Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Lapset opettelevat sotimaan samalla nurmella, jolla käytiin Napoleonin verisin taistelu Venäjällä – Väite isän­maallisen kuoleman kunniasta on tuttu myös Suomessa

Leo Tolstoi näytti taistelun kammottavuuden koko kirjon Sota ja rauha -teoksessaan.

Voi sinua poika rukka.

Taisin sanoen tuon ääneen, sillä vieressä seisonut nainen kääntyi katso­maan. Sanomatalon Mediatorilla edessämme oli World Press Photo -näyttelyn valokuva, jossa punatukkainen poika makaa nurmella ja tähtää pistoolilla. Borodinossa.

26. päivänä käytiin Borodinon taistelu.

Kuvan on ottanut amerikkalainen valokuvaaja Sarah Blesener, joka voitti otoksillaan kilpailun pitkien kuva­projektien ykköspalkinnon.

Miksi Borodinon taisteluun ryhdyttiin? Siinä ei ole hiukkaakaan mieltä – ei ranskalaisten eikä venäläistenkään kannalta. Sen lähin seuraus oli ja täytyi olla: venäläisten kannalta se, että olimme nyt lähempänä Moskovan tuhoa (jota pelkäsimme kaikkein eniten koko maailmassa), ja ranskalaisten kannalta se, että he olivat nyt lähempänä koko armeijansa tuhoa (jota he niin ikään pelkäsivät kaikkein eniten koko maailmassa).

Poika, mitä vanhempasi ovat sinulle kertoneet? Entä opettajat? Kuulutko johonkin järjestöön, joka vie sinua kuin nukkea?

Kursivoidut kohdat ovat Leo Tolstoin romaanista Sota ja rauha. Keisari Napoleon hyökkäsi valtavalla armeijallaan Venäjälle, ja 7. syyskuuta 1812 taisteltiin jo lähellä Moskovaa, siis Borodinossa, tuhoisammin kuin koskaan aiemmin koko niin sanotun sotaretken aikana. Romaanissa Borodinolle on omistettu sata sivua.

Kepeä ’retki’ on äärim­mäisen väärä sana yhdis­tettäväksi sotaan. Luultavasti juuri siksi sitä on tapana käyttää.

Tolstoi kirjoittaa elokuun päivästä, koska Venäjälle käytettiin silloin juli­aanista kalenteria.

Jos Borodinon taisteluun ryhtyminen tai ryhtymättä jättäminen riippui Napoleonin tahdosta ja jos tämän tahdosta riippui tämän tai tuon määräyksen antaminen, niin on ilmeistä, että nuha joka vaikutti hänen tahtonsa ilmenemiseen saattoi olla Venäjän pelastumisen syy ja että tästä syystä kamaripalvelija, joka 24. päivänä unohti ojentaa Napoleonille vedenpitävät saappaat, oli Venäjän pelastaja.

Napoleon menetti Borodinossa lähes kolmanneksen miehistään kaatuneina ja haavoittuneina. Heistä yli puolet oli saksalaisia, puolalaisia, italialaisia ja muitakin kuin ranskalaisia.

Oi poika, poika, keitä sinä pistoolillasi osoittelet?

Taistelu päättyi venäläisten vetäytymiseen. Niiden, jotka kykenivät vielä liikkumaan.

Ruhtinas Andrein rykmentti oli reservinä, joka kello yhteen asti oli toimettomana Semenovskjoen takana tykistön kiivaassa tulituksessa. Kello yhden jälkeen rykmentti, joka oli menettänyt jo yli kaksisataa miestä, työnnettiin eteenpäin tallatulle kaurapellolle Semenovskjoen ja patterikummun väliselle alueelle, jolle sinä päivänä tapettiin tuhansittain miehiä ja johon kellon käydessä kahta kohdistui kiivas ja keskitetty tulitus useasta sadasta vihollisen tykistä. Poistumatta tältä paikalta ja laukaustakaan ampumatta rykmentti menetti vielä kolmanneksen miehistään.

Mieluiten Andrei puhui ranskaa. Se oli Venäjällä hovin ja hienoston kieli. Myös Tolstoi puhui ranskaa yhtä luontevasti kuin venäjää.

Luen Andreista ja muista Sodan ja rauhan elävistä ja koskettavista henkilöistä Esa Adrianin (1939–2007) suurenmoisena suomennoksena. Alkujaan hänen sukunimensä oli Anisimoff. Sodan jälkeen venäläisiä nimiä karsastettiin Suomessa, vaikka valtiotasolla vannottiin ylintä ystävyyttä.

Onko sinulla, poika hyvä, jokin kirja mukanasi Borodinon-retkellä? Haluatko tietää enemmän vai ajatteletko, että tiedät jo ihan tarpeeksi?

Tylsyydessä mikään ei vedä vertoja ikäihmisten neuvoille, joten totean vain tykönäni, että Erich Maria Remarquen klassikko Länsirintamalta ei mitään uutta kuvaa ylittämättömästi sotaan lähdön riemun – aivan: riemun! – ja sieltä palaamisen karmeaa ristiriitaa. Remarque oli saksalainen. Poika siellä, onko ulkomaalaisten kirjojen lukeminen epäisänmaallista?

Remarque kirjoitti ensimmäisestä maailmansodasta. Kun Saksassa alettiin valmistella toista, hänen miljoonapainoksiin yltänyttä romaaniansa ei enää suvaittu eikä liiemmin sen kirjoittajaakaan.

Venäjäksi ruhtinas Andrei rohkaisee miehiään. Kunnes:

Käykää kiinni, nostakaa, samantekevää! jonkun ääni huusi. Ruhtinas Andreihin tartuttiin toistamiseen olkapäistä ja hänet nostettiin paareille.

Tiesitkö, sinä siloinen poika, että paarit keksittiin tiettävästi vasta 1400-luvulla, eikä niitä vielä Napoleonin sotienkaan aikaan riittänyt läheskään jokaisen haavoittuneen alle. Lääkintämiehistä puhumattakaan. Niinpä loputtomat kentällä tuskissaan parkuvat miehet joutuivat odottamaan, mikä tulee ensin: kuolema, rotat vai ruumiinryöstäjät. Varmasti myös Borodinossa moni raavas mieskin itki äitiä.

Koska ruhtinas Andrei oli rykmentinkomentaja, hänet kannettiin sitomattomien haavoittuneiden yli teltan eteen, johon pysähdyttiin odottamaan käskyä.

Vielä sidontapaikallakin joku pahasti haavoittunut hurmahenki pauhaa omiensa sankaruutta:

”Mutta eikö se nyt ole samantekevää”, Andrei ajatteli. ”Mitä tapahtuu siellä ja mitä tapahtuu täällä? Miksi minusta on niin sääli erota elämästä? Tässä elämässä oli jotakin, jota minä en ymmärtänyt enkä ymmärrä.”

Bakteerit ja tulehdukset tiesivät lähes varmaa kuolemaa, sillä penisilliini kehitettiin vasta toisen maailmansodan loppupuolella. Joten leikkaus – tietenkin kipulääkkeetön – saattoi kyllä onnistua, mutta potilas kuitenkin kuolla.

Tuskallinen kipu vatsan sisässä pani ruhtinas Andrein menettämään tajuntansa. Kun hän tointui, lonkan murskaantuneet luut oli poistettu.

Sarah Blesenerin valokuvan tiedoista luen, että sinulle, poika hyvä, ja muille 11–17-vuotiaille Borodinon kesäleiriläisille opetetaan aseidenkäsittelytaitoa, veitsenheittoa ja fyysistä kestävyyttä. Tarkoituksekseen leiri julistaa kiinnostuksen ja innostuksen herättämisen nuorissa Isänmaan menneisyyttä, esi-isien sankarillisia tekoja ja sotahistoriaa kohtaan.

Hyvä.

Sillä silloin varmasti tunnette Tolstoinne sekä venäläisen kirjallisuuden hienoimman hyvästijätön ja henkisen testamentin, ruhtinas Andrein viimeiset ajatukset:

”Myötätunto, rakkaus veljiin, niihin jotka rakastavat ja niihin jotka vihaavat meitä, rakkaus vihamiehiä kohtaan, niin, rakkaus jota Jumala saarnasi maan päälle, jota ruhtinatar Maria opetti minulle mutta jota minä en ymmärtänyt. Siksi siis minun oli sääli luopua elämästä, tämä oli siis se, joka minulla vielä olisi ollut jäljellä, jos olisin saanut elää.”

Lyhyesti sanoen: kunnioita, älä ammu.

Tolstoi syntyi 16 vuotta Borodinon taistelun jälkeen. Kokemuksia taistelusta ja näkemystä kuolemasta kreivillisen suvun vesa sai Krimin sodassa osallistumalla esimerkiksi Sevastopolin linnoituksen puolustukseen. Se päättyi venäläisten kannalta huonosti elokuussa 1855.

Rauhanaate henkii jo Tolstoin varhaisessa novelli­kokoelmassa Sevasto­polin kertomuksia, mutta 1860-luvulla syntynyt, historian­filosofinen Sota ja rauha nostaa pasifismin jopa pääosaan. Vauraudesta kieltäytyväksi uskonnolliseksi mystikoksi Tolstoi ryhtyi vasta vanhoilla päivillään.

Borodino lukeutuu venäläisen ylpeyden ja itsenäisyyden tärkeimpiin symboleihin. Syyskuussa 2012 siellä järjestettiin suuret juhlallisuudet, kun taistelusta täyttyi 200 vuotta. Sodan ja rauhan Borodino-osuuden päätösvirke kertoo, miksi:

Borodinossa Ranska ensimmäisen kerran kohtasi henkisesti voimakkaamman vastustajan.

Niin, poika-hyvä, sinun henkesi ei kuulu sinulle.

Emmekä me suomalaiset ole isänmaallisuudessamme yhtään hellempiä omia nuoriamme kohtaan. Kuten etenkin sotavuosien sankarivainajahautajaisissa esitetyssä, Heikki Klemetin sanoittamassa ja kansanlaulun sävelmään sovittamassa, itkettävän koskettavassa kuorolaulussa Oi kallis Suomenmaa todetaan:

Oi Suomi synnyinmaa / suo helmassas' sun poikasi onnellisna nukahtaa / kun hän henkensä halvan sulle antanut on.

Halvan?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  5. 5

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  6. 6

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  7. 7

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  8. 8

   Ihmisarvo on Suomen menestyksen salaisuus – mutta tännekin halutaan synnyttää ryhmiä, joilta voi suojautua muurein

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää