Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Tekikö Jim Jarmusch maailman hitaimman zombielokuvan? The Dead Don’t Die kritisoi kapitalismia ja muistuttaa ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa kaikkia

Adam Driver ja Bill Murray sanailevat konkariohjaajan hengettömässä zombikomediassa.

Komedia

The Dead Don’t Die, ohjaus Jim Jarmusch. Pääosissa Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton. 105 min. K16. ★★

”Tämä ei tule päättymään hyvin.” Niin Ronnie (Adam Driver) sanoo kollegalleen Cliffille (Bill Murray) aivan The Dead Don’t Dien alussa.

Cliff ja Ronnie ovat poliiseja pienessä yhdysvaltalaiskaupungissa nimeltä Centerville (suomeksi vaikkapa ”keskikylä”). Paikan nimi on yksi Jim Jarmuschin ohjaaman elokuvan loputtomista sanaleikeistä ja pikkuvitseistä, jotka eivät naurata ääneen, mutta saavat hymähtämään.

Lakonisen huumorin lisäksi Jarmuschin elokuvia (Down by Law, Night on Earth, Ghost Dog – samuraiden tapaan, Broken Flowers ja niin edelleen) yhdistää humaani ja utelias suhtautuminen eri taustoista tuleviin, erilaisia elämiä eläviin ihmisiin. Hän on myös hengailuelokuvan mestari. Only Lovers Left Alive (2013) on flegmaattinen vampyyrielokuva, runoilevaa bussikuskia (Driver) seuraava Paterson (2016) juhlistaa duunariarjen monotoniaa.

Taustaa vasten ei pitäisi tulla yllätyksenä, ettei filmitähdillä ryyditetty The Dead Don’t Die ole mikään Shaun of the Dead. Harvoin ovat kuolleet nousseet näin hitaasti.

Asetelma on yksinkertainen. Jeparikolmikko Ronnie, Cliff ja Mindy (Chloë Sevigny) yrittää pitää kotikylänsä zombi-epidemian hanskassa samaan aikaan kun uutisissa kerrotaan koko planeetan nyrjähtäneen akseliltaan napajäätiköillä tehdyn särötyksen vuoksi.

Omia taisteluitaan käyvät samurai-miekkoihin viehtynyt skottiaksentilla puhuva patologi Zelda Winston (Tilda Swinton), sarjiskauppaa pitävä Bobby Wiggins (Caleb Landry Jones), metsässä asuva Erakko-Bob (Tom Waits) ja hipsterikavereidensa kanssa kylään karauttava kauhufani Zoe (Selena Gomez).


Haastatteluissa Jarmusch on puhunut ilmastodenialismista, joka riivaa eritoten Yhdysvaltain sisämaita. Alueita, joilla punaiset MAGA-lippikset vilkkuvat ja huoli muslimeista sekä perinteisten teollisuudenalojen kuolemasta on suuri.

Elokuvassa näitä ihmisiä symboloi Steve Buscemin maanviljelijä, jonka hatussa lukee kielioppivirheellisesti ”Keep America White Again”.

Jarmuschin zombit nousevat haudoistaan päästäkseen käsiksi samoihin maallisiin kulutustuotteisiin, joita ne eläessäänkin halajivat. Yksi (Iggy Pop) janoaa kahvia, toinen (Carol Kane) chardonnayta. Joku himoaa ilmaisia kaapelikanavia ja monet näpräävät älypuhelimiaan.

On virkistävää nähdä ison profiilin elokuvantekijöiden käsittelevän ilmasto- ja ylikulutuskysymyksiä. The Dead Don’t Die avasi Cannesin elokuvajuhlat toukokuussa ja sen pääosissa nähdään isoja tähtinäyttelijöitä.

Viime vuosien elokuvista Alexander Paynen Downsizing (2017) teki vähän samaa. Matt Damonin tähdittämä tieteiskomedia kertoi yllättävänkin synkän kertomuksen maailmasta, jota mikään ei enää pelasta.


Kapitalismikritiikki on tervetullutta, mutta tässä tapauksessa se tuntuu turhan ilmeiseltä ja osoittelevalta. Hahmot tekevät korostetun toisteisesti samoja asioita uudestaan ja uudestaan. Elävinä ja kuolleina. Lopussa kertoja alleviivaa lakonisesti: ”Kaipa he ovat olleet zombeja koko ajan.”

Huomio ei ole uusi. George Romero vuoden 1978 Kuolleiden aamunkoitto käsitteli sitä, kuinka länsimaiset ihmiset ovat zombeja jo eläessään. (Romeroon viitataan The Dead Don’t Diessa monesti.)

Jarmusch ei ole aiemmin tehnyt näin puhdasta tendenssielokuvaa. Voi olla, että yhteiskunnallinen osoittelu harhauttaa siitä, minkä ohjaaja-käsikirjoittaja taitaa parhaiten. Hahmot eivät hengitä kuten Jarmuschilla usein. Centerville tuntuu symbolilta, ei oikealta kaupungilta.

Ja kaikki. On. Niin. Kamalan. Hidasta. Viimeisen näytöksen aikana tekee mieli parahtaa: kuolkaa jo!

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää