Kulttuuri

Nämä 15 teatteriesitystä ovat syksyn puheenaiheet, ja tänään ensi-iltansa saa Suomen suurin musikaalituotanto

Teattereissa on taas mistä valita. Tarjolla on niin musikaaleja, klassikkodraamoja, uusia kotimaisia kuin kiinnostavia romaanisovituksiakin. HS esittelee 15 esitystä, joita kannattaa odottaa.

Elokuu päättyy vasta lauantaina, mutta teatterien syyskausi pyörähtää käyntiin jo tällä viikolla. Tarjontaa on paljon niin isoissa kuin pienissä teattereissa. HS kokosi yhteen viisitoista kiinnostavaa esitystä.

1. Pieni merenneito


Samuel Harjanne on nimi, jota ei tarvitse enää paljon esitellä. Helsingin kaupunginteatterin Kinky Bootsin ja Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliotin jälkeen hän alkaa olla synonyymi suomalaiselle isosti tehdylle musikaalille.

Nyt vuorossa on isointa tähän asti, kun kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa Disney-musikaali Pieni merenneito. Kyseessä on suurin Suomessa nähty musikaalituotanto, teatterista kerrotaan.

Merenneitoonsa Harjanne haluaa tuoda ennen näkemätöntä visuaalisuutta: ”maagisen vedenalaisen maailman, jossa merenneidot ja ihmeelliset eläimet, mustekalat, ravut ja kalat liikkuvat”.

Musikaalia ei suositella aivan pienille lapsille.

Helsingin kaupunginteatteri, ensi-ilta 29.8.

2. Valehtelijan peruukki

Jälkeenpäin katsottuna odotus ei ollut pitkä: kymmenen vuotta meni hujauksessa. Vuonna 2009 Kom-teatterissa sai ensi-iltansa Marja Packalénin ja Pirkko Saision omaelämäkerrallinen teos Odotus. Ja nyt heti perään tulee samalla idealla Valehtelijan peruukki. Ohjaaja eli Heini Junkkaala on sama, kuten myös lavastus- ja pukusuunnittelun tehnyt K. Rasila.

Odotus oli niin rehellinen ja itseironinen, että nyt ei melkein malta odottaa, mitä Valehtelijan peruukki kätkee alleen. Luvattu on ihmissuhteiden käännekohtia, ammatillisia kömmähdyksiä, itsehäpäisyn hetkiä ja hurmioitumisen tiloja.

Kom-teatteri, ensi-ilta 12.9.


3. Puhdistus

Sofi Oksasen uusin romaani Koirapuisto ilmestyy 20. syyskuuta, mutta Teatteri Jurkassa palataan hänen Finlandia-palkittuun romaaniinsa Puhdistus – joka alun alkaen näki päivänvalon näytelmänä Kansallisteatterissa 2007.

Sittemmin teosta on varioitu näyttämöllä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Yhdysvalloissakin ja se on muokattu myös elokuvaksi ja oopperaksi.

Teatteri Jurkassa Puhdistus on tiivistetty Aliiden, virolaisella maaseudulla erakoituvan naisen, monologiksi. Sovituksen on tehnyt Hilkka-Liisa Iivanainen ja Aliidena nähdään Wanda Dubiel.

Iivanainen on halunnut tiivistää moninaisesta teoksesta aistillisen muotokuvan naisesta, joka haluaa sekä rakastaa että vahingoittaa.

Teatteri Jurkka, ensi-ilta 7.9.


4. Sapiens

Yuval Noah Hararin bestseller Sapiens. A Brief History of Humankind on käännetty yli 50 kielelle ja sitä on myyty yli 11 miljoonaa kappaletta. Pian teoksen maineluetteloon voi lisätä ensi-illan Suomen kansallisteatterissa.

Sapiens-esityksen sovituksen ja käsikirjoituksen on Hararin kirjan pohjalta tehnyt dramaturgi Minna Leino ja ohjaus on Wauhaus-kollektiiviin kuuluvien Anni Kleinin ja Jarkko Partasen käsialaa.

Mr. Luontoääni Jarmo Heikkisen kertojanäänen opastuksella Kansiksen suurella näyttämöllä on luvassa ei enempää tai vähempää kuin tarina siitä, miten vähäpätöisestä Homo sapiens -lajista kehittyi Maa-nimisen planeetan herra.

Kansallisteatteri, 11.9.


5. LokkiAnton Tšehovin Kolme sisarta jatkaa syksyllä vielä Kansallisteatterin suurella näyttämöllä, mutta pienelle näyttämölle lennähtää ensimmäinen Tšehovin neljästä suuresta, Lokki.

Vuonna 1896 kirjoitettu Lokki on kertomus taiteesta, rakkaudesta, nuoruudesta, vanhuudesta ja elämän oikullisuudesta. Ohjaaja Anne Rautiainen on saanut kehuja etenkin ohjauksiensa visuaalisuudesta, joten lavalle on odotettavissa Tšehovin monisärmäisiä, hengittäviä ihmisiä selkeiden ja kauniiden näyttämö­kuvien kehyksissä.

Kansallisteatteri, 18.9.


6. Kalevala

Turussa tehdään tänä syksynä Kalevalaa isosti, ruotsiksi. 180-vuotisjuhliaan viettävän Åbo Svenska Teaterin Kalevala on uusi teos, joka yhdistää musiikkiteatterin ja visuaalisen teatterin, animoidut esineet ja nukkehahmot. Yliluonnollisia aikuisten satuja ja paljon puolukoita, teatterista luvataan.

Teoksen ohjauksesta, koreografiasta ja dramatisoinnista vastaa Jakob Höglund, joka aloittaa marraskuussa Helsingissä Lilla Teaternin taiteellisena johtajana. Lars ja Mats Huldénin käännökseen pohjaavassa esityksessä ­uusi musiikki yhdistyy Kalevala-mittaan. Sävellystyön on tehnyt aiemmin esimerkiksi Teatteri Viirukselle säveltänyt Robert Kock. Sanoitukset ovat Tobias Zilliacuksen käsialaa.

Åbo Svenska Teater, 19.9.


7. The Play That Goes Wrong

Svenska Teatern aikoo naurattaa yleisöjä tänä syksynä The Play That Goes Wrong -farssilla, joka palkittiin Lontoossa vuonna 2015 parhaana uutena komediana. Miten käy, kun harrastajateatteriryhmä ryhtyy valmistelemaan klassista murhamysteeriä, mutta kaikki menee pieleen?

Lontoon lisäksi Broadwaylla nähtyä The Play That Goes Wrongia on kuvailtu yhdistelmäksi Sherlock Holmesia, Monty Pythonia ja Pitkän Jussin majataloa. Ohjauksen Svenskaniin tekee Adde Malmberg, joka on Ruotsin kokeneimpia stand up -koomikoita.

Malmberg sanoo, että hän ei yritä viestiä huumorin keinoin jotain muuta, vaan huumori on hänelle tavoite itsessään.

Svenska Teatern, 18.9.


8. Asennot

Jos lukee Q-teatterin Asennot-teoksen esittelytekstiä hajamielisesti, tulee hetkeksi outo olo. Siis tanssijat Elena Leave, Miina Mustarinta ja Erno Ritola: keitäs he olivatkaan? Kun tarkentaa katsetta, selviää: Elena Leeve, Minttu Mustakallio ja Eero Ritala näyttelevät tanssijoita Anna-Mari Karvosen ohjaamana Q-teatterissa.

Karvonen on ohjaaja ja esitystaiteilija, joka on ohjannut muun muassa Svenska Teaternissa 2017 esitetyn Roland Schimmel­pfennigin näytelmän Peggy Pickett ser Guds ansikte. Asennot haluaa käsitellä hellyyden, haavoittuvuuden ja kömpelyyden kehollisia kokemuksia. Teoksen sisällä tanssijakolmikko puolestaan haluaa ”tehdä teoksen, joka on kuin rakastelua kaiken sen kanssa, mikä tarjoutuu suudeltavaksi. He haluavat tavoittaa kaikessa läsnä olevan erotiikan, liikkua puoleensavetävyyden voimasta.”

Q-teatteri, ensi-ilta 19.9.


9. Onnellisten saari

Kun hyvin toimeentulevien ja korkeastikoulutettujen helsinkiläisten ikioma kaupunginosa on uhattuna uudisasukkaiden toimesta, on kaupunginosanationalismin aika. Okko Leon uutuusnäytelmä Onnellisten saari näyttää seesteistä elämää viettävän keski-ikäisen pariskunnan, jonka elämänkulku häiriintyy ikävästi idästä ja lännestä muuttavien takia. Komedialtahan se kuulostaa.

Yhtenäiskulttuurin katoamista, pelkoa, vihaa ja rajoja käsittelevän näytelmän ohjaa Robin Svartström, näyttämöllä ovat Santtu Karvonen, Katja Küttner, Matti Onnismaa ja Pihla Penttinen.

Ryhmäteatteri, ensi-ilta 5.10.


10. Rikin­keltainen taivas

Kaksi vuotta sitten Kansallisteatterin pienellä näyttämöllä nähty Kangastus 38 oli kiitelty ja pidetty kantaesitys. Kjell Westön samannimiseen romaaniin pohjanneen näytelmän ohjasi Mikaela Hasán ja dramatisoinnista vastasi yhdessä hänen kanssaan Michael Baran.

Ei siis tunnu yhtään pahalta, että nyt pienelle näyttämölle tuodaan Westön Rikinkeltainen taivas, vuosikymmenet lävistävä matka 1960-luvulta nykypäivään. Dramaturgina on sama Baran, ohjaajan tuolilla Juhana von Bagh ja näytelmän esittelyteksteissä kuin lupauksena sanat melankolia ja kauneus.

Kansallisteatteri, 4.12.


11. Everstinna

Heidi Herala on Everstinna, kun Rosa Liksomin kaksi vuotta sitten ilmestynyt kiihkeä, julma ja kaunis meänkielinen monologi­romaani siirtyy näyttämölle. Susanna Airaksinen on dramatisoinut kirjailija Annikki Kariniemen (1913–1984) elämäntarinaan pohjaavasta romaanista näytelmän, jonka luvataan sekä naurattavan että kauhistuttavan. ”Mie en häpeä itteäni”, kuuluu päähenkilön elämänohje Liksomin romaanissa. Susanna Airaksinen on aiemmin ohjannut muun muassa Tommi Kinnusen Neljäntienristeyksestä dramatisoidun näytelmän Turun kaupunginteatteriin.

Helsingin kaupunginteatteri, 2.10.


12. Arktiset leikit

Enemmän kuin sopivalta tuntuu, että Tampereen Teatterissa ensi-illan saava Leea ja Klaus Klemolan Arktiset leikit on jo käsitteeksi muodostuneen Kokkola-trilogian neljäs osa. Kun Klemoloista on kyse, ei neliosainen trilogia saa edes nostamaan kulmakarvoja.

Trilogian kolme ensimmäistä osaa – eli Kokkola, Kohti kylmempää ja New Karleby – kantaesitettiin kaikki Tampereen Teatterissa. Tutulle lavalle tänä syksynä nouseva joukko on tuttu sekin: Heikki Kinnunen on Marja-Terttu Zeppelin, Klaus Klemola Martti Piano Larsson.

New Karlebyssä palattiin Kokkolaan, ja siellä ollaan nytkin: pienessä merenlahden poukamassa Marja-Tertun keski-ikäisen tyttären kotona. Jouluna on veneilykelit ja ohjaaja Leea Klemola lupaa tositarinan leikistä, joka voittaa kuoleman. Entä mitä on arktinen identiteetti jos kylmää ei ole?

Näytelmää esitetään joulukuussa Espoon kaupunginteatterin Revontulihallissa.

Tampereen Teatteri, 4.9.


13. Amélie

Ei ole helppo tehtävä Turun kaupunginteatterissa lavalle nousevalla Marketta Tikkasella: ottaa nyt Audrey Tautoun paikka Améliena! Kaliforniassa 2015 kantaesitetty musikaali on nähty myös Broadwaylla, Suomeen sen ohjaa nyt ensi kertaa Reija Wäre. Wäre ja musiikin sovittanut Jussi Vahvaselkä tekivät viimeksi yhteistyötä Tom of Finland -musikaalissa.

Onko Aurajoesta Seineksi ja miten muuntuu muun muassa Tuntematon sotilas -elokuvassa ja Tytöt 1918 -musikaalissa näytellyt Tikkanen Amélieksi?

Ainakin klassikoksi muodostuneen slogankassin voi nyt ostaa teatterilta muodossa ”Varför Paris, vi har ju Amélie i Åbo?”

Turun kaupunginteatteri, 13.9.


14. Neiti Julie

Yksi suurimmista pohjoismaisista teatteriklassikoista nähdään Tampereella, kun August Strindbergin Neiti Julie saa ensi-illan Tampereen Työväen Teatterissa. Edellisen kerran näytelmä esitettiin Työviksessä 1997, sitä ennen vuonna 1917.

Suomennoksen ja ohjauksen on tehnyt Kansallisteatterista vieraileva Michael Baran. Vuonna 1888 kirjoitetun tiiviin tarinan keskiössä on kolme ihmistä ja ikiaikaiset teemat: valta ja sek­suaalisuus, viha ja rakkaus, toivo ja epätoivo. Kiinnostavaa, miten kirjoittamishetkellään säädyttömänä ja paheksuttavana pidetty teos näyttäytyy nyt, yli 130 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Tampereen Työväen Teatteri, 30.8.


15. Juhannustanssit

Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistossa on toinenkin pahennusta herättänyt klassikko: Hannu Salaman Juhannustanssit Linda Wallgrenin ohjaamana. TTT:n uusi dramaturgi Juho Gröndahl on tehnyt käsikirjoituksen romaanista, joka 55 vuotta sitten ilmestyessään sai jumalanpilkkasyytteen.

Lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon taiteellisena johtajana toimivan Wallgrenin edellisiä ohjauksia ovat Prinsessa Hamlet Q-teatterissa ja Farmi – Orwellin eläinidylli Ryhmäteatterissa.

Miten pätkätyösukupolvi tulkitsee sensuuriin joutuneen teoksen? Onko maailma muuttunut?

Tampereen Työväen Teatteri, 16.10.

Oikaisu 29.8. kello 13.04: Korjattu Jarmo Heikkisen nimi, joka oli virheellisesti artikkelissa Heikkilä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  6. 6

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  7. 7

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  8. 8

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  9. 9

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää