Kulttuuri

Pelialalla kuohuu #metoo, kun monet kertovat ahdistelutapauksista – ”Nollatoleranssi”, suomalaisjärjestö sanoo

”Pelialalla on nollatoleranssi häirintään”, Women in Games -yhdistyksestä sanotaan.

Pelimaailmaa kuohuttavat tällä viikolla Yhdysvalloissa esiin tulleet syytökset seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

Useampi alalla työskentelevä on jakanut verkossa kertomuksia ahdistelukokemuksista sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen pelinkehittäjä julkaisi maanantaina blogitekstin, jossa hän kertoi kollegan raiskanneen hänet. Mukana tekstissä oli kymmeniä sähköpostiviestejä kuvakaappauksina.

Tämän jälkeen julkaistuissa teksteissä kerrotaan esimerkiksi henkisestä ja fyysisestä väkivallasta. Kerrotut kokemukset vaihtelevat häirinnästä ja koskettelusta pelitapahtumassa yksittäisen ihmisen harjoittamaan pitkäkestoiseen henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan. Yksi kuvailee tekojen ”epäinhimillistävää” vaikutusta, toinen kertoo niiden vaikutuksesta hänen mielenterveyteensä.

BBC:llä tilannetta on esimerkiksi kutsuttu pelimaailman #metoo-hetkeksi.”Tämä keskustelu on tärkeää monella tavalla”, sanoo Women in Games -yhdistyksen puheenjohtaja Taina Myöhänen. Tänä vuonna perustettu yhdistys kertoo ajavansa vähemmistöjen etuja pelialalla.

Myöhäsen mukaan alalla yritetään nyt madaltaa kynnystä seksuaalisesta häirinnästä ja syrjinnästä puhumiseen. Brittilehti The Guardian esimerkiksi kirjoitti vuosi sitten, että peliala ei ole valmis omaan #metoo-hetkeensä.

”Alan tulevaisuuden kannalta on keskeistä, että asioita ei pidetä pienen piirin sisällä. Muuten mitään ei pystytä korjaamaan.”

Seksuaalisen häirinnän vastainen järjestö Time’s up kirjoitti Twitterissä, että kyseessä on ”tilinteon hetki peliteollisuudelle”.

Myöhänen ja pelisuunnittelija Karoliina Korppoo sanovat, että pelintekijöiden parissa on jo hetken aikaa puhuttu naisiin kohdistuvasta häirinnästä. Pelialaa ravisteli vuonna 2014 gamergate, jossa useat pelialalla toimivat naiset saivat raiskaus- ja tappouhkauksia.

Tästä artikkelista pääset lukemaan lisätietoa gamergatesta.

”Asiasta on gamergatesta asti käyty keskusteluja. Se ei ole asia, joka tulee ja menee.”

Pelikehittäjien etujärjestön IGDA:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Raudasoja jakoi tällä viikolla järjestön sosiaalisessa mediassa IGDA:n häirinnän vastaiset ohjeet ja järjestön eettiset säännökset.

Viime vuonna julkaistiin pelialan käyttäytymissäännöt, jossa myös tuomitaan kaikki seksuaalinen häirintä. Pelialan suurimmat suomalaiset järjestöt ovat sitoutuneet sääntöihin.

”Suomalaisella pelialalla on nollatoleranssi häirintään”, Myöhänen sanoo.

Raudasoja ja Myöhänen molemmat sanovat, että seksuaalinen häirintä ei ole esimerkiksi Suomessa alalla ongelma, mutta sitä pyritään ennaltaehkäisemään tiedottamalla ja ohjeistamalla.

Edunvalvontayhdistys Neogamesin mukaan suomalaisesta pelialasta viidennes on naisia. Alalla työskenteli 569 naista vuonna 2018. Määrä on kasvuun päin – edellisessä mittauksessa 2016 alalla oli reilu 400 naista.

Viime vuonna suomalainen videopeliala perusti häirinnän vastaisen työryhmän. Mukana ovat edunvalvontayhdistys Neogames, IGDA Dinland, Suomen pelinkehittäjät ry, Finnish Game Jam ja Women in Games. Työryhmään saa Myöhäsen mukaan yhteyden esimerkiksi Women in Gamesin sosiaalisen median kanavien kautta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt se on virallista: Kvanttitietokone saavutti herruuden eli laski 200 sekunnissa sen, mikä olisi vienyt supertietokoneelta 10 000 vuotta

  2. 2

   Poliisi: Kauniaisissa liikkuu häiriköivä nuorisojoukko – ”Erittäin vakavasti otettava asia”

  3. 3

   Osa saa nuhan ja kuumeen helposti ja toiset eivät juuri koskaan – Professori listaa viisi syytä, jotka selittävät eron

   Tilaajille
  4. 4

   Rekan kontista löytyi 39 ruumista Britanniassa

  5. 5

   Viestintätoimistojen työntekijät miehittivät vihreiden johdon – Vaikuttiko se puoluelehden lakkauttamiseen?

  6. 6

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Valkotakkinen mies yritti raahata pojan pois Pohjois-Tapiolassa, epäilty saatu kiinni

  8. 8

   Paralympiavoittajan elämä päättyi armokuolemaan

  9. 9

   Uuden Star Wars -elokuvan traileri julkaistiin – näinkö 42 vuotta kestänyt elokuvasarja loppuu?

  10. 10

   Vihreiden puoluelehti Vihreä lanka lopetetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  2. 2

   Suomella oli ”käsittämätön runsaudensarvi”, ja nyt se on ajamassa meitä turmioon, julistaa Björn Wahlroos

   Tilaajille
  3. 3

   EU:n komissio huolestui Rinteen hallituksen rahankäytöstä – valtiovarainministeri Lintilä: ”Pitää suhtautua vakavasti”

  4. 4

   Oslon ambulanssi­kaappaus: Molemmat epäillyt saatu kiinni, varastetusta ambulanssista löytyi haulikko ja kone­pistooli

  5. 5

   Henriikka Virtanen, 16, meni autokouluun suorittamaan kevytautoilijan kursseja ja hämmästyi – ”En kyllä liikenteeseen lähtisi”

  6. 6

   Suuri veronmaksaja Supercell huolestui: Suomi menettämässä miljoonien edestä vero­tuloja, jos verotukseen kaavailtu jätti­uudistus toteutuu

  7. 7

   Väärä uskomus itsestä voi paljastaa itsetunto-ongelman, sanoo asiantuntija – Moni puhuu huonosta itsetunnosta, vaikka tarkoittaa aivan toista asiaa

  8. 8

   Alahuone meni äänin 329–299 Boris Johnsonin brexit-lain taakse, mutta torppasi pikakäsittelyn äänin 322–308 – EU-eroa tuskin lokakuussa

  9. 9

   Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

   Tilaajille
  10. 10

   Metsikköön ilmestyi yön pimeydessä 250 kiloa chilikastiketta Vuosaaressa: ”En pysty ymmärtämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  5. 5

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  6. 6

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen – Seurasi palaute­vyöry, josta paljastuivat some­markkinoinnin kyseenalaiset käytännöt

  9. 9

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  10. 10

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää