Kulttuuri

Omara Portuondo pani sosialismin svengaamaan 1970-luvulla ja palaa nyt Suomeen ehkä viimeistä kertaa – Näin laulaja päätyi mukaan Buena Vista Social Clubiin

Suomessa rakastettu kuubalainen laulaja Omara Portuondo, 88, on pitkällä jäähyväiskiertueella. Jatkan laulamista viimeiseen hengenvetoon, sanoo laulaja HS-haastattelussa.

Omara pani sosialismin svengaamaan! Omara valloittaa jälleen. Omara oli aikuisten ja lasten suosikki.

Otsikot ovat 1970-luvulta, Ilta-Sanomista. Kuubalainen Omara Portuondo tunnettiin Suomessa tuolloin niin hyvin, että hänen toistuvat vierailunsa noteerattiin myös iltapäivälehdessä. Vuonna 1978, kolmannella käynnillään, Portuondo esiintyi säestäjänsä, kitaristi Martin Rojasin kanssa jo peräti kymmenellä paikkakunnalla. Lappiin saakka ulottunut kiertue otti vauhtia helsinkiläisiltä työpaikoilta.

Tulinen tyttö, totesivat sataman miehet kuunneltuaan ruokatunnilla säteilevää kuubatarta (IS 30.1. 1978).

Yhtä aikaa sensuellisti ja voimalla laulava Omara Portuondo (s. 1930) on tunteikkaan kuubalaisen filin-musiikin ja boleron armoitettu tulkki.

Suomessa hänen valovoimaisuutensa olikin erittäin hyvin tiedossa, kun Portuondo nousi maailmanmaineeseen vuonna 1997 ilmestyneen Buena Vista Social Club -albumin ja sen teosta kertoneen Wim Wendersin ohjaaman samannimisen elokuvan (1998) myötä.

Projektiin päätyminen oli onnekas sattuma.

Vuonna 1996 Portuondo sattui olemaan studiossa soololevyn teossa samaan aikaan, kun viereisessä studiossa aloiteltiin ­Juan de Marcos Gonzálezin (s. 1954) keräämien kuubalaisten seniorimuusikoiden ja amerikkalaiskitaristi Ry Cooderin kanssa albumia, josta oli tuleva kuubalaisen musiikin suurimpia kansainvälisiä menestyksiä.

Portuondo napattiin Buena Vista Social Club -projektiin ­ainoana naisena, ja hän lähti mukaan mieluusti: tarkoitus oli elvyttää nostalginen kuubalainen musiikki ja viedä se maailmalle. Portuondo peruutti muut sitoumuksensa. Monet projektin muusikoista olivat jo unohdettuja, kuten hurmaava pianisti Rubén González (1919–2003), surusilmäinen katulaulajana aloittanut Ibrahim Ferrer (1927–2005) ja valoisa kitaristi-säveltäjä-laulaja Compay Segundo (1907–2003).

Menestys oli hurja, senioreilla riitti vientiä. Levyn avausmelodia Chan chan soi pian kaikkialla, ja silmät vettyivät, kun Portuondo ja Segundo duetoivat Veinte añosilla menneestä rakkaudesta tai Portuondo ja Ferrer lauloivat elokuvassa Silencion.

Suomeen BVSC saatiin heinäkuussa 2000. Pori Jazzissa sateenvarjotkin bailasivat kuubalaisrytmien vallatessa Kirjurinluodon sateisena lauantai-iltana. Toistamiseen orkesteri tuli Poriin 15 vuotta myöhemmin, jäähyväiskiertueellaan.

Nyt Omara on 88-vuotias ja jälleen tien päällä. Kuukausia sitten startannut El Último Beso -kiertue saavuttaa Helsingin lauantaina. Kiertueen nimi on suomeksi viimeinen suudelma.

Tähti on tavoitettavissa etu­käteen haastatteluun, tosin vain sähköpostitse. Mutta tartutaan toki tilaisuuteen, epäilemättä suomalaisia faneja kiinnostavat hänen kuulumisensa.

Kysymykset pitää osoittaa Portuondon agentille. Hänen kauttaan vastaukset tulevatkin muutaman päivän päästä. Ikävä kyllä laulaja on jättänyt kokonaan väliin Suomea koskevan kysymys­osion, mikä nostaa pintaan toimittajan epäluulon: kuka kysymyksiin ­oikeastaan vastaa?

Espanjalaisen agentin mukaan Portuodo ”teki vastaukset tiiminsä kanssa”. Agentti ei halua häiritä iäkästä laulajaa uudelleen. Ja jää sitä paitsi lomalle.

Portuondo kertoili hiukan Suomi-yhteyksistään vuoden 2004 HS-haastattelussa. Olisi ollut hauska kuulla tarkemmin vaikka siitä, mitä hänelle jäi päällimmäisenä mieleen esimerkiksi Love Recordsin äänityssessioista.

Portuondo ja kitaristi Martin Rojas äänittivät suomalaislevy-yhtiölle kaksi albumia, ensimmäisen Omara Portuondo & Martin Rojas jo vuonna 1975. Jälkimmäinen albumi äänitettiin Loven studiolla yhtiön konkurssin jälkeen, jolloin siellä ei olisi enää lain mukaan voinut työskennellä. Kappaleet julkaistiin myöhemmin ensimmäisen albumin cd-painoksen bonusbiiseinä.

Pitkän uransa mieleenpainuvimmista kausista kysyttäessä Omara (ja hänen tiiminsä) vastasivat jokaisen show’n, albumin ja yhteistyön olleen ”spesiaali ja ainutlaatuinen”:

”Minulla on fantastisia muistoja Buena Vista Social Clubin kanssa, Carnegie Hallin ainutlaatuisesta konsertista, samoin projektistani sinfoniaorkesterin kanssa”, kuuluu vastaus. ”Mutta aika Cuarteto d’Aidassa ja Nat King Colen taustalaulajana toimiminen oli hyvin erityistä.”

Sinfoniaorkesterilla laulaja viitannee esiintymiseen Los Angeles Philharmonicin kanssa, kapellimestari Gustavo Dudamelin kutsusta vuonna 2018. Yhdysvaltalainen muusikko Nat King Cole puolestaan vieraili Havannassa 1956, ja Omara lauloi kvartetissa hänen taustallaan. Ohjelmistossa oli muun muassa Quizás, Quizás, Quizás.

Juuri tuon Aida Diestron johtaman neljän naisen kvartetin kanssa Portuondo kävi esiintymässä myös Yhdysvalloissa. Kuuban ohjuskriisiin puhjetessa 1961 kvartetti oli Miamissa.

Omara palasi kotiin, Haydée-sisar muutti Yhdysvaltoihin poliittisten tuulien käännyttyä.

Seuraavat 25 vuotta Omara Portuondo lauloi vakituisesti Tropicana-klubilla Havannassa, kiersi kommunistisissa maissa ja levytti Egrem-yhtiölle, todetaan brittikustantamon opuksessa The Rough Guide to Cuban Music.

Sen mukaan laulaja palkittiin lopulta vip-asunnolla Havannan rantabulevardi Maleconilla sijaitsevasta kerrostalosta. Talon vip-status on tietysti suhteellinen: asunnossa vierailleet ovat kertoneet 18-kerroksisen talon hissin olleen usein rikki.

”Jokainen albumi, laulu ja show on kuin lapsi minulle”, Omara toteaa nyt sähköpostissa – ja sanoo kokemuksesta huolimatta edelleen jännittävänsä ennen kuin nousee lavalle laulamaan.

”Musiikki on elämäni, joten ­aion laulaa viimeiseen hengenvetoon. Mielessä on joitakin uusia projekteja, mutta nyt keskityn kiertueeseen, joka on mennyt tähän asti kuin unelma: loppuunmyytyjä saleja, hämmästyttävää tukea faneilta ja ystäviltä. Olen todellakin hyvin otettu!”

Entä Kuuba nyt? Miten kuvailisitte muutoksia kymmenen viime vuoden aikana ja tämänhetkistä kulttuuri-ilmapiiriä?

”Asiat ovat muuttuneet, kuten kaikki muukin maailmassa. Nuoret kuuntelevat musiikkia eri tavoin kuin ennen. Mutta Kuuba on suuri musiikkisaari, jolla on valtavasti muusikoita ja lahjakkuutta. Ja ennen kaikkea suuri kunnioitus perinnettä ja menneisyyttämme kohtaan myös.”

Portuondo kertoo levyttäneensä vastikään albumin Or­questra Failden kanssa ja olleensa studiossa myös laulaja Haydée Milanésin kanssa. Albumi Omara Siempre (2018) sai Grammy-ehdokkuuden.

Päällimmäisenä ajatuksissa on rakkaus ja kiitollisuus: ”Olen aina halunnut tehdä soolokiertueen kiittääkseni jokaista urallani saamasta kannustuksesta. Tunnen itseni etu­oikeutetuksi -- Tämä tulee sydämeni pohjasta.”

Omara es Cuba, Huvila-teltta la 24.8. klo 20.45. Ilta on loppuunvarattu.


Kuka?

Omara Portuondo


 Kuubalainen laulaja, syntynyt 29. lokakuuta 1930.

 Vanhempien avioliitto oli aikanaan epätyypillinen seka-avioliitto: äiti tuli varakkaasta espanjalaistaustaisesta suvusta, isä oli musta baseball-pelaaja. Yhdistelmä oli skandaali aikoinaan, ja vanhemmat joutuivat välttämään liikkumista yhdessä julkisesti.

 Liittyi Tropicana-kabareen tanssiryhmään vanhimman Haydée-sisarensa kanssa 1940-luvun puolivälissä.

 Liittyi 1947 pianisti Frank Emilio Flynnin johtamaan Loquibambia Swing -yhtyeeseen.

 Lauloi 1952–1953 naisorkesteri Anacaonassa, ja vuodesta 1953 Cuarteto d’Aidassa.

 Ensilevy Magia Negra ilmestyi 1959, sooloura alkoi toden teolla vuonna 1967. Vakituinen esiintyjä Tropicana-kabareessa 25 vuoden ajan.

 Mukana Buena Vista So­cial Club -levyllä (1997) ja elokuvassa (1998).

 Esiintynyt Suomessa lukemattomat kerrat, viimeksi BVSC-Adiós-jäähyväiskier­tueella 2015.

 Lokakuussa 2015 Portuondo esiintyi BVSC:n kanssa myös Valkoisessa talossa Washingtonissa presidentti Barack Obamalle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  6. 6

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  7. 7

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  8. 8

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  9. 9

   Lennokki-iskut Saudi-Arabian öljyn­tuotantoon uhkaavat heiluttaa maailman­taloutta

  10. 10

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää