Kulttuuri

Tällaista oli uhka­rohkealla kuulennolla, jolla pienikin virhe olisi ollut kohtalokas: Apollo 11 -dokumentti on viiden tähden elämys

Torstaina elokuvateattereihin tuleva dokumentti ihmisen ensimmäisestä kuumatkasta 50 vuotta sitten on majesteettinen elämys. Todellisuus on tarua ihmeellisempää myös avaruudessa.

Dokumentti

Apollo 11

Ohjaus Todd Douglas Miller. 93 min. S. ★★★★★

Ensimmäisestä kuulennosta on kulunut 50 vuotta. Moni asia matkassa ällistyttää vieläkin.

Kuinka ihminen kykeni laskemaan alusten lentoradat niinkin täsmällisesti? Silloisten tieto­koneiden laskentateho oli lähempänä laskutikkua kuin vaikkapa modernia pölynimuria.

Kuun pinnalla astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin käyttivät laitteita ja työkaluja, joita ei ollut voitu aikaisemmin testata tosioloissa. Myös lähtö takaisin Kuuta kiertävään komento- ja huoltomoduuliin oli vain teoriasta tuttu.

Riskejä riitti. Vaikka aluksen materiaalit olivat parhaita mahdollisia, kuumoduulin kuori oli ohuimmillaan noin millimetrin paksuinen. Kaikesta piti saada niin kevyttä kuin mahdollista, mutta pienikin kiveniskeytymä kuoreen olisi voinut olla kohtalokas.

Myös kädentaidot olivat tarpeen. Esimerkiksi laskeutuessaan Kuuhun 20. heinäkuuta 1969 Armstrong siirtyi käsiohjaukseen aikaisemmin kuin piti, koska tietokone oli ylikuormittunut.

Apollo 11:n lennon vaiheita on juhlavuoden kunniaksi kerrattu viime viikkoina. Vierailu Kuussa on edelleen yksi huikeimmista kädellisen nisäkkään saavutuksista.

Kuun valloitus oli pitkälti osa kylmän sodan kukkoilua, mutta myös osa 1960-luvun tekno­logia­eetosta. Vakiintuneen ar­vion mukaan kolmen ihmisen saamiseksi Kuuhun ja takaisin tarvittiin 400 000 ihmisen työpanos.


Nyt Kuun valloitus on saanut kokoluokkaansa vastaavan dokumentin. Todd Douglas Millerin ohjaama Apollo 11 on jännittävämpää katsottavaa kuin mitkään scifiseikkailut.

Todellisuus pesee tarun myös avaruudessa.

Apollo 11 vie katsojan niin lähelle puolen vuosisadan takaista uhkayritystä kuin se kuvan ja ­äänen puolesta on mahdollista.

Tiivis 90-minuuttinen tarjoaa katsojalle tilaisuuden päästä seuraamaan kärpäsenä katossa kuuretkeä alusta loppuun. Dokumenttia katsoessa hämmästelee, kuinka paljon Nasalla on ollut käytössään kameroita ja muita tallennusvälineitä.

Materiaalimäärästä olisi voinut syntyä kauhea kaaos, mutta Miller on pelkistänyt matkan vaiheet helposti seurattavaksi.

Käsillä on tähän mennessä paras koskaan kuumatkasta tehty dokumentti.

Apollo 11:n runko rakentuu laajalle arkistomateriaalille. Aluksi Millerin tarkoituksena oli käydä läpi kaikki lentoa koskeva filmimateriaali. Syntyi ajatus, voisiko koko tarina olla kerrottavissa vain aikalaistallenteilla.

Nasa oli siirtänyt kuulentoa koskevia filmejä vuosien varrella Yhdysvaltain kansallisarkistoon. Niille oli käynyt kuin liiton­arkille Kadonneen aarteen metsästäjät -elokuvassa: jääneet unohduksiin jättimäisen varaston uumeniin.

Onneksi vain melkein. Dokumenttiprojektin edettyä arkiston henkilökunta löysi yllättäen runsaasti aiemmin näkemätöntä kuva- ja äänimateriaalia lennon eri vaiheista, erityisesti laukaisuhetkestä ja astronauttien paluusta.


Esimerkiksi löytyi 11 000 tuntia äänitallenteita, joita synkronoitiin videoiden kanssa. Kuvauksia oli tehty myös 65 millimetrin filmille, joka oli aikansa ykkösluokan tallennusformaatti ja jonka upeus välittyy edelleen valkokankaalla.

Kootun materiaalipalapelin ansiosta on muun muassa mahdollista seurata lennonjohdon ja astronauttien keskusteluja ensimmäistä kertaa samalla kankaalla niin sanotulla split screen -tekniikalla.

Dokumentti kannattaakin nähdä suurimmalla mahdollisella valkokankaalla.

Apollo 11 on cinéma vérité -dokumenttien aatelia.

Kaikki nähty ja kuultu on ­autenttista. Dokumentissa ei ole puhuvia päitä, ei ohjaavaa selostusta, ei jälkikäteistä dramatisointia, ei rönsyjä, ei paisuttelua, ei edes aikalaishaastatteluja – ellei siihen lasketa muutamaa katkelmaa tiedotustilaisuuksista.

Jälkituotantoa ovat suuntaa antavat väliplanssit ja lyhyet animaatiot siitä, mistä matkan vaiheesta on kysymys.

Myös Matt Mortonin säveltämä ja esittämä musiikki on jälkikäteen tehtyä, mutta vain niillä instrumenteilla, jotka olivat olemassa kuulennon aikaan. Arkaaisessa syntikkamusiikissa on suomalaisen K-X-P-yhtyeen klangi.

Apollo 11:n tarina kulkee kronologisesti, ja näkökulmia on useita.


Kamera kiertää niin Nasan lennonjohdon tiloissa kuin teknisen henkilökunnan perässä. Se viipyilee lähtöä odottavan yleisön joukossa ja tietysti on läsnä astronauttien kuualuksessa aina kun mahdollista.

Apollo 11:n dialogit ovat rakettitiedettä.

Astronauttien ja lennonjohdon väliset keskustelut ovat teknisiä, pikkutarkkoja ohjeita, niiden kuittauksia ja asioiden tarkistamista. Lyhenteet ja luvut vilisevät, mutta yhtä kaikki – ne ovat alkuperäisiä keskusteluja.

Vitsailuakin kuullaan ja ne kuuluisat sanat Armstrongin astuttua Kuun pinnalle: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, jättiläisharppaus ihmiskunnalle.”

Apollo 11 rullaa majesteettisesti ja osoittaa, kuinka tunteikasta jälkeä saadaan aikaan näyttämällä mahdollisimman vähän tunteita. Syke pysyy korkealla niin astronauteilla kuin katsojalla.

Aluksen laskeuduttua maahan katsoja tuntee itsekin olleensa mukana ainutlaatuisella matkalla. Avaruusdokumentille kuuluu viisi tähteä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi ainoa superliike vahvistaa nopeasti lihaksia päästä varpaisiin – Testaa, sujuuko sinulta turkkilainen ylösnousu

  2. 2

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

  3. 3

   Nollakorkojen maailma sai suur­sijoittajat muuttamaan suuntaa – Mitä pien­sijoittaja voi tehdä?

  4. 4

   Jari Mönkkönen halvaantui, eikä pysty enää liikkumaan lainkaan – sitten elämään saapui yllättävä pilkahdus ja elämänilo palasi

  5. 5

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  8. 8

   Suomalaiset lasten­psykiatrit eivät usko geenien yli­valtaan: ”Ei ole todellakaan ihan sama, miten lastaan kasvattaa”

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   HS-analyysi: Niinistön ja Putinin tavatessa maiden suhteet ovat ”niin hyvät kuin ne nyky­oloissa voivat olla”, mutta pohjalla on epäluulo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  4. 4

   Pistävä tunne kyljessä paljastaa huonon lihaskunnon – Kahden tunnin sääntö helpottaa lenkkeilijän kestoriesaa

  5. 5

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  6. 6

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  8. 8

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  9. 9

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  10. 10

   Uutta tietoa Kampin ampumisen taustoista: Epäilty pahoin­pideltiin espoolaisella huolto­asemalla, kaikki vaikenevat motiivista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  3. 3

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  4. 4

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  5. 5

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  8. 8

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  9. 9

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  10. 10

   Miljardööri osti legendaarisen Kämpin ja yhdeksän muuta helsinkiläishotellia

  11. Näytä lisää