Kulttuuri

Kun lasta pelottaa sairaalassa, klovni komentaa vaikka ylilääkäriä – Yliopistosairaaloissa klovnit ovat nyt vakituisia työntekijöitä, mutta rahat ovat vähissä

Sairaalaklovni kokee pitkäaikaissairaiden lasten kanssa hoitojen eri vaiheet. Nykyään myös hoitohenkilökunta osaa lähteä hyvin mukaan leikkiin.

Sairaalaklovneja tarvitaan, koska sairaalassa leikki uhkaa loppua.

Emmaa pelottaa neulapistos.

Sovimme, että kun pistos tapahtuu, Hartsa-Liisa huutaa täysiä Emman kanssa.

Piikki tulee ja karjutaan täysiä.

Hetken päästä karjunta muuttuu yhteiseksi naurun ja huudon sekamelskaksi.

Jossain kohtaa tämän keskellä piikki on jo tehnyt tehtävänsä ja kadonnut.

Sairaalaklovnit ovat nykyään niin kiinteä osa yliopistollisten sairaaloiden arkea, että myös hoitohenkilökunta osaa lähteä mukaan leikkiin.

”Klovni saattaa pompottaa vaikka ylilääkäriä. Näistä tulee usein tosi herkullisia juttuja”, Sairaalaklovnien taiteellinen johtaja Kari Jagt kertoo.

”Klovnit ovat kokonaisia oopperataloja! He voivat kertoa minkälaisen uskomat­toman tarinan tahansa muutamassa sekunnissa.”

Tärkeintä on lapsi ja kohtaaminen hänen kanssaan. Klovneriaa ei tuputeta kenellekään.

”Klovnille voi aina sanoa ’ei’, toisin kuin muille asioille sairaalassa. Tilannetaju on kaikista tärkein ammattitaidon osa-alue klovneriassa”, Jagt muistuttaa.

Sairaalaklovneja on ollut Suomessa jo vuodesta 2001 alkaen. Nyt aiheesta on ilmestynyt Hanna Suutelan toimittama artikkelikokoelma Sairaalaklovnit Suomessa. Ääneen pääsevät niin klovnitohtorit kuin lääkärit, hoitajat ja teatterintutkijatkin. Kokoelman on julkaissut Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus.

Huomaan klovniparini kanssa äidin, joka on lapsensa kanssa huoneessa. Äiti ilahtuu ja pyytää meidät sisään. Hetken juteltuamme hän toivoo, että laulaisimme tietyn autolaulun käsiviittomien kanssa. Tietysti me lauletaan ja äiti ja lapsi laulaa ja viittoo iloisesti mukana. Laulun aikana äiti liikuttuu yhtäkkiä isosti kyyneliin. Minuakin alkaa itkettää, vaikka en tiedä syytä. Katson vuorotellen klovnipariani ja äitiä. Laulu jatkuu samalla, kun Hartsa-Liisa ja äiti tiputtavat silmistä kyyneleitä. Lauletaan kyynelten läpi. Myöhemmin äiti sanoo, että yksi hänen lapsistaan on tässä samassa sairaalassa kuollut useita vuosia sitten. Tämä oli kuulemma hänen lempilaulunsa, jota aina sairaalaklovnien kanssa laulettiin.

Teatteriohjaaja ja ammattiklovni Taina Mäki-Iso on työskennellyt sairaalaklovnina lähinnä Helsingissä vuodesta 2003 alkaen. Viime kevään ja syksyn Mäki-Iso on työskennellyt sairaalaklovnina kahtena päivänä viikossa.

Mäki-Iso on työskennellyt paljon osastoilla, joilla on pitkäaikaissairaita lapsia ja nuoria. Silloin lapset ja heidän perheensä tulevat tutuiksi.

”Lasten kanssa eletään hoitojen eri vaiheet, ja saatetaan vaikka juhlia viimeistä hoitokertaa. Eräs huippuhetki oli, kun pitkään sairaalassa ollutta tyttöä alkoi naurattaa meidän klovnien pelleily niin paljon, että häneltä putosivat housutkin jalasta.”

Esimerkiksi Helsingin uudessa lastensairaalassa klovnit tulevat sairaalaan heti aamukuuden jälkeen. Osastoilta saadaan esitietoja päivän toimenpiteistä ja siitä, keitä osastoilla on. Uudessa lastensairaalassa klovnit työskentelevät leikkaus- ja anestesiaosastolla aamut yksinään eri toimenpiteissä. Puolen päivän aikaan klovnit alkavat kiertää parina vuodeosastoilla.

Sairaalaklovnit kohtaavat hyvin eri ikäisiä ja erilaisissa tilanteissa olevia lapsia ja nuoria. Siksi sairaalaklovnit eivät tule potilaiden luokse valmiiden esitysten kanssa, vaan esitys perustuu aina suurelta osin improvisaatioon.

Klovneilla on mukanaan työkalupakki, jossa on esimerkiksi saippuakuplia, musiikkia ja taikurinvälineitä.

Esitys rakentuu kuitenkin aina vasta kohtaamisessa lapsen kanssa.

Kari Jagt palkattiin vuonna 2017 Sairaalaklovnien taiteelliseksi johtajaksi. Nyt toimintaa on kehitetty päätoimisen ammatin suuntaan.

Jo vuoden ajan jokaisessa yliopistosairaalakaupungissa on ollut yksi vakituinen sairaalaklovni, ja Uudessa lastensairaalassa kaksi. Uudessa lastensairaalassa klovni on paikalla neljä, muissa sairaaloissa kolme kertaa viikossa.

”Tällä hetkellä meillä on kuusi vakituista sairaalaklovnia työsuhteessa, ja lähes kaksikymmentä klovnia tekee töitä keikkapohjalta.”

Sairaalaklovneilla on kuitenkin Jagtin mukaan taloudellisesti erittäin tiukkaa. Vaikka Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) rahoittaa Sairaalaklovnien toimintaa, ja osittain myös sairaalat saamillaan lahjoitusvaroilla, niin enimmäkseen toiminta on riippuvaista yksityisiltä lahjoittajilta saadusta rahoituksesta sekä säätiöiden ja rahastojen myöntämistä tuista.

Huoneessasi oli aina lennokasta; sopivasti outoa, mutta aina umpirehellistä leikkiä. Sitten tuli eristys, me vielä vilkuteltiin ikkunan takaa ja touhuttiin niitä yhteisiä juttujamme vaikka emme päässeet huoneeseen. Teimme biisinkin yhdessä. Hoitojen jatkuessa olit kuitenkin usein joko väsynyt tai unessa. Viimeisellä kerralla kun olit hereillä, haaveilimme skoottereista ja ulkomaanmatkoista. Huomasin, kuinka lisäsit kipulääkettä vierailun aikana. Sitten oli hiljaista.

Ensilumen jälkeen et enää avannut silmiäsi.

Mietin sinua yhä usein. Mietin mitä vanhemmillesi kuuluu ja kuinka voivat. Sanoisin, että mulla on ikävä.

Sairaalaklovnin työ on antoisaa ja hauskaa, mutta usein myös raskasta.

Taina Mäki-Iso kuvailee olevansa herkkä ihminen. Hän yrittää pitää huolta siitä, ettei kuormitu työssään liikaa.

”Voimme milloin tahansa pitää tauon ja käydä tilannetta läpi toisen sairaalaklovnin tai hoitohenkilökunnan kanssa. Nyt meille on vihdoin myös työnohjausta tarjolla, vaikka ei vielä ihan siinä määrin kuin mielestäni pitäisi.”

Syvät tunteet kumpuavat usein siitä, että klovnin ja lapsen välinen suhde on saattanut kestää vuosia.

”Kun kaveri kun kuolee pois, se pitää käsitellä. Yritän olla soimaamatta itseäni siitä, että asia koskettaa minua”, Mäki-Iso sanoo.

Sairaalaklovnien taiteellinen johtaja Kari Jagt myöntää, että työhyvinvoinnista huolehtiminen ei vielä toimi niin hyvin kuin pitäisi. Hänen mukaansa klovneina toimiville henkilöille tulee voida tarjota työnohjauksen lisäksi säännöllistä jatkokoulutusta ja tilaisuuksia pienryhmäkeskusteluihin.

”Uudistuksen myötä työhyvinvointiin on alettu panostaa enemmän. Tämä on hirveän tärkeä asia”, Jagt sanoo.

Jutussa käytetyt sitaatit ovat Hanna Suutelan toimittamasta artikkelikokoelmasta Sairaalaklovnit Suomessa (Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus, 2019)

Mikä?

Sairaalaklovnit Suomessa


 Sairaalaklovnitoiminta on saanut alkunsa New Yorkissa. Sirkustaiteilija Michael Christensen huomasi sairastunutta veljeään viihdyttäessään, kuinka suuren vaikutuksen pieni hauskanpito sairaalaympäristössä teki.

 Ensimmäinen järjestäytynyt sairaalaklovnien yhdistys Clown Care Unit (CCU) perustettiin Yhdysvalloissa vuonna 1986. Sieltä idea on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa.

 Syksyllä 2000 teatteritaiteen maisteri Lilli Sukula-Lindblom opiskeli sairaalaklovnitoimintaa CCU:ssa, New Yorkissa. Palattuaan Suomeen Sukula-Lindblom perusti Sairaalaklovnit vuonna 2001. Klovnerian ammattilaiset Yhdysvalloista kouluttivat ensimmäiset sairaalaklovnit Suomessa.

 Kaikki sairaaloissa työskentelevät klovnit ovat saaneet koulutuksen tehtävään. Useimmat ovat taustaltaan näyttelijöitä, tanssijoita tai sirkustaiteilijoita.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  5. 5

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää