Kulttuuri

Kalevauva teki superhitin Suomen inhotuimmista sanonnoista, ja ehdotuksia uusiksi lyriikoiksi satelee – Myös firman asiakaspalautteista syntyi biisi

Aiemmin nettifoorumien keskusteluista ammentanut yhtye siirtyi hyödyntämään vihattuja sanontoja – ja suututti osan faneistaan jättämällä ”öbauttiarallaan” pois.

”Voiko biisiä vetää turpaan”, kysyy nimimerkki coolregulatorin kommentti Youtubessa.

Kysymys on esitetty Kalevauva.fi-duon Lomalle Lompsis -videon alla. Turpaanvetokysymys on videon tykätyin kommentti 513 peukutuksella. Tuskastuneita lausahduksia on kommenttikentässä paljon lisääkin, mikä ei ole ihme: videolla kerättynä ovat suomalaisia eniten ärsyttäneet ilmaisut.

Lomalle lompsis / Ai Jumaleissön / Ei se väärin oo, kuuluu yksi lyriikkaosuus.

”Siinä on varmaan juuri tuo, että reaktiona voi olla ’voiko vetää turpaan’ tai sitten kappaleesta nautiskelu, vähän guilty pleasure -tyyliin fiilistellen”, toteaa Kalevauvan Kimmo Numminen.

Suuria tunteita herättävä kappale ilmiselvästi toimii. Lomalle lompsis #kiitollinensiunattuonnellinen on kerännyt yli 300 000 katselukertaa ja se palkittiin viime viikonloppuna Tubeconissa vuoden komediavideona.

Kappaletta on soitettu kesän mittaan myös radiossa ja se on kerännyt valtavasti kommentteja, ja sen voi katsoa tästä.”Siinä on monta juttua samaan aikaan. Jokaisella on mielipide kaikkein ärsyttävimmistä sanoista ja lausahduksista. Lisäksi siinä on loma-aspekti. Ihmisten lomille lompsiminen ja siitä puhuminen herättää paljon tunteita”, selittää kappaleen suosiota duon toinen osapuoli Aapo Niininen.

Numminen epäilee osansa olevan myös lempeän musiikin ja inhottujen ilmaisujen yhdistelmällä.


Lomalle Lompsis on Kalevauvan katsotuin video sitten vuonna 2017 julkaistun Vantaa-kaupunkilaulun. Siirtyminen monta vuotta käytetystä konseptista – nettifoorumin keskusteluista laulun sanoina – uuteen vaikuttaa laskelmoidulta siirrolta.

Duo kuitenkin sanoo uuden sisällön tulleen heille luonnollisesti, kuulijan ehdotuksen kautta.

”Meille tuli Facebookiin viesti: ’Tämä voisi sopia teille biisiksi’. Linkissä oli MeNaisten artikkeli ärsyttävimmistä sanoista, ja siinä meidän heureka-lamppu heräsi ja aloimme perehtyä niihin syvemmin. Kiitoksia Marja-Riitta Mustoselle vaan vinkistä”, Numminen kertoo.

Yhtye listasi MeNaisten artikkelin lisäksi Lomalle Lompsis -kappaleen lähteiksi pitkän liudan muitakin vastaavia inhokkilistaus-artikkeleita Aamulehdestä Markkinointi & Mainonta -median blogitekstiin ja Tammen julkaisemaan kirjaan Suuri ällösanakirja.

Kalevauva muistuttaa myös, että yhtye on poikennut Vauva.fi:n keskustelujen käyttämisestä aiemminkin.

”Vauva.fi on nimessä, koska se sopi Kalevalan perään hyvin. Aika nopeasti ihmiset alkoivat linkkaamaan ja toivomaan keskusteluita myös muilta sivuilta”, Niininen sanoo.


Perusidea kuitenkin säilyy. Kappaleiden sanoitukset ovat ja olivat myös yhtyeen aloitellessa jotain, joka ei ole alun perin tarkoitettu laulettavaksi. Jo aloitellessaan, kolmisen vuotta sitten, duo teki tilausbiisin erään firman asiakaspalautteista.

”On mahtavaa, että meidät on nähty oudoista aiheista laulavana trubaduuriduona tai tyyppeinä, jotka voivat tehdä biisin ihan mistä vaan”, Niininen sanoo.

Yleisön vahvojen henkilökohtaisten mielipiteiden vuoksi kappale herättää keskustelua jo valittujen sanontojen vuoksi, Numminen kertoo.

”Meille on tullut hirveästi kommentteja siitä, että joku on jäänyt puuttumaan ’ärsyttävät sanonnat samaan biisiin’-konseptista. Siitä on saatettu jopa loukkaantua: ’Miksi ihmeessä teillä ei ollut öbauttiarallaa tuossa?’”

Ylijääneitä ilmaisuja yhtye on päässyt luontevasti käyttämään jatko-osassa Sorvin ääreen #oravanpyörä. Kolmen kärki oli selkeä.

”Öbauttiarallaa, hiinä ja hiinä ja meikämandoliini”, luettelee Niininen.

”Nuo kolme olivat sellaisia, jotka nostimme ensimmäisinä ilmaisuina, jotka on pakko saada mukaan seuraavaan biisiin”, Numminen toteaa.

Kaksikko pysähtyy kuitenkin kauhistuneena – mahtuiko hiinä ja hiinä sittenkään mukaan uuteen kappaleeseen?

”Ei se taida olla siinä. Kyllä ärsyttävyyksiä jäi vielä jäljelle”, Numminen sanoo ja nauraa.
Uusi konsepti on duon mukaan saanut yleisön vielä aiempaakin aktiivisemmaksi. Muutos on näkynyt kuluneen kesän keikoilla.

”Ihmiset ovat entistä enemmän näiden ’ärsyttävät sanat ja sanonnat’ -kappaleiden myötä tulleet nykimään hihasta ja kertomaan heidän mielestään ärsyttäviä tai hauskoja ilmaisuja: ’Hei, täällä Porissa on ollut tapana sanoa tällä ja tällä tavalla, eikö se olisi hauska sanonta teille’”, Numminen kertoo.

Sen myötä myös yhtyeen Kalevalasta johdetulle nimelle on entistä enemmän katetta.

”Meidän läppä siitä, että olemme nykyajan lönnroteja, jotka keräävät kansanperimää ylös, on alkanut jopa toteuttaa itseään, niin somessa kuin ihan face-to-facekin”, Numminen toteaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  8. 8

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  9. 9

   Hätätila laajenee Chilessä, presidentin mukaan maa on ”sodassa voimakasta vihollista vastaan”

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää