Kulttuuri

Jim Jarmusch vaikuttaa dinosaurukselta mutta puolustaa teinejä: Uuden elokuvan inspiraation lähde oli tarina 15-vuotiaasta tytöstä, joka tappoi kaverinsa ja tunki ruumiit takakonttiin

Yhdysvaltalainen elokuvantekijä Jim Jarmusch kääntyi buddhalaiseksi vierailtuaan vuonna 1993 Mika Kaurismäen kanssa Amazonilla. Uudessa elokuvassaan Jarmusch suomii kulutusyhteiskuntaa. Elokuva kertoo zombeista, elävistä kuolleista.

Haastattelun jälkeen Jim Jarmuschilta tulee sähköposti. Viesti on lyhyt, kohtelias ja vaativa. ”Hello, haluan kiinnittää huomionne erääseen yksityiskohtaan”, meilissä lukee.

Jarmuschilla ei ole itsellään meiliä, mutta elokuvaohjaaja on nähnyt tarpeelliseksi sanella tämän tärkeän viestin avustajalleen. Jarmuschilla on asiaa tämän jutun otsikosta.

Jarmusch haluaa varmistaa, että hänet ymmärretään oikein.

Haastattelu on alkanut ihan tavallisesti. Ollaan cannesilaisen hotellin puutarhassa ja ohjaaja-käsikirjoittaja Jarmusch on paikalla ajoissa, tukka tietenkin pystyssä harottaen. ”Good evening”, Jarmusch sanoo. Kello käy kolmea iltapäivällä. Jarmusch on 2000-luvun indie-elokuvan nimi kuin rokkistara. Ennen haastattelua yksi toimittajista ojentaa tekemänsä Jarmusch-kirjan Jarmuschille.

Jarmuschin, 66, elokuva­ura alkoi jo 1980-luvulla ja työtavaltaan Jarmusch vaikuttaa jo monin tavoin dinosaurukselta. Esimerkki: Jarmusch ei käytä käsikirjoitusohjelmia vaan kynää ja muistivihkoa elokuvien käsikirjoituksia tehdessään.

”Tykkään kirjoittaa käsin. Muistikirjasta näet, miten mieli toimii. Koneessa voit deletoida ja teksti katoaa, mutta paperilla ylisutattukin jää olemaan. Minulla on aina muistikirja mukana”, Jarmusch sanoo ja kaivaa kaksi mustaa kirjaa taskusta. Niiden sivut ovat tiheässä erivärisiä merkintöjä. ”En osaa selittää miksi tässä on eri värejä”, Jarmusch sanoo.

”Ei minulla ole sähköpostia. Tekstareita kyllä lähetän, ja emojeja”, Jarmusch innostuu. Suosikki­emojinsa on kuulemma merirosvolippu, jota hän käyttää viestien lopussa kuin pistettä.

Jarmuschin rutiineihin kuuluvat kirjat ja musiikki. Niitä hän tarvitsee alkuruoaksi ennen käsikirjoitustyön alkua. Kirjailija on aina sama.

Marguerite Duras on pelkistämisen mestari ja kirjoittaessasi dialogia haluat olla tarkka kielen suhteen”, Jarmusch perustelee. Durasilta hän lukee ennen uuden työn aloittamista kirjan tai ainakin yhden luvun. Myös musiikista tulee inspiraatiota. Yksi lauluista, joka vaikutti ­uutuuselokuvan syntyyn, oli Billie Eilishin Bellyache.

”Siinä teinipsykomimmi jauhaa tien laidassa purkkaa. Hän on tappanut kaverinsa, tunkenut ruumiit takakonttiin ja poliisi on tulossa. Ihan mahtava popbiisi. 15-vuotiaan kirjoittama vielä.”

Jarmusch alkaa puhua isosti teini-ikäisten luovuuden puolesta. Hormonimyrskyissä tempoilevat teinit ovat Jarmuschin mukaan kulttuurissa aliarvostettuja.

”Teinit ovat kulttuurioppaita, jotka luovat tyyliä, musiikkia ja muuta tärkeää”, Jarmusch sanoo ja alkaa luetella tärkeitä teinejä kuten Eilish, kirjailija Mary Shelley, lauluntekijä Carole King ja shakkimestari Bobby Fischer.

Jarmuschin uutuus The Dead Don’t Die kertoo zombeista eli elävistä kuolleista. Aihevalinta on erikoinen jopa Jarmuschin mittareilla. Hän ei ole zombielokuvien tai splatterin ystävä. Jarmuschille zombit ovat vertauskuva nykyihmisistä ja konsumerismista, kuluttamiselle rakentuvasta maailmasta.

”Konsumerismi on maailmantalouden käyttöjärjestelmä, jota suuryritysherrat johtavat. Meidän halutaan kuluttavan. Se on ainoa asia, mitä meiltä halutaan”, Jarmusch väittää.

Olemme kaikki zombeja, yhtä aikaa uhreja sekä ongelma itse. Jarmusch itse kertoo välttelevänsä kulutusmaailmaa asumalla kaukana kaupungista. Hän on myös kova poika meditoimaan.


Haastattelun kuluessa Jarmusch saattaa viitata lyyrisesti tuulen henkäyksiin ja veden olemassa­oloon maailmankaikkeudessa. Jarmuschille kaikki on yhtä, kivet, luonto ja ihminen. Ketään ei pitäisi satuttaa. Yhteiskunta kärsii Jarmuschin mukaan ahneudesta ja kaiken takana olevasta myötätunnon puutteesta.

”Se näkyy Putinissa, Dutertessa, Assadissa, Erdoğanissa ja Trumpissa. He eivät kykene asettumaan muiden asemaan narsistisuudessaan. Kivat eivät halua olla diktaattoreja.”


Markkinointi ja pintajulkisuus saavat elokuvat näyttämään tuotteilta supersankareineen ja jatko-osineen. Jarmusch ei halua perinteisen taiteilijan tavoin tehdä elokuvilleen jatkoa sillä kerran tehty on kerran tehty.

”Katson omat elokuvani kerran maksavan yleisön kanssa. En katso elokuvia uudestaan edes silloin, kun niitä siirretään uusiin digiformaatteihin.”

”Minun vahvuuteni on intuitio, vaisto. Ja analyysi on vahvuuteni vihollinen. Eivätkö kaikki kierrätä ajatuksiaan? Minä menen vaan eteenpäin.”

Vaistonvaraisuudesta käy esimerkiksi se, miten Jarmusch on pitkin uraa leikitellyt ja höpsötellyt henkilöhahmoilleen keksimillään nimillä. Night on Earthin Helsinki-osiossa taksissa istuivat Aki ja Mika -nimiset hahmot. Broken Flowersissa Bill Murray oli Miami Vice -vitsinä mies nimeltä Don Johnston ja The Dead Don’t Diessa Murray on saanut nimekseen Cliff Robertson taas tunnetun näyttelijän mukaan.

Jarmusch sanoo samaistuvansa uudessa elokuvassaan itse hahmoihin, jotka eivät sopeudu. Zombielokuvassa näitä kapinallisia edustavat viisaat ympäristöstä huolestuneet teinit sekä metsään erakoituva Bob, jota näyttelee Tom Waits.

Jarmuschia itseään on pidetty samaan tapaan myös suurena yksinäisenä, sukupolvensa viimeisenä niin sanotun amerikkalaisen indie-elokuvan tekijänä. Jarmusch ei määritelmää allekirjoita ollenkaan vaan ottaa esiin Safdien veljekset, Spike Leen sekä Suomen Aki Kaurismäen.

”Kaurismäki vasta onkin kuin elokuvani Erakko-Bob. Tekee ihan omaansa.”


Jarmuschin originelli, buddhalainen ajattelumaailma on osin suomalaista alkuperää. Jarmuschin maailmankuvassa tapahtui käänne vuonna 1993, kun hän lähti ohjaaja Mika Kaurismäen ja Hollywoodin veteraaniohjaaja Samuel Fullerin kanssa dokumentintekoon Amazonin viidakkoon. Brasiliassa kuvattu Tigrero – elokuva joka ei valmistunut avasi Jarmuschille uuden maailman.

”Tavattuani karajá-heimoa luovuin ankarasta ateistisuudesta. Nyt olen tapabuddhalainen.”

Jarmuschin mukaan vaikeinta ja tärkeintä on olla läsnä. Jarmusch kertoo opettavaisen tarinan. Siinä Jarmusch itse menee allapäin metsään ja näkee harvinaisen harmaaketun.

”Kettu tuli ihan lähelle, katsoi silmiin ja katosi sitten silmänräpäyksessä. Eläin herätti minut ajattelemaan. En pystynyt olemaan läsnä, mutta eläin oli. Ei eläin ajattele, jäikö kotona levy päälle tai koska pitää mennä tankkaamaan. Läsnäolo on kaikki.”

Tarinansa jälkeen Jarmusch palaa mielen syvyyksistä ihmisten ilmoille ja hämmästyy itsekin. ”Mitä mä oikein puhun? Toivottavasti saatte tästä kiinni.”

Voi olla.

Haastattelu päättyy.

Entä Jarmuschilta tullut meili?

Se liittyy haastattelun yksityiskohtaan, joka on vielä käsittelemättä. Haastattelun kuluessa Jarmusch käy lyhyesti läpi zombi­elokuvien historiaa.

Jarmusch ei halua tulla väärin­ymmärretyksi.

Näin Jarmusch kirjoittaa:

”Kun keskustelimme zombi-elokuvien varhaisvaiheista, mainitsin että ennen George Romeron elokuvia zombit olivat ohjailtavissa ja nöyristeleviä ja että he saattoivat ’toteuttaa isäntänsä määräyksiä’. Huumorimielessä kerroin esimerkin isännästä joka komentaa zombinsa ”tappamaan Donald Trumpin”. Tiedän todella, että ymmärsitte tämän vitsiksi, mutta EN halua nähdä tätä käytettävän otsikossa tai siteerattavan ilman asiayhteyttä Trump-kannanottonani.”

”Sellainen ei olisi minulle eduksi eikä elokuvalle”, Jarmusch kirjoittaa.

Meilissä ei ole emojia.

Ei edes merirosvolippua.

Kuka?

Jim Jarmusch


 Vuonna 1953 syntynyt yhdysvaltalainen elokuva­käsikirjoittaja ja ohjaaja.

 Läpimurtotöinä pidetään 1980-luvulla valmistuneita elokuvia Muukalaisten paratiisi ja Down by Law.

 Myöhäistuotannon tärkeimpinä teoksina pidetään usein vuoden 2005 Broken Flowersia sekä vuoden 2013 elokuvaa Only Lovers Left Alive.

 Esiintynyt Kaurismäen veljesten elokuvissa sekä kuvannut Night on Earth -elokuvaa Helsingissä 1990-luvun alussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Sydänlihastulehduksen voi saada vuodelevossakin, lääkärin mukaan valtaosa tulehduksista on oireettomia

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  10. 10

   Valkoposkihanhet ovat Helsingille aarre ja turistinähtävyys, mutta kaupunki ei tajua sitä – fanien mielestä helsinkiläisten olisi korkea aika oppia elämään hanhien kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  4. 4

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  7. 7

   Jennifer Lopez käytti niin tyrmäävää mekkoa, että Googlen oli pakko kehittää kuva­haku­palvelu – nyt laulaja kohahdutti samassa asussa Milanon muoti­viikoilla

  8. 8

   Onko Sitra jälleen uusi todiste poliittisista virka­nimityksistä? Kataiselle hävinnyt Wilenius ihmettelee, miksi haku piti järjestää, jos paikalle haluttiin poliitikko verkostoineen

  9. 9

   Televisiosarja M/S Romantic sai oman faniristeilyn: Yllättäen laivalle saapuneet ”Jocke” ja ”Gusu” otettiin vastaan huutomyrskyllä

  10. 10

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää