Kulttuuri

Poptähti Taylor Swift kertoo brittilehdessä ”apokalyptisesta” vuodestaan: Taistelu Kim Kardashiania vastaan johti lopulta henkiseen romahdukseen

Kun kaksi maailman seuraamaa sometähteä taistelee, jälki voi olla rumaa. Taylor Swift kertoo brittilehti Guardianissa, kuinka taistelu sosiaalisessa mediassa aiheutti hänelle mielenterveysongelmia.

Maailman menestyneimpiin poptähtiin lukeutuva Taylor Swift on kertonut ongelmistaan julkisuudessa.

Guardianin laajassa haastattelussa 29-vuotias Swift on avannut ongelmiaan niin rap-artisti Kanye Westin, tositv-tähti Kim Kardashian Westin kuin presidentti Donald Trumpinkin kanssa.

Swift on juuri julkaissut uuden Lover-albuminsa. Hänen aiempia albumeitaan on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa ja singlejä yli 150 miljoonaa kappaletta.

Laulajanuransa lisäksi Swift on näytellyt elokuvissa ja on kymmenenneksi seuratuin julkkis Instagramissa.

Hänen epäonnekseen Kardashian Westillä on somevaltaa vielä enemmän.

Mutta niihin ongelmiin. Aloitetaan Kanye Westistä.

Swiftin ja Westin välit ovat olleet sotaisat jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen kerran sukset menivät pahemmin ristiin vuonna 2009, kun West keskeytti Swiftin kiitospuheen MTV Video Music Awards -gaalassa.

Tuolloin räppäri nousi lavalle, ja ilmoitti, että hänen mukaansa palkinto olisi kuulunut Beyoncélle.

”Yo, Taylor. Olen todella iloinen puolestasi ja annan sinun puhua loppuun, mutta Beyoncélla oli yksi kaikkien aikojen parhaista videoista. Kaikkien aikojen parhaista”, West sanoi.

West joutui tempauksensa vuoksi rajun arvostelun kohteeksi, ja monet viihdetähdet asettuivat Swiftin puolelle.


Seuraava rajumpi yhteenotto tuli vuoden 2016 alussa, kun West julkaisi kappaleensa Famous. Siinä hän yllätti kaikki tylyttämällä jälleen Swiftiä.

Kappaleessa West ilmoitti, että ”minusta tuntuu, että minä ja Taylor saatamme vielä harrastaa seksiä” ja että ”minä tein siitä ämmästä kuuluisan”.

”For all my Southside niggas that know me best / I feel like me and Taylor might still have sex / Why? I made that bitch famous / I made that bitch famous”, West räppäsi kappaleellaan.

Swift raivostui ja kutsui sanoitusta naisvihamieliseksi. West puolestaan väitti, että hän oli etukäteen käynyt Swiftin kanssa pitkän keskustelun sanoituksesta.

Nopeasti asiaan puuttui myös Westin kumppani Kim Kardashian West. Hän julkaisi videon, jossa West räppää kappaletta Swiftille puhelimessa. Swift tuntuu puhelun aikana hyväksyvän kappaleen sanat, mutta videolta ei käy ilmi, kuuleeko Swift biisistä ”that bitch” -kohdan.

”Missä on video, jolla Kanye kertoo aikovansa kutsua minua ämmäksi? Sitä ei ole olemassa, koska niin ei ikinä tapahtunut. Et voi kontrolloida ihmisen tunnereaktiota siihen, kun häntä kutsutaan 'siksi ämmäksi' koko maailman edessä”, Swift puolustautui myöhemmin.

Totuus tapauksesta ei koskaan selvinnyt täydellisesti.


Guardianin tuoreessa haastattelussa Swift perustelee, miksi lopetti kinastelun omalta osaltaan taukoon sosiaalisessa mediassa.

Kyse oli itsesuojelusta valtaisaa somehyökkäystä vastaan, joka alkoi ilmeisesti silloin, kun Kardashian West kutsui Swiftiä Twitterissä käärmeeksi.

Naisten viestienvaihtoa seurasi järjettömän kokoinen yleisö, sillä molemmat kuuluvat maailman johtaviin somevaikuttajiin.

Tämän jälkeen artistin Instagram-kuvat täyttyivät käyttäjien käärmehymiöistä, ja hän sai tappouhkauksiakin.

Swiftin mukaan hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin vetäytyä.

”Kun ihmiset löytävät jonkun jota vihata, niin se sitoo heidät yhteen, ja sen jälkeen kaikki mitä yrität sanoa, kaikuu pilkkahuutojen täyttämässä kammiossa”, hän selittää tuntojaan Guardianille.

”Voit joko seistä paikallasi ja antaa aaltojen murskata sinut tai sitten voit sukeltaa, pidättää hengitystäsi ja antaa sen mennä ohi yrittäen samalla oppia jotakin.”

Myöhemmin Swift kutsui hänen kohdistunutta kampanjaa joukkolynkkaukseksi.

Alla Taylor Swiftin uusi Lover-kappale sanoineen.Tässä vaiheessa on hyvä todeta, että mikään enkeli Swift ei ole itsekään. Hän on uransa aikana ollut riidoissa muun muassa ystävänsä, laulajatähti Katy Perryn kanssa useaan kertaan ja jaellut iskuja ympärilleen siinä kuin ottanut niitä vastaankin.

Taistelu Kardashian Westin kanssa oli kuitenkin siinä mielessä merkityksellinen, että Swiftin mukaan riita teki hänestä poliittisilta mielipiteiltään aran ihmisen.

Se taas vei hänet yhä suurempiin ongelmiin.

Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa monet maailman johtavat viihdevaikuttajat ottivat kantaa joko Hillary Clintonin ja Donald Trumpin puolesta.

Swift ei kuitenkaan suostunut nimeämään suosikkiaan. Hän toisteli, ettei koe poliittista keskustelua omakseen, mikä sai joukoittain faneja turhautumaan.

Pahinta kuitenkin oli, että hänen kieltäytymisensä sai sosiaalisessa mediassa velloneet salaliittoteoriat uuteen kukoistukseen.

Netissä on nimittäin vuosien ajan elänyt salaliittoteoria siitä, että Swift olisi poliittisilta mielipiteiltään äärioikeistoa edustavan 4chan-kuvalaudan käyttäjä

Näkemys sai alkunsa vuonna 2013, kun 4chanilla avattiin keskusteluketju kissan nimestä. Niin sanotun nimikilpailun voitti ”Meredith”.

Ikävä kyllä suunnilleen samoihin aikoihin Swift kertoi People-lehden haastattelussa, että hänen uuden kissansa nimi on Meredith.

Kohu oli valmis, eikä mitään merkitystä ollut sillä, että Washington Postin mukaan Swift oli antanut kissalleen nimen vähintään kolme päivää ennen 4chan-äänestyksen alkua.

Niinpä 4chanilla ja Redditissä on vuosien ajan haaveiltu siitä, että Swift paljastaa tukensa äärioikeistolle.

Sitä ei koskaan ole tapahtunut.


Nyt Swift sanoo olevansa pahoillaan siitä, ettei aikoinaan selvästi ilmaissut tukeaan Clintonille.

Vaikenemisensa syynä hän selittää olleen mielenterveydelliset ongelmat, jotka aiheutuivat juuri yhteenotoista Kim Kardashian Westin, Kanye Westin ja somemaailman kanssa.

Kaiken lisäksi hänen äidillään todettu syöpä oli osoittautunut pelättyä vaarallisemmaksi.

Swift kutsuu vuotta 2016 ”apokalyptiseksi” ja sanoo tunteneensa itsensä tarpeettomaksi.

Tai jopa haitalliseksi.

”Yritin suojella mielentervettäni. En lukenut juurikaan uutisia, äänestänyt itse tai kehottanut ihmisiä äänestämään. Tiesin mitä jaksaisin ja mitä en. Olin kirjaimellisesti hajoamispisteessä.”

Vuoden 2018 kongressivaalien aikaan Swift paikkasi tilannetta ilmoittamalla, ettei tue Trumpin puolueen ehdokasta, vaikka haluaisi jatkaa naisten äänestämistä.

Swiftin mukaan republikaaniehdokas Marsha Blackburnin äänestyspäätökset ovat osoittaneet, ettei tämä aja esimerkiksi naisten tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, jotka ovat Swiftille kaikkein tärkeimpiä.

Republikaanit raivostuivat, ja esimerkiksi tunnettu pitkän linjan republikaanipoliitikko Mike Huckabee ilmoitti Twitterissä, että Swiftin ilmoituksella ”ei ole vaikutusta, ellemme anna 13-vuotiaiden tyttöjen äänestää”.

Laulajaa aiemmin kehunut Trump puolestaan kirjoitti, että pitää Swiftin musiikista nyt 25 prosenttia vähemmän.


Nyt Swift vaikuttaa päättäväiseltä poliittisissa mielipiteissään. Guardianin haastattelussa hän sanoo, että Trump on yrittänyt luoda maahan ilmapiirin, jonka mukaan ”jos vihaa presidenttiä, vihaa Amerikkaa”.

”Me elämme demokratiassa, tai ainakin meidän täytyisi elää”, hän sanoo. ”Ja demokratiassa pitäisi voida olla eri mieltä. Hän kuitenkin tuntuu ajattelevan tämän olevan diktatuuri.”

Uutta poliittista aktiivisuuttaan Swift on osoittanut muun muassa vastustamalla näkyvästi tiukkaa aborttilakia.

Trump-kritiikissään hän on jälleen vastakkain Kim Kardashian Westin ja Kanye Westin kanssa, jotka ovat näkyvästi tukeneet presidenttiä.

”Kadun todella sitä, etten aikoinaan sanonut mitään”, hän sanoo. ”En kokenut olevani kykeneväinen siihen, mutta ensi kerralla olen valmis.”

Mahdollisesta seuraavasta taistosta Kardashian Westin kanssa tulisi jälleen spektaakkeli. Swiftillä on noin 120 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Kardashian Westillä heitä on runsas 20 miljoonaa enemmän.

Twitterissä puntit taas ovat toisin päin: Siellä Kardashian Westillä on 61,7 miljoonaa seuraajaa, Swiftillä lähes 85 miljoonaa.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  5. 5

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  6. 6

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  7. 7

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  8. 8

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  9. 9

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  10. 10

   Hallitus aikoo selvittää pakkoavioliittojen erillisen kriminalisoimisen – Oikeusministeri Henriksson: ”Kyse traagisista ihmiskohtaloista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää