Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Liam Gallagher lunasti odotukset Kaisaniemessä, vaikka ärsyyntyikin Oasis-fanin huutelusta: ”Hei, alat todella käydä hermoilleni!”

Pop / rock

Liam Gallagher ja Franz Ferdinand In The Park -konsertissa Kaisaniemen puistossa lauantaina.

Ennen kuin Kaisaniemessä oli kuultu nuottiakaan Liam Gallagherin musiikkia, julkilausumat olivat nähtävillä.

Yleisöön päin asetellun lavakaiuttimen päällikankaaksi oli viritetty Manchester Cityn jalkapallojoukkueen lyhenne MCFC. Kosketinkioskin edustaa suojasi puolestaan neliönmuotoinen rakennelma, jossa luki isoilla kirjaimilla: ROCK’N’ROLL.

Liam Gallagher viestitti: nämä kaksi asiaa ovat yhtä kuin minä, ne merkitsevät, ota tai jätä.

Se oli Manchesterin työväenluokkaisen Burnagen lähiöjätkän simppeliä katutason asennetta, joka jatkui harvoissa välispiikeissä yhtä rosoisena.

Kun yleisössä kuului Oasis-huutoa, hän spottasi huutelijan ja kuittasi takaisin: ”Hei, alat todella käydä hermoilleni!”

Kun edelleen keikan loppupuolella kuultiin Oasiksen – ja koko 1990-luvun – suurimpiin hitteihin lukeutuva Wonderwall, Gallagher osoitti samaa kaveria sormella ja totesi: ”Hei, sinä siellä! Tämä on sinulle, sitä Oasista.”

Kyse oli osin teatterista. Gallagher tiesi olevansa Kaisaniemen lavalla, kuten jokaisella lavalla, jolle hän nykyisin nousee, puun ja kuoren välissä.

Hän tietää, ettei voi koskaan mitään sille, että on yleisölleen ikuisesti vuonna 2009 hajonneen Oasisin laulaja.

Silti hänen on kierrettävä nykyisin ylpeästi sooloartistina esittäen uutta materiaaliaan, joka ei onneksi kalpene Oasis-klassikoiden rinnalla.

Vaikka useat Gallagherin soolokappaleet ovat musiikillisesti velkaa Oasikselle, ne seisovat tukevasti omilla jaloillaan, kuten Kaisaniemessäkin soineet Wall Of Glass sekä syyskuussa ilmestyvän toisen sooloalbumin Why Me? Why Not ensimmäinen single, sähäkästi ajaton rock-klassikko Shockwave.

Lavalla oli tavallaan henkisesti kaksi eri yhtyettä: Gallagherin soitannollisesti erinomainen viisihenkinen soolobändi, joka esitti seitsemän kappaletta sekä Oasis, joka soitti kaikkiaan kymmenen klassikkoaan.

Oasista ”esittänyt” Gallagherin soolobändi hoiti Oasis-tonttinsa niin nyansseja myöten yksi yhteen alkuperäisen asian kanssa, ettei silmät sulkiessa olisi käynyt mielessäkään etteikö lavalla olisi sellainen ollut.

Gallagherin nälkäinen heittäytyminen näihin kappaleisiin heti Fuckin’ In The Bushes -intron jälkeen toisena kuullusta Rock’n’Roll Starista alkaen kertoi siitä, ettei Oasiksen laulaminen ole muuttunut hänelle pakkopullaksi.

Tutut kappaleet kuulostivat Kaisaniemen lavalla ajattomilta isoäänisiltä rock-lauluilta, mahdollisesti jopa verevämmiltä kuin Oasiksen viimeisten kiertueiden riitaisan ja toisiinsa väsyneen yhtyeen esittämänä olisi kuulostanut.

Kyse saattoi olla myös siitä, että Gallagher esitti näitä itselleenkin rakkaita kappaleita ensimmäisen kerran Helsingissä. Niin tai näin, kukkopoika silminnähden nautti Oasis-numeroiden laulamisesta.

Sellaiset hitit kuin Morning Glory ja Gigarettes & Alcohol ärjyivät 1990-luvun suorastaan hetkeksi takaisin henkiin, ja yleisön hurmioituneiden reaktioiden perusteella tämä oli juuri sitä, mitä Kaisaniemeen oli tultu kokemaan.

Oasiksen musiikista puhuttiin aikoinaan brittipoppina, mutta erityisen poppia se ei Liam Gallagherin esittämänä ollut.

Parhaimmillaan kolmen päällekkäisen kitaran aikaansaama äänivalli niitti rujosti kuin maansiirtokone, ja teki kosketinkioskin tekstin perustelluksi. Kyse oli paikoin suorastaan brutaaliksi äityneestä ei-metallisesta kitararockista, jollaista hoksasi kuulevansa Suomessa näin isoilla lavoilla harvoin nykyisin.

Jatkuvasti soittimiaan toinen toistaan klassisimpiin malleihin vaihdelleiden kitaristien Jay Mehlerin ja Mike Mooren jalkoihin jäi valitettavasti myös selloa Wonderwallissa soittanut Liz Hanks, jonka osuus ei kuulunut kitaroiden alta kunnolla.

Gallagherin yhtyeen 1960-ja 70-luvuilta perusolemuksena kuppaava, mutta 1990-luvun vaihtoehtorockin ehdottomuudella kuorrutettu livesoundi ei ollut millään tavoin ajan hermolla, ja juuri se teki siitä paradoksaalisesti niin piristävän kuuloista.

Hyvin pitkälti samaa soinnillista estetiikkaa toisintaneen, Oasiksen jälkeen perustamansa, Beady Eye -yhtyeensä kappaleita Gallagher ei esittänyt ainuttakaan.


Lavaolemukseltaan Gallagher oli ennallaan. Mies lauloi kaikki kappaleet yhä samassa oikean jalan varaan kumartuneessa asennossa kuin jo 1990-luvulla, eikä hän vieläkään hymyillyt keikan aikana kertaakaan.

Uhoa oli ilmassa kuitenkin Oasis-vuosia vähemmän, eikä yksikään soittajista näyttänyt ottavan lavalla edes yhden yhtä lager-hörppyä.

Syy tunnelman lievään melankolisuuteen paljastui vähän ennen konsertin loppua, kun Gallagher omisti Champagne Supernova -kappaleen pari päivää aikaisemmin kuolleelle ystävälleen, jonka kuva heijastettiin kappaleen ajaksi lavan takaseinälle.

Ennen Oasista esiintyneen Glasgowsta kotoisin olevan Franz Ferdinandin suoritus muistutti, kuinka brittipop muuttui ja kehittyi 2000-luvun puolelle tultaessa.

The Beatlesin, The Kinksin, The Whon ja glamrockin tilalle ja oheen tulivat enenevissä määrin kulmikkaat ja nykivät, funk-pohjaiset uuden aallon rytmit. Franz Ferdinand oli tämän kehityksen kärjessä ja räätälöi kahdelle ensimmäiselle albumilleen useita muotovalioita tanssirock-hittejä.

Kaisaniemessä ryhmä soi nopeatempoisena diskorockina, jonka energisoiva vaikutus oli juuri oikeassa paikassa hieman etäiseksi ja flegmaattiseksi jääneen Richard Ashcroftin ja päätähden välissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Peter Barmer keksi yhdeksän vuotta sitten, että Helsingin alla luikertelee jo keskustatunneli – Se puolitti hänen työmatkansa keston

  2. 2

   Äiti joi läpi koko raskauden, ja se näkyi Annakaisa Koskisesta jo synnytyssairaalassa – ”Tämä ei ole minun syyni, ja aion selviytyä”

   Tilaajille
  3. 3

   Taloyhtiöissä muhii poikkeuksellinen pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja

   Tilaajille
  4. 4

   Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa: ”Käytän tallenteita, joita ei saa käyttää, otan monisteita, joita ei saisi ottaa”

  5. 5

   Nuorten ilmastoliike on populistinen ja valitsee kohteensa tarkkaan: ”Se on valovuosia vanhaa ilmastoväkeä edellä”, sanoo amerikkalaisprofessori

  6. 6

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  8. 8

   Sadasosan tappio teki Juha Miedosta kansansuosikin: uusi kirja paljastaa, miksi Kurikan hiihtojätti loukkaantui keskustalle

  9. 9

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  10. 10

   Romanit auttavat toisiaan, vaikka valtaväestö ei sitä havaitse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  7. 7

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää