät vaihtuivat iskelmämaailmaan, josta Amberlalla ei ollut mitään kokemusta. Siihen aikaan ero oli huomattava.

”Se puoli oli minulle tosi tuntematon, en ollut koskaan käynyt edes tansseissa. Kävin esiintymässä tanssilavoilla, ja joskus säes­tämässä oli esimerkiksi Finlanders. En kuitenkaan oikein sopinut sinne musiikkini puolesta enkä oikeastaan esiintyjänäkään. Rock oli minun oma maailmani.”

Amberla myöntää, ettei oikein ymmärtänyt itseensä lyötyä iskelmäartistin leimaa. Toinen asia, mikä aikanaan ihmetytti, oli Lulu-hitin saama vastaanotto.

”Jostain syystä Lulu koettiin 80-luvun maailmassa jotenkin paheelliseksi, vaikka sehän on ihan tavallinen ihminen, joka käy töissä ja menee illalla juhlimaan.”

Pari kertaa paheellisuudella retostelu meni kunnolla yli.

”Joku kristillinen lehti teki minusta monen sivun kauhistelevan haastattelun niin, ettei kukaan ollut edes soittanut minulle. Kaikki oli siis täysin keksittyä. Silloin mietin, että teenkö siitä jutun, mutta annoin olla. Ajattelin, että uskokoot heidän lukijansa tämän, jos haluavat.”

Laulaminen on kulkenut Amberlan matkassa kaikki vuodet, vaikka muu elämä on vienyt mennessään. Päivätyö löytyi kirjastosta jo 1980-luvulla.

Uutta musiikkia on syntynyt edelleen, viimeksi turkulaisen lauluntekijän Tero-Petri Suovasen kanssa. Mitään hinkua maan kattaville kiertueille Amberlalla ei enää kuitenkaan ole, vaikka kyselyitä tulee tasaisesti ympäri Suomen. Keikoille on mukava lähteä silloin, kun siihen on mahdollisuus.

”Minusta on aina ollut hauska esiintyä alkuillasta. Pääesiintyjänä esiintyminen ei ole minusta mikään tavoiteltava asema, vaan ennemminkin se ahdistaa. Pitää kantaa syyt, jos kukaan ei tulekaan paikalle. Illan aloittaja voi olla rento, vapaa ja onnellinen, ja pääsee vielä ajoissa kotiinkin”, Amberla sanoo nauraen.

Tulevana lauantaina Amberla on kuitenkin pääosassa. Silloin hän nousee Turun Logomon lavalle usean eri kokoonpanon solistina. Illan aikana kuullaan tunnetuimpia hittejä, uudempaa soolotuotantoa ja Liikkuvien lasten musiikkia.

”Kun en juhlinut nelikymppisiäni enkä viisikymppisiäni, niin ajattelin, että nyt juhlitaan!”

Heille, jotka eivät saa Amberlan äänestä tarpeekseen, on kuitenkin hyviä uutisia: häntä voi kuulla jatkossa myös äänikirjojen lukijana.

Ensimmäisenä luettavaksi tuli Heikki Kännön Sömnö, ja myöhemmin vuorossa on muun ­muassa Kännön Mehiläistie.

”Se oli pitkäaikainen haaveeni. Voisin vetäytyä johonkin kammioon ja lukea kaikki hienot kirjat. Olen tehnyt vähän vastaavaa kirjastossa jo pitkään, luen satuja ja vinkkaan kirjoja.”

Äänikirjoja ei missään nimessä pitäisi vähätellä, Amberla miettii. Kirjaston lastenosastolla hän on nähnyt selvästi, miten esimerkiksi lasten ja nuorten lukuinto on vähitellen hiipunut, ja varsinkin 11 vuoden ikään tul­taessa lukemiselle ei tunnu jäävän enää aikaa. Äänikirjat ovat yksi vastaus ongelmaan.

”Ja aina voi kirjastonhoitajalta kysyä jonkun kivan ja hauskan kirjan.”

No kysytään. Mitä Amberla suosittelisi 11-vuotiaalle, joka ei enää malta pysähtyä kirjan ääreen?

”Hyviä, kotimaisia lastenkirjailijoita on todella paljon, ja esimerkiksi Timo Parvelan Keppler62-sarja on aivan mielettömän hyvä”, Amberla sanoo.

”Käännöskirjallisuudesta Ju­lian Claryn Me Ponnekkaat on tosi hauska, sitä voisi suositella ihan kaikille. Minun piti lukea se nopeasti vinkkausta varten, ja jouduin aikuisten osaston neuvontaan, jossa pitää olla tietysti aina hyvin virallinen. Aloin lukea kirjaa enkä enää huomannut, että nauroin koko ajan ­ääneen. Oli pakko lopettaa.”

Oikaisu 14.8. klo 11.20: Heikki Kännön teos on nimeltään Sömnö, ei Sömn.

Kuka?

Tuula Amberla


 Syntyi 1959 Turussa.

 Työskentelee Uudenkaupungin kirjastossa lastenosastolla.

 Laulanut 1980-luvulta alkaen sooloartistina ja Liikkuvat lapset -yhtyeessä.

 Tunnetuimpia kappaleita: Lulu, Pienet sanat, Tyttö kampaa märkää tukkaa, Korppi.

 Asuu Vehmaalla. Perheeseen kuuluu aviomies, kolme lasta, kaksi koiraa ja kissa.

 Nauttii pyöräilystä.

 Täyttää 60 vuotta 16. elo­kuuta. 60-vuotisjuhlakonsertti Turussa 17. elokuuta. Esiintyy Espoon Sellosalissa 5. syyskuuta pienen jazzorkesterinsa kanssa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Malmille on rakennettu silta, joka johtaa päin aitaa: ”Turvallisuus on aina pääasia”

  7. 7

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  8. 8

   Kaksikko murtautui kasvitieteelliseen puutarhaan ja talloi kasveja: Nainen löytyi puskista makaamasta, mies lähti kahvilaan

  9. 9

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  10. 10

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää