Kulttuuri

Anna Kelo oli punkkari, jolle tarjottiin vain topless-tarjoilijan töitä, mutta nyt hän ohjaa Kansallisoopperassa maailman suurimman oopperaklassikon

Kun Anna Kelo valmistui ohjaajaksi Moskovasta, lama-Suomi kohteli nuorta naista tylysti. Siitä tilanteesta hän nousi Wagnerin neliosaisen Ringin ohjaajaksi ja Esa-Pekka Salonen uskoo hänen onnistuvan.

rac
”Perkele, olen työtön!”

Yksitoistavuotiaana Anna Kelo ihmetytti vanhempia laulamalla Pelle Miljoonaa tietämättä, mitä tulevaisuus toisi tullessaan.

”Isä oli kapellimestari ja äiti pianisti, joten murrosikään tullessa kapinoin kaikkea klassista vastaan. Rakastin Eppuja, Ratsiaa ja Se-yhtyettä. En ollut uskoa, kun Levyraadista paljastui, että opettajamme hissukka sijainen oli Se-yhtyeen Yari.”

Aikuistuessaan hän lähti Moskovan teatterikorkeakouluun, mutta oli jo palata takaisin, kun laulutaito ei riittänyt musiikkiteatterinäyttelijäksi.

”Jäin, koska olin rakastunut opiskelukaveriini Janne Lehmusvuohon. Ajauduin ohjauslinjalle ja oopperaohjauskurssille, koska osasin lukea nuotteja.”

Valmistuessaan hän palasi 1990-luvun lama-Suomeen, mutta töitä olisi ollut vain topless-tarjoilijana.

Perkele, olen työtön”, Kelo hyräili nyt totisemmin.

Miten siitä noustiin tähän hetkeen? Sillä nyt esirippu nousee ja saamme seurata Kansallisoopperan harjoituksissa, kuinka Anna Kelo ohjaa maailman suurinta oopperaklassikkoa Esa-Pekka Salosen johtaessa orkesteria.

Kyseessä on Richard Wagnerin (1813–1883) Nibelungin sormus -tetralogia eli Ring. Sen ensimmäinen osa Reininkulta saa ensi-iltansa ensi perjantaina.


Es-duurisointu nousee orkesterimontun syvyydestä. Valopilarit halkovat ilmaa, Reinjoki kuohuu ja vedenneidot näkevät ruman, mutta hyväntahtoisen Alberichin kuoriutuvan munasta ja ihastuvan heihin.

Kaikki alkaa siis kuin sadussa ja vieläpä satumaisissa väreissä ja lavasteissa, jotka voisi kuvitella musikaaleihinkin.

Reininkulta on satu aikuisille”, Anna Kelo linjaa.

”Minun ohjauksessani jättiläiset ovat jättiläisiä, kääpiöt kääpiöitä ja jumalat antiikin jumalia. Rakastan Ringiä niin paljon, että minun ei tarvitse rikkoa sitä ja tehdä henkilöistä hipstereitä tai liikemiehiä.”

Tämä kuulostaa viittaukselta ohjaaja Kari Heiskaseen, joka sai Ring-sopimuksen tehtyään Kansallisoopperasta potkut, koska hänen ohjauskonseptinsa käsitteli finanssikapitalismia.

”En usko, että Kari olisi Ringiä konseptillaan rikkonut. Mutta itselläni ei ole tarvetta modernisointiin vielä Reininkullassa”, Kelo sanoo.

”En tilaajana uskonut Heiskasen konseptiin”, taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ilmoittaa.

”Luottamukseni meni siihen, että saisimme häneltä teoskokonaisuuden, joka palvelisi ohjelmistossamme pitkään. Oli selvää, että muutos tarvittin, ja se oli tehtävä siten, ettei se vaikuttaisi tuotantoaikatauluihin. Johtoryhmän lisäksi taiteellinen partnerimme Esa-Pekka Salonen tuki ratkaisua”, Paasikivi lisää.

Niinpä Heiskanen kuittasi vuosien työstä luvatut palkkiot sopimuksen mukaisesti, mutta kaiken työn tekee Anna Kelo omien assistenttitehtäviensä ohella.

Miksi Paasikivi päätti luottaa Anna Keloon? Vastaus löytyy siitä, mitä Kelolle tapahtui työttömyyden jälkeen.


Syvimmässä lamassa Kelo huomasi, että hän oli oikeutettu työllistämistukeen, jonka avulla työnantaja saisi puolen vuoden työpanoksen valtion rahoilla.

”Marssin Kansallisoopperaan, näytin diplomini Moskovasta ja kysyin, miten olisi.”

Kansallisooppera otti vastaan ilmaisen työvoiman, ja Kelo pääsi ohjaajien assistentiksi. Kun työllistämistuki oli loppumassa, pääohjausassistentti sairastui eikä kuuluisa ohjaaja Claude Naville osannut lukea nuotteja.

”Suostuin hänen assistentikseen Richard Straussin Salome-oopperaan, kun sain oikean määräaikaisen työsopimuksen.”

Määräaikaisuuksia ketjutettiin, mutta lopulta Kelo sai vakituisen työpaikan pääohjausassistenttina. Hän oli maailmankuulun Götz Friedrichin assistentti Wagnerin Ringissä ja ohjasi ilman Friedrichiä tämän ohjeita toistaen ”repriisin” eli toisen esityskierroksen Helsingissä ja myöhemmin Tokiossa.

Oopperaväki piti Anna Kelosta, joka tuntee nuotit usein paremmin kuin nimekkäät teatteripuolelta tulleet ohjaajat. Omia ohjaustöitäkin tarjottiin.

”Vuosiin en suostunut. Tiesin olevani hyvä pääohjausassistentti ja se riitti.”

Lopulta hänet maaniteltiin Michael Baranin tasaveroiseksi ohjaajakumppaniksi Savonlinnan oopperajuhlille Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan kantaesitysproduktioon. Vähitellen hän suostui myös kouralliseen omia ohjauksia Aarre Merikannon Juhasta Jaakko Kuusiston oopperoihin.

”Niitä on tosiaan vain kourallinen, vaikka pääohjausassistenttina teen ohjaustyötä koko ajan.”

Ja nyt on vuorossa siis jättimäinen Ring. Hermostuttaako?

”Ensin pyysin harkinta-aikaa, koska en ole kauhean kunnianhimoinen. Piti miettiä sitä, onko minulla jotakin sanottavaa.”

Kelo tiesi osaavansa itse teoksen ulkoa Friedrichin assistenttivuosien jälkeen.

”Ja kun aikani katselin nuotteja, omanlainen filmi alkoi pyöriä päässäni. Suostuin, vaikka helpommallakin olisi voinut elämässä päästä.”

Kelon konsepti on ”spirituaalinen aikamatka”. Hän aloittaa Wagnerin ohjeiden mukaisesti myyttisestä alkuhämärästä.

”Olen viihteellisen taiteen ystävä ja pidän huolta, että teos on helposti lähestyttävä ja ymmärrettävä myös ensikertalaiselle.”

Samalla Kelo haluaa ohjaukseen henkisen tason, joka on ”ihmisyyden ja tietoisuuden evoluutio”.

Reininkullassa alkueläinten tietoisuus on niin varhaista, ettei heiltä voi olettaa kovin taitavaa toimintaa. Kaikki ovat kuin lapsia, jotka eivät osaa leikkiä oikein. Haluan näyttää, miten hahmot syntyvät ja kehittyvät. Kukaan ei ole syntyessään paha.”

Ei myöskään Alberich, josta reinintyttäret tekevät Kelon mukaan ”ihan superkoulukiusatun”.

”Onko ihme, että hän katkeroituu?” Kelo kysyy.


Draama alkaa, kun nolattu Alberich hylkää rakkauden, varastaa Reininkullan, takoo maagisen voimasormuksen ja orjuuttaa sen avulla kansansa tuottamaan taloudellista lisäarvoa.

Hänestä tulee jo Wagnerin libretossa ensimmäinen riistokapitalisti ja ensimmäinen luonnon tasapainon järkyttäjä.

Lisäarvon tuotto voimasormuksella herättää jumalien mielenkiinnon, ja jumalat ovat antiikin tarinoiden tapaan erehtyviä ja epätäydellisiä.

Reininkulta on myös musta komedia. Jumalat ovat harhaisessa tilassa, toimivat ilman pelkoa seurauksista ja hämmentyvät täysin, kun seurauksia sitten tuleekin.”

Keväällä 2020 ensi-illan saa Valkyyria, jossa Kelon aikamatka jatkuu toisen maailmansodan maisemiin.

”Nyt pahikset ovat jo selvemmin pahiksia. Heillä on jo enemmän elämänkokemusta. Heidän pitäisi tietää paremmin.”

Siegfried syksyllä 2020 sijoittuu nykyhetkeen ja tetralogian viimeinen osa Jumalten tuho keväällä 2021 päättää kaiken dystopiaan.

Tällä konseptilla sekä Mikki Kuntun valojen ja lavastuksen, Erika Turusen pukujen, täyssuomalaisten solistien ja Esa-Pekka Salosen johtamisen avulla Anna Kelon ohjauksen on nyt pakko onnistua.

Muussa tapauksessa Kansallisooppera on kiinni taiteellisessa flopissa kaksi vuotta tästä eteenpäin ja yleisö jää vain miettimään, minkälainen Kari Heiskasen ohjaus olisi ollut.


Itse työ on Kelon mukaan ollut ”aivan ihanaa”.

”Kun olen oman talon tyttö, niin se mieletön kannustus ja kaikkien osastojen innokkuus kannattelee työtä. Ympäröivä rakenne mahdollistaa tosi paljon. Se joustaa ja kannustaa luovuuteen.”

Hyvä kuulla, koska Yleisradion kesäkuisessa verkkoartikkelissa Kansallisoopperaa syytettiin ”jäykästä ja hierarkkisesta työkulttuurista”, joka mahdollistaa ”toista ihmistä alentavan käytöksen, kiusaamisen, jopa koetun seksuaalisen häirinnän”. Nimettömästi puhuttiin jopa ”genitaalikuvien lähettämisestä” ja yleisemmin molempien sukupuolten ja monien ammattiryhmien harjoittamasta asiattomasta koskettelusta. Ylen mukaan tapaukset ovat ”viime vuosilta”.

”Minä ja lähipiirini talossa emme tiedä tällaisesta, mutta omat vuoteni seksuaalisen häirinnän kohteena ovat jo ohi. Ennen vanhaan oli toisin, mutta katson, että käytös on muuttunut sen mukaan miten normit ovat muuttuneet.”

Kansallisbaletin edellisen johtajan Kenneth Greven loppukaudella häneltä kuitenkin vietiin esimiesoikeudet viime vuonna. Kelo ei voi tietää kaikkea, mutta oudoksui joitakin päätöksen perusteluita.

”Häntä syytettiin siitä, että hän kysyi tanssijoilta kuukautisista ja nosteli heitä harjoituksissa. Hän on koreografi, ja taiteellisen johtajan pitäisi voida kysyä, onko tanssijan turpoaminen väliaikaista ja kuukautisista johtuvaa.”

Joka tapauksessa on hyvä, jos yhteishenki on nyt Ring-työryhmässä kohdillaan ja tukea löytyy Esa-Pekka Salosesta lähtien, kuten tänään maanantaina julkaistusta HS-haastattelusta näkee.

Ohjaustyönä Ring on nimittäin erityisen stressaava. Miten Kelo siis jaksaa ja mitä on työn vastapainona?

”Menin toista kertaa naimisiin, ja mieheni on politiikan tutkija. Kunnostamme vanhaa pappilaa maaseudulla, ja vapaa-ajalla en kuuntele tai katsele oopperaa lainkaan. Meditoin päivittäin, käyn sanghassa eli buddhalaisessa yhteisössä ja opiskelen buddhalaisuutta, joten lienen ainakin kevytbuddhalainen.”

Myös Wagner kiinnostui buddhalaisuudesta.

”Kysymyksenasettelu vaihtuu kesken Siegfriedin ja sekin näkyy ohjauksessani.”

Meditointi taitaa toimia, sillä Kelon mukaan hän ei oikeastaan stressaa Ringinsä vastaanottoa, vaikka Kansallisoopperan johto aivan taatusti stressaa annettuaan Heiskaselle potkut ja sovitun palkkion vuosien työstä, vaikka työn tekee pääohjausassistentti Anna Kelo oman toimensa ohella.

”Henkilökohtaista painetta ei ole. Reininkullan sekä Valkyyrian pienoismallikokouksen jälkeen teen koko syksyn päivätöitäni pääohjausassistenttina Jussi Nikkilän Don Giovannissa ja lämmittämällä Kasper Holtenin erinomaisen Kuollut kaupunki -ohjauksen”, hän muistuttaa.

”Olisi myös ollut tosi kivaa toimia taas Kari Heiskasen assistenttina, jos Kari olisi tehnyt Ringin.”


Tausta: Otteita Anna Kelon oopperaohjauksien arvosteluista Helsingin Sanomissa

Olli Kortekangas: Isän tyttö, Savonlinnan oopperajuhlat

Michael Baranin ja Anna Kelon ohjauksessa solistien realistiset olemukset ja toimet korostuvat ritualistisen kuoron ja abstraktin näyttämökuvan luomaa taustaa vasten. Silti ei olisi pahitteeksi, jos näyttämökuvassa olisi enemmän viitteitä tapahtumaympäristöistä ja aikakausista tarinan seuraamisen helpottamiseksi.”

Samuli Tiikkaja 9.7.2007

Olli Kortekangas: Isän tyttö, Kansallisooppera

”Ohjauksen kaikki karaktäärit ovat kotoisen tuttuja. (…) Isän tyttö ei ole suinkaan Suomen naiivi mainosooppera, mutta se saarnaa harrasta konsensushenkeä lohduttavan surumielisesti.”

Hannu-Ilari Lampila 26.1.2009

Aarre Merikanto: Juha, Kansallisooppera

”Avoin seksismi tekee modernisoidussa Juha-esityksessä hieman huvittavan vaikutuksen. Se tuntuu laskelmoidulta tehon ja sokeerauksen tavoittelulta.”

Hannu-Ilari Lampila 4.12.2011.

Mozart: Figaron häät, Kansallisooppera

”Anna Kelon ohjaamalle, epookkihenkiselle Figaron häät -oopperalle toivotaan Kansallisoopperassa jopa kolmekymmenvuotista elinkaarta. Liioitellen voisi sanoa, että esitys näyttää jo nyt kolmekymmenvuotiaalta. (…) Kelo on pyrkinyt ohjauksessaan jonkinlaiseen realismiin ja uskottaviin karaktääreihin. Joitakin yllätyksiä ja pikkuhävyttömyyksiä hänellä on tarjottavanaan.”

Hannu-Ilari Lampila 31.8.2014

Jaakko Kuusisto: Elämälle, Ilmajoen musiikkijuhlat

Elämälle on Ilmajoen 2010-luvun oopperakantaesityksistä lempein ja tasaisin. Tämä ooppera on kiltti kuin Oskar Merikanto itse myös Anna Kelon ohjauksen, Leena Rintalan pukujen ja Antti Kortesniemen lavastuksen puolesta.”

Vesa Sirén, HS 7.6. 2015

Jaakko Kuusisto: Jää, Kansallisooppera

”Anna Kelon ohjaus koostuu sarjasta melko staattisia, seuranäyttämömäisiä kuvaelmia.”

Hannu-Ilari Lampila 26.1.2019

Lue arvostelut kokonaisuudessaan klikkaamalla niiden otsikkorivejä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  9. 9

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  10. 10

   Vastustajan kannattajien ele liikutti vaimonsa menettäneen valmentajan kyyneliin: 92 000 katsojan stadion loisti vaaleanpunaisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  10. 10

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää