Kulttuuri

Kun lasta pelottaa sairaalassa, klovni komentaa vaikka ylilääkäriä – Yliopistosairaaloissa klovnit ovat nyt vakituisia työntekijöitä, mutta rahat ovat vähissä

Sairaalaklovni kokee pitkäaikaissairaiden lasten kanssa hoitojen eri vaiheet. Nykyään myös hoitohenkilökunta osaa lähteä hyvin mukaan leikkiin.

Sairaalaklovneja tarvitaan, koska sairaalassa leikki uhkaa loppua.

Emmaa pelottaa neulapistos.

Sovimme, että kun pistos tapahtuu, Hartsa-Liisa huutaa täysiä Emman kanssa.

Piikki tulee ja karjutaan täysiä.

Hetken päästä karjunta muuttuu yhteiseksi naurun ja huudon sekamelskaksi.

Jossain kohtaa tämän keskellä piikki on jo tehnyt tehtävänsä ja kadonnut.

Sairaalaklovnit ovat nykyään niin kiinteä osa yliopistollisten sairaaloiden arkea, että myös hoitohenkilökunta osaa lähteä mukaan leikkiin.

”Klovni saattaa pompottaa vaikka ylilääkäriä. Näistä tulee usein tosi herkullisia juttuja”, Sairaalaklovnien taiteellinen johtaja Kari Jagt kertoo.

”Klovnit ovat kokonaisia oopperataloja! He voivat kertoa minkälaisen uskomat­toman tarinan tahansa muutamassa sekunnissa.”

Tärkeintä on lapsi ja kohtaaminen hänen kanssaan. Klovneriaa ei tuputeta kenellekään.

”Klovnille voi aina sanoa ’ei’, toisin kuin muille asioille sairaalassa. Tilannetaju on kaikista tärkein ammattitaidon osa-alue klovneriassa”, Jagt muistuttaa.

Sairaalaklovneja on ollut Suomessa jo vuodesta 2001 alkaen. Nyt aiheesta on ilmestynyt Hanna Suutelan toimittama artikkelikokoelma Sairaalaklovnit Suomessa. Ääneen pääsevät niin klovnitohtorit kuin lääkärit, hoitajat ja teatterintutkijatkin. Kokoelman on julkaissut Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus.

Huomaan klovniparini kanssa äidin, joka on lapsensa kanssa huoneessa. Äiti ilahtuu ja pyytää meidät sisään. Hetken juteltuamme hän toivoo, että laulaisimme tietyn autolaulun käsiviittomien kanssa. Tietysti me lauletaan ja äiti ja lapsi laulaa ja viittoo iloisesti mukana. Laulun aikana äiti liikuttuu yhtäkkiä isosti kyyneliin. Minuakin alkaa itkettää, vaikka en tiedä syytä. Katson vuorotellen klovnipariani ja äitiä. Laulu jatkuu samalla, kun Hartsa-Liisa ja äiti tiputtavat silmistä kyyneleitä. Lauletaan kyynelten läpi. Myöhemmin äiti sanoo, että yksi hänen lapsistaan on tässä samassa sairaalassa kuollut useita vuosia sitten. Tämä oli kuulemma hänen lempilaulunsa, jota aina sairaalaklovnien kanssa laulettiin.

Teatteriohjaaja ja ammattiklovni Taina Mäki-Iso on työskennellyt sairaalaklovnina lähinnä Helsingissä vuodesta 2003 alkaen. Viime kevään ja syksyn Mäki-Iso on työskennellyt sairaalaklovnina kahtena päivänä viikossa.

Mäki-Iso on työskennellyt paljon osastoilla, joilla on pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria. Silloin lapset ja heidän perheensä tulevat tutuiksi.

”Lasten kanssa eletään hoitojen eri vaiheet, ja saatetaan vaikka juhlia viimeistä hoitokertaa. Eräs huippuhetki oli, kun pitkään sairaalassa ollutta tyttöä alkoi naurattaa meidän klovnien pelleily niin paljon, että häneltä putosivat housutkin jalasta.”

Esimerkiksi Helsingin uudessa lastensairaalassa klovnit tulevat sairaalaan heti aamukuuden jälkeen. Osastoilta saadaan esitietoja päivän toimenpiteistä ja siitä, keitä osastoilla on. Uudessa lastensairaalassa klovnit työskentelevät leikkaus- ja anestesiaosastolla aamut yksinään eri toimenpiteissä. Puolen päivän aikaan klovnit alkavat kiertää parina vuodeosastoilla.

Sairaalaklovnit kohtaavat hyvin eri ikäisiä ja erilaisissa tilanteissa olevia lapsia ja nuoria. Siksi sairaalaklovnit eivät tule potilaiden luokse valmiiden esitysten kanssa, vaan esitys perustuu aina suurelta osin improvisaatioon.

Klovneilla on mukanaan työkalupakki, jossa on esimerkiksi saippuakuplia, musiikkia ja taikurinvälineitä.

Esitys rakentuu kuitenkin aina vasta kohtaamisessa lapsen kanssa.

Kari Jagt palkattiin vuonna 2017 Sairaalaklovnien taiteelliseksi johtajaksi. Nyt toimintaa on kehitetty päätoimisen ammatin suuntaan.

Jo vuoden ajan jokaisessa yliopistosairaalakaupungissa on ollut yksi vakituinen sairaalaklovni, ja Uudessa lastensairaalassa kaksi. Uudessa lastensairaalassa klovni on paikalla neljä, muissa sairaaloissa kolme kertaa viikossa.

”Tällä hetkellä meillä on kuusi vakituista sairaalaklovnia työsuhteessa, ja lähes kaksikymmentä klovnia tekee töitä keikkapohjalta.”

Sairaalaklovneilla on kuitenkin Jagtin mukaan taloudellisesti erittäin tiukkaa. Vaikka Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa Sairaalaklovnien toimintaa, ja osittain myös sairaalat saamillaan lahjoitusvaroilla, niin enimmäkseen toiminta on riippuvaista yksityisiltä lahjoittajilta saadusta rahoituksesta sekä säätiöiden ja rahastojen myöntämistä tuista.

Huoneessasi oli aina lennokasta; sopivasti outoa, mutta aina umpirehellistä leikkiä. Sitten tuli eristys, me vielä vilkuteltiin ikkunan takaa ja touhuttiin niitä yhteisiä juttujamme vaikka emme päässeet huoneeseen. Teimme biisinkin yhdessä. Hoitojen jatkuessa olit kuitenkin usein joko väsynyt tai unessa. Viimeisellä kerralla kun olit hereillä, haaveilimme skoottereista ja ulkomaanmatkoista. Huomasin, kuinka lisäsit kipulääkettä vierailun aikana. Sitten oli hiljaista.

Ensilumen jälkeen et enää avannut silmiäsi.

Mietin sinua yhä usein. Mietin mitä vanhemmillesi kuuluu ja kuinka voivat. Sanoisin, että mulla on ikävä.

Sairaalaklovnin työ on antoisaa ja hauskaa, mutta usein myös raskasta.

Taina Mäki-Iso kuvailee olevansa herkkä ihminen. Hän yrittää pitää huolta siitä, ettei kuormitu työssään liikaa.

”Voimme milloin tahansa pitää tauon ja käydä tilannetta läpi toisen sairaalaklovnin tai hoitohenkilökunnan kanssa. Nyt meille on vihdoin myös työnohjausta tarjolla, vaikka ei vielä ihan siinä määrin kuin mielestäni pitäisi.”

Syvät tunteet kumpuavat usein siitä, että klovnin ja lapsen välinen suhde on saattanut kestää vuosia.

”Kun kaveri kun kuolee pois, se pitää käsitellä. Yritän olla soimaamatta itseäni siitä, että asia koskettaa minua”, Mäki-Iso sanoo.

Sairaalaklovnien taiteellinen johtaja Kari Jagt myöntää, että työhyvinvoinnista huolehtiminen ei vielä toimi niin hyvin kuin pitäisi. Hänen mukaansa klovneina toimiville henkilöille tulee voida tarjota työnohjauksen lisäksi säännöllistä jatkokoulutusta ja tilaisuuksia pienryhmäkeskusteluihin.

”Uudistuksen myötä työhyvinvointiin on alettu panostaa enemmän. Tämä on hirveän tärkeä asia”, Jagt sanoo.

Jutussa käytetyt sitaatit ovat Hanna Suutelan toimittamasta artikkelikokoelmasta Sairaalaklovnit Suomessa (Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus, 2019)
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Mikä?

Sairaalaklovnit Suomessa


 Sairaalaklovnitoiminta on saanut alkunsa New Yorkissa. Sirkustaiteilija Michael Christensen huomasi sairastunutta veljeään viihdyttäessään, kuinka suuren vaikutuksen pieni hauskanpito sairaalaympäristössä teki.

 Ensimmäinen järjestäytynyt sairaalaklovnien yhdistys Clown Care Unit (CCU) perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1986. Sieltä idea on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa.

 Syksyllä 2000 teatteritaiteen maisteri Lilli Sukula-Lindblom opiskeli sairaalaklovnitoimintaa CCU:ssa, New Yorkissa. Palattuaan Suomeen Sukula-Lindblom perusti Sairaalaklovnit vuonna 2001. Klovnerian ammattilaiset Yhdysvalloista kouluttivat ensimmäiset sairaalaklovnit Suomessa.

 Kaikki sairaaloissa työskentelevät klovnit ovat saaneet koulutuksen tehtävään. Useimmat ovat taustaltaan näyttelijöitä, tanssijoita tai sirkustaiteilijoita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  2. 2

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  10. 10

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  5. 5

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  9. 9

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  10. 10

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää