Kulttuuri    |   Peliarvostelu

Controlin kafkamainen kummitustalo houkuttelee harhailemaan

Remedyn peli tullaan muistamaan surrealististen yksityiskohtien vuoksi, mutta sitä kannattelevat vahva maailma ja sujuva ammuskelu.

Peliarvostelu

Control. Peliohjaaja Mikael Kasurinen. Kehittäjä: Remedy. Julkaisija: 505 Games. ★★★★

”Kaikesta outoudesta huolimatta jotenkin koen kuuluvani tänne”, toteaa Controlin päähenkilö Jesse Faden noin pelin puolivälin tienoilla. Ajattelin itse täysin samoin. Pelin omalakinen maailma oli imaissut mukaansa.

Suomalaisen Remedy-studion Control muistuttaa visuaalisena elämyksenä muun muassa David Lynchin elokuvien sameaa surrealismia ja tarinansa puolesta tieteiskirjailija Jeff Vandermeerin Hävitys-trilogian väljää kerrontaa.

Esikuviensa mukaisesti Controlissa on paljon hauskempaa antautua unenomaiselle outoudelle kuin yrittää väkisin etsiä merkitystä kaikesta. Se on poikkeuksellinen lähtökohta näin ison budjetin pelille.

Mutta onneksi kaiken kauhun, vainoharhaisuuden ja klaustrofobian keskellä voi jopa pitää hauskaa.

Peli alkaa aulasta. Kadonnutta veljeään etsivä Jesse saapuu yliluonnollisia asioita tutkivaan salaperäiseen virastoon, joka tuntuu hylätyltä. Ja kas, Jesse onkin viraston uusi johtaja, jonka pitäisi pystyä torjumaan taloon luikerrelleet vieraan ulottuvuuden voimat.

Jesse on nimittäin immuuni ihmisiä punahehkuisiksi möröiksi muuttavan ”sihinän” vaikutukselle. Kätensä jatkeena hänellä on muotoa muuttava pistooli ja apunaan lapsuuden näkymätön henkiystävä.

Vaikka pelin pääjuoni onkin varsin lineaarinen ja selkeästi viitoitettu, on liikkuminen Controlissa Remedyn aiemmista peleistä poiketen melko vapaata. Se kannustaa harhailemaan ja etsimään valtavan kompleksin uumeniin on ripoteltuja outoja ilmiöitä, nokkelia yksityiskohtia ja sivutehtäviä. On astraalitason arvoituksia, riivattuja esineitä ja universumien välisiä sieni­rihmastoja.

Noin 15 tunnin pelaamisen jälkeen pääjuoni oli läpi, mutta talon eri osissa muhi vielä monta mysteeriä.

Varsinainen tekeminen on pääosin mörköjen lahtaamista. Se onkin varsin hauskaa. Jesse on näppärästi ohjattavissa ja vihollisaaltojen listimiseen on erilaisia työkaluja mukautuvasta pistoolista erilaisiin telekineettisiin voimiin. On suorastaan voimaannuttavaa levitoida ilmassa ja läimiä arkistokaappeja pahisten niskaan.

Kaikesta rohkeudestaan huolimatta Remedy on pelannut varman päälle. Niin hauskaa kuin ammuskelu onkin, se on pelien tuiki tuttua perussisältöä. Byrokratian sijaan työkalut hallitsemattomien voimien hallintaan ovat taas kerran lähinnä erilaisia väkivallan välineitä.

Ammuskeluun liittyvät myös pelin suurimmat ongelmat. Vaikeustasoon ei voi vaikuttaa, ja pari kiperää paikkaa nostivat verenpainetta. On sanoinkuvaamattoman turhauttavaa juosta yhä uudelleen lähimmältä tallennuspisteeltä kuolemaan samaan kohtaan.

Teknisestä taituruudestaan tunnettu studio on tehnyt pelistä harmillisen raskaan, sillä viiden vuoden ikäinen Playstation 4 jäi isojen mörköjoukkojen keskellä tämän tästä nykimään.

Control on kuitenkin vahvatunnelmainen peli, jonka huolella laaditun sisäisen maailman yksityiskohtia on ilo ihmetellä. Mukana on myös paljon puhtaan härmäläistä outoutta, kuten rallienglantia vääntävä Martti Suosalo tai metafyysisen motellin radiossa pyörivä merisäätiedote.

Suomalaiselle nämä toimivat hauskoina silmäniskuina, mutta kansainvälinen yleisö löytänee Controlista loputtomasti kaiveltavaa. Kulttipelin maine on lähes taattu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  3. 3

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Hätätila laajenee Chilessä, presidentin mukaan maa on ”sodassa voimakasta vihollista vastaan”

  7. 7

   Helsingin keskustaan tarvitaan lisää pientaloja, ajatteli arkkitehti Laura Rajakorpi ja piirsi rohkeat ehdotukset

  8. 8

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  9. 9

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää