Kulttuuri

”Yksityisyys on myytti”, sanoo tekoälyä ja etiikkaa tutkiva buddhalaismunkki Tenzin Priyadarshi, jonka mukaan olemme tietoturva-asioissa vuosia myöhässä

Tenzin Priyadarshi on MIT:n tekoäly- ja etiikkahankkeen johtaja, joka vierailee nyt Helsingissä.

Aloitetaan kauhukuvista.

”Useimmissa yhteisöissä sotia ehkäisee ihmishenkien menetys. Mutta jos sotilaat eivät ole ihmisiä ja paikalla on vain siviilejä, tulemmeko olemaan yhtä vastahakoisia sotien suhteen? Jos Yhdysvallat tai Nato ei lähetä sotimaan ihmisiä vaan robotteja, muuttaako se käsitystämme siitä, kuinka järkevää on sotia?”

Intialainen Tenzin Priyadarshi on Massachusettsin teknillisen korkeakoulun (MIT) Media labin tekoäly- ja etiikkahankkeen johtaja. Buddhalaismunkki Priyadarshi keskustelee tänään tekoälyn etiikasta ja taiteesta Helsingin juhlaviikkojen tapahtumassa Helsingin kaupungintalolla.

Hän miettii usein seuraavaa kysymystä: Kannattaako jotain tehdä vain, koska se on mahdollista? Eli onko teknologinen kehitys oikeutettua vain, koska se on mahdollista?

Ainakin sen kaitseminen on hankalaa.

”Hallitusten tulee tehdä yhä tiiviimpää yhteistyötä yksityisen puolen kanssa, kun päätetään, miten tekoälyä kehitetään.”

Tuleeko Priyadarshille mieleen esimerkkejä, jossa olisi toimittu näin?

”Eipä oikeastaan. Ei tule.”

Priyadarshin puheet ovat siis normatiivisia, eli ohjeellisia.

 

”Olemme jatkuvasti seitsemän tai kahdeksan vuotta myöhässä.”

Otetaan vaikka gdpr, eli viime vuonna voimaan tullut Euroopan unionin tietosuoja-asetus. Se muun muassa pakottaa yritykset kertomaan, jos ne hukkaavat asiakkaidensa tietoja esimerkiksi murron yhteydessä.

Tämä on Priyadarshin mukaan mitä ilmeisimmin mainio päätös, mutta se tulee muiden tietoturva-asetusten tapaan vuosia myöhässä.

”Euroopan unioni on ollut etujoukoissa vaikkapa yksityisyysasioissa, mutta olemme silti jatkuvasti seitsemän tai kahdeksan vuotta myöhässä junasta.”

Etiikan pitäisi hänen mukaansa olla tekoälyn kohdalla osa keskustelua suunnitteluvaiheesta lähtien.

”Ei etiikkaa pitäisi miettiä teknologian käyttöönoton jälkeen. Sen negatiivisten vaikutusten arviointi jälkikäteen on kuin laittaisi laastarin tilanteen päälle.”

Siksi Priyadarshi heilauttaa kätensä naamalleen huvittuneen oloisena, kun kysyn onko hän huolissaan omasta tietoturvastaan.

”Yksityisyys on myytti.”

Toki hän sanoo olevansa yleisellä tasolla huolestunut vaikkapa terveys- tai pankkitietojen päätymisestä vääriin käsiin.

”Itseni kohdalla en niinkään. Oletan, että puhelimeni kuuntelee minua, ja sen takia lait ja sääntely ovat avuksi.”

Sitten hyviin uutisiin.

”Uskon että eettinen ajattelu voi tuoda mukanaan parempaa suunnittelua sen sijaan, että olisimme vain kieltämässä asioita.”

Priyadarshi sanoo, että hän tapaa törmätä tekoälyn etiikasta keskusteltaessa ajatukseen, että tausta-ajatuksena on teknologisen kehityksen jarruttaminen.

”Ei ole järkeä lobata kellon kääntämisen puolesta – teknologia kehittyy joka tapauksessa omalla tahdillaan. Eettinen ajattelu pitäisi nähdä teknologian optimointina, ei kehityksen pysäyttämisenä.”

Priyadarshin keskustelutilaisuudessa puhutaan myös Helsingissä taiteesta ja tekoälystä. Vastikään HS esitteli Sibeliusta jäljittelevän tekoälysävellyksen. Tekoäly on myös luonut scifikäsikirjoituksen.

”Tekoäly kehittää jo taidetta. Kuten kenen tahansa taiteilijan kohdalla, keskustelua voi käydä siitä, onko taide merkityksellistä vai ei.”

Lopuksi Priyadarshi luettelee tekoälylle kolme käyttötapaa, joiden hyöty olisi hänen mukaansa suuri.

1. Räätälöity opetus. Tekoäly antaa Priyadarshin mukaan ensi kerran mahdollisuuden siihen, että luku- ja kirjoitustaidottomuus voitaisiin hävittää lopullisesti. Koneiden tarjoama opetus mahdollisesti minimoisi opetuksen kulut. ”Ensimmäistä kertaa meillä olisi todellinen mahdollisuus opettaa kaikkia lapsia heidän omalla tasollaan.”

2. Hoitotyö. ”Työntekijöitä ei yksinkertaisesti riitä huolehtimaan kaikista, mikä on suurimpia ihmiskunnan eriarvoistavista tekijöistä.”

3. Opetuksen muuttaminen. ”Uskon, että voimme siirtää toistoon perustuvan opetuksen koneille ja ehkä käyttää enemmän aikaa syvempien kysymysten äärellä.”

Tenzin Priyadarshi ja Marko Ahtisaari isännöivät tekoälyaiheista keskustelua tiistaina 27. elokuuta kello 16.00 Kaupungintalolla. Tapahtuma on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Keskusteluun osallistuvat Gisèle Vienne, Linda Liukas, Nadya Peek ja Tero Parviainen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Keski-ikä ja muut elämänvaiheet on ymmärretty väärin, sanoo tutkija – Se, mihin ryhmään kuulut, ei olekaan kiinni ikävuosista

   Tilaajille
  3. 3

   1980-luvun huumoriohjelma Pullakuskit sai opettajat ja Työnantajain keskusliiton hermostumaan

  4. 4

   Tuhoisa tauti tappoi puolet oliivipuista Italian Apuliassa: Katastrofi tuntuu jopa iholla, koska kato altisti nurmet auringolle ja koko seutu kuivui karrelle

  5. 5

   Tara Junker hämmästeli ruotsalaisten intoa puhua suolistobakteereista – Nyt hän haluaa kertoa suomalaisille, miten suoliston bakteerikantaa voi parantaa

   Tilaajille
  6. 6

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  7. 7

   Tutkijat kehittivät mullistavan tavan huiputtaa dna:ta: ”Suuri harppaus perimän muokkauksen maailmassa”

  8. 8

   Muovitavaroita on ryhdytty karttamaan ja osin syystä, mutta harva tietää, että isot ongelmat alkavat niiden hävittämisestä

   Tilaajille
  9. 9

   Republikaanit häiriköivät Trumpin virkarikostutkintaan liittynyttä kuulemista

  10. 10

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  2. 2

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  3. 3

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  4. 4

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  5. 5

   Rekasta löytyi 39 ruumista Britanniassa, ihmisiä sisältänyt kontti lastattiin lauttaan Belgiassa

  6. 6

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  7. 7

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  8. 8

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  10. 10

   Vaimo kysyi ”bromancesta”, ja Erno Enkenberg loukkaantui – Neljä miestä kertoo äijäilyn ylittävästä ystävyydestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  6. 6

   Hirvi rusentaa auton hetkessä – Raju kolari tallentui videolle Salossa

  7. 7

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  8. 8

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  9. 9

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää