Kulttuuri

Kun oma äiti sylki kasvoille, Ragnar Kjartanssonin maailman­valloitus alkoi, ja nyt hän voitti Suomen suurimman taidepalkinnon

Islantilainen Ragnar Kjartansson sai 40 000 euron Ars Fennica -palkinnon ”kunnollisuudelle” velmuilevalla taiteellaan.

Tausta on täydellinen sveitsiläinen vuoristomaisema. Järvi on idyllinen. Kauniin auringonlaskun aikaan komea nuori mies kuljettaa veneellä kauniin nuoren naisen laiturille. He suutelevat. Nainen kävelee eteenpäin.

Tämä toistuu ja toistuu videolla Amos Rex -museossa yli kaksi ja puoli tuntia kerrallaan aivan pienin muutoksin.

Ja nyt keskiviikkona klo 16 tämä toisteinen Vene-video toi islantilaiselle Ragnar Kjartanssonille (s. 1975) 40 000 euron Ars Fennica -palkinnon.


Taiteilija itse saapui Amos Rexin palkintotilaisuuteen suoraan Reykjavikista.

”Olen hyvin otettu. Jo osallisuus Ars Fennica -finalistien hienossa näyttelyssä oli suuri elämys”, hän kertoo kohteliaasti HS:lle.

Muistatteko Truman Show -elokuvan, jossa päähenkilön koko elämä oli julkista? Ragnarin tapaus on vielä äärimmäisempi, koska kamerat olivat paikalla jo päivänä, jolloin hänet siitettiin.

Vuonna 1975 Islannissa kuvattiin kuumaa seksikohtausta erääseen elokuvaan. Muutama tunti sen jälkeen näyttelijät Guðrún Ásmundsdóttir ja Kjartan Ragnarsson jatkoivat loppuun asti ja yhdeksän kuukautta myöhemmin syntyi Ragnar.

Hänen lapsuutensa kasvuympäristö oli teatteri, jossa äiti näytteli tähtirooleja ja jolle isä kirjoitti näytelmiä ja teki ohjauksia.

”Se on hieno miljöö, koska siinä näkee taidekenttää näyttelemisestä musisointiin ja kaikkeen visuaaliseen.”

Musiikki kiinnosti ensin eniten. Ragnar liittyi Trabant-yhtyeeseen, josta tuli Islannissa suosittu ja joka alkoi nauttia kansainvälistäkin kulttimainetta. Elektro, punk, Queen-vaikutteet ja monet muut genret yhdistyivät, kun bändi teki yhdessä sävellykset ja Ragnar sanoitti sekä toimi laulajana.

”Meillä oli hetkemme. Halusin kovasti poptähdeksi ja menin taidekouluunkin vain, koska kaikki ihailemani tähdet Beatlesista Kraftwerkiin olivat tehneet niin.”

Taidekoulussa hän yllättyi: kaikki tuntui vielä vapaammalta kuin musisoidessa. Toinen Ars Fennica -finalisti eli Egill Sæbjörnsson oli hänelle tärkeä vaikute siinä, miten kuvataide, performanssi ja musiikki voidaan yhdistää.

Taidekoulussa Ragnar nautti siitä, että omituisimmat ideat tuntuivat toimivan parhaiten.

Ja siksi hän pyysi äitiä sylkemään itseään.

”Äiti, sylje minua kasvoille. Sylje oikein monta kertaa.”

”Totta kai Ragnar. Haluatko sinäkin sylkeä minua?”

Ei Ragnar halunnut, koska Me and My Mother -teos toimii hänen mielestään paremmin yksisuuntaisena sylkemisenä.

”En pidä siitä, mutta minun oli pakko tehdä niin”, taiteilija selittää.

”Halusin tehdä taidekoulussa vuonna 2000 erityisen häiritsevän videoteoksen. Silloin sain tämän idean, se lähti kasvamaan, löysin itseni taiteilijana ja teoksesta tuli läpimurtoni Islannissa.”


Täytyy muistaa, että Ragnarin äiti on kuuluisa islantilaisnäyttelijä ja maansa kestojulkkiksia. Hänen vimmainen syljeskelynsä oman lapsen kasvoille herätti tietysti huomiota, mutta ei jäänyt vain tempuksi.

”Siinä on vähintään kaksi puolta: toisaalta äiti sylkee kasvoilleni, mutta toisaalta äiti täyttää lapsensa toiveen ja osallistuu taiteelliseen yhteistyöhön. Tällainen kaksoismerkitys kiinnostaa minua.”

Äitisuhteen vääristymistä on tehty teoksia Alfred Hitchcockin Psyko-elokuvasta John Lennonin ja Pink Floydin Mother-nimisiin lauluihin. Minkälainen on Ragnarin oma äitisuhde?

”Hyvä ja kompleksinen, kuten suhteet vanhempiin yleensä ovat. Äiti on kyllä fantastinen! Täydennämme teosta viiden vuoden välein. Sylkemiset ovat tapahtuneet siis vuosina 2000, 2005, 2010 ja 2015.”

Seuraavalla videolla poika ja äiti kertovat teoksesta englanniksi.Ragnarin ura urkeni sylkiäisten jälkeen nopeasti. Vuonna 2005 hän keksi ulista bluesia tuntikausia hylätyssä teatterissa Islannin syrjäseudulla. Lopputuloksensa syntynyt videoinstallaatio synnytti kansainvälisen kiinnostuksen.

Siitä lähtien Kjartansson on pitänyt soolonäyttelyitä Lontoon Barbican Centressä, New Yorkin New Museumissa, Pariisin Palais de Tokyossa ja kymmenissä muissa paikoissa. Hän osallistui Pietarin Manifestaan ja edusti Islantia Venetsian biennaalissa. Kansainväliset palkinnotkin ovat tulleet tutuiksi.

Ja nyt vuorossa oli siis 40 000 euron Ars Fennica teoksella Vene, joka on osa teossarjaa Scenes of Western Culture (2015).

”Tutkin kuvastoa, jota läntinen maailma pitää soveliaana ja kunnollisena. Kunnollisuus kiinnostaa minua kovasti, koska se on perversseintä, mitä meissä on.”

Mutta miksi Vene-videon pitää olla kaksi tuntia ja 36 minuuttia pitkä eli suunnilleen Richard Wagnerin Reininkulta-oopperan mittainen? Toistuva veneen rantautuminen ja suudelma kestää kuitenkin pienin muutoksin vain muutamia minuutteja, joskin naisen (oikeasti vuorottelevien kaksossisarten) ilmeiden ja eleiden vaihtelu keimailusta kivikasvoisuuteen toki kiinnostaa samoin kuin se, että valtavan pitkä teos kuvattiin yhdellä otolla.

”Halusin videon olevan niin pitkä ja toisteinen, että sitä voi pitää veistoksena. Ei ole tarkoitus, että se katsotaan läpi. Muutama minuuttikin riittää!”

Taiteilija halusi Vene-teoksessaan kasata ”kliseitä päällekkäin”.

”Jo viktoriaanisesta ajasta lähtien soveliaisuus ja kunnollisuus ovat poissulkeva tapa käyttää valtaa”, hän selittää.

Tuloksena on ”kunnollisuuden väkivalta” kaikkea muuta kohtaan.

”Kaikki tämä kliseinen kuvasto on täynnä poliittisia merkityksiä. Kuvaston ihmiset ovat usein valkoisia heteroseksuaalisia yksiavioisessa suhteessa ja katse on miehinen.”

Loputon toisto pienin muutoksin tekee tämän taiteilijan mielestä näkyväksi ja saa ajattelemaan myös sitä, mitä kuvasto ei näytä. Sama tapahtuu sellaisissa teoksissa kuin Rikkaat saksalaiset lapset, Uima-allas, ja loistoravintolaan sijoittuva Illallinen.

Kirjoitus jatkuu kuvien alla.


Taiteilija ei kuitenkaan vaikuta saarnaajalta, vaan hän kertoo tämän kaiken hieman naureskellen. Myös palkintoperusteluissa mainitaan hänen ”minimalistinen kujeilunsa”.

”En sinänsä hyökkää kunnollisuutta vastaan. Olen enemmänkin tarkkailija, joka tutkii kunnollisuuden mysteeriä. Olen itsekin aika kunnollinen enkä mikään hullu boheemi. Romanttisesti ajattelen, että tällainen itseenkin kohdistuva tutkiskelu taiteen keinoin on tärkeää.”

Voittajaa ja muita Ars Fennica -finalisteja voi tutkailla Amos Rex -museossa 8. syyskuuta asti, mutta jo kuukautta myöhemmin Kjartansson valloittaa Kiasman suurella Visitors-teoksellaan.

”Tällainen Suomi-putki on täydellinen sattuma, mutta hyvin mukava sellainen.”

Visitors viittaa Abba-yhtyeen viimeiseen albumiin, mutta myös teoksen syntyyn. Kaikki alkoi, kun hän oli New Yorkin osavaltiossa Bard Collegen lähellä tekemässä toista teosta ja pääsi käymään Rokeby Farmilla.

”Se on loistava paikka ja tärkeä myös Yhdysvaltain historialle”, hän kertoo.

Rokeby Farmin perusti Yhdysvaltain sotaministeri John Armstrong nuorempi erottuaan tehtävistään sen jälkeen, kun britit pääsivät hänen laiminlyöntiensä vuoksi polttamaan Washingtonin Valkoista taloa myöten vuonna 1814.

Rokeby Farm valmistui vuotta myöhemmin ja nykyisin se on osin taiteilijayhteisöjen käytössä.

”Päätin lennättää sinne ystäviä Reykjavikin musiikki- ja taidepiireistä”, hän kertoo.

Visitors-videoinstallaatiossa he esittävät eri huoneissa ja ulkotiloissa taiteilijan entisen puolison pientä sävelmää.

”Se on perin juustoinen countryrenkutus”, hän väittää, vaikka musiikista kehittyy vajaan tunnin mitassa muutakin.

”Se on sijoitettu monille screeneille, ja näyttelyvieras kävelee niiden keskellä musiikin ympäröidessä hänet joka puolelta. Tällainen tilamusiikin käyttö kiinnosti minua jo Karlheinz Stockhausenin tuotannossa, vaikka Stockhausen toki inhoaisi countryrallatusta, johon teos pohjautuu.”

Seuraavalla videolla näet ja kuulet näytteen Kiasmaan saapuvasta Visitors-teoksesta.Miten ura jatkuu Ars Fennica- ja Kiasma-näyttelyiden jälkeen?

”Teen seuraavia soolonäyttelyjäni, mutta en saa vielä puhua niistä. Mutta tammikuussa tiedän kyllä, mitä äiti taas tekee minulle.”

Sylkee siis poikansa kasvoille, kuten viimeksi vuonna 2015. Ja silloin kerran viidessä vuodessa täydentyvä Me and My Mother -videoteos saa jälleen uuden osion.

Fakta

Ars Fennica


 Ars Fennica on vuodesta 1991 jaettu suomalainen kuvataidepalkinto. Sen myöntää vuonna 1990 perustettu Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö Ars Fennica.

 Palkinnon suuruus on 40 000 euroa, ja siihen sisältyy myös julkaisu ja näyttelykierros.

 Palkinnon saajan valitsee Ars Fennica -palkintolautakunnan kutsuma kansainvälinen taideasiantuntija lautakunnan asettamien ehdokkaiden joukosta.

 Tänä vuonna ehdokkaat olivat Miriam Bäckström Ruotsista, Aurora Reinhard ja Petri Ala-Maunus Suomesta sekä Ragnar Kjartansson ja Egill Saebjörnsson Islannista. Palkinnon sai Ragnar Kjartansson.

 Voittajan päätti Baselin Tinguely-museon johtaja Roland Wetzel.

 Ehdokkaiden ja voittajan teoksia esittelevä Ars Fennica -näyttely jatkaa Amos Rex -museossa 8. syyskuuta asti.

 Ragnar Kjartanssonin Visitors on nähtävillä Kiasmassa 11. lokakuuta alkaen helmikuuhun 2020.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  8. 8

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  9. 9

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  10. 10

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen loppuottelussa: ”Tämä oli yksi parhaista viikoistani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää