Kulttuuri

Kun Eddie Murphy oli 19, hän pelasti Yhdysvaltain tärkeimmän komediasarjan – Nyt koomikko tekee paluun viihdemaailman huipulle

Sketsiohjelma SNL:llä on ollut valtaisa vaikutus komediaviihteeseen. Sarjaa ei ehkä olisi nyt olemassa ilman Eddie Murphya.

Eddie Murphy on yhdysvaltalainen koomikko ja näyttelijä, jonka lähes kaikki 1980-luvulla elokuvia katsoneet muistavat.

Sitten hänen tähtensä sammui. Vuosiin Murphystä ei kuultu juuri mitään sivuosia lukuunottamatta.

Nyt meneillään on Murphyn paluu valokeilaan ja Saturday Night Live -sarjaan, jonka hän pelasti jo kerran.

Saturday Night Live on yksi Yhdysvaltain pitkäikäisimmistä televisiosarjoista, jonka kulttuurinen merkitys on valtaisa. Katsotaan vaikka sarjan kautta tähteyteen ponnistaneita hahmoja: Bill Murray, Kristen Wiig, Tina Fey ja Adam Sandler. Viikottaisessa sketsisarjassa ovat näytelleet Ben Stiller, Amy Poehler, Will Ferrell ja Chris Rock.

Sarjan ilmeisin suomalainen vertailukohta on Putous, mutta SNL on kuin Putous, jos MTV3 olisi tehnyt sarjaa 1970-luvulta asti miljoonabudjetilla ja kymmenillä käsikirjoittajilla. Sen voi sanoa, että Putousta ei olisi ilman SNL-sarjaa, kuten ei monta muutakaan huumoriohjelmaa.

Saturday Night Livea ei esitetä Suomessa, mutta sen sketsit keräävät tasaisesti miljoonia katselukertoja Youtubessa.

Vuonna 1980 ohjelman jatko oli kuitenkin vaakalaudalla: Lähes koko nimekäs näyttelijäkaarti oli häipynyt ohjelmasta sen luojan Lorne Michaelsin perässä. Kriitikot haukkuivat sarjaa ja sen uusia esiintyjiä, yleisö kaikkosi.

Saturday Night Live? Pikemminkin Saturday Night Dead, mediassa kirjoitettiin, kertoo The Washington Post. Lehti on lukuisten muiden lähteiden tavoin kirjoittanut, että Murphyn voi katsoa pelastaneen sarjan.


Eddie Murphy oli näihin aikoihin 19-vuotias stand up -koomikko, joka oli tuttu pääasiassa Roosevelt-kaupunginosan komediaklubeilta New Yorkista. Murphyn äiti oli puhelinoperaattori, isäpuoli jäätelötehtaan esimies.

Sarjaan etsittiin korvaajaa ainoalle ei-valkoihoiselle näyttelijälle Garrett Morrissille. Murphy alkoi soitella roolittajalle ja kertoen tälle parinkymmenen sisaruksen perheestä, joka laski sen varaan, että koomikko palkattaisiin ohjelmaan.

Lopulta roolittaja antoi tarinan mukaan periksi: Murphy pääsi koe-esiintymään ja hänet palkattiin.

”Kuin tyhjästä Eddie pelasti ohjelman”, stand up -koomikko Chris Rock on sanonut. Ilman Murphya Saturday Night Live olisi Rockin mukaan kuopattu kuten Baywatch (1989–1999).

”Eddie on ohjelman tärkein esiintyjä koko show’n historiassa”, vastaava tuottaja Dick Ebersol sanoo The Washington Postin artikkelissa.

Murphy toi sarjaan aiempaa enemmän rotukysymyksiä absurdilla otteella: White Like Me -sketsissä valkoiseksi bisnesmieheksi meikattu Murphy ”kokeilee” elämää valkoisena, ja sketsi päättyy siihen, että hänen päälleen heitellään setelinippuja. Mr. Robinson’s Neighborhood -sketsit olivat parodioita Mr. Rogers’ Neighborhood -lastenohjelmista, mutta toisin kuin valkoinen Rogers, musta Murphy on jatkuvasti poliisien jahtaama.Tänä päivänä SNL tunnetaan poikkeuksellisen poliittisena valtavirran komediaohjelmana, joka suomii etenkin presidentti Trumpia. Ja presidentin ilmeiseksi harmiksi:

Murphy puolestaan tunnettiin varsinkin James Brown -imitaatiosta sekä Gumby-sketseistä.

Sarjan suosio lähti nousukiitoon yhdessä koomikon oman uran kanssa: Murphy näytteli Vaihtokaupat (1983) ja Prinssille Morsian (1988) -komediaklassikoissa, sekä Beverly Hills kyttä -trilogiassa (1984, 1987, 1994).

Murphy julkaisi myös valtaisan suositut stand up -komedia-spesiaalit Delirious (1983) ja Eddie Murphy Raw (1984), joista etenkin Deliriousia on kritisoitu vähemmistöille naureskelusta. 1996 Murphy pahoitteli faggot-sanan käyttöä ja kertoi katuvansa ”kipua mitä tämä kaikki on aiheuttanut”.

Lopulta Murphyn ura ajoi Saturday Night Liven ohitse. Hän poistui kommentoiden, ettei ”malta odottaa sitä, että pääsee sarjasta”.

Lopullisesti sarjan ja sen entisen tähden tiet erkanivat, kun ohjelmassa vitsailtiin Murphyn uran notkahtamisesta 1990-luvulla. ”Katsokaa lapset, putoava tähti. Tehkää toivomus”, David Spade sanoi sarjassa, ja ruudulla näkyi kuva Murphysta.

”He sanoivat paskamaisia juttuja”, Murphy on sanonut Rolling Stonelle.

Siksi Yhdysvalloissa on ollut iso uutinen, että Murphy palaa komediaesiintyjäksi Saturday Night Liveen alkavana syksynä, 35 vuoden tauon jälkeen. Sarjan joka jaksossa on vieraileva juontaja: mukana on Kirsten Stewart, Killing Evestä ja Fleabagista tunnettu Phoebe Waller-Bridges, sekä Murphy, joka on korostanut rakastavansa sarjaa.

Meneillään on muutenkin eräänlainen Murphyn paluu.

Viime vuodet häntä on nähty harvakseltaan lähinnä elokuvien sivurooleissa. Murphy ei ole antanut myöskään juuri haastatteluita.

Vuonna 2011 Rolling Stone intoili, että ”vuosien hiljaisuuden jälkeen” koomikko avautuu – ja sitten hiljaisuus vain jatkui.

Mutta nyt Murphy on SNL-paluunsa lisäksi tekemässä jatkoa Prinssille morsian -elokuvalle ja huhuja on 60 miljoonan euron stand up -spesiaalista Netflixille. Jo vuosia on huhuttu neljännestä Beverly Hills kyttä -elokuvasta.

Lisäksi Murphy näyttelee Netflixin Dolemite Is My Name -satsauksessa pääosaa. Netflix-elokuva kertoo koomikko Rudy Ray Mooresta, joka tunnetaan parhaiten Dolemite-hahmosta – eli räävittömästä kungfu-taitoisesta blaxsploitaatio-elokuvien sankarista. Moore on myös monen räppärin varhainen esikuva ulosantinsa takia.Elokuva nähdään suoratoistolevityksen lisäksi lyhyesti elokuvateattereissa Yhdysvalloissa, mikä kielii siitä, että suoratoistojätti tavoittelee elokuvalla Oscar-ehdokkuuksia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyi 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  2. 2

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Sisäministeri Maria Ohisalo pyytää selvitystä poliisin voimankäytöstä mielenosoituksissa

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  7. 7

   I love me -hyvinvointimessuilla esitellään turkiksia, ja se sai aikaan ennennäkemättömän palautevyöryn

  8. 8

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  9. 9

   Jalkapallotähden julkkisvaimo kertoi perättömiä vihjeitä juorulehdelle: nyt lehti iskee takaisin oudolla jutulla vanhasta valokuvasta

  10. 10

   Yön eläimet -elokuvassa päädytään tunteisiin, jollaisia mikään muu elokuva ei tavoita – HS-kriitikolta viisi tähteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  5. 5

   Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

  6. 6

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  10. 10

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää