Kulttuuri

Jos Lönnrot olisi saanut tahtonsa läpi, suomalaiset söisivät jäkälää, selvisi sanomalehti­tutkimuksesta – mutta onko sen syömisessä järkeä?

Uusi digitaalinen historiantutkimus valottaa sanomalehtien sinnikästä jäkälävalistusta 1800-luvulla.

Pettuleivän käyttö pula-ajan ravintona on monille tuttua historiankirjoista. 1800-luvulla sen tilalle kuitenkin kampanjoitiin aktiivisesti jäkälää, paljastavat sen ajan lehdet.

”Oppineet alkoivat 1800-luvun alussa pitää kansalle tuttua pettuleipää huonona vaihtoehtona ja kannattaa jäkälän käyttöä katovuosien ravintona”, kertoo jäkälävalistusta tutkinut dosentti Petri Paju.

Paju oli mukana Turun yliopiston tutkimuksessa, jossa tietokoneavusteisesti louhittiin sanoma- ja aikakauslehtiaineistoa vuosilta 1771–1920. Pitkään jatkunut jäkälärummutus oli yksi lehdistä esille nousseista asioista.

Jäkälän suosittelulle, jota välittivät eteenpäin myös papit, oli Pajun mukaan useita syitä.

”Pettuleipää pidettiin huonona vatsalle, ja jäkälää ravitsevampana. Joissain tutkimuksissa on myös esitetty, että puita haluttiin säästää välttämällä niiden kuorimista petuksi.”

Yksi jäkälän puolestapuhuja oli Kalevalan kokoajana tunnettu Elias Lönnrot, joka oli myös lääkäri ja lehtimies. Lönnrotin vuonna 1857 julkaisemaa tekstiä jäkälän käytön puolesta toistettiin lehdissä yli 60 vuoden ajan. Tuolloin tekijänoikeutta ei tunnettu, ja samoja tekstiä käytettiin eri julkaisuissa laajasti. Myös Lönnrot hyödynsi aiempia lehtiartikkeleita omissa kirjoituksissaan.

Lönnrot kokosi myös opaskirjan Neuvoja erästen jäkäläin käyttämisestä ruuaksi (1857). Lehdistö kierrätti erityisesti teoksen lopun läksytystä jäkäläkriittisille:

”Ja jos joku todella olisikin havainnut jäkäläleivästä ei voivansa hyvin, niin onpa monta muutakin hyvää ja terveellistä ruokaa, jota erinäiset ihmiset eivät saata syödä.
Yksi ei saata syödä hapanta piimää, toinen ei voita, kolmas ei suolakalaa, neljäs ei kalan mätiä, viides ei mansikoita, mutta siitä ei kuitenkaan muut kuin hullut päätä happamen piimän, voin, suolakalan, mädin ja mansikoiden olevan terveydelle vahingollisia ruokia.”

Aktiivisesta markkinoinnista huolimatta kansa ei kuitenkaan laajemmin innostunut jäkälästä ruoka-aineena. Pajun mukaan tämä johtui esimerkiksi sen roolista eläinten ravintona. Jäkälää oli käytetty aiemmin rehun jatkeena, ja tiedettiin, että sitä syövät porot.

”Jäkälää oli myös suhteellisen hankala valmistaa ruuaksi – varsinkin, kun ihmiset olivat nälkävuosina jo muutenkin riutuneita. Lisäksi se sai köyhäntaloista maineen, että ihmiset kuolivat jäkäläleivän syömiseen. On kuitenkin vaikea sanoa, mihin ihmiset lopulta kuolivat”, Paju sanoo.

Jäkälää kannustettiin syömään heikkoina aikoina, jolloin tarvittiin hätäravintoa. Se siis otettiin korvaamaan ruokaa paremman puutteessa, mutta onko jäkälä ravinteikasta?

”Viimeksi ravintoarvoja mittasi Maanpuolustuksen tieteellinen neuvottelukunta MATINE 1970-luvulla. Eri jäkälälajeista sai jonkin verran kaloreita, mutta erityisen suuria ravintoarvot eivät olleet”, Paju kertoo.

Heikkoon ravinteikkuuteen oli päätynyt kauan aikaisemmin myös professori Carl Tigerstedt, vuoden 1917 lopulla.

”Kokeista oli kuitenkin tuloksena, että poronjäkälällä käytännöllisesti katsottuna ei ole lainkaan ravintoarvoa, mutta ken tahtoo syödä suurempia leipämääriä kuin ne mitä nykyään saamme, hänelle kenties jäkälälisä tuottaa viatonta tyydytystä”, Tigerstedtiä lainataan vuoden 1918 Maatalous-lehden kirjakatsauksessa.

Tutkimustulokset ovat Pajun mukaan vaihdelleet, mutta mikään ravinnepommi jäkälä ei ilmeisesti ole.

Kaksisataa vuotta myöhemmin oppineiston toive on pienimuotoisesti täyttynyt – jäkälää on ryhdytty hyödyntämään ruuassa. Hätäravinnon sijaan sen on nostanut lautasille luonnosta kerätyn villiruuan trendi.

Jäkälää ovat hyödyntäneet esimerkiksi pohjoismaista ruokaa Hongkongin FINDS-ravintolassaan kokkaava Jaakko Sorsa, villiruokakirjoja julkaissut Sami Tallberg ja Villd-ravintoloita pyörittänyt Ossi Paloneva. Palonevan reseptejä jäkälän käyttöön on Kemikaalicocktail-blogiinsa koonnut Noora Shingler, joka on tuottanut kokin kanssa villiruokaohjelman.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  3. 3

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  4. 4

   Long Play: Aalto-yliopiston muotilinjan henkilökunta kritisoinut opiskelijoita sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Ufoturisteja ilmestyi autiomaahan, ja internet seurasi ”rynnäkköä Area 51:een” kaikkialla somessa ja lukuisissa striimeissä

  8. 8

   Postimees-lehden päätoimittajan käyttämä natsiviittaus kuohuttaa Virossa

  9. 9

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  10. 10

   Korealaistutkija innostui suomen kielen sanoista, jotka kuulostavat kuvaamiltaan asioilta – murteista löytyi yli sata viinaryyppyä merkitsevää substantiivia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  4. 4

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  5. 5

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  7. 7

   Fanit siirtelivät ”paikallisia spurguja” pommin tieltä, kun 15-vuotias Teemu Pukki kirmasi kentälle – HS löysi historiallisen kuvan supertähden debyyttiottelusta

   Tilaajille
  8. 8

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  9. 9

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  10. 10

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  11. Näytä lisää