Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Kymmenen vuotta sitten Justin Vernon oli mökkihöperö, nyt hän ajaa Teslaa ja luotsaa Bon Iver -kollektiivia, joka tekee viiden tähden musiikkia

Bon Iver on todella epätodennäköinen menestys ja Vernon yksi epätodennäköisimmistä Teslan ajajista, mutta kunnianhimoisuus on kasvattanut yhtyeen areenabändiksi, kirjoittaa kriitikko Arttu Seppänen.

Albumi, Indie / Alternative

Bon Iver: i,i. Jagjaguwar. ★★★★★

Tv-sarja Villi Pohjolassa oli tapana sanoa ”bon hiver”, eli hyvää talvea.

Reilut kymmenen vuotta sitten Justin Vernon erakoitui sydän­suruissaan mökkiin. Sieltä, keskeltä proosallista mieskärsimystä, astui ulos suurelle yleisölle valmis parrakas mies, jolla oli kiva ja koskettava tarina.

For Emma, Forever Ago (2007) oli upea debyytti, josta tunnetuksi tuli etenkin tv-sarjoihin ja leirinuotioille luotu Skinny Love, jota soittamalla moni on varmasti hurmannut ja saanut kavereita aamuneljältä Erasmus-vaihdossa jossain päin Keski-Eurooppaa.

Mutta debyytin kovin perinteisestä americanasta Vernonin sooloprojektina alkanut Bon Iver on jo laajentunut isoksi bändiksi, tai pikemmin kollektiiviksi. Ja laajentunut myös muutoin: jo Blood Bank -EP:llä (2008) Vernon lauloi a capellana autotunen läpi. Bon Iver (2011) teki niin hienon saavutuksen, että se sai rekkamieslippikset, Pohjois-Amerikan ja sen korostetun keinotekoisesti valaistut huoltoasemat kuulostamaan fantasiamaailmalta.

Esoteerisella ja uskonnollis­sävytteisellä 22, A Millionilla (2016) tämä fantasia alkoi sortua säröisiksi palasiksi, josta Bon Iver kasasi tuottaja BJ Burtonin avustuksella siihenastisista levyistään esteettisesti hienoimman kokonaisuuden. Katkeransuloiset americana-melodiat puhkottiin häiriöäänillä ja laulusointi etäännytettiin ihmisestä kuin hän olisi käynyt keskustelua Twitterissä.

I,i on edellä kuvatun reitin ja albumitetralogian päätösosa. Artistin mukaan For Emma oli talvi, Bon Iver kevät, 22 A Million kesä ja uusin i,i on tietysti syksy.

Yhtye kuljettaa musiikkiaan aiempaa enemmän impressionistisin sivellinvedoin.

Lopullinen sointikuva lilluu Claude Monet’n lummefiilistelyn ja ekspressionisti Wassily Kandinskyn abstraktin, lempeiden värien tykityksen välissä.

Intuitiivinen i,i ei suosi perinteisiä melodiakulkuja, mikä saattaa tehdä musiikista aluksi aiempaa vaikeammin lähestyttävää.

Bon Iverin kappaleet kulkevat kuin ilman ennalta määrättyä polkua, aloituspisteestä johonkin sopivaan loppuun. Intuitiivinen luonne värittää myös kappaleiden nimeämistä: Yi, iMi, RABi, Sh’Diah, joista viimeisin tarkoittaa Shittiest Day in American History. Ei ole salaisuus, että se on 8. marraskuuta 2016.

Kielen hajottaminen ja kappalenimien onomatopoeettisuus alleviivaavat musiikin fragmentaarista estetiikkaa. I,i on mosaiikkimainen kollaasi, joka hakee inspiraatiota 1900-luvun länsimaisesta taide­musiikista, mutta säilyttää samalla riittävästi popin muotokieltä. Texasissa äänitetyllä levyllä on vaikutteita niin gospelista, räpistä, r’n’b:stä, folkista, countrysta, americanasta, eli vähän kaikesta sieltä sun täältä. On uneliaita saksofonisooloja ja kuoroja. Ajan­mukaista.

Hey, Ma on levyn popeinta laitaa, kun taas Salem kasvaa hienosti yksinkertaisesta syntikkakuviosta sekä Alppipuisto-rummuttelusta krautrockin ja americanan liitoksi. Sh’Diah on kappaleista impressionistisin: sielukas haahuilu, jossa saksofonia ja juustoa ei säästellä. Levyn kohokohta on kuitenkin ­Naeem, joka on kuin James Blakea amerikkalaisittain.

I,i:n omintakeinen ja ilmava sointi tuo mieleen algoritmin, joka on laitettu seikkailemaan inter­netiin länsimaisen popmusiikin historiaa läpi, ja se on poiminut sieltä mieleisellä kaavalla eri elementtejä ja lyönyt ne yhteen.

Sanoituksiltaan i,i on syli auki. Henkilökohtainen, mutta universaali. Eksistentiaalisissa voimaantumispyrkimyksissään toiveikas ­eikä mihinkään mökkiin kätkeytynyt, kiimastaan seonnut parrakas mies.

Yhden ihmisen mökkihöperyydestä on syntynyt useamman ihmisen mökkihöperyyttä.

Bon Iveristä on kasvanut luova, Wisconsinissa omassa todellisuudessaan elävä kollektiivi, jonka sisärenkaassa sen jäsenillä on selkeästi hyvä olla. Ainakin sen perusteella mitä sieltä säteilee ulospäin. Erinomaisia levyjä toisensa perään.

Bon Iver on myös todella epätodennäköinen menestys ja Vernon yksi epätodennäköisimmistä Teslan ajajista, mutta ennen kaikkea kunnianhimoisuus on kasvattanut yhtyeen areenabändiksi. Ja sitten yhtye voi tehdä dokumentin uuden levyn tiimoilta, joka levyn käsittelyn sijaan on tulevaan kiertueeseen liittyvää ja teknikoille suunnattua äänentoistopornoa.

Dokumentin voit katsoa tästä: 

Kriitikko Arttu Seppäsen valinnat: Pykäri vapautuu, Pyhimys toistaa itseään

Poikkeuksellinen tuottajalevy

Albumi, Indie / Pop

Pykäri: O. PME Records ★★★★

Tuottaja­levyjä ei ole tavattu tehdä rock- ja pop­musiikin saralla. Tavan­omai­sempia ne olivat 2000-luvun alussa rapin puolella. Tällaisten levyjen sitovana teemana on perinteisesti ollut tuottajan läsnäolon sekä hänen tavaramerkkiestetiikkansa alleviivaaminen vaihtuvien solistien avustuksella.

Konteksti on eri: kun Jenni Vartiainen laulaa mä en haluu kuolla tänä yönä, ­äänessä ei ole Jukka Immonen, mutta kun Henrik räppää Pykärin tuottajalevyllä ostetaan yhteinen koira, äänessä on ennen kaikkea tuottaja.

Mikko Pykäri tuli alun perin tunnetuksi Regina-yhtyeestä, jonka hän muodosti yhdessä Iisan ja Mikko Rissasen kanssa. Pykärin ensimmäisellä soololevyllä oli hetkensä, mutta O on näkemykseltään kirkkaampi, vapautuneempi ja tyylillisesti ilahduttavan poukkoileva. Levyllä on runsaasti sähkökitaraa, Reginasta tuttua ysäriestetiikkaa, housea ja Ahjo Ensemble -kuoro. Sukupolvitematiikkaa korostetaan internet-kielellä nimetyillä kappaleilla, että ei muuta kuin äxdee.

Pumped Up With Memories on kunnianosoitus 90-luvun indierockille, joka ei premissistään huolimatta vaivaannuta, vaan on Nick Trianin laulamana aidosti hauska ja sympaattisuudessaan jopa hieman koskettava ”ennen kaikki oli paremmin” -laulu. Myös haaveilevan Karinan ja Pykärin yhteistyö on luontevaa, suorastaan järkiliitto.

Ringa Manner on yksi Suomen kiinnostavimmista solisteista ja sykähdyttävä Lohdutus vuoden parhaita popkappaleita. Manner laulaa siinä Vesa-Matti Loirin ufohavainnoista ja karhukaisista painostavien kitarariffien päälle. Myös F:n esittämä näkökulma vitun hyvä yksinään on tervetullutta popmusiikkia maassa, jossa yleensä laulun puhuja on elämässään riippuvainen jostain toisesta henkilöstä. Joko keskitytään haikailemaan jonkun toisen luo tai käsketään jonkun painua Vihtiin. Vitun hyvä yksinään on ylistys itselle ilman kenenkään toisen läsnäoloa.

Leimallista tuottajalevyille on myös se, että ne ovat todella pitkiä. O:lla on yhteensä 18 kappaletta, joista muutama tosin lyhyitä välisoittoja. Kaikki materiaali ei perustele paikkaansa, mutta suurin osa biiseistä on erinomaista käyttömusiikkia kesäjuhliin.

Pyhimys toistaa itseään

Single, Pop / Rap

Pyhimys: Muistuta mua ★★

Pyhimys tekee cd-levyä. Se tarkoittaa viittausta 2000-luvun alun kulttuuriin, kun rapin primääri julkaisuformaatti oli ylipitkä cd-levy, jossa oli muutama hyvä biisi, paljon täytekappaleita ja yhdentekeviä välisoittoja.

Nähtäväksi jää, miten Pyhimys tätä kulttuuria lopulta tulkitsee, sillä Pyhimyksellä on hallussa resepti vetoaviin ja ytimekkäisiin popkappaleisiin eikä hän vaikuta kaipaavan vaihtelua. Melankolinen perusasetus, eksistentialistista pohdintaa käyvä mutta etäiseksi jäävä kertoja, ja vieraileva solisti kertosäkeessä – tällä kertaa Paradise Oskar.

Muistuta mua on juuri sitä, mitä Pyhimykseltä odotetaan ja mitä hän on tehnyt jo monta vuotta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  2. 2

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  3. 3

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  6. 6

   Henkilöauton kuljettaja kuoli Lahdenväylällä liikenneonnettomuudessa

   Tilaajille
  7. 7

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  8. 8

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  9. 9

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  10. 10

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää