Kulttuuri

Tapio Koivukarilla, 60, on kaksi kotikaupunkia: Rauma ja Islannin Isafjörður

Kirjailija Tapio Koivukaria on aina kiitetty teostensa tarkasta historiallisesta taustoituksesta.

Kirjallista uraa aloitellut Tapio Koivukari aikoi sepittää ekoterrorismista kertovan esikois­teoksensa jälkeen suuren aikalaisromaanin, mutta ei päässyt monista yrityksistä huolimatta pientä novellia pidemmälle.

Sitten hän ymmärsi, että ei kannata mennä merta kauemmas kalaan.

”Oivalsin sattuman oikusta juuri täällä, että seison tarinallisen aarrearkun päällä, joka odottaa vain avaajaa”, Tapio Koivukari sanoo Rauman sataman kupeessa, kotitalonsa viereisen Kompinlahden pohjukassa.

Oivallus on ollut kirjallisesti myös tuottelias, sillä Koivukarin kahdeksasta historiallisesta romaanista kuusi sijoittuu näihin länsisuomalaisiin maisemiin. Ei nyt aivan satamaan, mutta kuitenkin Raumalle ja sen lähiseuduille, lapsuudesta saakka tutuille tienoille.

Ensimmäinen näistä Koivukarin romaaneista oli Luodetuulen maa (2002). Se on Rauman edustan kuuluisasta Kuuskajaskarista alkava monipolvinen ja puolittain tosipohjainen sukutarina, joka laajeni huomaamatta kolmiosaiseksi.

”Alkujaan suunnittelin kirjoittavani vain saaristolaissarjan toiseksi osaksi päätyneen teoksen, joka sai nimen Missä aallot murtuvat. Mutta pitihän sitä pohjustaa, runsaalla kolmella sadalla sivulla.”

Tarinankertojana Koivukaria onkin kiitetty aina perusteellisesta paikkojen, aikojen ja (työ)tapojen kuvauksista. Kirjojen epookista, tarkasta historiallisesta taustoituksesta.

”Kiinnostukseni historiaan sytytti varmaan isäni, kuten myös mereen ja purjehtimiseen”, sanoo uskonnonopettajaksi Helsingin yliopistosta valmistunut Koivukari. Rakkaus kirjallisuuteen ja runouteen ovat enemmän äidin, kansankoulunopettajan peruja.

”Meillä oli paljon kirjoja, ja meillä luettiin paljon kirjoja. Ainoana, yksinäisenä, koulukiusattuna ja vähän sairaalloisena ne olivat olennainen osa lapsenmaailmaani.”

Kielitietoisuuden kannalta vähintään yhtä oleellista oli se, että Koivukarin Raumalla syntynyt isä puhui suomea raumalaisittain ja evakkoon Karjalasta lapsena lähtenyt äiti karjalaisittain.

”Se oli kauhean kiinnostavaa, vaikka he käyttivät murteitaan keskenään laimennettuina kuin toisiaan puoliväliin vastaan tullen.”

Koivukari epäilee, että kielellinen ja kulttuurinen kaksoisvalotus jätti häneen jonkinlaisen kalvavan ulkopuolisuuden tunteen. Että hän ei ollut taustansa takia koskaan ihan kokonainen raumalainen, eikä kotonaan.

”Luulen nyt, että yritin määritellä saaristolaissarjalla oman paikkani, kirjoittaa itseni raumalaiseksi”, sanoo Koivukari. Hän asuu Kompissa, kolmisen kilometriä Rauman kauppatorilta länteen. Komppi on kahdeksantoista puutalon yhteisö, joka rakennettiin tasan sata vuotta sitten pieneen saareen, viereisessä saaressa sijainneen ikkunalasitehtaan monikansallisille työntekijöille.

Enää ei ole lasitehdasta, eikä sen puoleen saariakaan. Satama on kasvanut niihin vähitellen kiinni, vähän niin Koivukari Raumaan.

Rauma ei ole ainoa Koivukarille mieluisa merellinen ja saarellinen miljöö. Toinen sijaitsee Islannin länsirannikolla.

Koivukari kävi siellä ensimmäisen kerran keväällä 1989 reppumatkalla, vierastyöläisenä kalatehtaalla.

Sittemmin hän on, erinäisten sattumien seurauksena, kääntänyt islannista suomeen viisitoista romaania ja kirjoittanut kaksi Islantiin sijoittuvaa historiallista romaania. Tuorein niistä on viimevuotinen Poltetun miehen tytär, joka kertoo Islannin noitavainoista.

”Tunnen vahvasti, että pieni Isafjörður on toinen kotikaupunkini. Ehkä siksi, että purin ja kokosin siellä itseäni.”

Kotoutumista Isafjörðuriin avitti myös se, että Koivukari oli kolme vuotta kestäneellä toisella käynnillä mielekkäissä töissä, opettajana. Ei kuitenkaan koulutusta vastaavassa tehtävässään uskonnonopettajana vaan puutyön­opettajana.

”Isä oli kätevä käsistään ja tartutti sen minuunkin.”

Kompin sinisen omakotitalon alapihalla näistä kätevistä käsistä on todisteena paikalle suunniteltu keltainen ateljee.

Koivukari rakensi sen itse kymmenen vuotta sitten vaimolleen, islantilaiselle kuvataiteilijalle Hulda Leifsdóttirille.

”Se on se minun kisällityöni”, sanoo Koivukari ateljeen vieressä.

Kuka?

Tapio Koivukari


 Syntyi 1959Raumalla.

 Teologian maisteri Helsingin yliopistosta 1987.

 Uskonnonopettaja Vantaalla 1987–1988 ja Raumalla 1993–2000. Vapaa kirjailija vuodesta 2000.

 Julkaissut runokokoelman, kolme novellikokoelmaa ja kymmenen romaania, joista ensimmäinen Luodetuulen maa (2002).

 Koivukarin kirjoja on käännetty islanniksi, baskiksi ja englanniksi.

 Kirjoittanut kahdeksan näytelmää ja kuunnelmaa.

 Suomentanut yhdeksäntoista romaania, joista suuri osa islannista. Asui vuosina 1989–1993 Islannissa, jossa opetti puutöitä peruskoulussa.

 Runeberg-palkinto 2016 romaanista Unissasaarnaaja.

 Naimisissa islantilaisen kuvataiteilijan Hulda Leifsdóttirin kanssa, yksi teini-ikäinen poika. Aikuinen tytärpuoli asuu perheineen Reykjavíkissa.

 Täyttää 60 vuotta tiistaina 20. elokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ihmisarvo on Suomen menestyksen salaisuus – mutta tännekin halutaan synnyttää ryhmiä, joilta voi suojautua muurein

  8. 8

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  7. 7

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  8. 8

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää