Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Alina on uudenlaista ja kunnianhimoista draamaa, jonka tekijöiltä sopii odottaa paljon

Elli Salon ja Riikka Oksasen debyyttiteos Kansallisteatteriin on tekstuaalisesti ansiokasta, uudenlaista draamaa.

Draama

Alina, kantaesitys Kansallisteatterin Omapohjassa. Käsikirjoitus Elli Salo, ohjaus Riikka Oksanen, skenografia Auli Turtiainen, valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen, äänisuunnittelu Harri Kejonen. Rooleissa Pirjo Lonka, Pyry Nikkilä ja Anna Valpuri. ★★★★

Moninaiset ovat suomalaiset tarinat, joita kerrotaan päihderiippuvuudesta. Kuluvana vuonna on teatterissa nähty muun muassa Musiikkiteatteri Kapsäkin Yksinäisten kaupunki ja Koko-teatterissa Natalil Lintalan omakohtainen Kulissit kaatuu.

Nuoren polven näytelmäkirjailija-dramaturgi Elli Salon debyytti Kansallisteatterissa on uudenlaista ja kunnianhimoista draamaa. Riikka Oksasen ohjauksessa tekstuaalisesti ansiokas Alina kääntyy painottoman kevyesti näyttämön kielelle.

Alina kertoo erilaisen tarinan päihderiippuvuudesta ja sisaruussuhteesta. Se ei rakenna draaman kaarta psykologisoinnilla, vaan luo merkityksiä ei-lineaarisilla hetkien tihentymillä, toistoilla, assosiaatioilla ja unenomaisilla takaumilla.

Salo on saanut inspiraatiota näytelmäänsä uusyksinkertaisesta tyylistään tunnetun virolais­säveltäjä Arvo Pärtin musiikista, etenkin näytelmälle myös nimen antaneesta teoksesta Für Alina (1976). Kuten Pärtin musiikissa, ovat Alina-näytelmässä rivien tyhjät välit aivan yhtä täyteen ladattu merkityksiä kuin viivalle asettuvat täydetkin.

Esityksessä on paljon kuunnelmanomaisuutta. Salo onkin kirjoittanut myös kuunnelmia, hänen kuunnelmansa Hirvimetsä sai vuonna 2016 Sokeain kuunnelmapalkinnon.

Alina tarkentaa henkilöhahmojen väliseen klaustrofobiseen hoivasuhteeseen, joka saa näytelmän edetessä monia eri ilmenemismuotoja. Alinan (Anna Valpuri) veli Eemil (Pyry Nikkilä) kärsii tarkemmin määrittelemättömästä päihdeongelmasta ja Alina majoittaa tämän luokseen säälistä.

Epätoivoisista yrityksistä hallita veljen itsetuhoista käytöstä tulee kerta toisensa jälkeen tuhoon ja yksinjäämiseen kulminoituvia pakkoliikkeitä. Huolehtiminen näyttäytyy arkisissa eleissä, petaamisessa, kynsien leikkaamisessa ja ruuan tuputtamisessa. Epätoivoisessa tilanteessa lohdutuksen sanat harovat ympäriinsä katkonaisina kuin tasapainonsa menettävä ihminen.

Anna Valpurin, Pyry Nikkilän ja esityksen kaikki muut roolit poliisista lääkäriin tekevän Pirjo Lonkan läsnäolo on intensiivistä. Auli Turtiaisen täysin valkoiseksi puvustamalla ja lavastamalla klaustrofobisella näyttämöllä näyttelijöiden jokainen ele, liike ja repliikki on kuin huutomerkki. En ole ennen erottanut valkoisessa näin monia sävyjä.

Kirkas ilmaisu vaatii näyttämötoteutuksessa paljon, varsinkin Valpurilta, joka on lavalla läpi koko esityksen. Tässä näyttelijät myös onnistuvat.

Katsojalle varsin väljän tulkinnan jättävä toteutus heittää vihjeitä ja pelastusrenkaita näyttämölle taustaprojisoitavien tekstien muodossa.

Alina on vastakohtien taidetta, jossa toteutuu ilmavuus ja klaustrofobisuus, vähäsanaisuus ja paljonpuhuvuus, kevyt ja raskas. Työparilta Salo–Oksanen on lupa odottaa tulevaisuudessa paljon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää