Kulttuuri

Miksi paholaisen oma saa armon? Jussi Nikkilä pohtii Juhlaviikkojen Faust-spektaakkelissa myös nykyihmisen selviytymistä

Jussi Nikkilä ohjaa Juhlaviikkojen Faust-spektaakkelin Robert Schumannin jättimäiseen sävellykseen.

Tervetuloa tänne Kaapelitehtaan Merikaapelihalliin, jossa itse Faust käyttää ”Goethe-yhtiön” hakukonetta ja tekee haut ”Elämän tarkoitus” ja ”Hot Sexy Babes”.

Tiedemies on turhautunut ja itsemurhan partaalla, kunnes työhuoneeseen astuu itse Mefisto ja tarjoaa sopimusta paholaisen kanssa.

Olemme Jussi Nikkilän ohjaamissa harjoituksissa, joissa yhdistetään laulajien (jotka vain laulavat Soile Isokoskesta lähtien), näyttelijöiden (joilla ei ole alun jälkeen puherepliikkejä) ja taustakankaan elokuvallisen kerronnan kautta aika monta taidelajia.

Kaiken sitoo yhteen 1800-luvun omaperäisen romantikon Robert Schumannin sävelkieli hänen oratoriomaisessa jättiteoksessaan Kohtauksia Goehten Faustista Hannu Linnun johtaessa Radion sinfoniaorkesteria, solisteja ja kolmen kuoron laulajia.

Ensi-ilta on torstaina ja toinen esitys perjantaina. Myöhemmin kaikki nähdään myös Yleisradion tv-produktiona.

”Myytti oli tuttu, mutta vasta nyt luin Goethen Faustin molemmat osat kokonaan. Yllätyin, miten hauska ja monisäikeinen se näytelmä on”, ohjaaja Jussi Nikkilä kertoo.

Hän on aikaisemmin ohjannut esimerkiksi Shakespearea perinteisesti ja Beethovenin Fidelio-oopperan omine tekstilisäyksineen, mutta nyt uidaan ehkä vielä syvemmissä vesissä.

Olemme ihmiskunnan kohtalonkysymyksen äärellä. Goethen Faustin ykkösosa päätyi siihen, että Faustin viettelemä lapsenmurhaaja katuu ja pelastuu, mutta Mefisto kutsuu Faustin omakseen.

Goethen kuoleman jälkeen julkaistu Faust II puolestaan väittää, että syntinen Faust voi pelastua edistysuskonsa ansiosta, vaikka olikin tehnyt diilin paholaisen kanssa.

Se antaisi toivoa nykyisille Fausteille eli meille kaikille. Meidän diilimme paholaisen kanssa on siinä, että hylkäsimme tasapainon ja tuhlaamme uusiutumattomia luonnonvaroja kiihdyttäen ilmastonmuutosta toivoen, että edistysusko ja tiede keksivät ratkaisun, vaikka olemmekin kestämättömän kehityksen tiellä. (Voit lukea lisää Faust-myytistä viime vuonna julkaistusta lauantaiesseestä tämän linkin takaa).

Faust on todella ajankohtainen myytti. Sen purkamisessa käytän myös elokuvallista ilmaisua, jota kuvattiin Islannissa. Yhtenä osana on ihmisenjälkeinen maailma. Se on kaunis, mutta aika tyhjä. Näin ihmisen vinkkelistä”, ohjaaja Nikkilä pohtii.

Schumann sävelsi suurteoksessaan vain joitakin kohtauksia Faust-näytelmistä ja antoi paljon painoa vaikeatajuiselle kakkososalle. Nikkilä haluaa kuitenkin kertoa koko tarinan.

”Käytän esimerkiksi alkusoiton näyttämällä sopimuksen teon paholaisen kanssa taustascreenillä.”

Goethe sanoi, että Faust on pohjimmiltaan Goethe itse.

”Ohjauksessani hän katsoo taaksepäin elämänsä fragmentteihin. Tämä asia kerrotaan lausuttuna tekstinä. Kaikessa muussa näyttelijät toimivat ääneti ja laulajat laulavat.”

Mutta miksi laulajat eivät samalla näyttele kuten oopperoissa?

”Siihen olisi tarvittu viiden viikon yhteinen harjoitusaika. Nyt laulajat voivat tehdä työnsä konserttiharjoitusten aikatauluilla, mutta näyttelijöiden kanssa kehittelin tätä jo paljon aikaisemmin.”

Harjoituksia seuraamalla konsepti alkaa avautua: laulajat laulavat etualalla, orkesteri oli heidän takanaan, näyttelijät yhä taaempana, taustascreeni näyttelijöiden takana ja kaikkein kauimmaisina laulavat kuorot.

On jättihaaste saada tämä kaikki yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Torstaina saamme tietää, kuinka se onnistuu.

Goethe ja Schumann päättivät Faustin jälkimmäisen osan pelastukseen.

Ratkaiseva hetki koittaa, kun itsekeskeinen Faust alkaa vihdoin auttaa muita ihmisiä kuivattamalla erään suon. Nykyisen tiedon mukaan se on tosin toimivan hiilinielun tuhoamista ja kiihdyttää ilmastonmuutosta, mutta sitä Goethe ei voinut tietää.

”Goethessa on niin paljon optimismia ja Schumannin musiikissa lopulta niin paljon kirkkautta, että tarinan voi kokea Faustin hirvittävän pitkänä matkana toisen ihmisten näkemiseen ja ymmärtämiseen. Keskittyminen siirtyy omasta itsestä toisaalle, jolloin Faust saa levon ja armahduksen”, Nikkilä sanoo.

Nykyisin ihmiskunnan pelastus ei tosin voi olla vain ihmisten keskinäisessä auttamisessa. Pitäisi saada myös maapallo ja riittävä osa kasvi- ja eläinkuntaa säilymään. Yksi mahdollisuus olisi vähentää kulutustamme luonnon kestokyvyn mukaiseksi.

”Aika kovan luokan optimisti saa olla siihen uskoakseen”, Nikkilä pohtii.

”En myöskään usko tieteeseen niin paljon, että uskoisin meidän voivan jatkaa näin, kunnes tiede ratkaisee kaiken ja lentokoneetkin kulkevat aurinkovoimalla.”

Katkeruus ja epätoivo eivät Nikkilän mukaan ole ratkaisu, vaikka hän sanoo 1980-luvun alussa syntyneen sukupolvensa kasvaneen siihen, että ”kaikki menee päin helvettiä ja pahenee vain”.

”Nyt uskallan kuitenkin myös ajatella, miten ihmeellinen on ihmiskunnan levottomuuden, ponnistelun ja saavutusten maailma, vaikka olemme tuhonneet niin paljon. Miten rohkeita olivat esimerkiksi lentämisen pioneerit, vaikka lentäminen tuhoaa nyt luontoa. Ihminen on kuitenkin aikamoinen nisäkäs!”

Goethen Faust tarvitsee lopulta myös armoa pelastuakseen, omat toimet eivät riitä. Myös ihmiskunnan pelastus saattaa jäädä jonkin ennakoimattoman onnenpotkun varaan, koska ihmiskunnan oma toiminta ei näytä riittävän.

”Minulle ainakin teki hyvää ajatella ihmiskuntaa armon kautta, vaikka tekojemme seuraukset ovat olleet niin pahoja. Sisäisen armon ajatus suhteessa ihmisyyteen voi olla myös toimiva voima paremmin tekemisessä.”

Nikkilän ohjauksen loppuratkaisu on yllätyksellinen. Paljastetaan siitä vain tämän verran: Faust tuodaan enkeleiden ja korkeampien enkeleiden kohtaamisen jälkeen varsin yllättävällä tavalla takaisin maan pinnalle ja yhteisölliseen elämään.

Jean-Paul Sartren kuuluisan kiteytyksen mukaan helvetti on ”toiset ihmiset”. Ohjauksessasi Faustin taivas taitaa kuitenkin olla juuri siinä, että hän löytää epäitsekkään yhteyden toisiin ihmisiin?

”Siinähän se on kiteytettynä”, Nikkilä vastaa.

Helsingin juhlaviikkojen Kohtauksia Goethen Faustista torstaina ja perjantaina Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa klo 19. Musiikki Robert Schumann, ohjaus Jussi Nikkilä. Radion sinfoniaorkesteri, Tapiolan Kamarikuoro, Emo Ensemble ja Cantores Minores johtajana Hannu Lintu. Solisteina mm. Soile Isokoski ja Maximilian Schmitt, näyttelijöinä mm. Hannu Kivioja, Sanna-Kaisa Palo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Britannian korkein oikeus: Boris Johnson toimi laittomasti jäädyttäessään parlamentin – yksimielinen päätös on kova isku hallitukselle

  2. 2

   Ammattivarkaat pesiytyivät yliopiston pääkirjastoon: Tavarat lähtevät niin nopeasti, ettei kukaan ehdi huomata mitään

  3. 3

   Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, Fox Newsin kommentaattori meni haukkumisessa pidemmälle ja kanava joutui pyytämään anteeksi

  4. 4

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  5. 5

   Eurojackpot-jättipotin myyneen Siilinjärven K-kaupan yrittäjät lopettavat kauppiaina: ”Otamme yrittäjä­urallamme aikalisän”

  6. 6

   Rahanpesuskandaalissa ryvettyneen Danske Bankin Viron-konttorin entinen johtaja katosi kotoaan Tallinnassa

  7. 7

   Sähkön vaaroilla ja kasvaimilla pelottelu hämmensi lapsia Käpylässä: ”En arvosta, että lapsille puhutaan vaihtoehtoisista totuuksista”

  8. 8

   Neulanvaihtopisteen naapurissa ravintolaa pyörittävä Ari Lahikainen pelkää henkensä edestä Itäkeskuksessa: Yritti myydä ravintolan Helsingille

  9. 9

   Miehen epäillään lyöneen tuntematonta teräaseella silmään bussipysäkillä Espoossa

  10. 10

   Google voitti EU:n tuomioistuimessa kiistan oikeudesta tulla unohdetuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  3. 3

   Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, Fox Newsin kommentaattori meni haukkumisessa pidemmälle ja kanava joutui pyytämään anteeksi

  4. 4

   Greta Thunberg YK:n ilmastohuippu­kokouksessa: ”Muutos on tulossa, halusitte tai ette”

  5. 5

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  6. 6

   Metsä­hallituksen pää­johtaja irtisanoutui elämän­tilanteensa vuoksi, mutta sai silti 200 000 euron lähtörahat

  7. 7

   Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  8. 8

   Lentokoneen ilma on erilaista ja se lisää riskiä vakavaan sairauskohtaukseen – Näillä kymmenellä tavalla lentäminen rasittaa kehoa

  9. 9

   Neste sanoo maksaneensa vahingossa liki kuusi vuotta palkkaa ex-johtajalleen

  10. 10

   Varttipasta ja laiskottelijan lasagne – Viisi reseptiä, jotka ratkaisevat arki-illan ruokapulmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä liikkuu mies, joka ajaa jatkuvasti ylinopeutta, mutta poliisi on voimaton

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskusta­tunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keskustan läpi

  9. 9

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää