Kulttuuri    |   HS-analyysi

Yhä useampi ahmii tosielämän rikostarinoita, mutta Janne Ranisen tapaus osoitti, että tähtikultti ei sovi rikosviihteeseen

Kaksoismurhaaja Janne Ranisen ideoimassa tapahtumassa oli alunperin tarkoitus vierailla rikospaikoilla ja illallistaa rikollisten kanssa.

Minkälaista viihdettä raaoista tosielämän rikoksista voi tehdä? Ainakin sitä tehdään paljon, ja Suomessakin tarinoista halutaan ottaa kaikki irti.

Aivan kaikki ei kuitenkaan mene viihteen nimissä läpi.

Espoon Hanasaaressa oli tarkoitus järjestää 15. elokuuta kaksoismurhaaja Janne Ranisen ideoima true crime -tapahtuma. Sen yhteydessä yleisöllä olisi ollut mahdollisuus vierailla rikospaikoilla ryöstäjän, vankikarkurin ja murhaajan kanssa.


Rikospaikoilla rikollisten oli ajateltu kertovan yleisölle, kuinka rikokset on suunniteltu ja toteutettu.

Liput olisivat maksaneet 29 eurosta 109 euroon. Kalleimman lippupaketin ostajat olisivat päässeet rikospaikkojen lisäksi Meet & Greet -illalliselle tapahtumassa esiintyvien rikollisten kanssa – konsepti on tuttu artistien fanitapaamisista.

Tapahtuman iskulause oli ”Tämän rikollisemmaksi tämä ei enää muutu”.


Asetelma herätti nopeasti kritiikkiä. Se nähtiin mässäilevänä ja sekä rikosten uhreja että näiden omaisia loukkaavana.

Raninen kuunteli palautetta. Tapahtuma siirrettiin keskustakirjasto Oodiin ja tehtiin maksuttomaksi.

Ohjelman sisältö puhujineen pysyi kuitenkin ennallaan.

Puhumassa olivat Suomen kuuluisimpiin pankkiryöstäjiin kuuluva Jan Jalutsi kirjallaan Ammattina vankikarkuri (Teos, 2009), Korson kriminaalit -teoksen (CrimeTime, 2018) kirjoittanut kirjailija Ansu Kivekäs, Suomen Pankin Turun konttorin ryöstöstä kiinni jäänyt ruotsalainen Anders Adali Rahaa, rahaa, rahaa! -kirjallaan (Johnny Kniga 2013), rikostoimittaja ja kirjailija Jarkko Sipilä, rikostoimittaja Janne Huuskonen ja tv-toimittaja, käsikirjoittaja Esa Silander.

Tilaisuuden puuhamies Janne Raninen istuu parhaillaan tuomiotaan Helsingin vankilassa Hermannissa. Raninen on kirjoittanut rikoksistaan kirjan Kutsuvat minua palkkamurhaajaksi, joka ilmestyi viime vuonna.

Torstaiaamun tilaisuudessa Raninen viittasi alkuperäisen tapahtumasuunnitelman synnyttämään kohuun jo aloituspuheenvuorossaan. ”Tämä tapahtuma herätti paljon negatiivista julkisuutta”, Raninen sanoi. ”Olen iloinen siitä, että täällä on näinkin paljon porukkaa.”

Elokuun alussa hän kertoi HS:lle ymmärtävänsä tapahtumasta syntynyttä mielipahaa.

”Tuli väärä kuva, että mennään mässäilemään rikoksilla. Se ei ollut ollenkaan tarkoitus.”

Samaan kysymykseen palattiin jokaisen puhujan yhteydessä: onko true crime pelkkää rikoksilla mässäilyä?

Osallistujien mielestä ei. Rikoksistaan useamman kirjan kirjoittanut Jalutsi sanoi kirjoittaneensa siksi, että kokemukset toimisivat varoittavana esimerkkinä nuorille.

Harva true crimea kuitenkaan kuluttaa tositarinoiden sisältämien moraalisten opetusten tähden, vaan ne ovat selvästi viihdettä. Dramatisoitua, kustannustoimitettua ja myytäväksi tarkoitettua viihdettä.

True crime, eli todellisuudessa tapahtuneisiin rikoksiin perustuvat sarjat, elokuvat ja muut kulttuurituotteet, on viime vuosina kasvattanut suosiotaan tasaista tahtia. Eräänlaisena lähtölaukauksena tämänhetkiselle trendille voidaan pitää Serial-podcastia, joka käynnistyi vuonna 2014 käymällä läpi high school -opiskelija Hae Min Leen murhaa.

Sitä ovat seuranneet muun muassa 2015 käynnistyneet The Jinx ja Making a Murderer, 2016 alkanut American Crime Story sekä Mindhunter ja The Keepers, jotka kummatkin julkaistiin 2017.

Sekä todellisiin rikoksiin perustuvien kirjojen, elokuvien, tv-sarjojen että podcastien kuluttajista suurin osa on naisia. Syytä tähän ei olla vielä löydetty, mutta arvauksia löytyy.

True crimeen keskittyvää Huorapuutarha-podcastia pitävät opiskelijat Justiina Toivakka ja Pauliina Kääriäinen arvelivat Nyt.fi:n haastattelussa toukokuussa syyksi genreen sisältyvää spekulatiivisuutta.

Toisaalta monet tosielämän rikoksiin paneutuvat kirjat ja elokuvat käyvät tapahtumia hyvinkin yksityiskohtaisesti läpi. Ranisen, Jalutsin ja kumppaneiden muistelot eivät perustu avoimiksi jääviin kysymyksiin, vaan hyvinkin perinpohjaisiin vastauksiin.

Osalle naisista kiinnostus rikoksiin ja rikollisiin ulottuu kirjojen ja elokuvien kuluttamisen ulkopuolelle. Tapahtumassa puhunut Jan Jalutsi linkitti true crimen naisfanien suuren määrän niihin naisiin, jotka päätyvät tosielämässä seurustelemaan rikollisten miesten kanssa. Hän arveli syyksi naisten äidillisiä vaistoja: kuvitelmaa, että nainen pystyisi pelastamaan rikollisen miehen tältä itseltään.

Toisaalta suosion syyksi on esitetty samaa kuin kauhuun ja jännitykseen perustuvan fiktionkin kohdalla. Kirjan lukeminen, elokuvan katsominen ja podcastin kuunteleminen ovat turvallisia tapoja kohdata turvattomuus ja pelko, joita naiset kokevat miehiä useammin.

Ja toisaalta: rikokset ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Dekkarit ja poliisisarjat ovat kustantamoiden ja tuotantoyhtiöiden peruskauraa kaudesta ja vuodesta toiseen.

Lisäksi todellisiksi tiedettyihin tapahtumiin pohjaavat teokset ovat juuri nyt suosittuja monella rintamalla. Etenkin, jos ne perustuvat kertojan omiin kokemuksiin. Janne Ranisen, Jan Jalutsin ja Anders Adalin teokset ovat, tavallaan tai pohjimmiltaan, autofiktiota siinä missä Karl Ove Knausgårdin tai Sisko Savonlahdenkin kirjat.

Aikana, jolloin yhä useampi ahdistuu valeuutisista, epäluotettavasta tiedonvälityksestä ja toden ja valheen rajoista saattaa olla houkuttavaa ajatella, että ainakin nämä tarinat ovat totta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

  2. 2

   ”Miksei lapsia siepata kadulta?” Amerikkalaisvieraat tulivat Suomeen, ja viikon jälkeen he miettivät, voisiko tänne muuttaa

  3. 3

   Onko siellä silmät? Onko siellä verisuonet? HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten syntyi kananugetti ja mitä kaikkea suomalaisen nugetin sisällä on

   Tilaajille
  4. 4

   Putin sai Helsingissä viestinsä läpi ilman vastalauseita, sanoo tutkija: ”Niinistö ei puuttunut näihin tulkintoihin lainkaan”

  5. 5

   Miksi pelkäämme puhua kuolemasta? Maria Hakkala sairasti ja kuoli silmiemme alla, ja asiantuntijoiden mukaan se voi olla hyväksi meille kaikille

  6. 6

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  7. 7

   Trump: Tanskan pääministerin Grönlanti-vastaus oli sopimaton

  8. 8

   Britannia tuntuu pyrkivän EU-erossa kohti pahinta vaihtoehtoa

  9. 9

   Kommentti: Putinin kommentti Ukrainasta on merkittävä, koska se on lyhyt ja siinä on sisältöä vähän

  10. 10

   Muista kohteliaisuus, mutta älä edes yritä kumarrella ellet todella osaa – Suomen vienti Japaniin kasvaa voimakkaasti, ja näin siellä pärjää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin Lehtisaaresta on nyt todella vaikea myydä asuntoja, seurakuntien päätös jätti Erkki Anttilan kahden asunnon loukkuun

  3. 3

   Trump: Tanskan pääministerin Grönlanti-vastaus oli sopimaton

  4. 4

   Tee tämä liike, etkä tarvitse muita – Turkkilainen ylösnousu on klassikko, joka vahvistaa nopeasti sekä käsiä, keskivartaloa että jalkoja

   Tilaajille
  5. 5

   Mysteerimies osti maailman kalleimman uuden auton, jonka huippu­nopeus on 420 kilo­metriä tunnissa

  6. 6

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  7. 7

   Putin puolusti poliisin toimia Moskovan mielen­osoitusten hajottamisessa – näin Suomen-vierailu eteni

  8. 8

   Tutkimusryhmä sukelsi Titanicin hylylle ensi kertaa lähes 15 vuoteen ja järkyttyi sen kunnosta

  9. 9

   Uusi tietokirja: Menestystä ei tuokaan varhainen erikoistuminen eikä jälkeen jäämistä pidä pelätä

   Tilaajille
  10. 10

   Pakettiauto jyräsi useita autoja koulu­aamun alkaessa, kaahailu koulun edessä suututtaa vanhempia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Sara Malinen lähti remonttia pakoon lomamatkalle ja järkyttyi palattuaan: ”En ole ikinä nähnyt näin epäkäytännöllistä keittiötä”

  3. 3

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  6. 6

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  7. 7

   Kylpyhuoneen lattia oli kodin paras paikka juoda – Näyttelijä Natalil Lintala joi päivästä toiseen ja syötti someen särötöntä elämää

   Tilaajille
  8. 8

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää