Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Veera taistelee demoneitaan vastaan live-roolipelien avulla

Tonislav Hristovin kaunis dokumentti Veeran maaginen elämä antaa toivoa.

Dokumentti

Veeran maaginen elämä, ohjaus Tonislav Hristov. 87 min. K7. ★★★

Veera on 25-vuotias, ja hänellä on kova tarve saada ote omasta elämästään. Kaikkea varjostaa trauma lapsuudenkodista, jota isä terrorisoi juopottelulla ja väkivallalla. Tuttu tilanne liian monessa suomalaisessa perheessä.

Veera on löytänyt larppaamisesta eli live-roolipeleistä itselleen selviytymiskeinon, mutta sekin tuntuu auttavan häntä vain puoliväliin. Hän on vahva roolissaan, mutta hänen pitäisi kohdata myös itsensä.

Lisää vaikeuksia tuottaa kehitysvammainen isoveli, jonka alkoholinkäytöstä Veera alkaa olla huolissaan. Isäänsä Veera ei ole tavannut 14 vuoteen.

Bulgarialainen, Suomeen asettunut dokumentaristi Tonislav Hristov tekee kiinnostavia ja keskenään erilaisia elokuvia hyvistä aiheista.

Ensimmäisessä pitkässä dokumentissaan Sinkkuelämän säännöt hän seurasi vaimojen perässä Suomeen muuttaneita, eronneita miehiä. Hyvä postimies -dokumentissa hän kuvasi pienen rajakylän elämää kotimaassaan.

Hristov osaa eläytyä kuvaamiensa ihmisten arkipäiväisiin ristiriitoihin.

Eläytymisestä on kyse myös Veeran maagisessa elämässä.

Siinä näkyy halu päästä päähenkilön mieleen ja tunteisiin. Silloin kun puhe ei riitä, elokuva ottaa käyttöön muita keinoja, jotka luovat nimen mukaisesti maagista tunnelmaa.

Veera on hieno päähenkilö, sillä hän haluaa itse päästä jyvälle ajatuksistaan. Hän on valmis avaamaan mieltään, ja kamera on läsnä myös terapeutin istunnossa.

Ville-veli seuraa mukana monissa kohtauksissa, ja Veera tarjoaa hänellekin apua larppaamisesta. Sisarusten kohtaamiset ovat kauniita ja koskettavia.

Veera kehittyy ja kypsyy elokuvan edetessä, mutta kaikkea kamera ei onnistu tavoittamaan, sillä keskustelut jäävät usein kesken, kysymykset leijumaan ilmaan.

Larppaussessioissa ulkopuoliselle katsojalle ei löydy luontevaa paikkaa, ja niitä on vaikea hahmottaa.

Elokuvan loppu kokoaa kuitenkin Veeran tarinan ehjäksi ja antaa merkitystä myös muulle elokuvalle.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  8. 8

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  9. 9

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  10. 10

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää