Kulttuuri

”Tavoite ei ollut nukkua, vaan nauttia” – Max Richterin koko yön kestänyt Sleep oli häkellyttävä kokemus

Helsingin juhlaviikkojen loppuunmyyty konsertti keräsi yhteen sekä säveltäjän fanit että spontaanit elämyksenhakijat.

”Anteeksi, saanko kysyä, nukuitko hyvin?”

Ohikulkija pysäyttää konsertista lähtevän kuulijan Eläintarhantiellä. Kello on pian kahdeksan, ja yöksi yleisöä varten aidattu alue Tokoinrannassa on avattu hiljattain.

Vastaus kävelijän kysymykseen on ei – Max Richterin Sleep ei tuonut sikeitä tai pitkiä unia. Sen sijaan yön yli kestänyt, noin kahdeksan tuntia pitkä konsertti oli odotetusti hämmästyttävä elämys, jonka musiikin ohella tekivät kanssanukkujat.

Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltassa ja Tokoinrantaan pystytetyistä pikkuteltoissa järjestetty konsertti oli loppuunmyyty jo kauan ennen tapahtumaa.

”Olen kuunnellut Richteriä pitkään, ja miettinyt, että Sleep-konserttiin olisi hieno päästä. Se olisi kuitenkin vaatinut lähtemistä jonnekin, joten nyt, kun tämä tuli Suomeen, oli pakko päästä”, kertoi yksi Huvila-teltan kuulija HS:lle.

Ensiesityksen Lontoossa vuonna 2015 saanut teos on ennen Huvila-telttaa ehditty kokemaan monenkirjavissa paikoissa Sydneyn oopperatalon lämpiöstä Irlannin Carlow’n taidefestivaaliin ja Berliinin Kraftwerk-hallista Los Angelesin Grand Park -puistoon.

Sleep-konsertit ovat aina olleet tapaus ja laajan mediahuomion kohde, mutta suuri osa Helsingin konsertin kuulijoista kertoi tutustuneensa Richteriin tapahtuman myötä ensimmäistä kertaa. Liput ostettiin ainutlaatuisen konseptin vuoksi. Mahdollisuus osallistua yli kahdeksantuntiseen konserttiin sängyssä – tai makuupussissa – ei luultavasti toistu kovin pian.

”Todella jännittävää nähdä, millainen yö tulee”, totesi unitutkija Anu-Katriina Pesonen ennen konserttia.

Richterin fanit kertoivat yrittävänsä pysyä ainakin valtaosan yöstä hereillä kuullakseen ihailemansa säveltäjän musiikkia. Osa kuitenkin pelkäsi nukahtavansa samantien – moni kuulija kuitenkin totesi hymyillen, että sekä uni että valveillaolo ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja.

Säveltäjä ei ollut konsertissa itse paikalla, mutta Richterin alustuksen välitti juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

”Teos on tarkoitettu pysähtymiseen jatkuvan suorittamisen ja kuluttamisen keskelle, tauoksi näyttöjen tuijottamisesta”, Richter kertoi Ahtisaaren välityksellä.

Osa yleisöstä ei kuitenkaan malttanut olla tallentamatta etenkin konsertin alku- ja loppuosaa puhelimellaan. Enimmäkseen kuulijat kuitenkin makasivat hiljaa ilman muita ärsykkeitä – ja kuorsauksesta päätellen osa sai myös unen päästä kiinni.

Seitsenhenkisen Max Richter Ensemblen esitys alkoi vähäeleisellä, hitaasti sykkivällä pianonsoitolla. Säveltäjän kuvailu teoksesta paitsi kehtolauluna, myös eräänlaisena paikkana, johon asettua, kävi heti toteen. Musiikkiin uppoutui helposti niin syvästi, että hetkittäinen havahtuminen noin sataan muuhun ihmiseen tuntui epätodelliselta.

Yleisö nosti alun soolopianon jälkeen kiinnostuneina päitään aina, kun uusi instrumentti liittyi soittoon. Alttoviulun sekä kahden viulun ja sellon ohella soivat elektroniset äänet, joista etenkin matalat bassotaajuudet tuntuivat lattialle asetetuilla sängyillä voimakkaasti.

Sopraano Grace Davidsonin laulu sulautui myös yhdeksi instrumentiksi, jota ei lopulta unen rajamailla erotellut muusta soitosta.

Richterin musiikki on monelle tuttua sarjoista tai elokuvista. Pelkästään vuonna 2004 julkaistun The Blue Notebooks -levyn On the Nature of Daylight -kappaletta on hyödynnetty seitsemässä eri elokuvassa, muun muassa Shutter Island -trillerissä ja Arrival-scifidraamassa.

Richter on tehnyt taustamusiikkia myös tilaustyönä, mutta säveltäjän itsenäisten teosten hyödyntäminen kertoo niiden elokuvallisuudesta.

Sleep on eräänlainen ambientin ja klassisen musiikin fuusio. Sitä kuunnellessa ei kuitenkaan voinut välttyä tunteelta, että kuuntelee jonkun elokuvan musiikkia – tai on itse elokuvan sisällä. Huvila-teltan ja sen ympäristön värivalaistus vahvisti tunnetta entisestään.

Monien melodioiden ja kuvioiden palatessa ja toistuessa läpi kahdeksantuntisen teoksen ajantaju katosi täysin. Moni kuulija totesi aamulla, että on mahdotonta tietää, paljonko nukkui. Unen moni oli löytänyt – sen huomasi, kun heräsi esimerkiksi Space 17 -osan bassoon tai teoksen päättävän, myös volyymia nostavan Dream 0:n kohotukseen.

Jousien ja elektronisen maton voimistuessa huippuunsa noin puolet kuulijoista oli jo noussut sängyissään istumaan. Soiton lopulta päättyessä Max Richter Ensemble ja Davidson saivat valtavat suosionosoitukset, joille muusikot palasivat kumartamaan vielä kahteen kertaan.

Hiljalleen yleisö valui teltoista ulos kahvilaan puimaan hämmentävää kokemusta.

”Oli jännittävää, miten eri osia kuunteli niin eri vireystiloissa”, sanoi yksi kuulija.

”Aivan huikea kokemus. Enpä ole ennen nukkunut konsertissa”, tiivisti toinen.

Unitutkija Pesonen kuvailee yötä liikuttavaksi.

”Se, miten musiikki rauhallisesti kuljetti kuulijaa unen ja valvetilan rajamaastossa, oli jotenkin koskettavaa – se oli ihmisyyden ytimessä.”

Unta Pesonen ei saanut lähes ollenkaan. Se ei ollut tutkijalle konserttikäynnin tarkoitus.

”Tavoite ei ollut nukkua, vaan nauttia. Tuntuu, että ymmärsin unesta tämän myötä jotain lisää”, Pesonen sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus: Molempien puolisoiden tyytymättömyys avioliittoon kasvaa, kun naisen seksuaalinen halu vähenee

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Sattumalta mielenosoituspaikalle saapunut mies sai 3,5 vuotta vankeutta Venäjällä, eturivin taiteilijat tukevat maanantaina vangittua näyttelijää

  7. 7

   Aalto-yliopisto tekee selvityksen muotilinjan simputus- ja suosimisväitteistä

  8. 8

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  9. 9

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  10. 10

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  4. 4

   Ravintola Baarikärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja selittää virallista linjaa korvaus­vaatimuksilla

  5. 5

   ”Kammottava nais­bändi” – Teini­tyttöjen rock­bändi tyrmistytti 1980-luvun lopulla miehiä soitto­taidoillaan

   Tilaajille
  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  8. 8

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  9. 9

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  10. 10

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  7. 7

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää