Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Erkki Liikanen nousi vähistä oloista yhteiskunnan huipulle, ja nopea menestys herätti myös kateutta

Suurten ikäluokkien kuopus on muistelmissaan armollinen kaikille.

Muistelmat

Erkki Liikanen: Olin joukon nuorin. Otava. 352 s.

Puoluesihteeri
Erkki Liikanen heräsi syksyllä 1981 painajaisuneen. Presidentti Urho Kekkonen oli jäänyt sairauslomalle, eikä vielä tiedetty, palaako hän virkaansa. Puolueissa viriteltiin varmuuden vuoksi vaalikoneistoja.

Liikasen unessa Kekkonen nousi sairasvuoteeltaan ja kysyi: ”Mitä te miehet oikein puuhaatte?”

Uni vaivasi Liikasta niin paljon, että hän kysyi vt. presidentti, pääministeri Mauno Koivistolta, mikä Kekkosen kunto oikein oli. Koivisto ei vastannut suoraan, vaan kertoi, mitä oli tapahtunut, kun Koivisto oli tavannut Kekkosen Tamminiemessä. Tapaamisessa ei puhuttu mitään vaan Kekkonen vain avasi ja sulki Koiviston ylintä paidannappia. Liikanen ymmärsi, ettei Kekkonen palaisi.

Kymmenen vuotta myöhemmin Erkki Liikanen oli Suomen suurlähettiläs Euroopan yhteisössä, nykyisessä unionissa. Itävalta ja Ruotsi olivat jo jättäneet jäsenhakemuksensa, ja Suomessa hakemista harkittiin.

Brysselissä lähettiläältä kyseltiin, tuleeko Suomelta hakemus ja jos tulee, niin milloin. Helsingistä tivattiin Liikaselta tietoa, mikä olisi viimeinen mahdollinen päivä, jona hakemuksen voisi vielä jättää.

Joulukuun alussa 1991 Liikasen kärsivällisyys loppui. Hän kirjoitti viiden liuskan tiukan raportin presidentti Mauno Koivistolle ja pääministeri Esko Ahon hallituksen avainministereille ja teki selväksi, että jos Suomi aikoo hakea jäsenyyttä, piti lopettaa jahkailu. Asiat alkoivat liikkua.

Nämä ovat esimerkkejä Erkki Liikasen kirjasta Olin joukon nuorin. Kirja on muistelmateos, joka kattaa syksyllä 1950 syntyneen Liikasen lapsuuden ja nuoruuden Mikkelissä, vuonna 1972 alkaneen uran kansanedustajana, puoluesihteerinä, valtiovarainministerinä sekä suurlähettiläänä vuoteen 1995, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin ja Liikasesta tuli komissaari.

Kirjaa tehdessään Liikanen on yrittänyt välttää niitä kahta virhettä, jotka Mauno Koivisto arvioi poliitikkojen yleensä tekevän: yliarvioidaan ihmisten poliittinen kiinnostus ja aliarvioidaan ihmisten käsityskyky.

Liikanen ei uppoa kovin syvälle politiikan yksityiskohtiin. Hän kuvaa aikakautta tarinoiden ja esimerkkien avulla. Kaltaiseni poliittisen historian suurkuluttaja olisi odottanut vielä enemmän paljastavia yksityiskohtia ja teräviä sivalluksia, mutta ymmärrän, ettei kirjaa ole tehty vain suurkuluttajille.

Liikanen kirjoittaa ikäisilleen lukijoille, jotka ovat eläneet sodanjälkeisessä Suomessa ja seuranneet enimmäkseen toisella silmällä maan silloista poliittista elämää. Kirjan kohderyhmä on iso, koska siihen kuuluvat suuret ikäluokat eli vuosina 1945–1950 syntyneet.

Erkki Liikanen on kohderyhmänsä kuopus ja yksi menestyneimmistä. Nopea nousu herätti myös kateutta. Liikanen tuli hyvin toimeen sodan käyneiden poliitikkojen seurassa. Hieman vanhempien ikätoverien oli joskus vaikea sulattaa häntä.

Kirjaa voi lukea myös amerikkalaisen unelman suomalaisena versiona. Liikanen syntyi syrjäisen pienen ja köyhän maan varattomaan perheeseen. Elämä Mikkelin Lähemäellä oli niukkaa. Liikanen on koonnut ikäluokastaan paljon tietoa ja kertoo runsaasti arjen esimerkkejä, miten penniä venytettiin. ”Noin se oli meilläkin”, ikätoverit voivat varmasti sanoa.

Sekä Suomen että Liikasen nousu oli huima. Kirjan lopussa Suomi oli jo hyvinvointivaltio ja EU:n jäsen. Lähemäen poika puolestaan asui Brysselissä ja kuului koko maanosan eliittiin.

Kuin huomaamatta vaihtui myös poliittinen pääilmansuunta. Nuorena puoluesihteerinä Liikanen istui Kremlissä NKP:n vanhusten vieressä. Keski-ikäisenä suurlähettiläänä hän lännetti Suomea.

Kirjan sävy on lämmin ja korrekti, suorastaan kiltti. Jos Liikanen olisi kirjoittanut samoista tapahtumista muistelmansa kaksikymmentä vuotta sitten, sävy olisi todennäköisesti ollut suorasukaisempi. Eletyt vuosikymmenet ovat tasoittaneet särmiä.

Kirjoittaja on armollinen kaikille. Hän hymähtelee sille radikaalille Erkille, mutta kirjoittaa ymmärtäväisesti myös kilpailijoista ja vastustajista. Jälkimmäinen on peräti harvinainen piirre poliittisissa muistelmissa.

Kirjan lopussa on arvostavat muistosanat Sdp:n ikoneista Mauno Koivistosta ja Kalevi Sorsasta. He olivat politiikan voimahahmoja, jotka pyrkivät Kekkosen seuraajaksi. Syntyi pitkä kilpailu ja juopaa puolueen sisällä. Liikanen valitsi paikkansa taiten: Oli lähellä Sorsaa ja piti yhteyttä Koivistoon silläkin uhalla, että siitä koituisi harmia.

Ihmisinä Koivisto ja Sorsa olivat hyvin erilaisia, poliitikkoina he olivat samanhenkisiä, loivaliikkeisiä jarruttelijoita. Liikanen pärjäsi kummankin kanssa, vaikka oli aivan toisenlainen poliitikko, kiihdyttelijä.

Politiikan kurveissa olisi voinut käydä huonosti, jollei rinnalla olisi jo teinivuosista kulkenut Assi Issakainen, syksystä 1971 Assi Liikanen, joka on pitänyt miehen tiellä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  3. 3

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  4. 4

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  7. 7

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  8. 8

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  9. 9

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää